Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   77 / 254
(#) vicsys válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Utána kerestem a DS32 hibáknak. Mindenhol azt írják, hogy erősen ajánlott minél közelebb tenni az alkatrészeket egymáshoz és kialakítani a megfelelő GND-t! A tápra ügyelni kell, legyen stabil +5V. Valami orosz oldalon küzdött egy srác hasonló hibával. Neki akkor oldódott meg, amikor kicserélte az elemet a DS-en.
(#) kisgeri válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Nekem azt hiszem megvan jobb minőségben is, de ezt csak otthonról tudom majd megmondani. Meg akartam építeni én is, de tele van egy rahedli hangolt fazékvasmagos tekerccsel, így szkóp nélkül esélytelen a beállítása. Az meg nekem nincs. Vasmagokat beszereztem, de nem biztos hogy pont olyan mágneses tulajdonságúak, mint ami kell, így végül nem kezdtem neki.
(#) p_istvan válasza vicsys hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Lehet, hogy a tápon keresztül felszedett zavarok megzavarják a belső hőmérséklet-kompenzáló áramkört. Régebben, ha ennyire kényes voltvalami a nyák topológiára -persze ha ez tényleg így van- akkor az adatlapban benne volt az ajánlott nyákkialakítás.
(#) p_istvan válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Van olyan kapcsolás is ahol aktív szűrökkel váltják ki a tekercseket, de behangolni azt sem egyszerű. Komolyabb felkészültség vagy elszántság nélkül! Legcélszerűbb és leghatékonyabb egy fejerősítő egy hosszabb koax vagy árnyékolt kábellel amit akár a szabadba is ki lehet helyezni ahol több az esély a vételre.
Erre a célra az Elektor-os kapcsolás is jó lehet esetleg, amit nem régen már feltettem. Ez már tényleg egyszerű és a lényeget: az optimális vételi helyre való telepítést lehetővé teszi az árnyékolt kábeles kapcsolat miatt.
(#) vicsys válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Adatlap, 8. oldal:
Idézet:
„Avoid running signal traces under the package, unless a ground plane is placed between the package and the signal line. All N.C. (no connect) pins must be connected to ground.”

Gery78! Bekötötted a nem használt lábakat GND-re? Ezt is írja az adatlap.
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Arra én is emlékszem hogy szinte az összes láb a GND-re ment mikor csináltam
(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Na megtaláltam jó minőségben az RT-s DCF77 kapcsolásokat, tessék.
(#) Gery78 válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Köszi szépen a rajzokat, és a fáradozásod!
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Bizony bizony! Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmem! Hát nem volt bekötve a GND-re a többi nem használt láb a DS32-n, ez elkerülte a figyelmem, nem olvastam át rendesen az adatlapot, csak a kapcsolást néztem meg, hogy hova kell beadni a tápot, és hol jön ki a jel. Mindig tanul valamit az ember, ezért szeretem ezt a fórumot!

Ha már a hibáknál tartunk: az órajel generátor tápellátása sem volt teljesen korrekt, mert az óramű tápjáról kapta a delejt, és abban bizony van egy tonna TTL IC, amelyeken nincs 100nF! Onnan simán összeszedhette a zavarjelekből ezt a napi 1mp-es többletet.

Most úgy áll a dolog, hogy megcsináltam a DS32 nem használt lábainak földelését, és az egész órajelgenerátor tápellátását átkötöttem az 5V-os stabilizált tápegység kimenetére. Az Órajel generátor kapott még egy 1000µF-os szűrőkondit 100nF-al párhuzamosan, és a két CD4060, és a DS32 is kapott egy-egy 100nF-ot közvetlenül a táplábaira. A Vbat bemenetet nem használom, mivel nincs elemes háttéróra, így azt is leföldeltem, ahogy a katalógus írja.
Kíváncsi leszek, hogy így mit produkál az óra.

Ha nem jó még így sem, akkor megcsinálom még a Vbat láb táplálását is. Egy ell. osztóról fogom hajtani, amely az 5V-os tápra fog kapcsolódni. Aztán rakok még 100nF-os kondikat a többi TTL IC-re is, ha még így sem jó akkor megcsinálom még az katalógus által ajánlott RTC-s bekötést is (Figure 6)

Ha még ezek után sem lesz pontos, akkor tényleg nem jó a DS32, és akkor a készülő nagy óraprojektünk programjába be kellene építeni valami állítási lehetőséget, amivel ezt a hibát kompenzálni lehet.
(#) Gery78 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Neked is köszönöm szépen a rajzot, és a tanácsokat!
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Az elem helyére nem lesz jó a saját tápról leosztott fesz. A ruszki srác is ell. osztót és zenert használt először. Aztán egy lemerült elemet majd végül az elemcsere oldotta meg a problémát. Azt írták a fórumon, hogy nagyságrendekkel pontosabb mint az órákban lévő kavics. Ott a testhő adja a hőfok stabilitást. (ha jól emlékszem)
(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Igazán nincs mit, nem volt nagy ügy.
Más: Jól tudom, hogy Te is elkezdted tervezni a Hp41C féle 6 csöves órához a nyákot? Mert végülis én is nekikezdtem Sprint Layoutban. Úgy terveztem, hogy egyoldalas nyákot csinálok, viszonylag kevés átkötéssel. Nekem sajna elég "hülyén" jön ki a 74HC595 lábkiosztása, elég sok átkötés lesz benne még úgy is, hogy nekem a 74141-ek nem ezen a panelon lesznek. (egyébként ha rá akarnám tenni, akkor sem jönne ki jól, mert más sorrendben vannak a BCD ki-bemenetek a 2 IC-n) Te hogy haladsz ezzel a projekttel? Vagy bárki más?
Amúgy egy 7-edik 74141-nek hagyok helyet ezen a panelon, mert remélem belekerül a hét napjait kijelző funkció, vannak szép nagy glimmjeim erre a célra.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Szia! Örülök, hogy csinálsz sprintes egyoldalas tervet, azt könnyebb kivitelezni otthon. Én is fontolgattam, hogy majd ha meglesz az első terv, akkor átdolgozom sprintre, de megelőztél. Tegnap próbálkoztam a 16f887 Willem íróval és Win Pic programmal való (ICSP adapterrel) programozásával úgy tűnik sikerrel. ( A Mule nixisórának közben készítem az átdolgozott elvi rajzát és egy felületszerelt változathoz is nekikezdtem első lépésként egy adapterrel
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia Vic!
Tegnap teszteltem az órát, és úgy néz ki sikerült lefaragni a sietségéből. A hiba úgy tűnik tényleg az én készülékemben volt, le kellett földelni a nem használt lábakat. Ha jól néztem, még van kb. 0,5 másodperc/nap sietsége, de ez egy évre számítva kb. 3 perc többletet jelent. (A karórámat mind a két nap a metró órájához igazítottam, és úgy ellenőriztem az időt.) Még teszek kondikat a többi TTL áramkörre is, hogy abszolút ne zavarják a DS32 nyugalmát. Nem is gondoltam, hogy ilyen zavarérzékeny ez a kis szerkezet. Azt is néztem az adatlapban, hogy alacsonyabb tápfesznél kevesebbet téveszt a frekiben. 4,5V-nál kb. 0,5ppm-et.
Lehet hogy még az elemes verziót is kipróbálom, csak nem tudom hol vegyek 3V-os gombelemet hozzá. Nem egészen értem, amit írtál, hogy a testhő adja a freki stabilitást. Ezt mondd el légyszi egy kicsit bővebben.
Ha megkérlek szépen, be tudnád esetleg linkelni azt az oldalt ahol ezekről a DS32-kről olvastál?
(#) Gery78 válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Hát szerettem volna elkezdeni a tervezést, csak nem sikerült feltelepítenem azt a nyáktervező progit amit régebben használtam. Eddig csak vizsgálgattam az áramkört, hogy mi-miért van rajta. Az RTC-s, kavicsos, DS32-es részt még átnézem, mert ott még nem világos, hogy miért van ott az a sok dióda.
Egyébként nem nagyon volt időm foglalkozni a projekttel, mert az Orcad PSpice programot próbálom megtanulni, eddig nem sok sikerrel. Jó volna hozzá egy magyar nyelvű leírás. Szükségem volna a Worst case szimuláció használatára.
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szia!

A sok dióda az RTC körül: Az RTC-t 3V-os elemről vagy 3.6V-os akkumulátorról járathatjuk, ha nincs meg az 5V-os táp. Ha a táp megjön nem fogyasztjuk az elemet. Ezért került be 2 db dióda (D1, D2) a körbe. Ha van 5V -os táp, a 3.6V-os akkumulátort az áramkör tölteni is képes - két diódán (D18, D19) keresztül, lecsökkentve az 5V-os 1.4V-tal...

Az a D17 még mindig fordítva van a rajzon...

Glimek és a hét napjának kijelzése: Megfogadva p_istvan ötletét a 4. 74HC595 Q0..Q3 kimeneteivel a 7. 74141 -t felhasználva lehet a hét napját glimmel vagy nixie csővel kijelezni, az elválasztó glimeket tegyük át a Q6 és Q7-re.
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Az enyém ötletem volt (azt hiszem). :hide:
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Bocsának - elnéztem egyel...
(#) rockersrac válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
[OFF]Metró órájához ne igazíts szerintem, mert nem túl pontosak! :S Inkább pc-nek az órájához igazíts, az tuti pontos!
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
A németek, akik a DCF77-et üzemeltetik internetes time servert is működtetnek : ptbtime1.ptb.de Ha a számítógépen beállítod az Internet-idő fülön ezt a kiszolgálót, a dcf-es órákkal szinkronban fog járni a számítógép órája. Bővebben: Link :yes:
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Köszi, pont ezt akartam kérdezni, hogy tudtok-e ajánlani valamilyen internetes időkiszolgálót, mert a 2 alapértelmezett nem túl megbízható.

Más téma: Képzeld tegnap este sikerült berajzolnom egy 74141-est az Electronics WorkBench 8.0-ba, mert nem találtam az adatbázisban. Ráírtam a lábak nevét a Sch-ban, és hozzárendeltem footprintet is az sch-hoz. Most ez így viccesen hangzik, de még nem használtam ezt a progit. Nagyon meglepődtem, hogy mennyire kézreálló és praktikus ez a program. Aztán próbaképpen rákötöttem egy diódát, (csak hogy legyen valami összeköttetés) és átküldtem a nyáktervező részbe, és tudtam vele nyákot tervezni. Ebből az a tanulság, hogy elég jó esélyét látom annak, hogy lesz egy EWB-s nyákterv is a kedvenc DCF-es óránkról. Az lesz több idő, hogy az alkatrészeket, amelyek nincsenek az adatbázisban kézzel kell majd berajzolni.
(#) MrBrown hozzászólása Okt 1, 2010 /
 
Sziasztok,
Kis helyzetjelentés a minitron-os "karóra" állapotáról:
Hp41C elvégezte az elsődleges javításokat, így az összes szegmens a helyére került, a másodperc jelző tizedespont kellő ideig villan fel ahhoz hogy látható legyen, már lehet állítani is az óra-dátum értékeket valamint be lett kapcsolva rajta egy belső védelem ami 2,65-2,93V környékén letílt így védve a lítium akksit. A telepet egyébként heti egyszer elég lesz tölteni ahogy a dolgok állnak. A szomorú részét a végére hagytam, 10 percenként produkál 1 sec sietséget, ez napi kb. 2,5 perc
Persze lehet rajta trimmelni, de legrosszabb esetben kap egy külső quartzot...
Növelve a tudás-kihasználtságot Hp41C tervez bele nap kijelzést (1-7) is.
(#) MolnarG hozzászólása Okt 2, 2010 /
 
Végre újra van időm az órával foglalkozni, így kiegészítettem Hp41c legutóbbi rajzát a hiányzó dolgokkal és módosításokkal. Remélem nem kötöttem semmit rossz helyre.
(#) janocsi válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Szia!
Tanulmányoztam ezt a kapcsolást, nagyon szépen lekövethető a szervezése. Egy dolgot találtam, amit nem igazán értek, nevezetesen az LM2941, az mi célt szolgál? Én úgy tudom, a 4. láb a táp bemenete, az 5. láb a szabályozott kimenet, de azt nem találtam hová kapcsolódik. (33K-n le van szabályozva.)
(#) Hp41C válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Szia!

Találtam néhány problémát:
- Az a D17 Zener még ezen a rajzon is fordítva van - Én rajzoltam el annó, de írtam, hogy fordítva jobb,
- Az USB leválasztás így nem működik, at kell vinni az FTDI TXD és RXD vonalaira,
- T6 BC182 helyett inkább BC639 (1A -es) - sajnos eltér a lábkiosztása,
- Ha nem lesz DS RTC, akkor a JP2 elmaradhat, A0 láb mehet a földre,
- RC7 -ről lemaradt a felhúzó ellenállás,
- SV4: 5V-os vevőnél: zárva és T9 és R45 nem kell, 3.3V -os vevőnél: nyitva ésT9 és R45 kell,
(- Ha 3.3V-os DCF vevőt használunk fel, kellene neki egy stabilizátor - ez lehet a modulnál is.)

- A soros portnál lehet, hogy jobb lenne mégis a kártyás megoldás....
- Az anót táp is a kontrolleres kártyára kerül?
- A táp 230V-os részét hogyan képzeljük el: A relé kapcsolhatna 230V -os fogyasztót is. Ha így, akkor a trafó és a relé (mindenkinél úgyis más lesz a mérete) egy másik panelre kerülhetne. Hiányzik még a Greatz és a puffer kondenzátor. Nyomtatásakor a 230V -os és a leválasztott részek között minimum 7.5 mm vezető mentes sávot kell hagyni.

Hamarjában csak ennyi jutott eszembe.
(#) MolnarG válasza janocsi hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
A két 33k ellenállás érték nem jó, még ki kell számolnom jól, csak bedobtam a két ellenállást és úgy maradt. Egyébként adatlap szerint kötöttem be, a két ellenállással állítható be a kimeneti feszültsége, de az egyiket célszerű lesz egy trimmer potméterre cserélni a pontos beállítás érdekében (vagy nagyon pontos min. 1%-os ellenállásokkal csinálni osztót). Az 5. láb valóban a kimenete ami egy jumperen keresztül kapcsolódik Vcc-re, amiről a 74141-es meghajtók kapják a tápjukat. Ha jól tudom ez azért lett így tervezve, mert ha PIR szenzort is kötünk az órához akkor mozgás esetén a mikrovezérlő tudja kapcsolni az LM2941 engedélyező lábát amivel ráadja feszt a meghajtókra, ha nincs mozgás/nincs senki otthon lekapcsolja a meghajtókat ezzel együtt a csöveket is, növelve ezzel az élettartamukat. Hp41c eredeti rajzában egy FET kapcsolta a meghajtók 5V-os tápját, de javaslatára cserélhető az LM-re is. Jumert azért tettem oda (is), hogy egyszerűen tudjak áramot mérni majd, mindenféle trükközés nélkül, aztán csak visszarakom a jumpert és megy minden tovább.
(#) Gery78 válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Szia!
Nagyon szépen megrajzoltad a kapcsolást, le a kalappal! :kalap:
Nézegettem a kapcsolást, hadd tegyek én is némhány észrevételt:
- a T6-nál van egy D1-es dióda. Az anódjának szerintem a kollektorra kellene mennie.
- 12V - 5V stabkockák: Szerintem a 12V-os nem lesz jó, ha 12VDC-t adunk be neki, nem fog stabilizálni semmit. Ha két lépcsős stabilizálást akarunk használni akkor jobb volna 7808-ast használni.
- A stabkockák kimenetéhez közvetlenül a lábak közelébe kellene tenni 100nF-os kondért, mert gerjedni fog a cucc, és iszonyat zajt csinál. (Tudom, mert saját tapasztalat.)
- Jobb volna valami kisebb zajú stabot választani, mondjuk LM-317-est vagy jobbat.
- Én szeretném, ha lenne DS32, sikerült belőnöm nagyon pontosra, sokkal jobb mint a hagyományos kavics. Még néhány kísérlet hátravan vele, pl. hogy lehet hajtani a Vbat lábról 5V-al, és akkor milyen pontos. A DS32-nek, és gondolom a többi áramkörnek is jót tesz, ha nagyon sima és tiszta a tápfesz ellátás. Legalábbis nekem a DS32 nagyon zavarérzékenynek bizonyult, és addig nem volt hajlandó pontosan járni amíg rendbe nem tettem a tápellátást. (Zavarmentesítettem a tápot.) Meg a nem használt lábakat le kellett földelnem, ez nagyon sokat segített. Van elég sok érzékeny áramkör ebben a kapcsolásban, tehát a tápellátást nem szabad mostohán kezelnünk.
- Kellene csinálni egy alkatrészlistát ami alapján mindenki meg tudná vásárolni azokat az alkatrészeket amik be lesznek építve a nyákba. (Nem lenne 25 féle nyákterv.)
- Nem az USB-RS232 átalakítót használjuk amit Hp41C ajánl?
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
A JP2 nem az I2C busz kivezetése? Szerintem a DS32-t nem oda kell kötni, hanem az OSC-I bemenetre. Vagy félreértettem valamit?
(#) janocsi válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Szia!
Így már világos, jó az a jumper az árammérésre. A FET helyttesítése valóban korrekt ezzel az áramkörrel a 74 141-ek felé.
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Szia!

Azt hiszem félreértettél valamit:
Idézet:
„- Ha nem lesz DS RTC, akkor a JP2 elmaradhat, A0 láb mehet a földre,”

Ha nem lesz benne DS1307 RTC, akkor a rajzod szerinti JP2 elmaradhat... Sajnos nem jutott eszembe a típusszám...
Következő: »»   77 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem