Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Hello. Lehet, bár nem ártana tudni milyen aksi és mekkora... De majd biztos kapsz pár ötletet.
Ez esetben 7.2Volt kell neked és kb. max. 1Amper, ami nem igazán pc tápos feladat. Jobban jársz ha valami sima 9-12 voltos hálózati adaptert teszel meg tápforrásnak. Töltőrajzot meg találsz az aksitöltés fórumban.
üdv
Fogol egy kis trafót,mondjuk egy 100vA eset,a kimenetén lehet 35 voltig a fesz egyenirányitás után,de a legjobb lenne 12 volt körüli. A kimenetét egyenirányitod,puffereled,rakol rá egy 7805 ös stabilizátort aminek a középsö lábát egy leddiódán keresztül viszel le a földre és kész a töltö +7,3 voltos kimeneti fesszel és 1 ampérra korlátozva.
Az akksit max 3A-ral lehet tölteni.És vlt is már annyival töltve nem melegedett.
-Direktbe 3A "gyors töltés" gyorsabb lemerülés és élettartam.
-Direktbe 1A kb. "normál lassú töltés" hosszabb élettartam nagyobb kapacitás. Persze egy megfelelő töltő elektronika megoldaná a normális töltést, akár PC tápból. Mellékelt kép 0,6A csepp töltőnek jó "lassú" de az ellenállás változtatásával akár 1,5A is tud az LM317 +tápszabályzó IC!
A 2N2222 helyett is érdemes egy több ampert bíró NPN kapcsoló tranzisztort berakni, mert most néztem csak 800mA tud. És mivel tartós terhelésről van szó hűtőborda mindenképp kell az IC-nek és a tranyónak is.
A tranzisztoron nem folyik jelentős áram, de az ic-nek valóban nem árt a hűtés... (szerintem)
Bocs, igazad lehet mert az csak a szabályzó lábra megy!
Az 1,1K értékével pedig a 6V van beállítva ezt lehet változtatni vagy trimerre cserélni.
Bocs! De a 632. hozzászólásodban sem tudod még használni a Válasz gombot?
HEllo.Azon dogoztam hogy áttekerjem a trafóját amikor eltörött az E mag
Úgyhogy az használhatatlan.Viszont arra gondoltam hogy van nekem itthon egy kb50W-os hálózato trafó.2 csévetestje van így külön a primer és külön a szekunder.Ha ezt a trafót megtekerem úgy ahogy a tápnak a gyáriát kellett volna és bevezetékelem a megfelelő helyre működhet? Ha jól számoltam akkor 17 menet kell a 40V hoz???Ez csak az egyik szekunder.2*20N a primer aztán a 3*3N meg a 2*17N.
Nos megtekertem a gyári trafó mását.A különbség hogy egy kb 50W-os háltótrafóra tekertem.Annyit módodítottam hogy a primer a maradt 2*20N`40N
Viszont a 12V-ra menő részhez hozzá tekertem hogy 40 V legyen a végeredmény. A kérdés hogy szertnék klérni egy kapcsolási rajzot egy GABA GA-300P+P4 es táphoz hogy tudjam melyik szálat hiova forrasszam. Meg ha jól tudom akkor ki kell scerélni a diódákta meg a kondikat.De ezt ugye csak a 12V ágban mivel az 5V a trafón az maradt az eredeti.Mert arra kéne a táp hogy mind két oldalt egyenlően (eredetileg 10A volt +12V-on)tudjam terhelni.Vagy ha megvan a kapcsolás abból kátni hogy melyik megy a +12 és a -12V helyére és azokat nagyobbra meg a szűró kondikat a "12"V ágban. TL494 IC van benne.
Na most segítsetek.Összetarkam a trfaót bekötöttem a volt 12es kimenetre rákötöttem egy izzót világított.Super de egyszer csak kialudt.Biztos kiégett.Mérek rá multival semmi fesz.Rökötöttem a múltit kihúztam.Amikor ráadom a220at akkor felugrik 15,9Vra aztán nulla.Én arra gyanakszok hogy valamelyik dióda vagy kondi zárlatos és azért letilt a védelem.Szerintetek?Melyik lehet rossz?
Ha még nem sütötted meg magad, akkor ezt a szórakozást azonnal hagyd abba. A hálózati trafó 50Hzre van készítve itt meg 50kHz van. Egyáltalán nem életképes ez az ötleted.
[OFF]Látom, délben kellett volna megírnom
A KA3511-es tápban rákötöttem mindhárom érzékelő bemenetet fix feszre, a 3,3 és 5V-os ágaknál elvágtam a vezetősávot a dióda után, egyedül a 12V-os ág megy be a komparátorhoz de még mindig letilt folyton. Már 100x átnéztem a panelt de soha semmit nem találtam, kezd idegesíteni a dolog mert előtte rendesen működött.
Nem értem hogy mitől tilthat le ha érzékeli a rendes feszültségeket. A 12V-os bemenetre a tápfeszt kötöttem ami 11,3V az 5V-osra a Vrefet, a 3,3V-osra meg a Vrefből potival gyártottam 3,3V-ot. PS-on földre kapcsolása után egyből kattanik valami és csak egy pillanatra jelenik meg valamekkora fesz a kimeneten. Átnéztem az adatlapot is de szerintem csak az a 3 bemenet lehet az oka a letiltásnak.
Ajaj.Akkor lehet hogy azért halt meg a dióda?Akkor milyen trafóval tudom helyetesíteni a gyárit?Egyébként működött a hálózativel is egy ideig aztán elaludt rajta az izzó.Mivel zárlatos lett a dióda.
Üdv!
Nekem valóban bejött a bontás nélküli átalakítás a mire is jó a pc táp trafó alapötletéből. A mellékelt rajz alapján azért egy kis finom bontással mely kimerül a 3. és 4. lábon lévő vezetékek, valamint a közös földpont szétválasztásával ill. átkötésével. Így tud fullon 2X35V-ot szabályozva kényelmesen 2X30V-ot. Még maradt is 2db 3menetes tekercs üresen, de nem akartam bonyolítani. Ja a legfontosabb, hogy nem posszannak a kapcsolótranyók.
Node.Szereztem egy másik ATX tápot trafóval mindennel.Az úgy jó lehet hogy az új trafón a primer 2*20 menetét meghagyom viszont a szekunder oldalon csak a mostani 7 menethez tekerek hozzá és a többit kidobom.Magyarul csak a 12V ra menő szálakat vezetm ki és nem állok meg a tobbi kivezetésnél.Vagy hogyan kélne a trafót átalakítani hogy a 2*40V meglegyen.CSAK az kell.
Ha szét tudod trés nélkül venni a vasat, akkor könnyen áttekerheted, ha nem akkor próbáld megcsinálni, amit csimota13 csinált, tehát átcsoportosítani a drótot, csak Te tegyed hozzá azt a neki kimaradt hárommenetes tekercset is sorba, és akkor meglesz a 40Vt.
Sikerült szétszedni törész nélkül.Viszont.Muszály bisszatekerni az 5 V-os részt is vagy elég csak a 12V osat.Mert az egészet újra tekerem már le is csupaszítottam az egészetA trafó úgy is vezetékelve lesz a nyákba mert más a lábak helyzete mint a régin meg ez nagyobb is egy kicsit.Ha le tudnád írni hogy pontosan mennyit tekerjek fel azt megköszönném.Gondolom a 2*20 primer az marad és ha jól tudom 2*17 kell a 40V hoz.Mert akkor 17 menet egyszer aztán kivezetem korbácsnak és utána menkint 17 menet.Elég a 2*17 vagy kell a többi is?Mert így egyzsreűbb és biztos elfér.
Na.Megtekertem a trafót.De hova kössem.Úgy tekertem hogy a primert a2*20N a szekunder az 2*17N.A Sec.3 kivezetéses.Az világos hogy a középleágazás az a GND-re.Meg a primert ágak is megvannak.Viszont a 2 szekunder ágat jova kössem.Mellékelek egy képet ahoz az egész szekunder rész látahtó.Bővebben: Link
No, a menetszámokhoz én nem értek, nem csináltam még ilyet. Én csak az itt olvasottakat tudom tolmácsolni.
Szedd ki teljesen a kimenetről a 3,3V, meg az 5V részét, maradjon meg a 12Vos rész, de ebben ki kell magasabb feszültségtűrésűre cserélni a diódákat, kondenzátorokat. És utána bekötöd, oda ahová ment a 12Velőzőleg. Azt nézd meg a vezérlő IC honnan kap áramot. Nehogy kinyírd.
Az IC a 12 ről kapja az áramot ha jól néztem.Vagyis akkor ami 5 és 3,3 vcolt azt mondent ki.És ha olyan van hogy pl egy ellenállás köti össze a 12 meg az 5 voltot azt is ki?Csak a csupasz 12es rész maradjon?A diódaákat meg a kondikat már megkerestem hogy melyiket kell cserélne.Főleg a - ágban ott csak 1A-es dióda volt.A diódák hány A legyenek .5?
Minimum a kívánt áramértéket jó lenne tudniuk.
Teljesen szedd ki azt ami nem kell, az ICnek a védelmi körét át kell építeni. Jó lenne tudni az IC fogyasztását, mert annak táplálását meg kell oldani. Vagy egy Zéner-diódás stabilizátorra, vagy egy kapcsolóüzemű feszültségstabilizátorral. Javaslom, hogy minden nem használatos dolgot szedj ki, így átláthatóbb lesz a szekunder oldal. Ha neked úgy felel meg akkor benne hagyhatod, csak legyen lekötve minden használt részről. Engem zavarna, és szerintem téged is zavarni fog az a sok felesleges alkatrész.
Minden ami felesleg ki lesz szedve az +5 a -5 a +3,3 .Olyat hogy PRW OK az maradjon vagy mehet.Gondolom a PS ON-t hagyjam.Ha eljutok a teljes tisztításig írok.
Addig is kérdés hogy a trafó Primer 2*20N a Szekunder 2*17N az úgy jó-e? A P:az 0,4es drót a S:az 1-es drót.
Ha kell valamit kapcsolni akkor a PRWOK maradhat, de egy erősítőnek nem kell, másodperc tört része hogy helyreálljon a szabályzás. PS ON az marad, meg a készenléti rész is.
És figyeljetek .Olyat nem lehet hogy az egész szekunder részt mindent IC StB. kiszedek és úgy építem újra az egyenirányítást meg a puffert.Mert nekem nem kell olyan se hogy ha összekötöm csak akkor indul készenlét meg egyéb.Ha átam alá rakom akkor menjen.Védelmet meg biztivel oldanám meg.
Hogy a trafó kimenetére raknák egy FETet meg (nem tudom hogy mit csak hallottam róla)
Az IC kell a feszültség stabilizálásért, és a működésért. Előzőleg valaki leírta, hogy a prmeroldali kapcsolótranzisztorokat kell egy kicsit megnyitni, akkor nem kell a készenléti kör, hanem áram aláhelyezéssel indul. Akkor a PS-ONT alapból földre kell kötni, vagy nem tudom mire rögtön az IC lábát. A védelmet szépen el fogja látni az IC, csak ki kell tanulmányoznod.
És mondjuk az 5v os körben van egy 3 lábú bordára rakott alkatrész(azért nem mondom hogy mi pontosan mert nem keresetem rá.9az is mehet ki?Minden amihez csatlakozik a nem kellő rész dobi?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |