Fórum témák
» Több friss téma |
Jó estét mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy "HGTG20N60A4" IGBT-ből 100khz-en ki lehet-e hozni legalább 1,2KW-ot és, hogy mekkora trafóra lenne szükségem (hány darab pc táp trafó lenne elég)? Válaszokat előre is köszönöm!
Szerintem 1-1.2kWra elég lehet, de többet nem bíznék rá. Trafó pl ETD49 kellene inkább, PC trafokra én ekkorát nem bíznék, de ha mégis akkor legalább 5db. Az általad említett IC flyback vezérlő ha jol emléxem, az nem jó ide.
Szerintem 3 db pc trafó elég lehet! én is ezekkel csináltam tápot eddig 1kW-ot értem el.
Találtam ithol "régi tv-éből származhat" trafót ami 3szor legalább nagyobb mint a pc-tápokból ismert trafó. Arra gondoltam, hogy az hátha jó lesz.
Szia!
Légréses tévé-táptrafó nem jó oda.
Basszus! Pont légrésesem van. Muszáj (teljesen) zártnak lennie? Mi a különbség a 2 között?
Ekkora teljesítményre valamilyen ellenütemű topológia lenne jó, és azoknál a légrés tárolószerepe nem jön szóba. Egy ilyen TV-trafóból max. 100W körüli teljesítményt lehet kihozni flyback-rendszerben.
Esetleg, ha kettőből raknék össze egyet? Ahogyan a mellékelt képen van felvázolva.
Nem rossz. Próbáld ki. De az NCP1200 flyback-szabályzó, és ahhoz légréses kell. Jobb lenne egy ellenütemű kialakítás, mint a számítógép-tápegységeknél.
Esetleg még arra gondoltam, mint az autó hifis tápoknál "TL494" és két db pl:IRF450 fetekkel. Csak nem 12voltot, hanem 300voltot kapcsolnának a fetek persze legalább 2X100 menetes tekercsre gondoltam. Ez esetleg működhet?
Push-pull elrendezésben kevés az IRF450-es fet feszültsége, 900V-os eszközt kellene hozzá nézni.
Szerintem jó lehet az IRFP450(vagy inkább 460), 400Vos eszközöket használnak sok helyen.Persze minnél nagyobb a fesz annál jobb, de 900V felesleges. a gyakorlatban többynire max 6-700Vosakkal találkoztam.(még 3 fázisú bemenetnél is csak 800Vos FETeket használnak pedig ott 320V egyen helyett 570V körül van).
A 2x100 menet nagyon sok, frekifüggő de akár 20 is elég lehet.
IRF460? Mitől lenne jó? 300V-ról push-pull, azt jelenti, hogy a tranyókon 600 V van. Ha a hálózat kicsit plusszos, akkor 700V. Plusz még a kapcsolási túlfeszültségek, meg ha a hálózaton jönnek feszültségtüskék. Én még 900V-os eszközökkel sem merném megcsinálni, nem beszélve a trafó tekercselés problémáiról.
Akkor most mi tévő legyek? 1kw-os tápot szeretnék építeni van hozzá 2db IGBT-ém is (600V, 60A) TL494 pc táptrafók, TV trafók stb és nem tudok csinálni egy ilyen tápot?
Üdv.
![]()
Hát, olvasd el ezt a topicot, az elejétől a végéig. Sokat lehet belőle tanulni és biztosan találsz egy rajzot, amit megépíthetsz. De azt ne várd, hogy valaki kész megoldást adjon a kezedbe. Nem egyszerűbb, ha veszel valahol egyet?
Helló!
Venni nem szeretnék! -Nem tudom, hogy honnét -Nincsenek gyémántból a fogaim -Imádok építeni Nem is kész tápot vagy tervet várok csak némi segítséget. A fennmaradó 80-90%-ot már én csinálnám!
Mekkora szekunder feszültségre kellene, legyen-e stabilizálva, rövidzárvédelem kell-e?
Szia!
Olvad el a topikot, sok jó dolog van benne! De ha már csak egy oldalt vissza olvastál volna benne, már érdekes dolgot találtál volna! ![]()
DC 2X80V stabil, rövidzárvédelem nem kell.
Mihez kell 2x80V stabilan?
pwm végfokhoz
160V-ról már gyilkos pwm végfokot lehet csinálni
( teljes hídban főleg ).... Ha belefogsz és ismeretlen terület akkor tuti ellősz vagy 500 fetet....
UCC+ teljes híd nem tetszik? Ha 130A-el lehet hegeszteni vele szerintem a végfokod is menne róla, a rajza ott van a hegesztős topicban.
![]()
Talán egyszerűbb lenne Word-del megszerkeszteni a "cikket", utána pedig egy egyszerű pdf-be nyomtató programmal a nyomtatási képet lementeni, és már készen is van a pdf fájl (pdfcreator, bullzip).
Helló!
Hídba nem szeretném kötni csak egy 2X500wattos erősítőt akarok összedobni, a végfokozattal nem lesz gondom, abban már jártasabb vagyok, csak ilyen teljesítményhez eszméletlenül nagy trafó kell ami sajnos eszméletlenül drága is. A kapcsolóüzemű tápokat kezdem meg kedvelni az olcsó összeszerelhetősége és a kis hely igénye miatt. Arra is gondoltam, hogy vannak a 400wattos CODEGEN tápegységek, amikben MJE13009 tranzisztort találtam, ha 400wattot nem is de 12volton 25ampert már kitudtam "némelyikből" hozni ami már csak nem 300watt. Nos ha megépítenék egy ilyesmi tápot csak nagyobb trafóval, (kisebb menetszámmal vastagabb tekercsel) na meg 6 vagy 8 darab MJE13009 tranzisztorral akkor én szerintem elképzelhető a csak nem 1KW. "Valaki hozzátudna szólni, hogy ez elképzelhető-e?"
Már hozzászóltam de úgy látom az téged nem érdekel. Bármi elképzelhető, de az MJE felejtős pláne nagyobb teljesítményre. Amit vázoltam az egy egyszerű és elég jó megoldás a problémádra, akár 2-3kW-ra is.
Ezt a 8db MJE13009-et én sem erőltetném, de ha van bontott 25-50 darabod (gondolom PC tápból van sok), akkor nekiállhatsz kísérletezni...
Ez a szabályozott kapcsitáp + félhidas PWM végfok egy veszélyes művelet lesz, én inkább használnék kicsit magasabb tápfeszültséget és inkább rezonáns tápot építenék, annak nem esik annyira a feszültsége. Itt van kicsit visszább a cimopata-féle rajz, korábban meg az enyém is. Azok sem jók? |
Bejelentkezés
Hirdetés |