Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   47 / 132
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Idézet:
„Nincs ezen semmi bonyolult, az elrendezést te választod meg, lényeg, hogy minél távolabb kerüljön egymástól a két tekercs”

Egy idevágó kép.

Coils.gif

(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Megent feluletes vagy es nem figyelsz ..NEM en mondtam a hegeszto-s peldat...en a"power kompresio"-s peldat hoztam ...hahahaha
\
A dragan ahitott bibliai TS parameterek amire te anyira bizakodsz csak egyetlenegy statikus allapotra ervenyesek !

Abszolut minden valtozik egy mukodes hasznalat alatt alo hangszoronal. A rezonanciafrekvencia ide ode csuszik ...es tobb ehez hasonlo dolog...

A hangszoro impedanciaja se egy stabil ertek ...semmi nem egy stabil ertek ...egy atlag vagy egy varhato adott vegertekre/korlmenyre tervezik a hangszororendszert.

Ehez az amatoroknek remek segitseg egy egy ilyen program ,es nincs szukseg "nagyobb" pontossagra .

Most majd nekial a kolegank (aki nem erti az Ohm torvenyet es nem hiszi el hogy P=U*I ) a TS parametereket kimerni Laser sugaras scaner-al az Xmax -ot ....megmeri es kiszamitja a mozgo resz tomeget...stb stb...megtervezi a dobozt.....majd minden utan a szuroknel ugyel a csoport egyutfutas a helyes fazishelyzetekre es majd mast is mindent filgyelembe veve valassza meg a keresztezesi frekvenciat es tervezi meg a hangvalto- szurot ,Aztan elhatarozza magat hogy egyeres nagykeresztmetszetu 50 Ohmos vagy 600 Ohmos vonalon taplalja e a hangszorot , tomor rez,ezust stb huzalbol vagy sodrott tobszalas huzalbol legyen a kabel.Legyen arnyekolt kabel..

Ki akar neked ujat mondani ? Es minek ? Nem reszedre vannak a linkek , ha talalsz hibat bennuk kijavithatod ,jelezheted ,ha nem olvasod el mert mar mindent tudsz ugy is jo .

Sok pelda es link amit feltettem express keresed nelkul alatamasztott sok dolgot amit jol mondtal csakhat egy egy nem meggondolt alitasod miatt azokba nem voltal hajlando belenezni vagy komentalni...

A link-et is azert tettem mert te nem tettel semmit csak kijelenteseket .En se alok neki most leirni a fel elektroakusztikat .megadjuk a link-et a erdeklodoknek ott elolvashatjak boven megmagyarazva szamitasui peldakkal is .vannak abrak ,diagramok, stb .

Nem tudom miert vagy ilyen furcsa ..? nagyon jo ha ertesz hozza segits a kolegaknak ha ezert nezel be a forumra .

Szoval !! hogy ertsed te is!

A link nem foloslegess , csak neked folosleges (talan) mert te mar mindent tudsz .De a kezdo amator kolegaknak akik nem tudnak meg mindent azoknak nem folosleges mert tanulnak belolle.
(#) karpi válasza skero hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

A link-ekben is lattam de en is tetem oda peldat ..az a " %" -os .

Idézet:
Ami a fontos az hogy a tekercs Z ne legyen nagyobb mint mondjuk 1 Ω ...igy is mar 20% az erobol rajta lessz.
A 8 Ωos hangszoro eseteben 1Ohm-os tekercs csak 10%-ot fut el.

Ez azt jelenti hogy Uki=20V ,Z=4 Ohm hangszoroval 100W lessz a hangszoro fogyasztasa .

Ebbe beiktatunk egy 1 Ohmos tekercset (sorba) => eredo ellenalas 5 Ohm , Uki =20V .

U2ki=400 -> P=400/5 = 80W

Ebbol a 80W-bol 20% a tekercsen van ami itt szamszeruen 16W . a hangszorora nem jut csak 64W .

Idézet:
„Peldaul hangszoro 2 Ω , tekercs 1,5 Ω, kabel 0,5 Ω ...lathato hogy a teljesitmenynek csak az 50% -a jut a hangszorohoz.De szerinted ez nem szamit es nincs semmi koze a problemahoz.”

Sorbakotott ellenallasok az aram ugyanaz mindegyikbe , az ellenalasokon levo feszultsegeses U[sub]R[/sub] es az aram I szorzata lessz kulon kulon mindegyi aramkori elem fogyasztasa.
(#) skero válasza karpi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Ennek semmi köze ahoz ami a kérdés volt. Nem folytatom tovább. Lehet ,hogy napi szinten több tekercsel érintkezek (vagy mérek be) munkahelyen mint amit valaha láttál.
(#) skero válasza karpi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Idézet:
„Sorbakotott ellenallasok az aram ugyanaz mindegyikbe”

Pont ezt magyarázod nekem amit már jómagam is írtam? Így hát "sorbakötött" tekercs névleges 8 Ohm -al sorbakötve csak akkora áramot kaphat amenyit a névleges 8 Ohm os tag is felvesz. De 4 Ohm -nál már ezek az értékek változnak és a soros tekercsen is több áram folyik a 8 Ohmal sorbakötötthez képest. Mindig annyi amennyit a hangszóró is felvesz ,csak a kisebb impedanciás hangszóró többet vesz fel. Kész feladom...
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 13, 2010 / 1

Igen, pár napja linkeltem egy másik fórumon azt az írást, ahonnan ez a kép származik. Leírva annyit tesz, hogy a légmagos tekercsek tengelye lehetőleg ne legyen azonos síkban, és ne metssze egymást.
Bővebben: Link Inkább ezt a linket könyvjelzőzd.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 14, 2010 /

Sziasztok! Megépítettem ezt a mély hang vágó áramkört ,annyi változtatással hogy 330nf kondik kerültek bele a 470 ek helyére ,és 2*12V helyett 2*15 -öt kap.
Gyönyörűen teszi a dolgát ,még a 20hz es hangot is határozottan csillapítja.25Hz a határfrekije.
A szépséghibája viszont az hogy 25hz felett egy kicsit erősít a hangon.Kb 3 decibelt.
Ki lehetne ezt valahogy küszöbölni?

SZŰRŐ.gif

(#) skero válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Ha az a baj ,hogy erősít a hangon akkor egy trimer potival megoldhatod és úgy állítod be ahogy jó neked.
(#) ptesza válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Valami nekem nem oké.

Milyen zenei anyagban találsz 20 Hz -es hangot ? Milyen hangsugárzóval hallgatod ?
(#) shalafi.66 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Ezt épp én számoltam végig, hogy 280nF-dal vágna 30Hz-nél, de nem látszik kiemelés a tinás modellezésben. Biztos ez a +3dB?

Bővebben: Link
(#) Nagy Tamás válasza ptesza hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

...épp ezért vágom le a mélyeket hogy ne jöjjön a kimenetre olyan mélyhang ami a zenében nincs is,(zavarjel ,reccsenés,bass gitár slap játék durva kilengései alacsony frekin.)és csak a hangszórót terheli feleslegesen.
(#) Nagy Tamás válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia! Igen te szimuláltad le nekem.Az egyszerűbb alkatrész beépítés miatt választottam a 330nf-ot.
Nem akartam kondikat párhuzamosítani.

Nem esküszöm hogy 3 db az emelés ,de hallható az emelés a határfrekvencia felett . Kivezérlés jelző is mutat némi erősödést.( Nem kritikus a helyzet,csak mégis. )
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 15, 2010 /

(3db=3dB )[OFF]
(#) shalafi.66 válasza marci91 hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Némi gondolkodás után erre jutottam:

magas: 1,5µF × ( 330uH/0,8mm || 12R/10W)
közép: 4,7R/10W + 10u × 1000uH/0,6mm + 470uH/0,8mm × (2*22R/20W)
mély: 1,5mH/ferites

Mivel háromutas hangsugárzó, elég sok variáció jöhet szóba ebből az alapgondolatból kiindulva. A középhangszórónál a soros ellenállás 3,3-4,7R között (ez a közép hangnyomását növeli), a soros kondenzátor 6,8-10u között változtatható (kisebb értéknél magasabbra kerül a töréspont), ha esetleg úgy hallod, hogy szükség van rá.
A mélyhangszórónál pedig beléphet a képbe egy a hangszóróval párhuzamos, sorosan kapcsolt RC tag körülbelül (15u + 10R) értékben, ezzel a középtartományból lehet levágni 1k fölött.
(#) V L válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Gratulálok ez egy konkrét és biztosan nagy segítség. Csak nem tudom hogy mihez készült, ha elárulná valaki örülnék, hátha tanulhatnék belőle.
Ha már háromutas is szóba került segítséget kérnék, hogy a H2000 gyármányú HA25 1544 672- ből milyen közép, ill magassugárzóval érdemes egy jó hangdobozt építeni. Várom az ötleteket javaslatokat. Dobjuk fel a fórumot, legyen egy utánépíthető dobozunk jól méretezett váltóval.
(#) shalafi.66 válasza V L hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Ott van, hogy melyik hozzászólásra volt válasz.
(#) HG7SZD hozzászólása Okt 19, 2010 /

hali
3 utas dobozok építésével nem sokan foglalkoznak?
v elég a 2 utas hangváltó a 3 hangszóróhoz?
nézelődtem és hangváltókat 100W ig találtam.(olcsóé') ha a mély sugárzóra 300W van írva (ez gondolom nem valós érték) akkor bírja a 100W os hangváltó?
ami sztem egyszerűbb megvalósítás lenne h: minden hangszóróhoz külön hangváltó? Tehát olyan valamit nem lehet csinálni ami mondjuk 500Hz-ig átereszt, fölötte nem és bírja a 300W-ot? u.a. magasra 1kHZ-től fölfelé enged át alatta nem?
(3 utas sztereo hangfal építésébe kezdtem. mély MNC noir1 12" 150/300W 4ohm, közép MNC noir1 6.5" 90/160W 8ohm, magas MNC dome tweeter 4" 50/80W 8ohm)
előre is köszi mindenkinek aki foglalkozik a témával
ui: az összerakással nincs gond, de az elektronika nem az erősségem
(#) Moderátor hozzászólása HG7SZD hozzászólására (») Okt 19, 2010

Khm!....
(#) shalafi.66 válasza HG7SZD hozzászólására (») Okt 19, 2010 / 1

Hát ebben gyakorlatilag nincs olyan ami erősségnek nevezhető lenne, egy normális kétutassal olcsóbban jobb eredményt lehet elérni.

Olyan váltót venni, ami jó is lenne ehhez az adott hangszórókészlethez+dobozhoz, biztosan nem lehet, csak sajátmagad rakhatod össze pl. passzív alkatrészekből. De ez nem úgy meg, hogy elhatározod a Hz-eket, aztán egy tankönyvből kimásolt képlet alapján kiszámolod a 8ohm ellenállással lezárt szűrők töréspontjait. Így biztosan nem lesz jó. Egy hangváltónál rengeteg más szempontnak kell érvényesülnie. Itt a fórumon is leírtam párszor vázlatosan, de az alapok itt is elérhetők: Bővebben: Link

A hangszóróválasztás is kifejezetten szerencsétlen, ez tovább fogja nehezíteni az egyről kettőre jutást (pedig mindenfelé írjuk, h. az MNC kerülendő).
(#) hüblerattila hozzászólása Okt 25, 2010 /

Sziasztok! Szeretnék épiteni egy kétutas hangváltót, reflex r150 mélyközép és reflex r-50 ring magashoz. Aktiv crossoverrel próbálgattam , szerintem ugy szól szépen ha a mélyközép 5khz alatt a magas pedig 5khz felett szólt. Ha valakinek lenne ehez valami jó ötlete azt megköszönném Ja és ha ez segit, a magas és a mékyözép is 8 ohmos. Üdv Attila.
(#) shalafi.66 válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

A mélyközép nem szól 5k-ig, de a magasat tényleg nem lehet használni attól alacsonyabb frekvencián.
Első közelítésben 680-820uH közötti soros tekerccsel, és 2,0u × 330uH másodrendű szűrővel lehet nekiindulni szerintem.
(#) hüblerattila válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Értem, esetleg valami kapcsolási rajzot is kérhetnék hozzá? Üdv: Attila

Elsőrendű szűrő a mélyhangszóró előtt egy soros tekerccsel, és másodrendű a magasnál egy soros kondenzátorral, és egy, a hangszóróval párhuzamos tekerccsel. Ehhez nem kell rajz.

Tehát a mélyközép elé sorosan bekötök egy 680-820uH-s tekercset, a magas elé pedig 2µF-es kondit sorosan és a magasal párhuzamosan egy 330uH tekercset?

Igen. Nagyjából ennyi a feladat.

Értem köszi a segitséget, még lehet jelentkezek ha valami nem lenne világos. Üdv: Attila
(#) skero válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Kondenzátorral vigyázz mert nem jó a polarizált.
(#) hüblerattila válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

A tekercs az 680 mikrohenry ? Csak mert elég fura eredmény jött ki a programba amivel számolom...
(#) ptesza válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Egy 680 mH tekercset elképzelni is nehéz. Egy 2 mH -s tekercs is nagynak számít!
(#) shalafi.66 válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

mikro, persze. Legalább 1,0-ás huzalból.
Következő: »»   47 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem