Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   66 / 123
(#) misi93 hozzászólása Szept 30, 2010 /

Sziasztok! Sikerült megcsinálni a forrasztóállomásomforrasztóállomásom. A baj az volt, hogy a 7808, kondik nem voltak levezetve a földhöz és(lógtak???), szerintem ezért mértem 10 voltot
De az a lényeg most működik
(#) Attila86 hozzászólása Okt 2, 2010 /

Van valakinek ilyen pákája?
Bővebben: Link
Vagy esetleg komplett állomása?
Bővebben: Link

Ez a páka vékonyabb mint a Solomon (ami nagyon jó mert sokkal-sokkal kényelmesebb!), és mozgásérzékelő is van benne amivel indikálható hogy a páka épp a pákatartóban pihen-e, vagy épp forraszt vele az ember. Ez nagyon jó, mert meg lehet tenni hogy mondjuk ha egy percce nem nyúltak a pákához akkor az állomás lehűti például 150 fokra a pákát hogy növelje az élettartamát. Vagy mondjuk fél órányi tétlenség után az állomás önmagát is lekapcsolhatja.

Ja igen, a kérdéseim: Van valakinek ilyen pákája? Milyen csatlakozója és hány kivezetése van? A mozgásérzékelés hogyan történik? Úgy értem, hogy a páka milyen jelet ad ki magából ha mozgatva van és ha a pákatartóban pihen?
(#) vzoole válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Szia!

Nincs ilyenem, ezért csak találgatok...
A csatlakozója szerintem ilyen: MIC-325

Mozgásérzékelésnek higanykapcsolót írnak, ami gondolom ha mozgatod, akkor meg-meg szakad, vagy épp összezár. Tehát minden egyes impulzus reseteli az időzítőt.

Jónak tűnik, és nem is drága, engem inkább az érdekelne, hogy mennyi idő alatt fűt fel.
(#) MaTe193 hozzászólása Okt 5, 2010 /

Szép napot mindenkinek!
Meg szeretném építeni ezt az állomást és lenne egy kérdésem:Van nekem egy 24V-os 50VA-s Ezermester trafóm.Ehhez elég,vagy válasszak nagyobbat?
Köszönettel:Máté.
(#) (Felhasználó 5823) válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 5, 2010 / 1

Üdv!

Mivel az elektronika miliamperokat fogyaszt, és a trafó békebeli tökéletesen megfelel!

De szerintem Vzoole is hamarosan itt lesz és hozzászól!

Leiszt Jani
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Üdv!
Köszönöm a választ!
Még annyit szeretnék,hogy ez a páka jó hozzá?(Biztosra szeretnék menni.Mondjuk ott van,hogy JLT-02 höz,de biztos ami biztos.)Bővebben: Link
köszönettel:Máté.
(#) Attila86 válasza vzoole hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Szia!

A HEStore-os topikban már megírták hogy tényleg ilyen a csatija és hogy négy eres. Viszont a csati kivezetései hogyan lehetnek?
A négy érből kettő biztosan a fűtés. Plusz kettő a hőelem, mert azt nem nagyon lehet a nagy áram miatt a fűtés egyik erével közösíteni. Tehát megvan a négy ér, na de akkor hogy indikálja a páka a mozgatást/kézben tartást?

Vagy mégiscsak lenne egy közös ér a fűtéshez, a hőelemhez és a higanykapcsolóhoz? Aztán az állomás a mérés idejére mindig lekapcsolná a fűtést egy pillanatra hogy a vezetékben folyó áram által ejtett feszültség ne adódjon hozzá a hőelem jeléhez?
Fene tudja... veszek egyet aztán megnézzük. :yes:
(#) (Felhasználó 5823) válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Üdv!

Természetesen jó, de pár hozzászólással korábban írtam, hogy mindkét hőelemes verziót rá lehet tenni!

Leiszt Jani
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Üdv!
Köszönöm! Elnézést,csak most csatlakoztam be a topicba,azér nem olvastam!
Köszönettel:Máté.
(#) (Felhasználó 5823) válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Megbocsájtom gyermekem!

Leiszt Jani
(#) Attila86 hozzászólása Okt 10, 2010 /

Pár napja megvettem már a pákát és azóta itt van az asztalomon de még nem jutottam el odáig hogy jobban szemügyre vegyem. Szerintetek ez milyen alkatrész a páka nyelében? Gondolom higanykapcsoló lesz, de hogyan működhet? Egyszerűen csak összezár néha, néha meg nem?
(#) (Felhasználó 5823) válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Üdv!

Ha jól sejtem egy sima csapágygolyós kapcsoló, régebben a Conrád is forgalmazott ilyet (motorkerékpár riasztókba)! De a tévedés jogát fenttartom!

Leiszt Jani
(#) Attila86 hozzászólása Okt 10, 2010 /

Szia!

Ez könnyen lehet, mert ha megpöckölöm akkor hallani valamit, mintha egy kis fém golyó lenne benne. Viszont akármennyire rázom, soha nem sípol a rá kötött digimulti.
(#) vzoole válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

SW-18010

Mint a link is mutatja, ez egy vibrációs kapcsoló.
Működése, hogy egy fém henger közepén egy rugó áll.
Alapesetben mindig középen van és nem érnek össze, de kis mozgásra is kimozdul és összezár.

Kisípolni azért nem tudtad, mer csak piilanatra zár, és a műszerek ennél lassabbak. Szkóppal már biztos látható lenne a kapcsolás.
(#) Attila86 válasza vzoole hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Köszönöm!
(#) albinolynx hozzászólása Okt 15, 2010 /

Megépítettem az analóg forrasztó állomást, amit vzoole tett közzé:

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/forrasztoallomas.html

Ezt a pákát rendeltem hozzá a hestore-ból:
http://www.hestore.hu/termek_10026007.html

Remekül működik minden, szabályozható a hőfok.
Csak annyit szeretnék megtudni, hogy a 2db 2.2k-s trimmer-rel hogyan kell beállítani a kapcsolást?
Mit szabályzok ezekkel pontosan?
(#) magneto válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia!
Úgy ahogy vzoole írta:
"Élesztés

Első indításkor állítsuk középre a trimmer potmétereket és miközben mérjük a páka hőmérsékletét, állítsuk be saját ízlés szerint.
Vagy a nagy potival párhuzamosat 1600 Ω-ra (miközben a nagy poti maxra van tekerve) a másikat pedig 300 Ω-ra, az én ízlésem szerint."
(#) albinolynx válasza magneto hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

De ez mit jelent? Mi történik közben?
Beállítottam a második verzió szerint, de nem észleltem különbséget, azért kérdeztem.
(#) magneto válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia!
Ja értem!
Az első P1-es poti segítségével lehet meghatározni az IC erősítését. Ez a termoelem jelét erősíti fel. A második IC komparátorként működik. Összehasonlítja az előző IC által felerősített feszültséget és az általad potival beállított feszültséget. Amíg az általad beállított a nagyobb addig fűt, amint kisebb kikapcsolja a fűtést. A P2-vel lehet beállítani a minimum hőmérsékletet. Ha nincs hőmérős multimétered itt egy táblázat, aminek a segítségével megtudod határozni a páka hőmérsékletét.
(#) Ötvös Csöpi válasza magneto hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Egy kérdésem lenne, a "sárga gumis" pákában milyen típusú hőelem van? (nincs hőmérős multim, az előlapot pedig be kéne skáláznom)
(#) magneto válasza Ötvös Csöpi hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia!
Sima K típusú hőelem. (A sárga "bugyis" és a kék "bugyis" páka között állítólag csak "ólmozottságban van különbség. A sárgában van ólom, a kék már teljesen ólommentes. 150-450 celsius között lehet vele dolgozni.)
(#) magneto válasza pipi hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Hmmm! Jó ezt is tudni! Köszi a felvilágosítást!
(#) Ötvös Csöpi válasza magneto hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Szia! Köszi a felhomályosítást! Csak ezen a táblázaton nem nagyon tudok kiigazodni.
(#) magneto válasza Ötvös Csöpi hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Szia!
Függőlegese tizesek, százasok, vízszintesen egyesek.
pl: 111 celsius = 4,550mV.
118 celsius = 4,838mV.
(#) Ötvös Csöpi válasza magneto hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Köszönöm szépen!
(#) razor hozzászólása Okt 20, 2010 /

Szintén után építettem én is a vzoole analóg forrasztóállomását, de valami miatt állandóan fűt a páka, egészen vörösizzásig. A szabályzás működni látszik egészen az optocsatoló bemenetével sorosan kötött fűtésvisszajelző vörös LED-ig. Egy ideig világít (eddig ugyebár felfűt normális esetben), majd kikapcsol a LED, de a pákám továbbra is melegszik, valami baj lehet a Triakkal?? vagy rosszul kötöttem be a valamit, pedig már vagy 8Xátnéztem az egész nyákot és a közzétett rajzhoz illik... segítség

MOC3020-as optocsatoló és BT137-es Triak
(#) Ötvös Csöpi válasza razor hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Hasonló problémám volt nekem is. A triaknál (bt 139) a 330R helyére én 390R-t raktam az A1-G közötti 390R-t kihagytam. Az optotriak amivel próbáltam és működik is: TLP 3041, MOC 3051. De mielőtt nekikezdenél nézd meg hogy jó-e az opto, és a triak, volt itt akinek a csere megoldotta a problémát.
(#) Ötvös Csöpi hozzászólása Okt 20, 2010 /

Egy kérdés általánosságban azokhoz akik megépítették és használják a kapcsolást: a 7808 nektek mennyire melegszik? (én egy 130R 16W-os ellenállást(ilyen akadt hirtelen a kezebe) raktam 7808 elé, mert nekem nagyon melegedett, és a bemenetén 32V volt a fesz a kondi után, a trafó szekunderén 25V váltó jön ki)
(#) magneto válasza Ötvös Csöpi hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Szia!
A 7808-as IC max feszültsége az adatlap szerint 35V lehet. A 32V már elég közel van hozzá... Nem tudom mennyi áram kell az áramkörnek, de a felvett áramot szorozd össze a 24 voltal (32-8). Az IC-nek ekkora teljesítményt kell(ene) elfűtenie. Tegyél az IC-re hűtést.
Következő: »»   66 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem