Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   991 / 3996
(#) omega888 válasza zsücc hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Heló!

Most konkrétan azt szeretnéd ,hogy egy zenélős képeslap gombnyomásra működjön?

Vagy azt hogy más zenét játsszon le?

Ha azt szeretnéd hogy gombnyomásra működjön csak egy kapcsolót kell beépíteni az áramforrás után. A legegyszerűbb egy tolókapcsoló ami úgy működik hogy ha egyik oldalra tolod nyitja ha a másik oldalra tolod zárja az áramkört.
(#) zsücc válasza omega888 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

hát eredetileg azt szeretném, h más zenét játsszon le, ez az eredeti elképzelés.
persze ha nem sikerül, akkor csak annyi lesz, h ugyanazzal a zenével kapcsolósra csinálom. jaja azzal meg tudok bírkózni
(#) R4v3n hozzászólása Szept 16, 2010 /

Üdv Mindenkinek! Az lenne a kérdésem hogy ehhez a kapcsoláshoz milyen hangszórót használjak? (ohm-ra és wattra lennék kíváncsi)
Továbbá hogy az IC-nek ezek közül melyik a megfelelője? (ha megfelelője valamelyik) Link
Előre is köszönöm!
(#) vicsys válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Idézet:
„A kapcsolásban szereplő piezo hangszórót egy rossz órából termeltem ki.”

Tehát ez egy piezó hangszóró és nincs ohm-os ellenállása (mintha kondenzátor lenne) és nincs igazándiból watt-os terhelhetősége sem.
Ez jó lesz: Bővebben: Link
Vigyázz, hagyományos dinamikus hangszórót ne akassz rá, mert kinyírod a PIC kimenetét.
A belinkelt pic-ek közül bármelyik jó, csak a tokozásban van különbség. Én a DIP-et használtam.
(#) R4v3n válasza vicsys hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Rendbe értem, Köszönöm Szépen a segítséget!!

Üdv! Újabb kérdés merült fel bennem! Elnézést ha sokat kérdezek, kérlek szóljatok ha már elég belőlem.
Csak annyi lenen hogy Ennek a kapcsolásnak pl az IC2-n a 7es lábon mit jelent az a bogyó? van jelentősége? ( ez a többi IC-n is érdekelne)
Meg azt vettem észre hogy az IC-knek nincs a GND lába a GND-re kötve. Az is direkt van így? Előre is köszönöm választ!
(#) kendre256 válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Elnézést, de rosszul írtam, nem 63%-ra, hanem 37%-ra csökken a feszültség a kisüléskor .
gg630504 felhívta a figyelmemet az alábbi jó kis oldalra, ahol a kondenzátor kisülését számoló program is található (más számoló programok mellett):
Kondenzátor egyenáramú körben, meg egyebek a kondenzátorról.
(#) bbalazs_ válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

A bogyo a negaltat jelzi. Vagyis ha pl. van egy enable nevu engedelyezo bemenet bogyoval, akkor ott a jel eppen akkor felel meg a nevenek, ha alacsony.

Az ic-knek itt nem jeloltek a tapjat, ertelemszeruen a V+ a tapra, GND a foldre.

Ne haragudj de az elejét nem értem. De véglüis csak annyi lenen a kérdésem hogy a bogyósokat kell kötnöm valahova, ami nincs kötve sehova? vagy ami akár már van kötve valahova?
(#) bbalazs_ válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Ne foglalkozz a bogyokkal, neked az a lenyeg, hogy a megfelelo labat a megfelelo masik labhoz kosd. A bogyo csak a magyarazat miatt van ott. Ami nincs kotve sehova, azt siman hagyd szabadon.

Értettem, köszönöm szépen a segítséget!
(#) zsa hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok.

Ezt a trafót szeretném beüzemelni csak a jelzéseket nem igazán értem mit hova kössek. És mit is szolgál ez a trafó ? Ha jól sejtem (de nem biztos) ez a 220V-ot felfelé transzformálja. De javítsatok ki ha tévedek.

Bővebben: Link

Köszönöm
(#) jaru hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Egy nagyon kezdő kérdés, mivel az vagyok:

Van egy azaz 1 méter Teflonozott Holmium ellenálláshuzalom.
Ennek a hossznak fel kellene forrósodni ~270-290°c-ra. Folyamatosan, kb 10 percig kellene ezen a hőfokon működnie!
Hány voltot, és milyen áramerősséget adjak neki?

A huzal ellenállása: 2,73 Ohm/m, a vastagsága 0,8.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) gg630504 válasza jaru hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Milyen közegben lesz? Vákuum, levegő, hélium, nitrogén, víz, olaj, stb. Mekkora a gáz nyomása és páratartalma? Mekkora a közeg sebessége? Milyen a huzal geometriája? Egyenes, háromszög, négyzet, kör, spirál, dupla spirál? Milyen hővisszaverő anyag van a közelben?
Szép mérnöki feladat kiszámolni, mérni sokkal egyszerűbb.
(#) FerrGhini hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv!

Érdekelne, hogy a:

http://www.hestore.hu/termek_10026965.html

http://www.hestore.hu/termek_10025808.html

vegyszerek kb. hány alkalomra elegendőek és újból felhasználhatóak-e.

Akinek van tapasztalata az kérem írjon!

Köszönöm!
(#) jaru válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szobahőmérsékletű Levegőben van, mint egy íj húrja, egyenesen kifeszítve, és egy kb 2mm vastagságú polypropilén textilt szeretnénk vele "leszélezni". Nem feltétlen kell folyamatosan működnie, egy mikrokapcsolóval is megoldható, hogy esetenként 3-4 mp-re forrósodjon fel, de minimum 270°c-ra.

Köszönöm a segítséget!
(#) Mashioka hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok.
Már szét olvastam fototranzisztoros topikokat, pannonos ocska nettel, de a kérdésemre nem találtam választ.Mégpedig: egy tsop tranzisztor(elméletileg infra), az csak infra jellel hajlandó müködni? Vagyis sima fényérzékelöként nem használható? Hasonló áramkört szeretnék mint egy esöérzékelö, vagy mozgásérzékelö,(ha az esöcseppet mozgásnak venné). Köszönöm..
(#) karvolt hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok
Van egy LG KC550 telefonom aminek a paneljéről leszakadtak a töltés, usb…. lábai. Bevittem a szervizbe ahol forrasztgattak vmit hogy tudjam legalább tölteni a telefont, de ez nem jött össze…
azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy úgy tudom e tölteni a telefon aksit hogy egy régi SIEMENS telefont szétszedtem és azzal tölteném?
Paraméterek a telefonokról:
LG:- akku: Lithium Ion, 3,7v 900 mAh
- töltő hálózatról: in:50/60Hz 0,2A out:5,1V 0,7A
Siemens: -(volt) akku: Lithium Ion, 3,7v 650mAH
- töltő hálózatról: in:50/60Hz 0,3A out:5,0V 0,4A
A válasz(oka)t előre is köszönöm.
(#) semetka hozzászólása Szept 17, 2010 /

Nem tudom tud-e valaki a kérdésemre válaszolni de hátha. SZóval a PC SPDIF bemeneten tud dekódolni 5.1 hangot vagy csak sztereót?
(#) halipapa hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok!
Van egy kis vezérlő egységem amiben elszállt 2 valami ami nem tudom hogy mi szerintem tranyó. Kérnék segítséget benne hogy ez mi lehet és hol tudom beszerezni. Meg van egy másik valami is alul.
Köszönöm előre is!

DSC00893.JPG

(#) kadarist válasza halipapa hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szia!
Erről van szó: Bővebben: Link
Ezzel helyettesítheted. Az alsó egy SMD-elkó 47uF, 15V.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Vagyis 16V.
(#) halipapa válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Hú ha ez igen!
Én is a HQ-n keresgéltem de én ezt nem találtam meg!
Köszönöm!
(#) pcroland hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok!
Ezt a kis áramkört szeretném megcsinálni!
De a rajzon van egy alkatrész :c4=100nF és az alkatrész listán meg azt írja 47nF és nem tudom hogy most milyen kell tudtok segíteni? Willi Priesterath:Hobbielektronika könyvéban van a 157 oldalon

kép.jpg

(#) FerrGhini hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv!

Érdekelne, hogy a:

Bővebben: http://www.hestore.hu/termek_10026965.html

Bővebben: http://www.hestore.hu/termek_10025808.html

vegyszerek kb. hány alkalomra elegendőek és újból felhasználhatóak-e.

Akinek van tapasztalata az kérem írjon!

Köszönöm!
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szia!
A 100nF lesz a jó.
(#) pcroland válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Köszi! :taps:
(#) qvasz2 válasza pcroland hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Miért nem nézed magadtól az adatlapját, ott minden rajta van:
47 nF kell és 10 ohm, nem pedig 10 k ohm
És a kimenő csatoló kondi sem tantál, csak sima elko.
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

[OFF]A 10 alkatrészből alig hármat hibázott csak el a rajzoló. Derék munka . . .
(#) pcroland válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Köszi,de viszont akkor nem értem melyik hármat kell kicserélni(és mire)és,hogy adhatnak ki így könyvet(am nagyon fura a rajzon jól van:10K,viszont a listáján 10 ohm van írva(akkor a rajz szerint jól van minden?)

kép.jpg

Következő: »»   991 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem