Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Akkor rossz, meg kell keresni a hibát és kijavítani, illetve javíttatni.
Azért nem fizetek, hogy megjavítsák. Szeretném magam megoldani.
Első körben a kondik egy részét cserélném, de annyi jelölésük van, hogy nem bírom megfejteni melyik, milyen.
Miért nem próbálod következetesen megjavítani? Van fent kapcsolási rajz is.
A következetesen alatt mit értesz?
Hogyan cseréljek ki egy kondit, ha nem ismerem a paramétereit?
Úgy, hogy átnézed a szinkronfokozatot lépésről lépésre, és meg keresed a hibát. Bár ha nem vagy tisztában a működésével, nem lesz egyszerű. Ha jól emlékszem ,fent van itt a HE-n az RT-s cikk erről a szkópról, először azt olvasd el. Utána a Y erősítő szinkron kimenetétől kövesd végig a jel útját, és ahol elveszlik a jel, ott lesz valahol a hiba.
meg van az RT általad említett száma. Csak meg kell néznem, hogy az a kapcsolás megfelel-e a valóságnak mert egész más mint az eredeti orosz könyben. csak annak meg nagyon rossz a minősége.
És igen nincs tapasztalatom a javításban. :no:
Ha a kapcsolás nem is egyezik, a működési el elég jó le van benne írva, és az sok segítség. azonfelül itt a HE-n fent van a másik változat rajza is, elég jó minőségben.
Azt remélem tudod a paneleken a trimerek nem azért vannak, hogy tekergesd őket: hagyd őket gyári állapotukban. Idézet: „a trimerek nem azért vannak, hogy tekergesd őket” Tudom. A "hiba" jelenséghez annyi még hozzá tartozik, hogy mikor sikerül megállítani akkor két remegő pontot látok csak. Ha a szinkron jelszint potit tekerem akkor elindul. Ha megáll akkor csak két zöld pont
Ugyanaz a kapcsolás van az RT-ben is, csak más a rajz. Ha a típusszám egyezik, akkor ott is az van, mint az orosz doksiban. A cikkben biztosan leírják az áramkörök működését.
Amikor csak két pontot látsz, az azért van, mert olyankor leáll a vízszintes eltérítés (fűrészgenerátor). Ez biztosan nem normális működésre utal.
Szia!
Nem egyezik a két rajz, több eltérés is van köztük(valószínű gyártás közben módosították, ráadásul pont a szinkron részét is átszabták)!
Kösz a tippeket.Amint időm engedi,belenézek újra.Szerintem lassan elő kell venni hozzá a másik szkópot is,eddig csak multiméterrel mértem benne feszültségeket.Csak a másik is vacakol.EMG TR 4650,őneki is a nagyfesz a neuralgikus pontja.Hidegen van rendes fényerő,de ha bemelegszik akkor lesötétedik,és elkezd tátikázni,nem lesz többé hiteles.Esetleg valami leírást hol találnék a másik/ Az EMG 1567/ működéséről? Gondolom valamelyik RT újság ezt is leközölte már...remélem.A 4650-hez megvan a szervizdokumentáció.
István
Az EMG1567-ről csak rajzaim vannak, sajnos leírásom nincs. Ezeknél gyakori a kontakthiba a forrasztásoknál, tranzisztorfoglalatoknál, sőt a félvezetők is képesek szakadozni a tokozáson belül.
Szia!
Az baj. Ha a típusszám egyezik, akkor illene azonos áramköri megoldásokat alkalmazni. Az orosz doksi szerint (ha nem tévedek) a VT3 és VT9 a szinkronerősítő.
Pont a szinkronrész rajza nem egyezik és a cső meghajtása.
Most nézem, hogy a szkópom melyikre hasonlít. A enyém 1980-ban készült.
A VT9 szerintem már része a generátornak. Itt a RT-s szinkrongenerátor.
Az RT rajz alapján kezdtem el ellenőrizni.
Ami gyanús első nekifutásra, hogy a külső|belső szinkron gomb mögött érdekes dolgok vannak. A lecsípett vezeték az én művem. A belső a 20 mV gombra megy a külső az y BNC csatlakozóra. (hogy miért nem tudom) :no:
próbáltam egy jól látható képet készíteni az ominózus panelről.
Nekem az az IC gyanús, mintha a levegőben lenne a kupakja.
Most, hogy mondod. Eddig nem tűnt fel.
Idézet: „A belső a 20 mV gombra megy a külső az y BNC csatlakozóra.” Benéztem. Pontosan: A belső a 20 mV gombra megy a külső az (X) BNC csatlakozóra.
Elég furcsa, ilyet még nem láttam oroszban sem. Mivel láthatóan már belepiszkáltak nem lesz egyszerű dolgod javítási tapasztalat nélkül. Ha ez az RT-s változat lenne, kellene lennie még egy integrált áramkörnek. Nincs esetleg a panel másik oldalán?
Szerintem ez az RT-s változat.
Igen belepiszkátak korábban, de úgy látom, hogy nem ez a fő gond. Leszámítva a külső|belső szinkron mögötti taknyolást.
Az általad mellékelt rajz alkatrész listáját betudod linkelni?
Az RT-s rajzon nem minden érték érthető. Pl.: C215 ez kondi. ok. alatta érték 18. de mi? nF, uF, pF..
Természetesen 18pF. Ha nincs betűjelzés a kondenzátor értéke mellett, akkor pF.
Szerintem ez az RT-s változat. Sajnos össze van kókányolva, először rajz alapján próbáld helyreállítani.
Az szinte biztos ,hogy a panel közepén lévő vezetékek a kapcsoló sor melletti kis forr-fülekbe valók. Meg kell keresni a pontos helyüket, mert ha azok egyikén jön a jel az y erősítőtől, így nem is lesz szinkron. Utána ellenőrizni kell a szinkronkapcsolókat, majd pedig a műveleti erősítőt(feszültség mérés). Utána lehet tovább haladni.
Az a két vezeték az 53,54 egy hátsó X1 feliratú csatira megy ami elég "gyárinak" tűnik. Nem tudom ez mi.
Engem még mindig zavar az a kék ellenállás+kondi. Most már zavar az is, hogy miért mozog az IC alja. És az is zavar, hogy nem tudom kivenni a panelt és a kezembe fogni mert van 16 piros vezeték ami forrasztva van és hosszú meló leforrasztani megjelölni majd vissza. Lehet, hogy ezeket kicserélem bontható csatlakozóra csak előbb működjön végre rendesen.
Magnyugtatlak az nem az ic alja, hanem egy távtartó, hogy ne kuszálódjanak össze a lábai. Csatlakozóról inkább lebeszélnélek, mert késöbb sok hiba forrása lehet(kontakt).
Kövesd végig a belső szinkronjelet! A rajzon az IC 5-ös lábától megy az R111-en keresztül. Mérd végig ellenállásmérővel a szinkronkapcsolóig, majd onnan az IC-ig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |