Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
üdv!
Köszi az infót, csak azt továbbra sem tudom, hogy ennek a 300wattnak a vasmag eleget tesz e
A vasmagnak csak annyi köze van a teljesítményhez, hogy a szükséges tekercsek elférnek-e rá. Ezért írtam, hogy az új szekundernek 1.6mm-es huzalból kell lennie, a primernek pedig legalább 0.75mm átmérőjűnek. Ha ez a két tekercs ráfér a vasmagra, a 300VA is átmegy rajta.
Idézet: „A vasmagnak csak annyi köze van a teljesítményhez, hogy a szükséges tekercsek elférnek-e rá” Akár igazad is lehetne, ha a vasmag nem telítődne. Csak sajnos telítődik egy adott vasmag keresztmetszetnél és ez korlátozza az átvihető teljesítményt.
Ezt már egyszer kitárgyaltuk, ne kezdjük már újra.
Valóban volt szó róla bőven, és valóban nincs az alapképletben olyan tényező, ami a vaskeresztmetszetre utalna, de nekem mégis nehéz azonosulni, a "mindegy mekkora a vasmag, ha elfér a huzal" szemlélettel. Attól, hogy nem tudom megmagyarázni, még érzem, hogy számít a vasmag keresztmetszete.
Ha ez igaz, akkor miért nem gyártanak pár milliméternégyzetes vaskersztmetszetű és jó nagy átmérőjű toroidokat?
[OFF]Mert nem nyernél vele semmit. Rengeteg menet kéne a kis keresztmetszetű vasra, ráadásul az áramhoz méretezett, vastag huzalból. A vas meg - ugye - lényegesen olcsóbb anyag, mint a réz, inkább abból legyen a több....
Itt is leírják ,hogy szükséges a megfelelően nagy vasmag a kellő teljesítményhez a telítetség miatt.Bővebben: Link
Sziasztok!
Mi a különbség a mag-, és a köpenytranszformátor között? Ezt már megtaláltam: Idézet: „A magtranszformátornál a vastest önmagában zárt gyűrű, területén a két tekercselés egyenletesen elrendezett. A köpenytranszformátornál a belső mag indukált vörösréz huzalokból állt. Burkolatát vashuzalok vagy lemezek adták.” De valahogy nem tudom elképzelni... Valaki kisegítene egy rajzzal... Üdv!
Már Bláthyéknál is meg volt ez a két típus: Bővebben: Link
Tehát a toroid, mer a hagyományos E-lemezekből felépített vasmagos?
Igen, a toroid egyfajta mag-típusú trafó, de képzeld el így a mag-típusút. Sok hegesztőtrafó is így néz ki.
Hellosztok van egy 10 v 1,5 amperos transzformátorom erre rávan kötve az erősítő és erre egy 12 v 0,14 pc ventilátort akarok rá kötni jó ötlete ? Nagyon megterhei e a transzformátort nem full kakaon szoktam hallgatni , a pc ventilátort ki lövie ? És ez váltó áramos vagy egyen áramos nincs rá semmi dc semmi csak mekkorábol mekkorát csinál .
Hali!
0,14A az 140mA. Hány wattos az erősítő? A trafó csak váltó(50Hz) ad le mint mindegyik. 1,5A az 1500mA.
Azabaj hogy nem tudom a hangszórókrol tudok adatotkat adni
5x8w 1x10w 4 ohm mind1ik Ja még 1 kérdés jön ki a 10w kivezetés és rá kötnék egy transzofrmátort ami 10w ból csinál 100w és ra kötném a hangszórót jó lenne
Figyelj!
Nem fog neked fel transzformálni semmi. Ha 10W-ot adok neki 10W-ot is vehetsz ki! Most ha van egy 10W-os trafóm meg egy 100W-os és a 100-asra rá kötöm a 10W-osat akkor nem fogja 100-at kiadni. Mi lenne ez? Mer 5X8+1X10 az több mint 15W mert a trafód max 20W-ot tud leadni 10v-on!
Figyu most ha rákötném a centere akkor villogna ritmusra a ventilátor ? Mert az 8 v ? Amugy így van őő van rajta egy chip vagy ic mit tudom én rá van írva 25 v lefotozam az alaplapot ?
Sziasztok!
MOst tekerek egy középmegcsapolásos transzformátort és kérdésem merült fel így félúton... Most feltekertem rá a szekunder első részét, most kellene feltekerni a szekunder második részét csak olyan problémába ütköztem, hogy: Ahogy a képen is látható 6 menet van a jelenlegi soron és kivezettem... Erre az egészre raknom kell olyan "fóliát" amikkel a sorokat választom el, ez eddig oké, viszont a következő sort, hogyan tudom szépen megtekerni? Mert ugye ahol ott az a 6 menet, ott 1,5 mm-rel magasabb lesz a következő sor, mert 1,5mm átmérűjű huzallal tekerem...Ilyenkor hogy szoktak eljárni? Gondoltam arra is, hogy amin most kivezttem középen a tekercs egyik végét, ugyanazon behúzom a következő tekercs elejét és ugyanabban a sorban folytatom, de úgy sem jó, mert akkor meg mit kihúztam huzal, az alatta lesz a tekercsnek, akkor meg a 6 sorhoz képest az lesz magasabb... MIt tanácsoltok, mi a teendő ilyenkor? Ez az első trafó amit tekerek...
A legegyszerűbb, ha a másik tekercs kezdetét a szemközti csévefalra hozod ki, ráfektetve a hat menetre. Ahol a kivezetések vannak, ott mindig is magasabb lesz a tekercs,de a sorok végülis egyszinten maradnak.
Én úgy csináltam, hogy a szigetelő csövet amiben a leágazás ki van hozva, a cséve teljes szélességében átviszem úgy, hogy ahol a menetszám véget ér ott befűzöm a csőbe a drótot, így a teljes szélességben egyforma magas lessz a következő sor alatt.
Igen, így csináltam a primmer oldalnál, de ez itt nem segít.
@mex: Nem igazán értem, hogy mondja, ha a következő tekercset elkezdem feltekerni a már fent lévő 6 menetre, akkor ha elfogy a 6 menet, akkor 1,5mm-rel lejjebb fog esni a sor többi része. Ha a 6 menet mellől folytatom, akkor meg az alatta kimenő és bemenő huzal vastagságával fog eltérni szointén a sor. Illetve a következő sor, ami majd ezen felül rákerül, az lesz nagyon rossz, mert ahol szinteltérés van, ott elfog csúszni a menet.
hmhm értem már...
Ha elkezdem így tekerni, akkor mennyire probléma az, hogy amikor tekerem a keresztben futó szálon, akkor ugye nem fog ráfeszülni a huzal az alattal évő sorra, nem úgy mint a többi oldalon? Arra gondolok, hogy nem-e búgni fog...
( Ha párhuzamos szálakkal tekered akkor ilyen gondod nem lett volna, s a tekercsek is szinte tökéletesen egyformák lesznek... )
Ezt hogy érted, hogy párhuzamos szálakkal? Nem értem, hogy mire érted...
Jaaa, értem... Tuti, hogy ne bírnék vele... így is 1,5mm az átmérője, így is nagyon nehéz, úgy kell feszíteni, hogy szépen ráfgeszüljön meg a "sarkoknál" szépen megtörjön... Nem, hogy még egyszerre kettőt...
Miért lenne a szekunder alul? A primmert már megtekertem 0,6mm átmérőjű zuzallal 8,3 sor lett. Erre kezdtem el tekerni a szekundert, eddig 3 sor és a képen látható 6 sor ment fel rá. Középmegcsapolásos lesz, most fogom tekerni a második szekunder részt.
Most abban bizonytalanodtam el, hogy most úgy folytatom a tekerést, ahogyan mex berajzolta a nyíllal... De akkor most nekem amiatt a 6 menet miatt le kell fóliáznom az egész sort? Vagy csak simán folytathatom, nem kell beleraknom olyan szigetelő réteget, mint a sorok közé?
Konkrétan arra gondoltam, hogy attól a 6 menettől elkell-e szigetelnem, vagy szigetelés nélkül folytathatom a 2. szekunder tekercset a 6 menet mellől.
Úgy vettem ki a szavaidból, hogy folytathatom, csak majd a következő sortól szigeteljem el, ahogyan eddig is...
Sziasztok.
valaki nem tudja, hogy Debrecenben vagy környémén hol lehet hipersil trafót vagy vasmagot kapni? (Én nem találtam boltot.)
Kérdezd meg a Kóser Lajost - biztos tudja!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |