Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1091 / 2208
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Okt 16, 2010
Üdv, kipróbáltam amit írtál, semmivel nem szólt jobban, és ugyanúgy torzított. Emellett újra mértem a kimenő áttételét: (a bemenetet a 200V os méréshatárban mértem az előbb, és ezáltal a kimenetet is, így a műszer kerekített, és pontatlan volt az egész mérés) tehát a bemenet pontosan 20,7V ekkor a terheletlen kimenet 0,77V (á=26,88), terhelt bemenet:20,6V terhelt kimenet: 0,758V (át=27,17).
(#) Hajkeverő válasza joco63 hozzászólására (») Okt 16, 2010
Nem kötözködésből írom, de a lavóros cuccot úgy értem hogy megszárítanám azonnal!
A képkimenő trafója 'egyszerűen' (tehát a paketok csak csavarozva vannak) van összerakva szóval lehet megpróbálom megbontani és újratekerni/tekertetni hálótrafónak. (nagy bűn lenne nagyfrekis trafót erre használni? )
A régi alkatrészekből csak a foglalatok jönnének a trafó(k) meg a csövek ideiglenesen, meg esetleg ellenállatok.. A többit újraépíteném saját nyákkal, stb..
Arra akartam célozni elöző hsz.-ben, hogy esetleg valaki ajánlana egy bevált kapcsolást.
Én a plc86 se-vel találkoztam eddig sok helyen mint kiindulási alap. Csak ugye van egy PL500 is amivel a teljesítményt meg lehetne dobni azért, bár a kimenő trafó biztos nem jó hozzá..
Annyi kérdésem lenne, hogy mekkora tűréshatárt kell figyelembe venni a csövek fűtésénél?
Egyébként meg kifejezetten érdekel a csöves téma, nem vagyok elfogult ellene sőt, lehet a közeljövőben szert teszek egy lemezjátszóra és akkor lenne egy többé-kevésbe retro rendszerem a tranyós mellé.
(#) Action2K válasza hgy hozzászólására (») Okt 16, 2010
Igaz, elszámoltam magam.
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 16, 2010
A 6P3SZ-E más illesztést kíván, mint a 6L6 változatok. PP-ben 360 V-nál 3K5 Raa az ideális.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Okt 16, 2010
Köszi, közben végigvittem megamtól, ugyan nem csak egy ellenállás és hidegítővel, hanem egy fesz osztoval, bár olyan kis áramu az osztó, hogy nem sokat jelent valszeg az alsó 47kOhm, felül 10kOhm, a tápot megemeltem a végére mert bírta most 330V a nagyanódtáp amin ez az "osztó van" szóval 10k val segrácsra amit hidegítek egyenlőre csak egy 47 mikroval, de ez még kap pár mikro vagy 100-200nanó MKP-vagy valami más fóliát is. valamint 47kOhm al lefelé...pont 250 V az Ug2 331 V tápból 320 van az anódon a többi a kimenő rezén, alul 240Ohmot raktam ki, amin 15V esik azaz 62,5mA x 320-15 azaz 305V a Pd 19W, a segrács disszipációt hogyan számoljam?már megy az asztalon 3 órája még él...
Hatalmasat és nagyon jól szól. 14V PP felett van kicsivel 4 Ohmon. alul felül majdnem egyszerre, de inkább kicsit alul.

Tényleg jól szól ez így is...

Pdg2 az kijön úgy ha mérem az alsó 47kOhm feszültségét (ebből tudom az áramot) mérem a felső 10k feszültségét (a másik áramot) a két áram különbsége a rácsáram, a rácsfesz meg ugye 250V ezt szorozzam...hm megmérem, mielött megölöm...

modosítom:
Látszik álmos vagyok hiszen megmértem
331V250V azaz most pontosan nmértem 3 óra üresjárat után:
47k 251V alul felül 78V a 10k-n azaz 7,8mA-5,3mA 2,45mA a segédrácsáram, amit 250V al szorozva (itt is el kellene vonni a 15V katódfeszt ha jól sejtem azaz még kevesebb) 0,62W a segédrács disszipáció, az anódé 19W ezt bírnia kell.

a 331V már úgy jött ki, hogy kivettem az első 62 Ohmot és a második soros R eket a 2db 100Ohmot csökkentettem 24 Ohmra, azaz trafó graetz, 100+220mikro 24 Ohm csatonánként sorosan egy-egy 470mikro nagyanódtápkondi.
Ez a max, de legalább nem elfűtöm, azaz nem itt
És ekkora anódfeszről már az E-s ek is lilásak, a simákat még be sem raktam, azok lilán vakítani fognak

A fűtéseket is beállítottam ma, soros R ekkel csövenként külön. =v AC sok volt a fűtőtekercsről terheltben.
0,33Ohm sorosan végcsövenként 1Ohm sorban a 6n9s ek fűtésénél csövenként.

Brumm alig, illetve az asszimetrikus (sajnos így volt) táptrafó elhelyezés miatt a trafóhoz közelebbi oldalon kicsi van de csak 110dB érz hangszórón most éjjel fülhöz tartva hallani.

Most megint kondizhatok egy napot aztán NVCS vel játszhatok egy kicsit, aztán lehet elbontani, mert most a gólyafészek csak fejen fér el, ez már nekem is ronda!

És lehet megépíteni rendesen lehet DALE-ket rendelek...
(#) joepapa válasza hgy hozzászólására (») Okt 16, 2010
Én csak SE ben gondolkodom, 4Ohm/4K trafóm.
az E és a sima közt mi az Ra kül?
(#) bbazs hozzászólása Okt 17, 2010
Sziasztok!

Kaptam pár darab nagyrészt csövesekből bontott trafót, létezik valami jó megoldás, amivel be lehetne mérni ezeket, gondolok itt a kimenőkre inkább. Multiméternél ki is fogytam a mérőműszerekböl. Esetleg kinézetre be tudnátok azonisítani párat ami megfelelő lenne egy leendő erősítőbe?! Trafót tekercseltem már, de hátha lenne megmenthető közüllük.
Köszi előre is.

Kép 055.jpg
    
(#) Doncso válasza bbazs hozzászólására (») Okt 17, 2010
Fogd meg a legnagyobb trafót, ezen kell most gyakorolni, készíts egy hálózati csatit, amit majd rákötsz a megfelelő lábra, ide köss sorba egy 40w-os 220-as izzót, ez lesz az áramkorlát, ha elbaltázol valamit, na most, fogd a trafót, multival keresd meg a leg nagyobb ellenállású tekercsét, méricskéld őket végig, minden szálat minden szállal, később rá fogsz jönni, hogy a 230-as vezetékek mindig vékonyabbak mint az alacsonyabb feszültségű de nagyobb árammal bíró szekunder tekercsek kivezetései. Na, ha megvan a legnagyobb ellenállású tekercs, kapcsold rá a 230-as vezetéket, amivel sorosan van kötve az izzó. Kapcsolj rá hálózatot, ha nem világít az izzó, akkor minden ok. Lehet mérni a többi tekercset mi jön ki rajta. Nade! Itt kell nagyon figyelni. Mert nem ismerjük a szekundereket. Lehet van olyan tekercs, amiből akár 3-400V is kijöhet, mivel csöves technika lévén , ezek ilyen trafók lehetnek. Szóval soha ne érj hozzá, amig nincs kimérve. Lehet közöttük autotrafó is, ami azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatban van a hálózattal. Na ha ezt megérinted, agyonvág. Ezt úgy tudod meg, hogy amikor kiválasztottad a legnagyob ellenállású tekercset, megjelölöd, és megnézed, hogy azzal a tekercsel nincs e ohmikus kapcsolatban a többi, ha nincs, akkor jó eséllyel az a primer. Érdemes tehát úgy méricskélni, hogy fogsz egy csipeszt a multira, hozzákapcsolod a mérendő vezetékhez, és ez után csatlakoztatod a transzformátort a hálózatba. A multid mindig először a legnagyobb AC méréshatárba legyen, nehogy 2v-os állásba kapcsolj rá 300v-ot, azt nem biztos, hogy szereti. Minden mérést jegyezz fel papírra. Például, Rajzolsz körbe számokat, 1-2-3-4 stb, majd beírod, hogy a az 1-2 között van 10v, a 2-3 között 15v, stb. Még annyit, hogy felhívnám a figyelmedet, az érintés védelmi szabályok betartására, a saját és a környezeted testi épségének megóvása érdekében, ha lehet használj leválasztó transzformátort, minden hálózati csatlakozást szigetelni! Semmi lógó, szigeteletlen kábel, ami esetleg agyonvághat! Ezekre azért nem árt odafigyelni.
(#) klemo86 hozzászólása Okt 17, 2010
Más tollával ékeskedni ér? Zoli csöveit le kellett fényképeznem, gondoltam felteszem, miből építené első erősítőjét.

Pic0496.jpg
    
(#) varttina válasza bbazs hozzászólására (») Okt 17, 2010
Ha egy ismeretlen paraméterekkel rendelkező trafó kerül a kezeim közé, először mindig törpefeszültséggel (12-24V) tesztelem. Így meg tudom becsülni, az áttételi arányát.
Ha megven, melyik a primer tekercs, mehet rá a hálózati feszültség. Ha nem túl nagy az áramfelvétele, és pár perc működés után nem tűzforró, jó eséllyel használható.
(#) lpcollector hozzászólása Okt 17, 2010
Megtörtént a közös meghallgatás és tapasztalatcsere (inkább annak átvétel Sturbitól ).
Most hazafelé járnak, majd biztosan Ő is megírja a saját benyomásait...
Ami számomra okolásként szolgált:
A vasméret nem minden, az 1 cm2-es kimenők is szólhatnak jól (ECL86SE), megfelelő érzékenységű hangdobozokkal még jobban.
Adott esetben érdemes a megszokottól eltérő, "Sturbi féle" katódkomplexusos kapcsolást is kipróbálni a sugártetródáknál, mert piszok jól szól (6P7C SE).
Nem biztos, hogy érdemes bonyolult DC meghajtásokon "agyalni" a 6C33C-k esetében, mert a hagyományos, egyszerű meghajtás jobb hangot eredményezhet.
A G807 tetróda SE megfelelő kimenővel mindenkinek tetsző hangot produkálhat. (Érzéketlenebb dobozokkal is).
A Hiraga MC/ Hiraga RIAA nem egy elveszett párosítás.
Végül, hogy nem vesztettem túl sokat hogy csak az SE-k területén próbálkozok...
(#) JZoli válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 17, 2010
[OFF]Hát irigylem az anyagi helyzetét. Legtöbb (itt)fórumozó, csak álmodik (ha mer) ilyen csövekről! De kívánom, hogy minél jobb erősítő készüljön ezekkel a csövekkel!
(#) djhans hozzászólása Okt 17, 2010
Méregettem a PL82 PP-t. Csak 4,3W jött ki belőle 1Khz-en a junoszty trafóval. Én kevésnek találom. Az illesztés egész jó mert a rafó eredetileg párhuzamos szekunderekkel 220/9=24,4 és 4K/8R is kb ugyanennyi.
(#) istvan3 hozzászólása Okt 17, 2010
Sziasztok. Megépítettem Bővebben: Link ezt az erősítőt. Kimenő transzformátort M74 es vasra tekertem meg, táptrafó 230V os toroid. Egyenlőre még csak monoban próbáltam, de nem működik. Megkapja a tápfeszültséget, a csövek felfűtenek, nemsokkal később pedig már izzik a belsejük. Több csővel is próbáltam, de nem működött. Hangszóróból semmilyen hang nem jön.
Valakinek, valami ötlete esetleg, hogy mi lehet a gond?
(#) klemo86 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 17, 2010
Én ha tehetném, inkább különlegességekkel "játszanék" A jelen viszont úgy áll, hogy ezt az egyet se nagyon van időm csinálni Kész az egész, csak a belét a dobozába kéne tenni, de még nem volt időm egyszerűen festéket venni, meg csavarokat
(#) Bassmester hozzászólása Okt 17, 2010
A minap kaptam 4 db 6KD6 csövet (Teonex, USA gyártmány). Ismeri valaki ezeket? Érdemes volna erősítőt építeni belőlük?

6KD6 .jpg
    
(#) klemo86 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 17, 2010
A kereső ismeri Nekem azt írta, hogy lehet belőle erősítőt építeni. Sőt, azt is írta, hogy egy McAlister Audio PP 150-et is építhetsz belőle!
(#) lpcollector válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 17, 2010
okolásként=okulásként

..és ami kimaradt:
Tényleg lehet, (és főként szűkösebb anyagi források esetén) érdemes is PCL85-ből is erősítőt építeni.
(#) Bassmester válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 17, 2010
Hali!
A keresőt én is ismerem, találtam róla adatlapot is
A MC Alister féle cuccot nem ismerem, de már írom is be a keresőbe. Köszi az infót
(#) joepapa hozzászólása Okt 17, 2010
Bejelentkezési idő lejárt!
A hozzászólásod nem került be a fórumba!
Ezt írtad:

Elkészült az erdeti kapcsolásban a 6n9s 6n9s 6p3s-e SE erősítőm, annyi a lényeg, hogy maxra húztam a végére az E-s csövet 4Ohmra szimmetrikus bekoppanással 7,2W ot tudott effektív, 6W on (csúnya elvárás) 1kHz en beállítottam a szkópon a függőleges méretet, és csak a frekit pödörtem 30Hz ig semennyit nem esett a sugár 18500Hz ig úgyszintén, és ezt majdnem maxra vezérelve virítja.
Aztán beraktam a sima 6P3S eket aminek ugye elméletileg Ra kissebb kell, aztán a frászt nagyobb, mert ugyanott kapásból erősen csak fent verte be a fejét a sinus, 6,6 Ohmog kellett emelni a kimeneten a terhelést azaz Ra 6k6 volt akkor lett jó alul felül szimmetrikus a vágás.
6P3S-E nél ez 4 Ohmnál azaz Ra 4k nál volt ugyanabban a kapcsolásban.

Ez elég szerencsés mert ha 8Ohmra kell dolgozniakkor 6P3S-t teszek bele, ha 4Ohmra ahogy most is főleg a triangle-nek akkor 6P3S-E-t.

Ug2 250V Ut 320V Ug1 15V körüli minden esetben 240Ohm Rk.
De találtam két szerencsére egyformán a többitől eltérő sima 6P3S-t amin 20Vkörülire állt be az Ug1, ki is vettem hamar mielőtt a sacc 25W Pd, megöli...

Megfüleltem 1959 es FOTON 6P3S-t 1984 eseket, 1985 ös 6P3S-E ket...Azért a régiek jobbak. Nekem a sima hangja tetszett, bár az túlterheltként vitte a hangfalat, mert a 6Ohmra most a teszt végén jöttem rá.

Most ki kellene próbálni 6N8S el a Sturbi féle meghajtást vagy a 6N9S ekkel egy SRPP, vagy mi a szöszt amikor a munkaellenállás a másik féltrióda, azaz táp felöl lefelé egy trióda 3k3 trioda 3k3 a kapcsirajz, a felső trióda rács az alsó trióda anódra van kötve azaz a katódjában lévő 3k3 aljára.


Most próbaképp meghúztam a 6P3S-t is 470 330 1500 Ohm párhuzamosan azaz katódellenállás 171Ohm, Segrácsot felhúztam 4k7 fenn 47k lenn osztóval 47 mikro hidegítés maradt.
Táp:324V a katod 170 Ohmon esik13,3V azaz 78 mA katódáram szorozva a 324V-15V-10V sacc a trafón azaz 300 al23,47W de ez az össz disszipáció mert a katódáramot mértem ebből lejön a rácsáram és ugy talán 21W amit túlél az orosz a rácson lehet 2W alatt ezekszerint...de megmérem mindjárt a rácsáramot, ill kiszámolom.
(#) istvan3 válasza istvan3 hozzászólására (») Okt 17, 2010
Átnéztem az erősítőt, találtam egy elkötést a nyákon, azt kijavítottam. Most már szól denagyonhalkan és nagyontorz. Más hibát nemtalálok benne, de az egyik cső még mindíg izzik. Holnap még átnézem és folytatom.
(#) joepapa hozzászólása Okt 17, 2010
6P3S ből is 6,8W ot tudtam úgy kiszedni evvel a trafóval, hogy határértéken legyek, de ez tényleg más cső, minden alkatrész más kell.

PL 6P3S nek ehez a 4k trafó primerhez 6,8W hoz a következők:

Ut:294V
Ug2 öt itt is 250V ra próbáltam de ehez nem 10k 47k hanem 4k7 47k osztó kellett. Ig2 4,5mA
Ug2 248V lett.
Rk 140Ohm
amin 10,7V ra állt be a feszültség, azaz Ik 76,4mA amiből lejön a segédrácsáram azaz Ia 71,9mA
A táp ugye 294V amiből kivonjuk a katódfeszt a 10,7 V ot és a trafó primer rézen is esik 10V azaz anódfesz a disszipációhoz 274V X 71,9mA az 19,7W anód sisszipáció, határérték alatt egy hajszállal.
Ig2 4,5mA 248V-10,7V al szorozva azaz a segédrácson 1,07W a disszipáció tökéletes, minden a maximum körül ismét 6,8W effektívre képes az erősítő.
Csak ezt a pár azaz az összes alkatrészt kellett kicserélni.

Tehát 6P3S és 6P3S-E tényleg teljesen más cső.
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 17, 2010
" Ez elég szerencsés mert ha 8Ohmra kell dolgozniakkor 6P3S-t teszek bele, ha 4Ohmra ahogy most is főleg a triangle-nek akkor 6P3S-E-t."
Mondtam, hogy teljesen más cső a két cső, más illesztést is igényel.
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 17, 2010
Noha sturbit kérdezted, de én nem javasolnám. Elvileg 400 V Ua és 300 V g2 a specifikáció, de a gyári üzemóra amúgy is alacsony. Nekem ízzott már anódilag egy jónak mért cső.
(#) cruisher hozzászólása Okt 17, 2010
Srácok, úgy gondolom sokunknak nem kell szégyenkezni:

http://www.vatera.hu/item/view/?cod=184104253

450 ezer forintba csak Reiser csavarok és Somogyis RCA aljzatok férnek bele. Talán a kimenők ezüstből lennének?
(#) joco63 válasza cruisher hozzászólására (») Okt 17, 2010
"Kissé" túl van árazva, szerintem a feléért sem lehet eladni.
(#) bakos13gab válasza cruisher hozzászólására (») Okt 17, 2010
Nem semmi. Milyen csövek vannak benne? Azt mondjuk nem értem, hogy az ON/OFF kapcsoló miért került bele fordítva (ha jól emlékszem ilyeneket a lomexben árultak)?
(#) joco63 válasza cruisher hozzászólására (») Okt 17, 2010
És még nem is szép. :no:
(#) mayky válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 17, 2010
GM70-es, ha minden igaz. Egy ilyen csőből illene 20-25W-ot kiszedni SE -ben. Persze 1000 V feletti anódfesszel.
Rá is kérdeztem, az úrra.
Nem látom milyen csövek a kicsik, de szerintem valami 6n1,2,3,P lehet ami szerintem elég sovány egy ilyen csövet meghajtani. Oda én valami 6n6p-t tennék.

LAMM
(#) CIROKL válasza mayky hozzászólására (») Okt 17, 2010
Nekem csak ez tetszik a hirdetésből .
Idézet:
„10W-hoz 2,0V, frekvencia átvitele -3dB-en 15Hz-26000Hz. Torzítása maximálisan 0,5%”
Következő: »»   1091 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem