Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   6 / 82
(#) szilva válasza Action2K hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Nekem egy ilyen antenna néz az osztrákok felé a Bakony közepén, egy ahhoz nagyon hasonló, amit linkeltél, de rövidebb (talán pont ez), pedig Kab-hegy felé. Az osztrákok légvonalban 100km-re vannak, Kab-hegy 20km-re. A két antenna passzív szűrős közösítéssel van közös levezető kábelre téve, kb. 8 méter koaxon megy a beltériig. A vétel tökéletes mindkét irányból.

Távolabbi adók vételéhez mindenképpen a háromágút javasolják az antennaboltosok, én sem csalódtam benne. A másik, amit minden esetben el szoktak mondani, hogy jó antennát kell felszerelni, nem utólagos kozmetikázással (antennaerősítő) kell a jelet megfelelő szintre hozni. Antennaerősítő csak abban az esetben alkalmazandó, ha az antenna önmagában is jó vételt biztosít, de pl. a levezető kábel hosszúsága miatt a készüléknél már nem lenne meg a megfelelő jelszint. Ugyanez a helyzet akkor, ha egy antenna jelét több készülékre osztjuk el, akkor a házban lévő elosztó- és kábelhálózat meghajtásához kellhet erősítő. Az ilyen jellegű erősítőket mindig az antennához lehetséges legközelebbi helyen kell felszerelni.
(#) Brandyman válasza Action2K hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Valóban Komarnó
Ezt honann vetted ???

Nos, azt mondták nekem, hogy ekkora nyereség még kevés nekem, ugyanis a győri adót egy közvetlenül mellém épített kollégium miatt nem látom, a pesti adó pedig messze van ekkora antennával...
Ezért is gondolkodtam a parabola valamiféle felhasználásában...
(#) pucuka válasza Brandyman hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Mindenképpen szükséged lesz tisztességes antennára a megfelelő vételhez. Pontos tanácsot adni pedig nem lehet, ha nem tudjuk hogy hol laksz, legalább helység szerint. Egyébként nem csak az általad ismert telephelyekről történik sugárzás, Bővebben: Link, itt tájékozódhatsz, hogy hol van olyan állomás, amelyeket nagyobb eséllyel tudsz venni.
A digitális adások vételénél eléggé fontos követelmény a reflexiómentes vétel, ami csak jó rálátással biztosítható, és ez a legközelebbi adó vételénél nem biztosítható, akkor lehet kísérletezni a nagyobb nyereségú antennával a távolabbi adók vételével. Erre a célra jók a Yagi, vagy lepke antennák, kültérben, megfelelő magasságban elhelyezve. A parabola, ahogy Medve írta, a hasonló nyereségű, jóval nagyobb, 5-6 szor nagyobb átmérőjű kellene.
(#) gbenyov válasza Brandyman hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Először is a TV-d MPEG4-es, vagy a szlovák rendszer szerinti MPEG2.es dekóderrel megy?
Ha valóban MPEG4-es, akkor neked egy olyan kilátással és szép nagy nyereségű antenna kell, amivel KABHEGYET tudod fogni.
De előbb nézd meg normál analógon, mi jön neked Kab-hegyről!
m1 - 12. csatorna
TV2 - 22. csatorna
RTL Klub - 57. csatorna
Az RTL-Klub a fontos! Ennek közelében van a digit adás!

Bejött?
(#) Brandyman válasza gbenyov hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Természetesen MPEG-4-es a TV.

Jelen esetben fogok analóg adást, de nem tudom, hogy merre áll az antenna, pontosabban azt nem tudom; merre van Kabhegy.

Próbáltam Google Térkép-pel, de így nem találja.

Több infót kérek erről!
(#) Brandyman hozzászólása Szept 30, 2010 /
 
MEgkaptam a koordinátákat! THX!

Úgy néz ki a dolog, hogy nem pontosan arra néz az antenna, olyan, mintha nyugatabbra volna vmi torony, amire forgattam. Kb. 20 fokkal.

Viszont megnéztem, a TV-n az 51-es csatornán jön az RTL-Klub. És nem vagyok hasraesve a minőségen, de ez az antenna hibája is lehet, pár foka hiányzik
(#) pucuka válasza Brandyman hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Megérné, egy új Yagi vásárlása, és irányba állítása. Úgy tűnik, hogy most is reflektált jelet veszel.
(#) Brandyman válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Előfordulhat, hogy a mostani antennát pöccre Kab-hegy felé fordítva jobb vételem lenne?
(#) pucuka válasza Brandyman hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Meglehet, de mint állítottad kissé romos, és nem mindegy hogy melyik bajsza hiányzik.
(#) trtk hozzászólása Okt 1, 2010 /
 
Pécsett lakom légvonalba kb. 8-9 km-re az adótól(aki nem ismerné az adó kb 500m-el magasabban van mint én). Van dvb-t vételem, de a buszok bezavarnak mivel nincs közvetlen rálátásom a toronyra.

Viszont a tetőről optikai rálátás van az adóra. Milyen antennát tegyek fel, kell-e erősítő ha a földszinten lakok?
Valami egyszerű és olcsó megoldás kéne.

Köszi
(#) miumiu1337 hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne:
DVB-T vel mobil vételére szeretnék csinálni egy egyszerű dipól antennát. A kocsi tetejére lenne felszerelve akár diverziti megoldásban. Ez lenne rákötve egy setupboxra és így dekódolnám majd tévén nézném autóba az adást. A problémám az hogy győri vagyok és alacsony a térerő. Ehhez viszont szükségem lenne egy 10-20 dB-es atenna jelerősítőre. Sajnos nézegettem Rádiótechnika évkönyveket és csak alacsonyabb frekiken találtam ilyen antenna erősítőket. Neten láttam hogy lehet rendelni ilyen DVB-T antenna erősítőket viszont nekem sajátkészítésű kellene. Rádiótechnika 2010 évkönyben találtam egy szélessávú erősítőt 0-1500MHzig, viszont olyan gondokkal is számolnom kell hogy gerjedés vagy GSM jelek elleni védelem. Vagy ha FM AM adó mellett megyek el ne szálljon el az erősítő..Szóval nem ártana sávszűrő is.A legnagyobb gondom hogy az erősítőkkel nem vagyok valami jóban, nem sokat konyítok hozzájuk. Nem tudom ki tudna ebbe segíteni több témát megpróbáltam már de nem kaptam választ. Ha valaki esetleg tud ilyen kapcsolást.. Vagy olyan módszert amihez nem kell aktív ( azaz erősítős) antenna hanem elég nyereséget tudnék felvenni. Csak ugye az a baj hogy autóra lenne ami jobbra balra megy tehát valószínű csak szélessávú dipól jöhet szóban. Az a bajom hogy december első hetére megígértem a tanáromnak hogy összehozok valamit és 1 hónapja ülök még csak az elméletén és nem jutottam 1ről a 2re. Megköszönném tényleg ha valaki tudna segíteni. Akár itt emailben vagy valamilyen módon. Előre is köszönöm segítségetek!
(#) pucuka válasza miumiu1337 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A helyzet az, hogy a dolog ennél kicsit bonyolultabb. Mások a lehetőségek egy állandóhelyű, és mobil vételnél. A mobil vételnél más hibajavító (erősebb) kódolást alkalmaznak, mert mozgás közben a reflexiók állandóan, és dinamikusan változnak, és figyelembe kell venni a doppler effektust is. Erre találták ki a DBV-H -t, de ez csak jelenleg Budapesten elérhető.
Az állandóhelyű vételre készített set top box, nem biztos, hogy alkalmas ilyen feladatra, ki kell próbálni.
Antenna erösítőt valóban nem szoktunk ajánlani, de ebben az esetben lehet, hogy szükséges, azonban egy ilyen elkészítése nem kezdőnek való feladat. A DVB-T, és a DVB-H sugárzás a TV UHF IV. - V. -ös sávban, 470 - 860 MHz sávban történik, így az erősítődnek is ebben a sávban kell működnie.
Itt olvashatsz bővebb információkat.
A dipól antennék gépjárműveken való elhelyezése (pláne kettő) elég probémás, és a diversity vételhez pusztán két antenna amúgy sem elegendő, ehhez erre alkalmas vevőkészülék kell.
(#) szabi83 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Idézet:
„Az állandóhelyű vételre készített set top box, nem biztos, hogy alkalmas ilyen feladatra, ki kell próbálni.”


Nekem nem STB van, hanem egy sima DVB-t usb vevőm, jó a vételem, a kezemmel elkezdek hadonászni, romlik a vétel, erre megoldás lehet-e egy megfelelő (külső) antenna ?
(#) pucuka válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Igen, egyértelműen jót tesz egy külső antenna. A Qualityt rendesen befolyásolja a reflexiós környezet, amit külső antenna jelentősen javít. Jó, ha van rálátás az adóra. Egy lepke antenna nem is drága.
(#) szabi83 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Értem! Az adótorony különben 12-15km-re van, azt figyeltem meg, amíg intenzív az autósforgalom (ez kb este 9 óráig) elégé változik a jel erősége, később pedig 100%-os a jel. Érdekes.

Antennát néztem már, egyelőre nem aktuális a vásárlása, majd kicsit később.

Zolibácsi! Inkább egy készet veszek, egyszerűbb.
(#) pucuka válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Úgy tudom, van hozzá valamilyen antenna, (talán mágnestalpas?) ezt próbáld meg az ablakon kivinni. Szerintem jó lessz, az a pár méter plussz koax nem sokat számít
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Antennaszerelők tapasztalatból azt mondják, hogy a lepkékkel vigyázni kell a DVB-T esetén. Két problémát szoktak megemlíteni: az egyik, hogy nem eléggé irányított, így a reflexiókkal, zavarokkal szemben nagyon nem "ellenálló"; a másik pedig az, hogy az UHF sáv tetején jelentősen romlik a nyereségük (ez típusfüggő is!), a magyar DVB-T adók pedig pont itt dolgoznak.

Ellenben ha már autós mobil vétel, akkor én úgy gondolom, hogy nem is lenne túl célszerű irányított antennát használni, lévén az adótorony helyzete utazás közben állandóan változik. Nekem az az ötletem támadt, hogy talán egy ehhez hasonló, de UHF-V sávra méretezett antennát kellene a kocsi tetejére szerelni. Vajon ez mennyire lenne használható megoldás?
(#) szilva válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Ha nem akarod a vételi helyet mozgatni, akkor mindenképpen érdemes valamilyen fix antennát telepíteni. Amennyiben a vevőhöz adott, gondolom botantennával is kapsz megfelelő jelet, akkor nem kell különleges, nagyon nagy nyereségű antennákkal, erősítőkkel bűvészkedni. Egy ilyennél szerintem semmiképp sem kell komolyabb, én ezzel az antennával a Bakonyban a 100 km-re lévő osztrák DVB-T adókat is tudtam venni.
(#) szilva válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Érdekes dolog az építés, de a sat-os fórumban éppen nemrég merült fel, hogy mire egy ilyen antennát az ember összerak, addigra többe fog kerülni, mint a kész gyári. Elég drága az alapanyag, és a levezetést is érdemes időjárásállóra megcsinálni, ez amatőr eszközökkel komoly kihívás is lehet, a gyári antennák pedig mind tudják. Szóval építeni valószínűleg kifejezetten az élvezet, a hobbi miatt érdemes, anyagilag nem éri meg.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Ja, közben látom, hogy létezik UHF sávra gyárilag is ilyen antenna: Bővebben: Link. Én nem hallottam még olyan emberről, aki ilyennel próbált volna DVB-T vételt, de ha valaki megteszi, érdekelnének a tapasztalatok.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Azért abban egyetérthetünk, hogy egy ilyen "kőrdipól" igen jól mutatna egy autó tetején. Nem is erre találták ki, hanem lakókocsikra, lakóbuszokra, hajókra. Ott sem a menet közbeni vétel miatt, hanem hogy ne kelljen minden új helyen az adó irányába forgatni, amit nem is mindíg lehet tudni, hogy merre van. Nembeszélve arról az apróságról, hogy az antenna által felvett teljesítmény igen erősen függ a hatásos fellülettől, ami a dipólantenna síkjának a hullámfrontra merőleges, hullámhosszal meghatározott fellülete. A nyeresége biztosan erősen negatív, figyelemmel az alacsony földfeletti magasságra is.
A mozgó felhasználás önmagában is érdekes, gondolom ezért van még mindíg "játszási" állapotban a DVB-H sugárzás. A vevőnek is baromi jó dinamikus paraméterekkel kell rendelkeznie a gyors, és szélsőséges bemenet feszültség ingadozás, gyorsan változó szélsőséges reflexiós környezet, és nem utolsó sorban a doppler effektus miatt. A lepke antennával nem tudom mi a baj, pont a felső sávrészben irányított sokkal jobban, lehet hogy túl egyszerű, és olcsó, nem olyan látványos, mint egy (most láttam valahol) 40 dB -s (nek mondott) Yagi.
Bár a DVB-T vel már nincs tapasztalatom. Annyi azonban biztos, hogy mint minden digitális átvitel, sokkal érzékenyebbek a reflexiókra, mint az analógok, különösen nagy jelsebességek esetén.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Idézet:
„Azért abban egyetérthetünk, hogy egy ilyen "kőrdipól" igen jól mutatna egy autó tetején.”


Persze, de talán még mindig jobb egy fokkal, mint egy másfél méter hosszú Yagi vagy egy 60x60 centis lepke, amiket még forgatni is kellene

Viccet félretéve, teljesen igaz, amit írsz, ez a kördipól rendelkezik talán minden negatívummal, ami csak antennáról elmondható, ám mégis egy méretezett antenna. Ha már a menet közbeni vétel lehetőségével kísérleteznék, én első körben lehet, hogy egy ilyet próbálnék az autó tetejére applikálni.

A DVB-H-ról már a szakemberek is egyre több helyen mondják, hogy halott ügy, állítólag az AH is kérvényezte már, hogy az arra lefoglalt frekvenciákat bevonhassák a DVB-T rendszerbe.

A lepkékkel kapcsolatban a fórumokon olvasható antennaszerelői tapasztalatok alapján írtam. Azt többen írták, hogy vannak olyan lepkeantennák is forgalomban, amik a gyári adatok alapján csak a 60-62 UHF csatornákig mennek fel, nálunk pedig több helyen vannak DVB-T frekvenciák a legfelső UHF csatornákon (pl. Kékes Mux C a 69-esen). Emellett meg szokták még említeni, hogy az erősítővel ellátott lepkék esetén a beépített erősítő sem biztos, hogy a sáv legtetején dolgozik optimálisan. Többször olvastam olyat is, hogy az erősítős lepkékkel is jobb eredményt értek el a vételben, ha kicserélték a távtáplált erősítőt egy sima balunra.
(#) miumiu1337 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
értem.. közben találtam egy megoldást:

http://plaza.unas.hu/plaza_artdet.php?art=7392,367,Hirschmann_AUTA1...ntenna

Láttam egy ilyen megoldást végülis ugyanez kellene nekem amit a hirschmann gyárt. Csak saját készítésű
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!
Csak egy tapaszalat az erősítős lepkékről. Annak idején elég sok erősítős antennát szereltem fel, és sajnos tapasztalatom szerint gyakori volt a hibás erősítővel eladott antenna. Egy esetben a harmadik antennával sikerült megfelelő eredményt elérni. A boltos nem akarta elhinni, hogy rossz antennát forgalmaz.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Megette a fene, ha már egy antennát erősítővel kell forgalmazni. Engem ez arra az autó belső antennára emlékeztet, aminél a kb. 10 cm hosszú drótót az első szélvédő fölé kellett bellülre ragasztani.
Egy jobb koax kábel csillapítása H1000 12,8 dB/100 m 860 MHz -en, melynek a csillapítása egy egyemeletes ház esetén sem éri el az átlagnak vehető antenna 10 dB -es nyereségét, akár Yagi, akár lepke.
miumiu1337:
Ahogy azt az előbbi hozzászólásokban is olvashattad, ilyen antennát készíteni csak akkor érdemes, ha rengeteg időd és pénzed van, és jó alu lemez/cső forrásod. Meg néhány jó drága műszered. Párezer forintból nem úszod meg, pláne ha még gyakorlatod sincsen. Ezeket az antennákat nagysorozatban, nagypontosságú célgépeken gyártják, speciális fellületkezeléssel
A WEB lapok linkeléséhez kérlek használd az alsó sorban látható LINK gombot, mi már kényelmesek vagyunk, nem szeretünk másolgatni
szilva:
Én is sejtettem, hogy a DBV-H elég halott ügy lehet, ha ilyen hosszú ideje nem haladnak előre. Úgy látom, ebből sem lessz mobil televíziózás. (sejtettem ugyan, de hátha valaki feltalál valami okosat)
A kőrdipólhoz: egy 50 ohmos műterhelés korrekt módon lezárja a vevő bemenetét, de jó nagy térerő kell, hogy vegyen is valami hasznos jelet.Ez legalább magyar
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Az adótól távolabbi vételi helyen jó szolgálatot tesz az erősítős antenna. Nálam kettő van felszerelve két tévéhez, és eddig ezekkel volt a legjobb a vétel.
(#) miumiu1337 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Maga a gyártással nem lenne gond mivel egy antennagyártó cégnél legyártanák mérőműszerekből is rendelkezésemre áll elég sok. Ha az erősítőkapcsolásom meglenne lenne technikám ahol meglehetne építeni
(#) pucuka válasza miumiu1337 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Annál az antennagyártó cégnél segítenek az antennaerősítőben is.
(#) dpista39 válasza trtk hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia földi!
Benes Elnök Úr intézkedéséig én is északkomáromi csehszlovák állampolgár voltam, s 1955 nyarán építettük az első URH antennarendszerünket Budapest, Pozsony és Bécs URH rádióadásainak vételére (dél)Komáromban. Ezen a nyáron szereltem fel két antennát Fejér megyében, a földfelszini digitális adások vételére. Ha még érdekel (aktuális) a téma, állok rendelkezésedre.
Üdv: dpista
(#) pucuka válasza trtk hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Már több topikban is elmondtam, hogy milyen fontos a relexiómentes vétel. A buszforgalom is okozhat jelentős reflexiót, és ezzel minőségromlást. Mivel nem laksz messze az adótól erősítő használata szükségtelen, és a túlvezérlődésével még ront is a helyzeten. De ha ilyen zavart környéken laksz, egy jó, nem túl nagy nyereségű antenna megfelelő rálátas estetén megoldja a problémát.
Következő: »»   6 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem