Fórum témák
» Több friss téma |
szia! Ha ilyen egyszerű,akkor gondolom neked nem okoz problémát hogy megosszd velünk ezt az egyszerű kapcsolást.
feszstab alapkapcsolás
pl: Bővebben: Link 2. ábra
Szia,
nézz körül az íbéjen, olcsóbban találsz. pl: kb. 2700huf Lehet pudding is tud 5k-nél olcsóbban. Az előnye még a gyári szabályzónak, hogy ha azon keresztül fogyaszthatsz, nem engedi a kritikus szint alá meríteni az akkut.
Látod "(#811873) pipi ", még el is túloztam a dolgot. 1 ellenállás is elég, nem kell az emitter-bázis közé a lezáró.
Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék. Hogyan tudnám megoldani hogy a lenge szélben termelt 5-6 volttal is tudjak kezdeni valamit és az erősebben is. Gondoltam fesz.kétszerezőre, a 6V körüli értéknél az még jó is lenne de amikor 16-17V jön az a kétszerezőn 34-35V ill. a fesz. kétszerező az amperrel mit csinál? Vagy kéne egy fesz. kétszerező és utána egy fesz.stab?
szia!
az a baj hogy a nap erejétöl függöen változik az áramerossége a fesz általában állando nem nagyon ingadozik19-21 voltra is felszokott menni ha süt a nap rendesen de ha terhelést teszek rá 12/40w-os izzotakkor nemis nagyon akar világitani leesika fesz valamikor majdnem nullára.ha akkut töltök vele akkor meg 11 volt környékére esik vissza a fesz és nehezen tölti,ha meg nincs cufla akkor meg vissza meriti.szerintem az égö és az aksi nagyon leterheli hirtelen amikor rajta van olyan mintha rövidzár lenne.olyan töltés vezérlö kellene ami a feszt 14 volton tartja közbe pedig az áramot fokozatsan adja rá ahogy töltödik,és ha eléri a 14 voltot az aksi töltötsége kikapcsoljon ha meg nincs kellöfesz a napelemben akkor bese kapcsoljon .végülis a töltövezérlök igy müködnek.
Üdv mindenkinek!
Készítek egy új generátort és egy kis segítség kellene. Az előzőt szét szedem, mert alig termel valamit. Erős szélben adott 6, 7A 50V-t. Az új generátort 18 pólusra tervezem. 36 mágnes (tárcsánként 18), 18 tekercs. A kérdésem az lenne, hogy a mellékelt árbán lévő bekötéssel hogy adódnak össze a feszültségek és az áram erősségek? A tekercsek menetszáma miatt kellene tudnom.
Mivel a gyűjtősín párhuzamos elvű, ezért a fesz. közel megegyezik egy tekercs feszültségével. És az áramok összeadódnak, persze nem egy fázisban lesznek. (Én a helyedben megrajzolnám az időfüggvényét.)
Tirex! A 2X18 mágnes és 18 tekercset felejtős az a generátor 1 fázisu lessz.Eltérő számu mágnest és tekercset kell késziteni! 2X18 mágneshez 14-16-20-22-24 tekercset kell használni. fázisok száma=tekercsszám/2.
A tekercsbekötéshez:a kapocsfeszültség= 1tekercsfeszültsék X 2 az áram=1 tekercsárama x tekercsek száma/2 Az 1 fázisu generátort azért kell kerülni mert rángat üdv Laklaci 2
A tizennyolc tekercs esetén nekem 6×3 fázis tűnik logikusnak, a tekercsenkénti diódás leválasztás nem túl korrekt megoldás.
Az csak 1 fázis lessz csak varilható hogy hány tekercset kötsz sorba.
Én nem látok sorba kötött tekercseket... szembekapcsoltakat viszont igen.... és minden tekercs egy közös csillagponton van szembekapcsolva... én nem fognék hozzá!
Ahogy én gondolom:
A leírt generátor két fázisú feszültséget ad, ami egyenirányítva egyfázisúként viselkedik, és erre többen azt mondják, hogy nekik rángatta a gépet. A rajz szerinti csillagkapcsoláskor az egyenirányított effektív feszültség : 1 tekercs effektív váltó feszültsége x 2 – 0,9 (a 0,9 a diódák miatt van ott). Ehhez a rajzhoz 1 db graetz dióda kell csak. Van három megjegyzésem: --erős szélben 7 amper és 50 volt az 350 watt. Ha jól emlékszem, 1,5 méteres lapátaid vannak. Ha az erős szél 7 m/sec körüli, talán nem is rossz eredmény, amit lead a géped. Mi a gond ezzel? Kicsi a teljesítmény vagy az induló feszültség? --elnézve a rajzot, adódik egy gondolat. Elég lenne csak 15 tekercs, ami 15 fázist adna. Ez 1 % feszültség csökkenést jelentene, de nagyobb helyet a tekercseknek, és nyugodtabb járást a gépnek. Itt már kell a 15 db diódahíd. --Lehet hogy meg kellene nézni a jelenlegi generátorod veszteségét a max fordulaton
Én egy ilyen megoldásra gondoltam:
Most nézem, az 1 % feszültség csökkenés a csillagkapcsolás vonali feszültségére vonatkozik
Szép rajz egy 18 fázisú gépről. Az egymáshoz képest 120 fokos villamos szöget bezáró tekercsek deltába (így mondják, vagy háromszög?) vannak kötve, így az effektív vonali feszültség: egy tekercs effektív feszültsége. Az áram: egy tekercs árama * a háromszögek száma * 1,73. Jó a megfejtésem?
Kicsi volt a teljesítmény. 350, 400W kb. ami lejött a 7m/s-nél. Van benne (volt benne, ma szét szedtem) 40db 40x20x10-es No. Ennél azért többet kellene kivenni belőle.
Ezért kell most egy olyan össze állítást kiötlenem aminek lesz teljesítménye is. Ezt a fajta bekötést a HP. féle leírásban találtam és ha jól emlékszem Lehar is ezt a bekötést ajánlotta, hogy ennek a legjobb az áram erőssége, itt a legkisebb a veszteség. A tekercsek száma és a mágnesek száma is változhat. Mint írtam, van 40db mágnesem. A huzal vastagságát elvileg 0.80mm-esre tervezem.
Mint ahogy Sziriusznak is írtam még semmi nincs eldöntve. Lehet akár mennyi tekercs. A mágnesekkel is lehet variálni. A lényeg, hogy akkor 2db tekercs adná ki a töltő feszt ezzel a fajta bekötéssel?
Nem feladvány volt, csak egy időben viszonylag egyenletes reakciónyomatékot adó tekercselés.
Valóban, az áram egy tekercs árama, a feszültségek nem adódnak össze, és a tekercsek sem söntölhetik egymást... ...de könyörgöm áruld el, mi az 1,73!!!
Az előző tekercstárcsám 3*5 (15) csillagban (volt). De nem jött a várt teljesítmény. Alacsony fordulaton is töltött, úgy 0,5A-rel, de mint előzőekben is írtam, nagy fordulaton is csak 6, 7A volt.
Szóval most megy a nagy töprengés, hogy mit tegyek.
"nap erejétöl függöen változik az áramerossége"
Ez nem baj, hanem teljesen természetes. Az első dolog, amit napelemmel sorba kell kötni, 1 dióda. Akkor az akku felől visszafelé már nem folyhat áram. Nagyon gyanús az a napelem. Valami baj lehet vele. Keresd a Napelem témakörben a megoldást! Akkut diódával simán kellene töltenie. Egyébként attól, hogy világos van, a napelem még nem adja le a 40 W-ot. Ahhoz vakító napsütés kell. De ezt így az eladók nem szokták elmondani.
36 db mágnessel, 18 póluspárral még tovább simul a terhelés...
Közbevetőleg megjegyezném, hogy az előző generátor egy jobb gyorsjárású kerékkel biztosan többet adott volna.
Amíg a feszültség ennyire kicsi, az általában nem is terhelhető. Amint terhelnéd, használhatatlan értékre esne vissza.
A rajzon feszültségkétszerező szerepel, 2 db felesleges diódával. Így oldják meg egyes tápokban a 110-220 V átkapcsolást. A nálad használt feszültségeken legalább Shottky dióda és 1000-2000 mikrofarád kondenzátor kellene hozzá. Töltésvezérlőnél ehelyett célszerűbb a Step-up (feszültségemelő) konverter kimeneti feszültségstabilizálással.
Csillagkapcsolásnál a tekercs feszültségek vektori összege mérhető két külső pont között, ezért nagyobb feszültséget kapunk, de nagyobb forrásellenállás mellett. Ez rontja a hatásfokot is, különösen nagy áram estén több a belső veszteség.
A kisebb feszültség pedig ne aggasszon a delta miatt, némi elektronika kérdése, hogy felhasználható legyen, de ez egyébként sem kerülhető el teljesen.
Pont a 350-400 watt miatt írtam, hogy az elfogadható 7 m/sec szélsebességnél. Ha a szélkerék átmérője 3 méter, és a kerék hatásfoka 70%, a generátoré 70%, a max levehető teljesítmény 443 watt. Ha nagyobb szélnél nem pörög fel a kerék, az inkább a szárnyprofil hibája.
A HP generátor 8 mágnessel és 10 tekerccsel van összeépítve, ami 5 fázist ad. A veszteségnek semmi köze ehhez, az ohmikus veszteség a lényeges. A 0,8-as huzal egy hagyományos 3 fázisú tekercselésnél, ahol a tekercsek fázisonként sorba vannak kötve, igen kevés, de a fázisok számától, bekötéstől függően lehet nagyon jó is. A változtatást a meglévő generátorod adatainak ismeretében érdemes elvégezni.
Bocsi, a rajz szerepét nem értettem meg. Három fázisnál az 1,73 a csillagkapcsolás szorzója vonali feszültséghez, deltában meg a vonali áramhoz.
Üdv. Én is neki láttam építeni egyet. Az a tapasztalatom, hogy a mellékelt rajz szerint ami pirossal van rajzolva nem működik. A kékkel rajzolt kis szélben is elég jól pörög. Igaz még csak egy méterre van a földtől. Nekem az átmérője 150 cm, a magassága 100 cm. Én nem hordóból csináltam. Remélem tudtam segíteni.
Én hordóból csináltam eggyet és a piros rajz tényleg nem jó.
Aztán hasonló elrendezéssel próbáltam mint a kék rajz na az forgott is széppen . Megcsináltam az oszlopot és felraktam rá 6 méter magasra de amikor állítottam felfelé az egyik kötél elszakadt és összetört a berendezés. Azótta csak az oszlpp áll mindenki azt hiszi kutat fúrok.
Nézd a mellékelt pillepalack forgót. Leheleterős légáramlat hatására, már úgy forog, hogy nem lehet látni a lapátjait. Az is igaz, hogy pillekönnyű és kicsi az átmérője, de hordó nagyságban is kellene működjön. Készíteni fogok egyet, és az eredményt közzéteszem. Olvastam eleget, hogy a hatásfoka sokkal kisebb, mint a vízszintes tengelyűnek, de az én esetemben a valaminek kevés százaléka még mindig több mint a semminek a nagyobb százaléka. Ki kell próbáljam, mert addig nem lesz nyugtom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |