Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 132
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Ha rákapcsolod a fogyasztódat, akkor az már eléggé megterheli, és beáll a feszültség. Nem kell semmilyen extra terhelés neki.
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Egy PIC a "fogyasztó" nem biztos, hogy tolerálja a dolgot (6.5V). A környezetével együtt 5-50mA közt változik az áramfelvétele. Erre a terhelésre se esik megfelelően, inkább ügyesen lengedezik csak a feszültség.
Ez abszolúte nem érdekelne, kapna egy 5.1V-os zenert a kimenetére és beosztaná magának.

Innye, most ugrott be, egy ismerősöm csinált egy olyan készséget, ami a 12V-os autóakku feszültségét emelte ca.3V-al, hogy a reflektor izzók átmenjenek abba az izé fajtába a fényükkel, ami nagyon világít, de ha nem azzal szerelt gyárilag az autód és utólag berakod, leszedik a rendszámot miatta. Ebből biztos tudjátok, de közben eszembe jutott: xenon.
Nos, a nagy gyűrűvason ott volt neki kétféle tekercs és 150W-ra ment ki a játék.
Tehát elvileg az 50mA is megoldható. Sürgönyözök a NASA-nak...
Vagy megvárom, míg előkerül ő - amelyik hamarabb lesz.
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Sok sikert a NASA-hoz.
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Remélem nem kell külön kiírni, ha viccel az ember...
(#) lapose válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Használhatsz gyűrűmagot ha porvasmag.
(#) bbatka válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

"Apropó, a 3. rajzodon nincs hiba véletlenül? 2 db dióda párhuzamosan és mintha nem így akartad volna, vagy oka van? A 12V után mindjárt."

Az oka az hogy csak 1A-es diódáim voltak itthon. A mobiltelefon meg időnként közel 2A-t is felvesz.
(#) Orbán József válasza lapose hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Ok, ma kapom meg a katalógust a lehetőségekről, ellenőrzött/bemért vasmag kollekció tekintetében.
Most vagy 2 hétig nem tudok ügyködni a dolgon a nagy fennforgás miatt, de képernyőre vetem az eredményeket...
(#) Orbán József válasza bbatka hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Ok, kicsit furcsa, nem szoktak II-osan kötni diódákat az eltérő nyitófeszek miatt, de ha bevált...?
Régebben az 1N400x diódák tűrték a kicsit nagyobb (>1A) áramokat, aztán hozták a papírformát és elköszöntek, ha mégis próbálkozott az ember.
(#) Inhouse válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Esetleg érdemes lenne régi hálókártyákból (10MBit) DC-DC konverter modulokat bontani...kb. 2 kockacukor méretűek, van belőle 12->9-es, arra egy TO-92-es 7805 és kész. 500mA-t tud a modul, 2 független kimenettel...

Üdv
Inhouse
(#) Orbán József válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szervusz!
Épp tegnap este kértem a fiamtól vagy 5 ilyen régi hálókártyát, de ezek csak porosak és nem elég régiek, vagy túl újak... Nincs rajtuk, csak vonal illesztő trafók 1millió tekerccsel a belsejükben.
Majd nézetek vele másmilyet is.
Ezeken ilyen a százlábú trafó: PE-68206, PE-65733, valamint FIL-MAG 108SM.
Miről ismerszik meg, amiben találhatok?
Oly' kézenfekvő lenne a kibágerolt cuccal túllenni a dolgon...

Orbánjózsi
(#) bbatka válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Sok lehetőségem nem volt. Azóta már láttam más által is alkalmazva diódát párhuzamosan kapcsolva.
Még nem égtek el a diódák, tehát bevált.
(#) Inhouse válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

YCL DC-109 (12V->9V), GTS H05U09S (5V->9V)...

Legyen rajta BNC!

DC-109
Terminal fórumon erről

Üdv
Inhouse
(#) vka hozzászólása Szept 21, 2010 /

Üdv Mindenkinek!

Szeretnénk egy CDI gyújtást készíteni házilag. Az 1µF-os polipropilén fólia-kondenzátort 300-400V-ra kellene feltölteni kb 8ms alatt. Nem szükséges trafó, feszültségnövelö (boost) kapcsolást használunk majd, 50kHz körül, fettel és PIC-es vezérléssel. A következö kérdések merültek fel:
A fóliakondenzátorra rá lehet engedni az 50 kHz-es lüktetöáramot, vagy valamilyen low-esr kondi kéne+szürés?
Valamilyen fetmeghajtó áramkört használnánk, de csak 6V a tápfesz, elég ez gate-meghajtásra?
(#) Orbán József válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Köszönöm!
Amiket eddig felleltünk, azokon nincs ilyen konverter, csak az előbb említett vonal illesztő trafók, de keresünk tovább, hátha.
(#) Orbán József válasza vka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Vannak "logikai" FET-ek, ezeket 5V-al lehet nyitni-zárni.
(#) nyemi válasza vka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Van egy jó linkem ( a kapcsolás). de előgyújtás vezérlés az nincs benne csak fix késleltetés. Ebből tudsz pár ötletet meríteni. Ha nem titkos írjál már pár sort a tiedről mert én is ilyen gyújtáson töröm a fejem. A programom már kész csak a hardver várat magára. Üdv nyemi.
(#) Orbán József válasza nyemi hozzászólására (») Szept 21, 2010 / 1

Üdv!
Nem mellesleg repülőmodellező - is - vagyok, ahol ezek a gyújtások fennforognak...Az a gyanúm, ez is oda kell.
Nos, a modellező fórumon eddig nem tapasztaltam, találtam házi gyártmányban kielégítő és mások által is használt, jónak ítélt kapcsolást. Ha lenne, tudna róla a "modellező társadalom" Félreértés ne essék, biztosan nagyon hasznos kísérlet építeni, de mint jeleztem NEM jelentkezett eddig senki egy kipróbált, bevált, kellően hosszú ideig használt kapcsolással, gyártmánnyal. Természetesen egyáltalkán nem lehetetlen és mindenki örülne, ha kikerülne egy olcsó, megbízható (!!!) hazai gyártmány.
Nos, ezt a kínaiak kilós árban gyártják Bővebben: Link
Amit meg kell jegyeznem, előgyújtás szabályozás nélkül a repülőmotoroknál a gyújtás annyit ér, mint halottnak a nyelvespuszi. Aztán, hogy mikor, mennyit kell, azt adatlapok, tapasztalat, stb. Egyébként őszintén kívánok hasznos kísérletezést.
(#) nyemi válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Teljes mértékbe igazat adok neked sőt én még egy kicsit tovább gondolom a dolgokat. Lehet hogy ezekkel a fejlesztésekkel csak még olajat öntünk a tűzre mert a gyártók is figyelik ám a internetet és lehet hogy pár hónap múlva a saját munkámat veszem meg a boltba.De enged ez nem nagyon izgat mer az alkotás öröme meg marad. Ezért engedj meg egy linket ami kicsit tükrözi az én elveimet ebben a rohanó fogyasztói társadalomba. Én vagyok az utolsó mohikán ? Lehet, de nem érdekel . Üdv nyemi.
(#) Orbán József válasza nyemi hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Dícséretes a szándékod és mint említettem, őszintén sikeredet kívánom.
Nincs semmi baj a tapasztalatszerzés, alkotás örömével, csupán jelzem, komoly tudású emberek futottak neki nem egyszer, mégis elvérzett a dolog, nem látok ilyet kínálni senkitől széles-e hazában.
A hazai gyártók valamennyien kintről teremtik elő a motorjaik gyújtását, hiszen elektronika nélkül semmit nem ér a motor. Én ezért nem építek meg bizonyos, modellezésben használt dolgot, sajátmagamnak se időm, se kedvem, (főleg seidőm )másnak meg annyiért, amennyiért itt kéne eladni, nem megy el.Akinek pénze van, már csak presztízsből is megveszi a drága külhonit, mert "fussa".
Legyen starpabíró, bevált gyártmányod mielőbb!
Orbánjózsi - (appme)
(#) vka válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Köszönöm a segítséget Orbán Józsefnek és Nyeminek!
Egyébként a barátom diplomamunkája lesz majd ez. Február a határidö. PIC-kel szertnénk megoldani a vezérlést. Egy jó öreg MZ lesz a kísérleti alany. A kiírt feladat az lenne, hogy fordulatszámfüggö elögyujtásvezérlést és hömérsékletfüggö korrekciót kell megvalósítani. A cimborám szeretné ha terhelésfüggö elögyujtásvezérlést is tudna. Az elögyujtásértékeket kísérlettel fogjuk meghatározni, különbözö elögyújtásokkal gyorsatási próbákat végzünk, és folyamatosan figyeljük a gyorsulást. Minden fordulatszámsávhoz a legjobb gyorsulást adó elögyujtást rendelnénk. A terhelésfüggö vezérléshez néztünk már nyomásszenzort, de hogy azt hogyan használjuk, nem tudjuk. A kétdimenziós jellegfelületet felvenni elég idöigényes lenne. Szép napot mindenkinek!
(#) dangermind1 hozzászólása Szept 22, 2010 /

Üdv mindenki!
Kellene valami kapcsolás amivel 3v 200mah ból 12v 500mah-t tudnák varázsolni.
Köszi a segítséget! .ha nem megy a 12 volt jó a 9 is.
(#) mex válasza dangermind1 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Nézz szét az ingyenenergia gépek közt....
Mégis hogyan gondolod, hogy 0.6W teljesítmény leadására képes áramforrásból lehet 6W-ot kiszedni?
(#) dangermind1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Én spec valami mini inverterre gondoltam.
(#) mex válasza dangermind1 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

A mini inverter rendbe is volna, de sajna a dolgok jelenlegi állása szerint a bemenő teljesítménytől többet nem lehet kiszedni. Te pedig 10x nagyobb kivett teljesítményt szeretnél.
Legalább azt áruld el mi a tápforrás, és mit akarsz róla működtetni?
(#) dangermind1 válasza mex hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

A táp forrás napelem lenne.
8 sorosan kötött cella.
(#) Orbán József válasza dangermind1 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Szervusz!
Nem tudom, milyen napelem lehet az, amelyikből 8 db sorbakötve mindössze 3V-ot szolgáltat...
Én a Lomexnél olyat vettem, amiből kettő sorbakötve optimális esetben 14V-ot ad le, 200mA árammal. Ezekkel közvetlenül lehet akkut tölteni, bár egy kis nyitófeszültségű Schottky az nem árthat a napcelláktól akkuig irányba.
Aztán az akku amennyit tud, lehet használni.
Más csoda egyelőre várat magára...
(#) dangermind1 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Kertilámpa 4 teszkós 4 obis
párhuzamosan van kötve.
Voltra nem tudom mennyit ad mert nem működik a multiméterem.
(#) dangermind1 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Ma odáig jutottam hogy a 12 voltos pc ventilátort már meghajtja, idáig azt sem akarta hajtani.
(#) nyemi válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Nagyon köszönöm a biztatást és elnézést hogy az előző hozzászólásomba egy kicsit ironikus voltam. Sajnos az szabad időből nekem is elég kevés van ezért is halad a projektem ilyen lassan. Én is sok gyújtással kapcsolatos fórumot végig olvasva jutottam arra az álláspontra, hogy egy saját fejlesztésbe kell fogni, mert TCI fajtát sokat lehet találni, de CD I-t sajnos nem. Főleg olyat, ami PI C-el oldja meg még a nagyfeszültség elő állítását is(az én kapcsolásom is csak tervezett mert a FET meghajtásánál hiányzik egy két tranzisztoros driver). Bár az előbb linkeltem egyet, de abból meg hiányzik az előgyújtás állítás. Amúgy a te általad linkelt gyújtás is van itthon egy szétszedve. Hát nem egy nagy eresztés főleg a nagyfeszültségű része az egy, egy tranzisztoros önrezgő nagyfeszültségű tápegység, ami folyamatosan üzemel, még a szikra idejére sincs leállítva. De a mentségére mondva a gyújtás állítása az PI C-es (hogy valamit kapjunk is a pénzünkért). Üdv nyemi.
(#) Peti.Janka hozzászólása Szept 29, 2010 /

Üdv! Én olyan DC-DC konvertert szeretnék építeni, ami 24-30 Vbol csinál 12-13Vos feszt kb 10-15 Amperes terhelhetőséggel! Egy kamion rádiója, és szivargyújtó csatlakozója menne róla! Gyárilag is így van megoldva, de elromlott, és elég drága! Ha valaki tudna valami kapcsüzemü megoldást, kapcsolási rajzot esetleg, azt nagyon megköszönném!

Üdv Janka Péter
Következő: »»   27 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem