Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Akkor elmesélem a történetet. Egy szobatermosztát vezérel egy kazánt ami vezérel egy vízszivatyut, nos amikor megáll a kazán azzal együtt megáll a szivattyú is. Most a szívattyút szeretném időzíteni, hogy ha megáll a kazán akkor még menjen kb. 1-1és fél percig. Erre kéne valami egyszerű megoldás. A kazán 230V-os és nincs benne 12V. Így már elég parasztos? ![]() ![]() ![]() köszi üdv: nemerei
Ezzel kellett volna kezdened!
Van még pár kérdéses dolog... Milyen kazán? Mert biztos hogy a kazán vezérli/indítja a szivattyút? Pl. a cirkónál, a termosztát, (ilyen-olyan módon) a szivattyút vezérli és a vízáram(lás) kapcsoló indítja az égőt. Na most, ha a rendszert utánkeringeted mindíg "rágyújt" a kazán. Ha nem cirkó, és tényleg a kazán vezérli a szivattyút, rakj a csőre egy csőtermosztátot. Míg vissza nem hül a beállítottra a víz, utánkeringet. Na akkor mik is a pontos adottságok?
Hello!
Thermomax kazánom van, a kazán indítja a szivattyút, de nincs benne elektronika ezért feltételezhető, hogy a termosztát kapcsolja a szivattyút is. Ha a szivattyú nem megy akkor a kazán sem, de a szivattyú képes menni a kazán nélkül is, és a láng nem gyullad be. A csőre rakott termosztát nem jó, mert azt csak egy bizonyos hőfokra tudom beállítani. Mert ha a visszatérő vízhőfok magasabb a beállított értéknél akkor egyfolytában megy a szivattyú. Én azt szeretném elérni. hogy a kazánba maradt hőfelesleget a szivattyú a fűtési rendszerbe tolná, mert a kazán öntöttvas és sok marad benne. üdv: nemerei
Ha az előre menőt figyeled akkor az ugyanúgy kitolja a meleget a kazánból.
Egy elektronika érzékeli az előre menő hőmérsékletet, ha eléri a beállítottat, átbillen egy bistabil tag (akár egy imp.reelay)és ha vissza hül akkor visszabillenti a jel. Ebben az esetben a hőfokok jól átgondolásával lehet a kellő hiszterézist meghatározni. Persze az egészet alá kell rendelni a kazán biztonsági rendszerének.Üdv:MM
Helo!
Látod, ha egyszerűen leírod, másoknak is lesz véleménye-tapasztalata a témában. Akkor ha jól értem, a kazán 230V-al indítja a szivattyút, így az áramkörnek is ez lesz az indítójel. Tehát amikor indítja a szivattyút, az rögtön elindul, és amikor leállítaná, akkor 1-1.5perc múlva állna csak le. Egyenlőre, csak a rajzot készítettem el, akkor kicsit várok hogyan alakul a kazán tényleges vezérlése, hátha ez az egész szükségtelen, vagy más egyszerűbb megoldás is létezik, mint a késleltetés. üdv! proli007
Hello!
Akkor ha jól értelmezem a vezérlés az X3, és 230V feszültséget kell kapjon. Ha ez így van akkor jó a kapcsolás és jöhet a NYÁK terv. köszi üdv: nemerei
Hello!
Nos akkor kész van. Ha csak állandó időtartományt akarsz, akkor nem kell K1 helyére kapcsoló, elég a panelen rövidrezárni a kívánt pontot. Ha nem akarod állítgatni sem, akkor elég bele egy trimmer poti, ha szeretnéd kívülről állítani az időt, akkor a mellette lévő pontokra beköthetsz egy külső potit. üdv! proli007
Üdv mindenkinek. Egy olyan gondom lenne hogy az autóriasztómból kimaradt a pneumatikus kp. zár késleltetés és erre keresnék valamilyen megoldást. Tudom hogy nem igazán ide illik ez a kérdés, de mégis, mert nem olyan egyszerű és a másik Fórumból 'küldtek' ide. A lényeg az hogy a távirányítós nyitásnál a riasztó +12V-ot kapcsol a zárvezérlőre, záráskor pedig testet kb 1 mp-ig és ezt kellene feltornázni 3-4mp-re. Ja és persze úgy kellene megoldani, hogyha kulcsal működtetem a zárat (pl. lemerül az elem), akkor ne legyen belőle gubanc. Remélem elég érthetően fogalmaztam bár nem vagyok elektronikai szaki, de remélem tudtok segíteni egy analfa-bétának a témában. Ha kell tudok felrakni képeket a riasztóról, illetve a kp. zár bekötésről. Válaszotokat előre is köszönöm.
Kicsit összekeverted. Ez a bekötés a pneumatikushoz van, de mivel te nem találod az idő nyújtásának lehetőségét, ez így nem ideális arra, hogy ezzel vezéreld a köztes kapcoslást. Ez a rajz a köztes kapcsolás végére kell majd. Magát a riasztót majd úgy kell bekötnöd, hogy vagy testet, vagy +12V-ot kapcsoljon, a köztes kapcsolás igénye szerint vagy egyik, vagy a másik kimenetre (nyitás/zárás).
Elvileg kell kettő a Proli007 féle fetesből, állíthatóra készítve és azzal kapcsolsz 2 relét, ami vezérli a kp zárat. A kp zár bekötése már adja azt, hogy marad a kulcsos/gombos vezérlés, mivel alapból a 2 relé átad, mintha ott sem lenne. Viszont ha a relék egyike behúz, akkor átvált. Üdv Inhouse
Köszönöm Inhouse ismételten a választ, de úgy néz ki megoldódik a probléma 'házon belül', mert megtaláltam a Jumpert a nyákon. A leírás szerint 2db 3 pólusú JP1 JP2 -t kellett keresnem és nem találtam, de találtam helyette 2X2 forrpontot amely szerintem az lenne , csak spóroltak a fiúk. Azért nem vettem eddig észre, mert a forr pontok mellett van egy ellenállás és persze hogy alatta van a JP1 JP2 felirat! A panel jobb felső sarkában pedig nagyobban van rányomva a jumperek átkötése és én ott keresgéltem. Ellenállást kiforrasztottam (nem volt egyszerű két oldalas nyáknál ónszippantó nélkül) és meglettek a feliratok. Nem tudom ki tervezte de nagyon leleményes, mert mellette van egy milliónyi hely, de mindegy. Tehát úgy néz ki nem lesz szükség az időzítőkre, pedig már kezdtem magam beleélni.
![]() ![]()
Szívesen!
Hátha a jumper mellett az időzítés váltásához szükséges alkatrészeket nem spórolták ki! ![]() Ha jó lesz az időzítés, akkor a pneumatikus bekötést csináld! Üdv Inhouse
Hali mindenkinek.Egy nagyon egyszerü kapcsolásra lenne szükségem de a végig olvasottakbol nemigen jövök rá hogy melyik a nekem megfelelö kapcsolás.(persze ha van egyáltalán itt ilyen)A következö lenne a feladat:Egy személygépkocsi elülsö és hátulsó fényeit kellene bekapcsolni automatikusan amikor a kontakt kulcsot elforditom hogy a gépjármü kapjon áramot.Szóval mikor elforditom a kulcsot akkor lessz +12voltom.Mikor ez a 12 volt megjelenik onnantol kellene az idöziönek elkezdenie számolni és kb 15sec mulva bekapcsolna egy relét és ez a relé addig lenne meghúzva még a 12 volt megnem szünik. Szóval 0 volt relé ejt.12volt megjelenik számol 15-ig és relé húz.Mikor 12 volt megszünik relé ejt.Légyszives segitsetek.Köszi mindenkinek.
![]()
Sziasztok!
Az első oldalon található 7másodperces időzítőt hogyan lehetne úgy átalakítani hogy a 12v megszűnése után kapcsoljon az időzítő egy relét kb 5másodpercig. Válaszokat előre is köszönöm. üdv!
Csak egy tranzisztorral meg kell fordítani a jelet. Lásd mellék.
Uraim, ha segítenétek, megköszönném. Kellene egy időzítő kapcsolás tranzisztorral ami kb 10mp-ig kapcsol 12 voltot valamire aztán 5mp. szünet következik majd kezdődik előlről. Jó lenne ha azonos tápról működhetnének. A kapcsolandó fogyasztó kb. 1A áramot igényel.
![]()
Hello!
Sokkal értelmesebb egy 555 használata, kiegészítve egy tranyóval, vagy Fet-el. Méretezés itt. proli007
Igen, igazad van de 555-ösöm nincs tranyóim meg igen. Ráadásul elég messze is van a bolt, ahol vehetnék. Ettől függetlenül lehet, hogy mégis megcsinálom valamikor. Kérdésem: az 555ös kimenete működtetne egy relét? Esetleg tranyóval nem lehetne kapcsoltatni a fogyasztót? Köszi a válaszod!
![]()
Az 555-ös kimenete MAX ( és ez már határadat! ) 200mA-ig terhelhető.
DE! Tranzisztorokkal is megoldhatod. Lásd Pl: Két LED-es villogó. és Relévezérlés. ( A LED-eket célszerű a collektorköri ellenállásokkal sorba kötni, s az egyik kollektor pontról vezérelni a relé tranzisztorát. )
Köszönöm a válaszod, ez a megoldás nagyon ott van a spitzen! Esetleg a relét kiválthatnám egy 3055-ös tranyóval?
![]()
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ez a kapcsolás megfelelő lenne -e nekem? Annyit kellene tudnia, megkapja a feszültséget innentől elkezd számolni és beállítástól (1-30 másodperc) függően kikapcsol. Gondolom a kapcsolót simán ki lehet hagyni, és a végén a lámpát? Előre is köszönöm!!! Bővebben: Link
Hello!
A kérdésedet ne tedd fel számtalan helyen, mert a Modik (jogosan) harapnak érte. Úgy is látja, aki akarja.. üdv! proli007
Hali mindenkinek.Egy nagyon egyszerű kapcsolásra lenne szükségem de a végig olvasottakból nemigen jövök rá hogy melyik a nekem megfelelő kapcsolás.(persze ha van egyáltalán itt ilyen)A következő lenne a feladat:
Vasútmodellezéssel kapcsolatos. Van egy villamos vasúti-közúti átjáró. Ide CSAK EGY IRÁNYBÓL érkezik a villamos. Az átjáró fényjelző készüléke folyamatosan sárgán villog. Jön a villamos. Egy sínérintkező segítségével egy relét átkapcsol max. 3 másodpercre, ekkor a fényjelző pirosat mutat. Az idő letelte után a relé alapállapotba kerül és a fényjelző ismét villogó sárgán jelez. A kapcsolás 5-12 V-ról menne.Hogyan lehetne ezt a lehető legkisebb költségvetéssel (esetleg RC taggal?) elkészíteni, mert sok átjáró lenne?
Szia !
Mi a feladat ( a teljes irányítás vagy csak a 3 mp-es időzítés, mert ez nekem a leírásodból nem derül ki ! ) ? Ha csak a 3 mp-es rész, akkor monostabil multivibrátorra keress rá! Steve
a monostabil kapcsolásba több cucc kell (IC vagy FET)
Ezt nem akarom. Más megoldást keresek. A feladat csak a 3 másodperces időzítés.
Szia!
Ötleteket gyűjthetsz pl. ebből a témából: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2225.htmlBővebben: Link[/url üdv .hp
Szia!
Lehet spórolni az alkatrészekkel, csak akkor az idő nagyon függ a többi alkatrészektől ( a relé árából össze lehet rakni félvezetőkből egy kapcsolást szerintem, ha a költségeket ennyire minimalizálod, akkor minek bele relé ?! )! Ha relével akarod, akkor például a sínérintkező kapcsolja a pirosat a relé nyugalmi érintkezőjén keresztül, miközben egy RC tagon keresztül meghúzatod a relét, aminek bontja a piros áramkörét, majd a sínérintkező bontásánál a relé is kikapcsol ! Itt a meghúzási idő függ a reléd és a kondenzátorod szórásától ( ezeknek jelentősebb is lehet! ) ! Steve
Egy ilyen kis rajzról lenne szó. Le tudnád rajzolni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |