Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Idézet: „Nincs ezen semmi bonyolult, az elrendezést te választod meg, lényeg, hogy minél távolabb kerüljön egymástól a két tekercs” Egy idevágó kép.
Megent feluletes vagy es nem figyelsz ..NEM en mondtam a hegeszto-s peldat...en a"power kompresio"-s peldat hoztam ...hahahaha
\ A dragan ahitott bibliai TS parameterek amire te anyira bizakodsz csak egyetlenegy statikus allapotra ervenyesek ! Abszolut minden valtozik egy mukodes hasznalat alatt alo hangszoronal. A rezonanciafrekvencia ide ode csuszik ...es tobb ehez hasonlo dolog... A hangszoro impedanciaja se egy stabil ertek ...semmi nem egy stabil ertek ...egy atlag vagy egy varhato adott vegertekre/korlmenyre tervezik a hangszororendszert. Ehez az amatoroknek remek segitseg egy egy ilyen program ,es nincs szukseg "nagyobb" pontossagra . Most majd nekial a kolegank (aki nem erti az Ohm torvenyet es nem hiszi el hogy P=U*I ) a TS parametereket kimerni Laser sugaras scaner-al az Xmax -ot ....megmeri es kiszamitja a mozgo resz tomeget...stb stb...megtervezi a dobozt.....majd minden utan a szuroknel ugyel a csoport egyutfutas a helyes fazishelyzetekre es majd mast is mindent filgyelembe veve valassza meg a keresztezesi frekvenciat es tervezi meg a hangvalto- szurot ,Aztan elhatarozza magat hogy egyeres nagykeresztmetszetu 50 Ohmos vagy 600 Ohmos vonalon taplalja e a hangszorot , tomor rez,ezust stb huzalbol vagy sodrott tobszalas huzalbol legyen a kabel.Legyen arnyekolt kabel.. Ki akar neked ujat mondani ? Es minek ? Nem reszedre vannak a linkek , ha talalsz hibat bennuk kijavithatod ,jelezheted ,ha nem olvasod el mert mar mindent tudsz ugy is jo . Sok pelda es link amit feltettem express keresed nelkul alatamasztott sok dolgot amit jol mondtal csakhat egy egy nem meggondolt alitasod miatt azokba nem voltal hajlando belenezni vagy komentalni... A link-et is azert tettem mert te nem tettel semmit csak kijelenteseket .En se alok neki most leirni a fel elektroakusztikat .megadjuk a link-et a erdeklodoknek ott elolvashatjak boven megmagyarazva szamitasui peldakkal is .vannak abrak ,diagramok, stb . Nem tudom miert vagy ilyen furcsa ..? nagyon jo ha ertesz hozza segits a kolegaknak ha ezert nezel be a forumra . Szoval !! hogy ertsed te is! A link nem foloslegess , csak neked folosleges (talan) mert te mar mindent tudsz .De a kezdo amator kolegaknak akik nem tudnak meg mindent azoknak nem folosleges mert tanulnak belolle.
A link-ekben is lattam de en is tetem oda peldat ..az a " %" -os .
Idézet: „Ami a fontos az hogy a tekercs Z ne legyen nagyobb mint mondjuk 1 Ω ...igy is mar 20% az erobol rajta lessz. A 8 Ωos hangszoro eseteben 1Ohm-os tekercs csak 10%-ot fut el. ” Ez azt jelenti hogy Uki=20V ,Z=4 Ohm hangszoroval 100W lessz a hangszoro fogyasztasa . Ebbe beiktatunk egy 1 Ohmos tekercset (sorba) => eredo ellenalas 5 Ohm , Uki =20V . U2ki=400 -> P=400/5 = 80W Ebbol a 80W-bol 20% a tekercsen van ami itt szamszeruen 16W . a hangszorora nem jut csak 64W . Idézet: „Peldaul hangszoro 2 Ω , tekercs 1,5 Ω, kabel 0,5 Ω ...lathato hogy a teljesitmenynek csak az 50% -a jut a hangszorohoz.De szerinted ez nem szamit es nincs semmi koze a problemahoz.” Sorbakotott ellenallasok az aram ugyanaz mindegyikbe , az ellenalasokon levo feszultsegeses U[sub]R[/sub] es az aram I szorzata lessz kulon kulon mindegyi aramkori elem fogyasztasa.
Ennek semmi köze ahoz ami a kérdés volt. Nem folytatom tovább. Lehet ,hogy napi szinten több tekercsel érintkezek (vagy mérek be) munkahelyen mint amit valaha láttál.
Idézet: „Sorbakotott ellenallasok az aram ugyanaz mindegyikbe” Pont ezt magyarázod nekem amit már jómagam is írtam? Így hát "sorbakötött" tekercs névleges 8 Ohm -al sorbakötve csak akkora áramot kaphat amenyit a névleges 8 Ohm os tag is felvesz. De 4 Ohm -nál már ezek az értékek változnak és a soros tekercsen is több áram folyik a 8 Ohmal sorbakötötthez képest. Mindig annyi amennyit a hangszóró is felvesz ,csak a kisebb impedanciás hangszóró többet vesz fel. Kész feladom...
Igen, pár napja linkeltem egy másik fórumon azt az írást, ahonnan ez a kép származik. Leírva annyit tesz, hogy a légmagos tekercsek tengelye lehetőleg ne legyen azonos síkban, és ne metssze egymást.
Bővebben: Link Inkább ezt a linket könyvjelzőzd.
Sziasztok! Megépítettem ezt a mély hang vágó áramkört ,annyi változtatással hogy 330nf kondik kerültek bele a 470 ek helyére ,és 2*12V helyett 2*15 -öt kap.
Gyönyörűen teszi a dolgát ,még a 20hz es hangot is határozottan csillapítja.25Hz a határfrekije. A szépséghibája viszont az hogy 25hz felett egy kicsit erősít a hangon.Kb 3 decibelt. Ki lehetne ezt valahogy küszöbölni?
Ha az a baj ,hogy erősít a hangon akkor egy trimer potival megoldhatod és úgy állítod be ahogy jó neked.
Valami nekem nem oké.
Milyen zenei anyagban találsz 20 Hz -es hangot ? Milyen hangsugárzóval hallgatod ?
Ezt épp én számoltam végig, hogy 280nF-dal vágna 30Hz-nél, de nem látszik kiemelés a tinás modellezésben. Biztos ez a +3dB?
Bővebben: Link
...épp ezért vágom le a mélyeket hogy ne jöjjön a kimenetre olyan mélyhang ami a zenében nincs is,(zavarjel ,reccsenés,bass gitár slap játék durva kilengései alacsony frekin.)és csak a hangszórót terheli feleslegesen.
Szia! Igen te szimuláltad le nekem.Az egyszerűbb alkatrész beépítés miatt választottam a 330nf-ot.
Nem akartam kondikat párhuzamosítani. Nem esküszöm hogy 3 db az emelés ,de hallható az emelés a határfrekvencia felett . Kivezérlés jelző is mutat némi erősödést.( Nem kritikus a helyzet,csak mégis. )
(3db=3dB )[OFF]
Némi gondolkodás után erre jutottam:
magas: 1,5µF × ( 330uH/0,8mm || 12R/10W) közép: 4,7R/10W + 10u × 1000uH/0,6mm + 470uH/0,8mm × (2*22R/20W) mély: 1,5mH/ferites Mivel háromutas hangsugárzó, elég sok variáció jöhet szóba ebből az alapgondolatból kiindulva. A középhangszórónál a soros ellenállás 3,3-4,7R között (ez a közép hangnyomását növeli), a soros kondenzátor 6,8-10u között változtatható (kisebb értéknél magasabbra kerül a töréspont), ha esetleg úgy hallod, hogy szükség van rá. A mélyhangszórónál pedig beléphet a képbe egy a hangszóróval párhuzamos, sorosan kapcsolt RC tag körülbelül (15u + 10R) értékben, ezzel a középtartományból lehet levágni 1k fölött.
Gratulálok ez egy konkrét és biztosan nagy segítség. Csak nem tudom hogy mihez készült, ha elárulná valaki örülnék, hátha tanulhatnék belőle.
Ha már háromutas is szóba került segítséget kérnék, hogy a H2000 gyármányú HA25 1544 672- ből milyen közép, ill magassugárzóval érdemes egy jó hangdobozt építeni. Várom az ötleteket javaslatokat. Dobjuk fel a fórumot, legyen egy utánépíthető dobozunk jól méretezett váltóval.
Ott van, hogy melyik hozzászólásra volt válasz.
hali
3 utas dobozok építésével nem sokan foglalkoznak? v elég a 2 utas hangváltó a 3 hangszóróhoz? nézelődtem és hangváltókat 100W ig találtam.(olcsóé') ha a mély sugárzóra 300W van írva (ez gondolom nem valós érték) akkor bírja a 100W os hangváltó? ami sztem egyszerűbb megvalósítás lenne h: minden hangszóróhoz külön hangváltó? Tehát olyan valamit nem lehet csinálni ami mondjuk 500Hz-ig átereszt, fölötte nem és bírja a 300W-ot? u.a. magasra 1kHZ-től fölfelé enged át alatta nem? (3 utas sztereo hangfal építésébe kezdtem. mély MNC noir1 12" 150/300W 4ohm, közép MNC noir1 6.5" 90/160W 8ohm, magas MNC dome tweeter 4" 50/80W 8ohm) előre is köszi mindenkinek aki foglalkozik a témával ui: az összerakással nincs gond, de az elektronika nem az erősségem
Hát ebben gyakorlatilag nincs olyan ami erősségnek nevezhető lenne, egy normális kétutassal olcsóbban jobb eredményt lehet elérni.
Olyan váltót venni, ami jó is lenne ehhez az adott hangszórókészlethez+dobozhoz, biztosan nem lehet, csak sajátmagad rakhatod össze pl. passzív alkatrészekből. De ez nem úgy meg, hogy elhatározod a Hz-eket, aztán egy tankönyvből kimásolt képlet alapján kiszámolod a 8ohm ellenállással lezárt szűrők töréspontjait. Így biztosan nem lesz jó. Egy hangváltónál rengeteg más szempontnak kell érvényesülnie. Itt a fórumon is leírtam párszor vázlatosan, de az alapok itt is elérhetők: Bővebben: Link A hangszóróválasztás is kifejezetten szerencsétlen, ez tovább fogja nehezíteni az egyről kettőre jutást (pedig mindenfelé írjuk, h. az MNC kerülendő).
Sziasztok! Szeretnék épiteni egy kétutas hangváltót, reflex r150 mélyközép és reflex r-50 ring magashoz. Aktiv crossoverrel próbálgattam , szerintem ugy szól szépen ha a mélyközép 5khz alatt a magas pedig 5khz felett szólt. Ha valakinek lenne ehez valami jó ötlete azt megköszönném Ja és ha ez segit, a magas és a mékyözép is 8 ohmos. Üdv Attila.
A mélyközép nem szól 5k-ig, de a magasat tényleg nem lehet használni attól alacsonyabb frekvencián.
Első közelítésben 680-820uH közötti soros tekerccsel, és 2,0u × 330uH másodrendű szűrővel lehet nekiindulni szerintem.
Értem, esetleg valami kapcsolási rajzot is kérhetnék hozzá? Üdv: Attila
Elsőrendű szűrő a mélyhangszóró előtt egy soros tekerccsel, és másodrendű a magasnál egy soros kondenzátorral, és egy, a hangszóróval párhuzamos tekerccsel. Ehhez nem kell rajz.
Tehát a mélyközép elé sorosan bekötök egy 680-820uH-s tekercset, a magas elé pedig 2µF-es kondit sorosan és a magasal párhuzamosan egy 330uH tekercset?
Igen. Nagyjából ennyi a feladat.
Értem köszi a segitséget, még lehet jelentkezek ha valami nem lenne világos. Üdv: Attila
Kondenzátorral vigyázz mert nem jó a polarizált.
A tekercs az 680 mikrohenry ? Csak mert elég fura eredmény jött ki a programba amivel számolom...
Egy 680 mH tekercset elképzelni is nehéz. Egy 2 mH -s tekercs is nagynak számít!
mikro, persze. Legalább 1,0-ás huzalból.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |