Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hexakopter
Témaindító: Thomas10100, idő: Feb 17, 2010
Témakörök:
Hat igen. Valoszinuleg oda es vissza lennek a boldogsagtol, ha egy ilyet akar egyszer vezethetnek. Nem tudom, igazabol a hazilagosan osszerakott cuccok (minimal-megoldas) eseten milyen lenne ez az elmeny. Ha sok penzed van - ugy latszik - mindent meg lehet oldani. Bar en azert a dupla kameraval valo sztereo kepet sokert nem adnam...
Lehet, hogy olyan is. Aztan - mert miert ne legyunk telhetetlenek - reagalhatna a fejmozgatasra is a kameraparos...
Akkor esetleg az epites orome karpotol a Luca-szeke sebessegu elorehaladasert?
Ket buktatot latok: olcso, vacak anyagokkal ossze lehet hozni valamit, sok szenvedessel, de nem nagy kar erte, ha valami nem stimmel. vagy Draga, minosegi anyagokkal lassan haladsz (penz lassu gyulese miatt), de barmi gixer van, pl. odavered a gepet, akkor talicska arany ment a levesbe, indulhat 3 honappal visszabbrol az egesz. Szerintem nem tudsz jot valasztani. Valamennyi penzt mindenkeppen szanni kellene ra. Ha nincs, felejtos. Kulonben sem penzed, sem elmenyed nem marad. Ha jol lattam, a kb minimalosszeget (amit en azert kb 140%-al meg beszoroznek) mar beirtak. Idézet: „Egyetértek. Ezt ilyen elemekből lehet és kell felépíteni. Kíváncsi vagyok, mi lesz a válasz. (túl sok, nem lehetne kávédaróból?)” A válaszom az, hogy tudomásul vettem és az ajánlottaknak megfelelően fogok választani. Tulajdonképpen azért is tettem fel a kérdést, hogy kikérjem az ebben a témában tapasztaltabbak véleményét. Azt viszont még mindig nem értem, hogy egy normálisan feltett válaszra miért ez a reakciód. Nem okoskodni jöttem ide, hogy de én jobban tudom, hanem elismerem, hogy én nem igazán értek ehhez, és tanácsot kértem.
Szia. Valóban lassan haladok.Egy hónap alatt csináltam meg a Trikoptert. most egy hónap és kész a Quadró mellé.. még a program beégetés van plusz próbák. Amúgy van még robbanós kanárim meg vagy öt elektromos repcsi. Azért haladgatok. Amúgy a Luca- széke sebesség nem is olyan rossz --13 nap egy gépre Amúgy nem tudom mért rajtam akarsz fogást találni , nem én jelentkeztem kérdéssel-- én csak segítettem ahogy tudtam.!
Valoszinuleg felreerthetoen fogalmaztam. Ugy ertettem, ha az EMBERNEK sok penze van... utalva a videora, ami ugye ranezesre sem husz filleres cuccokat hasznal.
Eppen az elragadtatasomat akartam kifejezni. Neked pedig sok oromet a negycsavaroshoz!
Én pl. annyit csináltam, hogy vettem egy törött gyári helit vaterán. Kicsit rendbe hoztam, kapott nagyobb akkut és már mehet is a játék. (Igaz eddig minden játék után javítanom kellett, mert vagy lezuhantam, vagy házfal, vagy háztetőnek ment, vagy valami gixxer mindig volt.) Nem egyszerű ám megtanulni vezetni. (Főleg hogy amit vettem az egy elég nagy gép és nincs benne gyro. (Kezdőként nem egyszerű.)
Uhhhh, ez valami *** :eek2:
Megtennéd, hogy az ilyen beszólásokat hanyagolod ?
Úgy látom, hogy többen is gondolkodunk ilyen tri/quadro/hexakopter építésén. Ha valaki(k) úgy gondolja, szívesen beszállok, ha külföldi rendelésben gondolkodik, így megosztható lenne a szállítási költség, és ha többet rendelünk, talán olcsóbban is kapjuk a motorokat, gyroszkópokat, gyorsulásmérőket, akkukat, stb.
Azt nem értem, hogy hogyan kanyarodnak ezek a repülő eszközök, vagyis hogyan pörögnek a saját tengelyük körül. Az egyiknél láttam, hogy egy szervóval billegteti az egyik rotort, de a tőbbi verziónál mind fixen rögzítettnek láttam az összes motort.
Szia. A tri kopternél az egyik motort a "YAW" gyroval vezérelve lehet a precesszióból eredő elforgást és a tengely körüli forgatást előidézni.A quadro --hexa--okto kopternél ellentétesen forgó (pusher ) légcsavarok vannak és a fordulatszámuk szabályozásával pont a precesszió kihasználásával forognak.Ajánlom mindenki figyelmébe "kapteinkuk "rc groups--on megjelent cikkeit, ahol minden adat megtalálható.Minden tipusra szerkezeti, elektronikai és egyéb kialakítások. Több ezer oldal olvasnivaló!!!
Szia pittyu2!
Quadrocopter építésén töprengek, és a bevásárlólista összeállításában kérek egy kis segítséget. motor: 4* Turnigy2209 gyro: 3* HK401B A vezérlő elektronika a kapteinkuk-féle lenne. Eddig ennyi. Milyen propellert és akkut javasolsz hozzá? A propellernél egyfajtát lehet használni, az ellentétesen forgóknál egyszerűen megfordítva, vagy ahhoz különböző profilút kell venni? Ezzel az összeállítással szerinted milyen max. tömeggel lehet reptetni? (lehet-e még valamit rászerelni? pl. egy kis kamerát)
Mit jelent ,hogy egyszerűen megfordítva.??
A motor jó, akár az FPV hez szükséges + súlyt is fogja bírni,A légcsavar legyen könnyű, hiszen a PID szabályozás gyorsasága semmit sem ér, ha nem tudja követni a nagy tehetetlenségű nehéz légcsavar.(jól be is oszcillál vele )Nekem a Quadró projektem meg is feneklett a légcsavarok miatt,úgyhogy a Tri megoldásnál maradok.Először ez legyen tökéletes, utána lehet bármit csinálni.Továbblépésnek a "shrediquette/blog" oldalon található vezérlést csinálom éppen, ahol még Accelerométerrel is bővül a pozício figyelés.
A KK trikopterhez pont a HK 401b girók kellenek. Az akku legyen bika. Én most névtelen fekete fóliás akkuval (11.1 V 2280mAh /30C ) kb 10-13 percet tudok repülni ,abból van kettő. Az új konfighoz-- most jött meg éppen--3300 mAh 40/50 C akkut vettem. Minél jobban megy a repülés, annál rövidebbnek tűnik a repidő. Van occo eladó "master airscrew 10*6 pusher " légcsavarom bontatlan 4db+4 db csomagolásból bontott.
Egy quadrocopterhez 2 db óramutató járásával megegyező és 2db ellentétes irányba forgó propellerre van szükség - ha jól tudom. Azon gondolkodom, hogy ezt csak két-két különböző profilú propellerrel lehet megoldani. Ez azt jelenti, hogy léteznie kell az adott propeller típusból mondjuk A és B változatnak is?
A megfordításra vonatkozó kérdésem - még egyszer átgondolva - hülyeség volt, mert ha a propellert fordítva szereljük a tengelyre, ellenkező irányba hajtjuk, akkor ellentétes irányba tolja a szekeret.
Cw---CCw, vagy Pusher[quote]
Van occo eladó "master airscrew 10*6 pusher " légcsavarom bontatlan 4db+4 db csomagolásból bontott. Idézet: „Nekem a Quadró projektem meg is feneklett a légcsavarok miatt” Ezek voltak azok?
Igen, de ezek kiváló légcsavarok más alkalmazáshoz jók lehetnek. Quadróhoz túl erősek, nehezek. A rendelést elnéztem :ugyanis " 1 pair pusher /pcs -- úgy értelmeztem hogy párban vannak (jobbos-balos ), nem egyformák.Így lett 8 db fordított.
Sziasztok,
Egy olyan koncepció jár régóta a fejemben, amivel a gép repülési idejét meg lehetne növelni egy kicsit. Vagy inkább nagyon Egy hexakopter jobb minőségű motorokkal akár jelentősebb terhelést is elbir. Mi lenne, ha ezt a teherbirást benzinmotorral és könnyű, kis tejesitményű generátorral használnánk ki?
Egy 2,5 cm3-es 0,25kW-os ellendugattyús dízelmotor (ennek a működése a legegyszerűbb, nem igényel elektronikai kiszolgálást) 60g, üzemanyag tartállyal együtt szintén ugyanannyi. Egy 250W os (12v 10A) generátor a hozzá tartozó hajtóművel )ami a 15500-as fordulatot csökkenti, akár 250 300 g is lehet. Mennyit nyom az akkupakk?
Sziasztok!
Én quadrocopter építését tervezem. Van olyan esetleg aki épített már ilyet ? Vagy akar ? Nem tűnik egyszerűnek a vezérlés, valakinek vannak gyakorlati tapasztalatai ? Hogy érdemes kezdeni ?
Én csináltam és használom is.Tényleg nem egyszerű a vezérlés.Próbáltam a "kapteinkuk "és a "shrediquette " vezérlőket. Végül az FY-90 Q nál kötöttem ki. A gguglival keress rá.Mostanában felkapták az arduinós vezérlőt - Nintendo Wii motion+nunchuk érzékelőket.
A vezérlő alatt itt mit értesz ? Szabályozza a 4 motor? Külön van még a motor meghajtó áramkör, a kefe nélküli motorokhoz ? Ardiunoval sokat foglalkozom, tetszene egy olyan megoldás.
Esetleg meg tudod mutatni a te szerkentyűd ?
Az Rc Pilot on van pár kép :http://www.rcpilot.hu/users/432/2852/b_201106072212234946.jpg
Az RCmodell.hu fórumon és még sok helyen rengeteg adat van.
Mi az az elektronika amit külön kellett építeni ? A vezérlő itt egyből megy a motor szabályzókra ? Azok gyáriak ? A kommunikációt hogy oldottad meg ?
Hol lehet ilyen vezérlőre szert tenni ? Seholse találok.
** Ö. Tudod használni a google keresőt ??
Tehát : Írtad hogy ismered az arduinót- veszel egy nintendó - wii motiont és egy nonchuk (vagy mi a gránát )adaptert - szétkapod és a kibelezett áram körökből össze rakod a vezérlőt.Ingyenesen letölthető programot beégeted, és így kész van a vezérlő. Ez a szerkentyű fogja vezérelni a brashless motorok szabályzóit (ESC) Lehetőleg olyat válassz , ami 400 Hz -es jelet tud fogadni. Kell még egy távirányító és hozzá egy vevő amivel vezetni fogod a quadrot. Meg a motorokhoz illeszkedő balos- jobbos légcsavarokra is szükség lesz,--jó sokra-- és lehetőleg kis-(900--1200 Kv )fordulatú motorokat vegyél.Légyszi olvass utánna a :Rcgroups / multirotor heli-----Kapteinkuk-----shrediquette....stb oldalakon. Garantáltan több heti olvasni való van, amiből minden adat kinyerhető.( de itt a magyar fórumokon is rengeteg infó van -DIY QUAD )
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mindenképpen szükséges BLDC motorokat alkalmazni? Nem lehetne sima kommutátoros motorokkal helyettesíteni, azokat meg egyszerű PWM meghajtani? A 18F2431 képes 6 független PWM előállítására is, így sokat egyszerűsödne a dolog.
Dehogynem. De szerintem a brushless motorokat is pwm jellel vezerlik, max van egy integrator tag valahol.
Talan a hatasfoka jobb, surlodasa kisebb, finomabb a jarasa, nem kell gyakran kefeet cserelni, elektromos zaja kisebb (ez fontos, mert ugye taviranyitott a legtobb), etc. De termeszetesen meg lehet sima kefessel is csinalni.
Szia!
Köszi a választ, már találtam is egy dc motoros verziót: Bővebben: Link Bár nem egy túlbonyolított eszköz, én egy ehhez hasonló megvalósítását tervezem a jövőben. A szenzorok beszerzése tűnik most a legnehezebbnek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |