Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   44 / 200
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Hello. Lehet, bár nem ártana tudni milyen aksi és mekkora... De majd biztos kapsz pár ötletet.
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

6v 10Ah akksi.Simsonba van.
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Ez esetben 7.2Volt kell neked és kb. max. 1Amper, ami nem igazán pc tápos feladat. Jobban jársz ha valami sima 9-12 voltos hálózati adaptert teszel meg tápforrásnak. Töltőrajzot meg találsz az aksitöltés fórumban.
(#) Dj TSM válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

üdv

Fogol egy kis trafót,mondjuk egy 100vA eset,a kimenetén lehet 35 voltig a fesz egyenirányitás után,de a legjobb lenne 12 volt körüli. A kimenetét egyenirányitod,puffereled,rakol rá egy 7805 ös stabilizátort aminek a középsö lábát egy leddiódán keresztül viszel le a földre és kész a töltö +7,3 voltos kimeneti fesszel és 1 ampérra korlátozva.
(#) peter1995 hozzászólása Okt 3, 2010 /

Az akksit max 3A-ral lehet tölteni.És vlt is már annyival töltve nem melegedett.
(#) J-O-E válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

-Direktbe 3A "gyors töltés" gyorsabb lemerülés és élettartam.
-Direktbe 1A kb. "normál lassú töltés" hosszabb élettartam nagyobb kapacitás.
Persze egy megfelelő töltő elektronika megoldaná a normális töltést, akár PC tápból.
Mellékelt kép 0,6A csepp töltőnek jó "lassú" de az ellenállás változtatásával akár 1,5A is tud az LM317 +tápszabályzó IC!
(#) J-O-E válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

A 2N2222 helyett is érdemes egy több ampert bíró NPN kapcsoló tranzisztort berakni, mert most néztem csak 800mA tud. És mivel tartós terhelésről van szó hűtőborda mindenképp kell az IC-nek és a tranyónak is.
(#) mugab válasza J-O-E hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

A tranzisztoron nem folyik jelentős áram, de az ic-nek valóban nem árt a hűtés... (szerintem)
(#) J-O-E válasza mugab hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Bocs, igazad lehet mert az csak a szabályzó lábra megy!
Az 1,1K értékével pedig a 6V van beállítva ezt lehet változtatni vagy trimerre cserélni.
(#) peter1995 hozzászólása Okt 3, 2010 /

2N3055 nem jó?
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Bocs! De a 632. hozzászólásodban sem tudod még használni a Válasz gombot?
(#) peter1995 hozzászólása Okt 9, 2010 /

HEllo.Azon dogoztam hogy áttekerjem a trafóját amikor eltörött az E mag
Úgyhogy az használhatatlan.Viszont arra gondoltam hogy van nekem itthon egy kb50W-os hálózato trafó.2 csévetestje van így külön a primer és külön a szekunder.Ha ezt a trafót megtekerem úgy ahogy a tápnak a gyáriát kellett volna és bevezetékelem a megfelelő helyre működhet?
Ha jól számoltam akkor 17 menet kell a 40V hoz???Ez csak az egyik szekunder.2*20N a primer aztán a 3*3N meg a 2*17N.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Nos megtekertem a gyári trafó mását.A különbség hogy egy kb 50W-os háltótrafóra tekertem.Annyit módodítottam hogy a primer a maradt 2*20N`40N
Viszont a 12V-ra menő részhez hozzá tekertem hogy 40 V legyen a végeredmény.
A kérdés hogy szertnék klérni egy kapcsolási rajzot egy GABA GA-300P+P4 es táphoz hogy tudjam melyik szálat hiova forrasszam.
Meg ha jól tudom akkor ki kell scerélni a diódákta meg a kondikat.De ezt ugye csak a 12V ágban mivel az 5V a trafón az maradt az eredeti.Mert arra kéne a táp hogy mind két oldalt egyenlően (eredetileg 10A volt +12V-on)tudjam terhelni.Vagy ha megvan a kapcsolás abból kátni hogy melyik megy a +12 és a -12V helyére és azokat nagyobbra meg a szűró kondikat a "12"V ágban.
TL494 IC van benne.

PICT0947.JPG

(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Na most segítsetek.Összetarkam a trfaót bekötöttem a volt 12es kimenetre rákötöttem egy izzót világított.Super de egyszer csak kialudt.Biztos kiégett.Mérek rá multival semmi fesz.Rökötöttem a múltit kihúztam.Amikor ráadom a220at akkor felugrik 15,9Vra aztán nulla.Én arra gyanakszok hogy valamelyik dióda vagy kondi zárlatos és azért letilt a védelem.Szerintetek?Melyik lehet rossz?
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Ha még nem sütötted meg magad, akkor ezt a szórakozást azonnal hagyd abba. A hálózati trafó 50Hzre van készítve itt meg 50kHz van. Egyáltalán nem életképes ez az ötleted.
[OFF]Látom, délben kellett volna megírnom
(#) PetAd válasza PetAd hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

A KA3511-es tápban rákötöttem mindhárom érzékelő bemenetet fix feszre, a 3,3 és 5V-os ágaknál elvágtam a vezetősávot a dióda után, egyedül a 12V-os ág megy be a komparátorhoz de még mindig letilt folyton. Már 100x átnéztem a panelt de soha semmit nem találtam, kezd idegesíteni a dolog mert előtte rendesen működött.
Nem értem hogy mitől tilthat le ha érzékeli a rendes feszültségeket. A 12V-os bemenetre a tápfeszt kötöttem ami 11,3V az 5V-osra a Vrefet, a 3,3V-osra meg a Vrefből potival gyártottam 3,3V-ot. PS-on földre kapcsolása után egyből kattanik valami és csak egy pillanatra jelenik meg valamekkora fesz a kimeneten. Átnéztem az adatlapot is de szerintem csak az a 3 bemenet lehet az oka a letiltásnak.
(#) peter1995 válasza KTobi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Ajaj.Akkor lehet hogy azért halt meg a dióda?Akkor milyen trafóval tudom helyetesíteni a gyárit?Egyébként működött a hálózativel is egy ideig aztán elaludt rajta az izzó.Mivel zárlatos lett a dióda.
(#) csimota13 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Üdv!
Nekem valóban bejött a bontás nélküli átalakítás a mire is jó a pc táp trafó alapötletéből. A mellékelt rajz alapján azért egy kis finom bontással mely kimerül a 3. és 4. lábon lévő vezetékek, valamint a közös földpont szétválasztásával ill. átkötésével. Így tud fullon 2X35V-ot szabályozva kényelmesen 2X30V-ot. Még maradt is 2db 3menetes tekercs üresen, de nem akartam bonyolítani. Ja a legfontosabb, hogy nem posszannak a kapcsolótranyók.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Node.Szereztem egy másik ATX tápot trafóval mindennel.Az úgy jó lehet hogy az új trafón a primer 2*20 menetét meghagyom viszont a szekunder oldalon csak a mostani 7 menethez tekerek hozzá és a többit kidobom.Magyarul csak a 12V ra menő szálakat vezetm ki és nem állok meg a tobbi kivezetésnél.Vagy hogyan kélne a trafót átalakítani hogy a 2*40V meglegyen.CSAK az kell.
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Ha szét tudod trés nélkül venni a vasat, akkor könnyen áttekerheted, ha nem akkor próbáld megcsinálni, amit csimota13 csinált, tehát átcsoportosítani a drótot, csak Te tegyed hozzá azt a neki kimaradt hárommenetes tekercset is sorba, és akkor meglesz a 40Vt.

Sikerült szétszedni törész nélkül.Viszont.Muszály bisszatekerni az 5 V-os részt is vagy elég csak a 12V osat.Mert az egészet újra tekerem már le is csupaszítottam az egészetA trafó úgy is vezetékelve lesz a nyákba mert más a lábak helyzete mint a régin meg ez nagyobb is egy kicsit.Ha le tudnád írni hogy pontosan mennyit tekerjek fel azt megköszönném.Gondolom a 2*20 primer az marad és ha jól tudom 2*17 kell a 40V hoz.Mert akkor 17 menet egyszer aztán kivezetem korbácsnak és utána menkint 17 menet.Elég a 2*17 vagy kell a többi is?Mert így egyzsreűbb és biztos elfér.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Na.Megtekertem a trafót.De hova kössem.Úgy tekertem hogy a primert a2*20N a szekunder az 2*17N.A Sec.3 kivezetéses.Az világos hogy a középleágazás az a GND-re.Meg a primert ágak is megvannak.Viszont a 2 szekunder ágat jova kössem.Mellékelek egy képet ahoz az egész szekunder rész látahtó.Bővebben: Link

No, a menetszámokhoz én nem értek, nem csináltam még ilyet. Én csak az itt olvasottakat tudom tolmácsolni.
Szedd ki teljesen a kimenetről a 3,3V, meg az 5V részét, maradjon meg a 12Vos rész, de ebben ki kell magasabb feszültségtűrésűre cserélni a diódákat, kondenzátorokat. És utána bekötöd, oda ahová ment a 12Velőzőleg. Azt nézd meg a vezérlő IC honnan kap áramot. Nehogy kinyírd.

Az IC a 12 ről kapja az áramot ha jól néztem.Vagyis akkor ami 5 és 3,3 vcolt azt mondent ki.És ha olyan van hogy pl egy ellenállás köti össze a 12 meg az 5 voltot azt is ki?Csak a csupasz 12es rész maradjon?A diódaákat meg a kondikat már megkerestem hogy melyiket kell cserélne.Főleg a - ágban ott csak 1A-es dióda volt.A diódák hány A legyenek .5?

Minimum a kívánt áramértéket jó lenne tudniuk.
Teljesen szedd ki azt ami nem kell, az ICnek a védelmi körét át kell építeni. Jó lenne tudni az IC fogyasztását, mert annak táplálását meg kell oldani. Vagy egy Zéner-diódás stabilizátorra, vagy egy kapcsolóüzemű feszültségstabilizátorral.
Javaslom, hogy minden nem használatos dolgot szedj ki, így átláthatóbb lesz a szekunder oldal. Ha neked úgy felel meg akkor benne hagyhatod, csak legyen lekötve minden használt részről. Engem zavarna, és szerintem téged is zavarni fog az a sok felesleges alkatrész.

Minden ami felesleg ki lesz szedve az +5 a -5 a +3,3 .Olyat hogy PRW OK az maradjon vagy mehet.Gondolom a PS ON-t hagyjam.Ha eljutok a teljes tisztításig írok.
Addig is kérdés hogy a trafó Primer 2*20N a Szekunder 2*17N az úgy jó-e?
A P:az 0,4es drót a S:az 1-es drót.

Ha kell valamit kapcsolni akkor a PRWOK maradhat, de egy erősítőnek nem kell, másodperc tört része hogy helyreálljon a szabályzás. PS ON az marad, meg a készenléti rész is.

És figyeljetek .Olyat nem lehet hogy az egész szekunder részt mindent IC StB. kiszedek és úgy építem újra az egyenirányítást meg a puffert.Mert nekem nem kell olyan se hogy ha összekötöm csak akkor indul készenlét meg egyéb.Ha átam alá rakom akkor menjen.Védelmet meg biztivel oldanám meg.
Hogy a trafó kimenetére raknák egy FETet meg (nem tudom hogy mit csak hallottam róla)

Az IC kell a feszültség stabilizálásért, és a működésért. Előzőleg valaki leírta, hogy a prmeroldali kapcsolótranzisztorokat kell egy kicsit megnyitni, akkor nem kell a készenléti kör, hanem áram aláhelyezéssel indul. Akkor a PS-ONT alapból földre kell kötni, vagy nem tudom mire rögtön az IC lábát. A védelmet szépen el fogja látni az IC, csak ki kell tanulmányoznod.

És mondjuk az 5v os körben van egy 3 lábú bordára rakott alkatrész(azért nem mondom hogy mi pontosan mert nem keresetem rá.9az is mehet ki?Minden amihez csatlakozik a nem kellő rész dobi?
Következő: »»   44 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem