Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Polaritás kereső 12V-ról
Témaindító: Thomas10100, idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Olyan kapcsolást keresek amivel kocsiban lehet - és + részeket keresni. Olyanra gondoltam, hogy az akksi 12V-ról működne, és lenne két LED amit ha a negatív pólusra kötök akkor az egyik LED világít, ha a pozitív pólusra kötöm akkor a másik LED világít! Minél egyszerübb annál jobb! Köszönöm!
Szerintem ez a legegyszerűbb, igaz, ha nem érinted sehova fals értéket mutat, viszont ha GND-re vagy +12V-ra teszed garantáltan csak az egyik fog világítani !!! Az ellenállás lehet nagyobb akkor halványabban világítanak...
Ugyan van egy kis hátránya, jó hosszú vezeték kell hozzá, mert ezt bizony rá kell kötni mind a negatív mind a pozitív részre, de ha fogsz egy kicsi +12V-os mini elemet, és azt kötöd ennek a két bemenetére, majd a földet kivezeted egy kis csipesszel, akkor elég ha azt a csipeszt rákötöd a kocsiszekrényen bárhova, ahol tuti föld van !
És ez mire is lenne jó???
Ezzel a cuccal, hogyan állapítod meg, hogy testként nem egy ohmikus fogyasztó vezetékét tapogatod, aminek a másik lába pl. testen van, de épp nincs bekapcsolva? Vagy testet kapcsolós megoldásnál 12V, vagy... Ezt így szerintem ne... Körültekintéssel kell vezetéket keresni, lehetőleg minél tovább lekövetve azt. Üdv Inhouse
Viszont figyu, ha levan kötve ellenállással földre, akkor halványan fog világítani a led, ha egyáltalán világít... hiszen akkor több lesz az ellenállás előttte utána... nem ?
Köszönöm, de nem nekem kell! Ő azt mondta neki ilyen kell!
Ezt a kapcsolást már összeraktam, de mindig világít a két led, csak ha megérintem valamelyik pólust akkor az a LED erősebben világít! Valami más? Idézet: „Viszont figyu, ha levan kötve ellenállással földre, akkor halványan fog világítani a led, ha egyáltalán világít... hiszen akkor több lesz az ellenállás előttte utána... nem ?” Mondjuk egy 100W-os izzón, vagy egy motoron, esetleg relé behúzó tekercsen keresztül? Mekkora ellenállása van ezeknek a pár kohm-os (több szám ohm) előtéthez képest? Ez a kapcsolás azt hozza, amit várni lehetett...persze, hogy világít akkor is, amikor a keres láb lóg, hiszen sorba van kötve 2 LED nyitóirányban 2kohmon keresztül... Üdv Inhouse
Szerintem semmi gond a kapcsolás logikájában... Ha egyszer a közepén +12V van akkor kizárt hogy a baloldali világítson... szerintem... hiszen nincs meg a nyitó fesz... de nyóc akkor mondj okosabbat.
De ha ez nem megy akkor használj komparátort... rakd össze műv erősítőből... (keress rá logitester, csak átalakítod 12V-ra) Szerintem akkor is működnie kell.
Idézet: „Szerintem semmi gond a kapcsolás logikájában... Ha egyszer a közepén +12V van akkor kizárt hogy a baloldali világítson... szerintem... hiszen nincs meg a nyitó fesz... de nyóc akkor mondj okosabbat.” Sorba kapcsoltál 2 LED-et 2db 1kohmos ellenálláson keresztül, amik így kb. 5mA-el világítanak...mint ahogy a kérdező írta a megvalósítás után. Ha valamelyik oldalra ráböksz akkor az egyik oldal erősebben fog világítani a másik oldal kialszik. Rajzoltam én is valamit. hogy legyen mit kritizálni: tapogató PIC-et azért ne vetessen vele senki! Üdv Inhouse
Figyu, értem, hogy azok ott sorba vannak, és világít is ha nem kötsz a közepére semmit, de pl. ha a közepét lehúzod földre, akkor a két föld közti led nem fog világítani, ez tuti. Ha pedig ide +12V-ot raksz, akkor az is biztos, hogy nem lesz meg a nyitó fesz... szerintem. Ez hülyeség így ? eskü összrakom holnap. Pic hogy jött szóba ? A komparátort én műv erősítővel mondtam !!!
Én nem írtam ilyet, hogy ha valahova odaérinted nem alszik ki az egyik oldal, sőt... Olvass vissza!
A PIC-et poénnak szántam, amikor láttam, hogy kezd bonyolódni a dolog... Üdv Inhouse
Bocsika, megkövetlek, Szerinted működő képes ? Az egyetlen negatívum szerintem abba amit rajzoltam, hogy ténylegesen kell két vezeték az aksitól... De nem bírom elképzelni, hogyha jó helyre érinted ne aludna ki az egyik LED... Figyu TOM19 nem tetted fordítva az egyik LED-et ? Komolyan nem értem mi lehet a baj...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |