Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   257 / 507
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

szia! Ha ilyen egyszerű,akkor gondolom neked nem okoz problémát hogy megosszd velünk ezt az egyszerű kapcsolást.
(#) pipi válasza Barret hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

feszstab alapkapcsolás
pl: Bővebben: Link 2. ábra
(#) tamkov válasza solah hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Szia,
nézz körül az íbéjen, olcsóbban találsz. pl: kb. 2700huf
Lehet pudding is tud 5k-nél olcsóbban.
Az előnye még a gyári szabályzónak, hogy ha azon keresztül fogyaszthatsz, nem engedi a kritikus szint alá meríteni az akkut.
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Látod "(#811873) pipi ", még el is túloztam a dolgot. 1 ellenállás is elég, nem kell az emitter-bázis közé a lezáró.
(#) athor77 hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék.
Hogyan tudnám megoldani hogy a lenge szélben termelt 5-6 volttal is tudjak kezdeni valamit és az erősebben is.
Gondoltam fesz.kétszerezőre, a 6V körüli értéknél az még jó is lenne de amikor 16-17V jön az a kétszerezőn 34-35V ill. a fesz. kétszerező az amperrel mit csinál?
Vagy kéne egy fesz. kétszerező és utána egy fesz.stab?
(#) athor77 hozzászólása Okt 8, 2010 /

Ez mire jó?
(#) solah válasza erbe hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

szia!
az a baj hogy a nap erejétöl függöen változik az áramerossége a fesz általában állando nem nagyon ingadozik19-21 voltra is felszokott menni ha süt a nap rendesen de ha terhelést teszek rá 12/40w-os izzotakkor nemis nagyon akar világitani leesika fesz valamikor majdnem nullára.ha akkut töltök vele akkor meg 11 volt környékére esik vissza a fesz és nehezen tölti,ha meg nincs cufla akkor meg vissza meriti.szerintem az égö és az aksi nagyon leterheli hirtelen amikor rajta van olyan mintha rövidzár lenne.olyan töltés vezérlö kellene ami a feszt 14 volton tartja közbe pedig az áramot fokozatsan adja rá ahogy töltödik,és ha eléri a 14 voltot az aksi töltötsége kikapcsoljon ha meg nincs kellöfesz a napelemben akkor bese kapcsoljon .végülis a töltövezérlök igy müködnek.
(#) Tirex hozzászólása Okt 9, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Készítek egy új generátort és egy kis segítség kellene. Az előzőt szét szedem, mert alig termel valamit. Erős szélben adott 6, 7A 50V-t.
Az új generátort 18 pólusra tervezem. 36 mágnes (tárcsánként 18), 18 tekercs. A kérdésem az lenne, hogy a mellékelt árbán lévő bekötéssel hogy adódnak össze a feszültségek és az áram erősségek? A tekercsek menetszáma miatt kellene tudnom.
(#) bankimajki válasza Tirex hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Mivel a gyűjtősín párhuzamos elvű, ezért a fesz. közel megegyezik egy tekercs feszültségével. És az áramok összeadódnak, persze nem egy fázisban lesznek. (Én a helyedben megrajzolnám az időfüggvényét.)
(#) laklaci2 válasza Tirex hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Tirex! A 2X18 mágnes és 18 tekercset felejtős az a generátor 1 fázisu lessz.Eltérő számu mágnest és tekercset kell késziteni! 2X18 mágneshez 14-16-20-22-24 tekercset kell használni. fázisok száma=tekercsszám/2.
A tekercsbekötéshez:a kapocsfeszültség= 1tekercsfeszültsék X 2
az áram=1 tekercsárama x tekercsek száma/2
Az 1 fázisu generátort azért kell kerülni mert rángat
üdv Laklaci 2
(#) Stewe válasza Tirex hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

A tizennyolc tekercs esetén nekem 6×3 fázis tűnik logikusnak, a tekercsenkénti diódás leválasztás nem túl korrekt megoldás.
(#) laklaci2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Az csak 1 fázis lessz csak varilható hogy hány tekercset kötsz sorba.
(#) Stewe válasza laklaci2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Én nem látok sorba kötött tekercseket... szembekapcsoltakat viszont igen.... és minden tekercs egy közös csillagponton van szembekapcsolva... én nem fognék hozzá!
(#) sziriusz válasza Tirex hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Ahogy én gondolom:
A leírt generátor két fázisú feszültséget ad, ami egyenirányítva egyfázisúként viselkedik, és erre többen azt mondják, hogy nekik rángatta a gépet. A rajz szerinti csillagkapcsoláskor az egyenirányított effektív feszültség : 1 tekercs effektív váltó feszültsége x 2 – 0,9 (a 0,9 a diódák miatt van ott). Ehhez a rajzhoz 1 db graetz dióda kell csak.
Van három megjegyzésem:
--erős szélben 7 amper és 50 volt az 350 watt. Ha jól emlékszem, 1,5 méteres lapátaid vannak. Ha az erős szél 7 m/sec körüli, talán nem is rossz eredmény, amit lead a géped. Mi a gond ezzel? Kicsi a teljesítmény vagy az induló feszültség?
--elnézve a rajzot, adódik egy gondolat. Elég lenne csak 15 tekercs, ami 15 fázist adna. Ez 1 % feszültség csökkenést jelentene, de nagyobb helyet a tekercseknek, és nyugodtabb járást a gépnek. Itt már kell a 15 db diódahíd.
--Lehet hogy meg kellene nézni a jelenlegi generátorod veszteségét a max fordulaton
(#) Stewe válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Én egy ilyen megoldásra gondoltam:
(#) sziriusz válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Most nézem, az 1 % feszültség csökkenés a csillagkapcsolás vonali feszültségére vonatkozik
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szép rajz egy 18 fázisú gépről. Az egymáshoz képest 120 fokos villamos szöget bezáró tekercsek deltába (így mondják, vagy háromszög?) vannak kötve, így az effektív vonali feszültség: egy tekercs effektív feszültsége. Az áram: egy tekercs árama * a háromszögek száma * 1,73. Jó a megfejtésem?
(#) Tirex válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Kicsi volt a teljesítmény. 350, 400W kb. ami lejött a 7m/s-nél. Van benne (volt benne, ma szét szedtem) 40db 40x20x10-es No. Ennél azért többet kellene kivenni belőle.
Ezért kell most egy olyan össze állítást kiötlenem aminek lesz teljesítménye is.
Ezt a fajta bekötést a HP. féle leírásban találtam és ha jól emlékszem Lehar is ezt a bekötést ajánlotta, hogy ennek a legjobb az áram erőssége, itt a legkisebb a veszteség.
A tekercsek száma és a mágnesek száma is változhat. Mint írtam, van 40db mágnesem. A huzal vastagságát elvileg 0.80mm-esre tervezem.
(#) Tirex válasza laklaci2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Mint ahogy Sziriusznak is írtam még semmi nincs eldöntve. Lehet akár mennyi tekercs. A mágnesekkel is lehet variálni. A lényeg, hogy akkor 2db tekercs adná ki a töltő feszt ezzel a fajta bekötéssel?
(#) Stewe válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Nem feladvány volt, csak egy időben viszonylag egyenletes reakciónyomatékot adó tekercselés.
Valóban, az áram egy tekercs árama, a feszültségek nem adódnak össze, és a tekercsek sem söntölhetik egymást...

...de könyörgöm áruld el, mi az 1,73!!!
(#) Tirex válasza Stewe hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Az előző tekercstárcsám 3*5 (15) csillagban (volt). De nem jött a várt teljesítmény. Alacsony fordulaton is töltött, úgy 0,5A-rel, de mint előzőekben is írtam, nagy fordulaton is csak 6, 7A volt.
Szóval most megy a nagy töprengés, hogy mit tegyek.
(#) erbe válasza solah hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

"nap erejétöl függöen változik az áramerossége"
Ez nem baj, hanem teljesen természetes.
Az első dolog, amit napelemmel sorba kell kötni, 1 dióda. Akkor az akku felől visszafelé már nem folyhat áram. Nagyon gyanús az a napelem. Valami baj lehet vele.
Keresd a Napelem témakörben a megoldást!
Akkut diódával simán kellene töltenie. Egyébként attól, hogy világos van, a napelem még nem adja le a 40 W-ot. Ahhoz vakító napsütés kell. De ezt így az eladók nem szokták elmondani.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

36 db mágnessel, 18 póluspárral még tovább simul a terhelés...

Közbevetőleg megjegyezném, hogy az előző generátor egy jobb gyorsjárású kerékkel biztosan többet adott volna.
(#) erbe válasza athor77 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Amíg a feszültség ennyire kicsi, az általában nem is terhelhető. Amint terhelnéd, használhatatlan értékre esne vissza.
A rajzon feszültségkétszerező szerepel, 2 db felesleges diódával. Így oldják meg egyes tápokban a 110-220 V átkapcsolást. A nálad használt feszültségeken legalább Shottky dióda és 1000-2000 mikrofarád kondenzátor kellene hozzá. Töltésvezérlőnél ehelyett célszerűbb a Step-up (feszültségemelő) konverter kimeneti feszültségstabilizálással.
(#) Stewe válasza Tirex hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Csillagkapcsolásnál a tekercs feszültségek vektori összege mérhető két külső pont között, ezért nagyobb feszültséget kapunk, de nagyobb forrásellenállás mellett. Ez rontja a hatásfokot is, különösen nagy áram estén több a belső veszteség.

A kisebb feszültség pedig ne aggasszon a delta miatt, némi elektronika kérdése, hogy felhasználható legyen, de ez egyébként sem kerülhető el teljesen.
(#) sziriusz válasza Tirex hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Pont a 350-400 watt miatt írtam, hogy az elfogadható 7 m/sec szélsebességnél. Ha a szélkerék átmérője 3 méter, és a kerék hatásfoka 70%, a generátoré 70%, a max levehető teljesítmény 443 watt. Ha nagyobb szélnél nem pörög fel a kerék, az inkább a szárnyprofil hibája.
A HP generátor 8 mágnessel és 10 tekerccsel van összeépítve, ami 5 fázist ad. A veszteségnek semmi köze ehhez, az ohmikus veszteség a lényeges.
A 0,8-as huzal egy hagyományos 3 fázisú tekercselésnél, ahol a tekercsek fázisonként sorba vannak kötve, igen kevés, de a fázisok számától, bekötéstől függően lehet nagyon jó is.
A változtatást a meglévő generátorod adatainak ismeretében érdemes elvégezni.
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Bocsi, a rajz szerepét nem értettem meg. Három fázisnál az 1,73 a csillagkapcsolás szorzója vonali feszültséghez, deltában meg a vonali áramhoz.
(#) ALI válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Üdv. Én is neki láttam építeni egyet. Az a tapasztalatom, hogy a mellékelt rajz szerint ami pirossal van rajzolva nem működik. A kékkel rajzolt kis szélben is elég jól pörög. Igaz még csak egy méterre van a földtől. Nekem az átmérője 150 cm, a magassága 100 cm. Én nem hordóból csináltam. Remélem tudtam segíteni.

Dok1.doc

(#) dobo válasza ALI hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Én hordóból csináltam eggyet és a piros rajz tényleg nem jó.
Aztán hasonló elrendezéssel próbáltam mint a kék rajz na az forgott is széppen .
Megcsináltam az oszlopot és felraktam rá 6 méter magasra de amikor állítottam felfelé az egyik kötél elszakadt és összetört a berendezés.

Azótta csak az oszlpp áll mindenki azt hiszi kutat fúrok.
(#) Iszkakof István válasza ALI hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Nézd a mellékelt pillepalack forgót. Leheleterős légáramlat hatására, már úgy forog, hogy nem lehet látni a lapátjait. Az is igaz, hogy pillekönnyű és kicsi az átmérője, de hordó nagyságban is kellene működjön. Készíteni fogok egyet, és az eredményt közzéteszem. Olvastam eleget, hogy a hatásfoka sokkal kisebb, mint a vízszintes tengelyűnek, de az én esetemben a valaminek kevés százaléka még mindig több mint a semminek a nagyobb százaléka. Ki kell próbáljam, mert addig nem lesz nyugtom.
Következő: »»   257 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem