Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   41 / 247
(#) lapose válasza blackdog hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Akkor rossz, meg kell keresni a hibát és kijavítani, illetve javíttatni.
(#) blackdog válasza lapose hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Azért nem fizetek, hogy megjavítsák. Szeretném magam megoldani.
Első körben a kondik egy részét cserélném, de annyi jelölésük van, hogy nem bírom megfejteni melyik, milyen.

Miért nem próbálod következetesen megjavítani? Van fent kapcsolási rajz is.

A következetesen alatt mit értesz?
Hogyan cseréljek ki egy kondit, ha nem ismerem a paramétereit?

Úgy, hogy átnézed a szinkronfokozatot lépésről lépésre, és meg keresed a hibát. Bár ha nem vagy tisztában a működésével, nem lesz egyszerű. Ha jól emlékszem ,fent van itt a HE-n az RT-s cikk erről a szkópról, először azt olvasd el. Utána a Y erősítő szinkron kimenetétől kövesd végig a jel útját, és ahol elveszlik a jel, ott lesz valahol a hiba.

meg van az RT általad említett száma. Csak meg kell néznem, hogy az a kapcsolás megfelel-e a valóságnak mert egész más mint az eredeti orosz könyben. csak annak meg nagyon rossz a minősége.

És igen nincs tapasztalatom a javításban. :no:

Ha a kapcsolás nem is egyezik, a működési el elég jó le van benne írva, és az sok segítség. azonfelül itt a HE-n fent van a másik változat rajza is, elég jó minőségben.
Azt remélem tudod a paneleken a trimerek nem azért vannak, hogy tekergesd őket: hagyd őket gyári állapotukban.

Idézet:
„a trimerek nem azért vannak, hogy tekergesd őket”

Tudom.

A "hiba" jelenséghez annyi még hozzá tartozik, hogy mikor sikerül megállítani akkor két remegő pontot látok csak.
Ha a szinkron jelszint potit tekerem akkor elindul. Ha megáll akkor csak két zöld pont
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Ugyanaz a kapcsolás van az RT-ben is, csak más a rajz. Ha a típusszám egyezik, akkor ott is az van, mint az orosz doksiban. A cikkben biztosan leírják az áramkörök működését.

Amikor csak két pontot látsz, az azért van, mert olyankor leáll a vízszintes eltérítés (fűrészgenerátor). Ez biztosan nem normális működésre utal.
(#) lapose válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!

Nem egyezik a két rajz, több eltérés is van köztük(valószínű gyártás közben módosították, ráadásul pont a szinkron részét is átszabták)!
(#) BarnaPili válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Kösz a tippeket.Amint időm engedi,belenézek újra.Szerintem lassan elő kell venni hozzá a másik szkópot is,eddig csak multiméterrel mértem benne feszültségeket.Csak a másik is vacakol.EMG TR 4650,őneki is a nagyfesz a neuralgikus pontja.Hidegen van rendes fényerő,de ha bemelegszik akkor lesötétedik,és elkezd tátikázni,nem lesz többé hiteles.Esetleg valami leírást hol találnék a másik/ Az EMG 1567/ működéséről? Gondolom valamelyik RT újság ezt is leközölte már...remélem.A 4650-hez megvan a szervizdokumentáció.
István
(#) kadarist válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Az EMG1567-ről csak rajzaim vannak, sajnos leírásom nincs. Ezeknél gyakori a kontakthiba a forrasztásoknál, tranzisztorfoglalatoknál, sőt a félvezetők is képesek szakadozni a tokozáson belül.
(#) kadarist válasza lapose hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!
Az baj. Ha a típusszám egyezik, akkor illene azonos áramköri megoldásokat alkalmazni. Az orosz doksi szerint (ha nem tévedek) a VT3 és VT9 a szinkronerősítő.

Pont a szinkronrész rajza nem egyezik és a cső meghajtása.
Most nézem, hogy a szkópom melyikre hasonlít. A enyém 1980-ban készült.
(#) lapose válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

A VT9 szerintem már része a generátornak. Itt a RT-s szinkrongenerátor.

319.gif

Az RT rajz alapján kezdtem el ellenőrizni.
Ami gyanús első nekifutásra, hogy a külső|belső szinkron gomb mögött érdekes dolgok vannak.

A lecsípett vezeték az én művem.
A belső a 20 mV gombra megy a külső az y BNC csatlakozóra. (hogy miért nem tudom) :no:

próbáltam egy jól látható képet készíteni az ominózus panelről.

Nekem az az IC gyanús, mintha a levegőben lenne a kupakja.

Most, hogy mondod. Eddig nem tűnt fel.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Idézet:
„A belső a 20 mV gombra megy a külső az y BNC csatlakozóra.”

Benéztem. Pontosan:
A belső a 20 mV gombra megy a külső az (X) BNC csatlakozóra.

Elég furcsa, ilyet még nem láttam oroszban sem. Mivel láthatóan már belepiszkáltak nem lesz egyszerű dolgod javítási tapasztalat nélkül. Ha ez az RT-s változat lenne, kellene lennie még egy integrált áramkörnek. Nincs esetleg a panel másik oldalán?

H313.jpg

Szerintem ez az RT-s változat.
Igen belepiszkátak korábban, de úgy látom, hogy nem ez a fő gond. Leszámítva a külső|belső szinkron mögötti taknyolást.

Az általad mellékelt rajz alkatrész listáját betudod linkelni?
Az RT-s rajzon nem minden érték érthető. Pl.: C215 ez kondi. ok. alatta érték 18. de mi? nF, uF, pF..

Természetesen 18pF. Ha nincs betűjelzés a kondenzátor értéke mellett, akkor pF.

Szerintem ez az RT-s változat. Sajnos össze van kókányolva, először rajz alapján próbáld helyreállítani.
Az szinte biztos ,hogy a panel közepén lévő vezetékek a kapcsoló sor melletti kis forr-fülekbe valók. Meg kell keresni a pontos helyüket, mert ha azok egyikén jön a jel az y erősítőtől, így nem is lesz szinkron. Utána ellenőrizni kell a szinkronkapcsolókat, majd pedig a műveleti erősítőt(feszültség mérés). Utána lehet tovább haladni.
(#) gkari válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Kapcsrajz itt, meg itt

Az a két vezeték az 53,54 egy hátsó X1 feliratú csatira megy ami elég "gyárinak" tűnik. Nem tudom ez mi.

Engem még mindig zavar az a kék ellenállás+kondi.
Most már zavar az is, hogy miért mozog az IC alja.
És az is zavar, hogy nem tudom kivenni a panelt és a kezembe fogni mert van 16 piros vezeték ami forrasztva van és hosszú meló leforrasztani megjelölni majd vissza.

Lehet, hogy ezeket kicserélem bontható csatlakozóra csak előbb működjön végre rendesen.
(#) tiggersoft válasza blackdog hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Magnyugtatlak az nem az ic alja, hanem egy távtartó, hogy ne kuszálódjanak össze a lábai. Csatlakozóról inkább lebeszélnélek, mert késöbb sok hiba forrása lehet(kontakt).

Kövesd végig a belső szinkronjelet! A rajzon az IC 5-ös lábától megy az R111-en keresztül. Mérd végig ellenállásmérővel a szinkronkapcsolóig, majd onnan az IC-ig.

316.gif

Következő: »»   41 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem