Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   627 / 2506
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ha belekotyoghatok én is, akkor annyit hozzá kell fűznöm a hitelesség kedvéért, hogy nem azért csinálok általában "saját" tervet az erősítőkhöz, mert annyira ráérek, vagy mert elvi kérdéssé emelem ezt a dolgot, hanem mert nem tetszik a meglévő terv, illetve nincs még egyáltalán használható terv. És ha ebből indulunk ki, akkor már nem is olyan fura az én megközelítésem.
Ezután viszont adódik egy újabb szempont, mi szerint valóban jobb lesz-e amit nekem sikerül létrehozni. Erről már lehet hosszasan lamentálni, mert bizony a szándék nem mindig párosul képességgel is. A magam részéről igyekszem jó terveket csinálni, és csak remélem, hogy van aki elégedett ezek után-építésével.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Figyelj!
Aki szeret így szeret!
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Pedig először direkt tettem oda szigetelő szilikont az IC és borda közé, aztán már nem is emlékszem miért kiszedtem, és nem tettem vissza, gondoltam majd vigyázok, hát nem sikerült.
(#) kuro válasza djloui hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
***!

*** én nem nagyon értek az erősítőkhöz de viszont **** a mélynyomóm erősítője.
És ahogy mondtad,hogy te megőrülsz az ilyenekért nem tudnál nekem segíteni,**** jól esne

Szerkesztve !
(#) szamóca válasza kuro hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Miért van az a sanda gyanúm, hogy egy kitiltott, és újrareg-elt exHe-shez van szerencsénk?
(#) ibpeti hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Lenne egy viszonylag egyszerű kérdésem.
Sztereo erősitőbe milyen potméter kell? Lin vagy Log?
Mert olyan problémám van, hogy kicseréltem, és kb. 40%-ig egyenletesen hangosodik az erősitőm, utánna hajtok még rajta 1 mm-ert, és már dupla annyira szól. Milyen kellene bele?
Illetve teljesen lecsavart állásba nagyon picit hallatszik a zene a hangszoróból, 10kOhm-os poti helyett mehet bele ez miatt 25-ös vagy az már sok lenne? Köszi!
(#) kuro válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Ne haragudjatok!
A köszönésemben nem volt csúnya szó,a kaki szónak használtam egy kicsit erősebb változatát ,és a figyelj szó rövidítését.
Azt utolsó mondatomért jogos a felháborodás elnézést kérek.
(#) Abukodonozo válasza ibpeti hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szia!

Lineáris potenciométerre van szükséged. Lineáris annyit tesz, hogy a potival egyenletesen tudunk szabályozni, a tengely elmozdulásával arányosan nő vagy csökken majd a hangerő. Most nagyon úgy hangzik, hogy Neked nem lineáris potid van. A poti értéke, többek közt a leosztandó feszültség nagyságától függ.
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Talán fordítva kellene bekötnie, felcserélve a két szélső csatlakozást.
(#) CIROKL válasza ibpeti hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
(#) melorin hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Ha már potenciométerről van szó: az LM1875 gyári kapcsolásához milyen értékű potit érdemes venni?
(#) lapose válasza melorin hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
10-50Kohm-ig bármi jó.
(#) ethosz2 válasza lapose hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A wikipediás link nem illik ide.

Transzformátorral lehet feszültséget erősíteni, áramot erősíteni. Meg is tudom mutatni mindkét verziót, de nem nehéz elképzelni. Szigorúan négypólusként kezelve ez belátható, ha felírjuk az egyenleteit (u1=n*u2; i2= -n*i1) és leredukáljuk áramokra, vagy feszültségekre.

Passzív nonenergikus elem lévén a kettőt egyszerre (egyazon kétkapuján) nem tudja: mégpedig teljesítményt erősíteni. A kimeneti teljesítmény abszolút értéke nem lehet nagyobb, vagy egyenlő a bemenetivel.

Szigorú értelemben csak a transzformátor képes erősítésre, a tranzisztor nem, az csupán egy vezérelt forrásnak tekinthető (igazából annak sem mivel nem rendelkezik saját energiaforrással). Az erősítés valamilyen mennyiség növelését jelenti, a tranzisztor, viszont egy mennyiség (feszültség, vagy áram) vezérlését teszi lehetővé egy másik menyiséggel (árammal).
(#) dombyga hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Üdvözlet. Lenne egy két kérdésem erősítő ügyben.
Szóval én itthon csak a PC-hez használom. Nemrégiben vettem egy pár hangfalat, aztán mrá hangkártyát meg árnyékolt kábelt is. Egy AKAI AA 1150-es rádiós erősítőm van. De van egy Marantz pm 510 es is. Mindkettőt 2 ezer Ft ért vettem. És nagyjából fejenként 5 ezerért sikerült megcsináltatni. Melyiket használjam inkább. Melyik miben jobb vagy rosszabb ? Gondolom a maranzt az jobb, csak vmi nem tökéletes még, a jobb oldal néha elkezd recsegni és a mély is szebben szól az Akai-n. Érdemes-e még szerelőhöz vinnem, vagy mondjuk mp3 minőségre telejsen elegendő a rádiós? Buta kérdések de máshol nem tudom feltenni. Előre is köszönöm
(#) hapro válasza dombyga hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ha az AKAInak jobb hangja van akkor miért jobb a Marantz? Csak mert Marantz attól még egyáltalán nem biztos, hogy jobb.
Az a jobb amelyik neked jobb! Ezt jól jegyezd meg. Az, hogy ki mit mond csak egy dolog, ha neked X tetszik jobban akkor neked az X lesz a jobb bárki bármit mondhat.
Ha akkora igényed van, hogy elviseled vagy elfogadod a néha néha recsegést, akkor az is megfelelő neked, ha nem felel meg így akkor hallgasd a másikat. Főleg ha jobb hangja van!
Ezek inkább filozófiai kérdések mintsem elektronikai.
Egyik ilyen másik olyan, nem jobb ebben vagy abban, maximum katalógus adatban lehet jobb az egyik a másiktól...na és? Nagy kaland, attól még teljesen mindegy neked melyik tetszik. Nem az adatokat hallgatod, hanem azt amit csinál az erősítő.
Ilyenekkel ne foglalkozz amiket feltettél, ha egyik tetszik akkor azt hallgasd és kész, ha meg recseg akkor ott valami gubanc van. Ha meg szeretnéd javíttatni akkor vidd el és javíttasd meg, ha meg nem szánsz rá pénzt akkor meg foglalkozni sem érdemes vele.
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Mint mondtam a transzformátor szószoros értelemben tekinthető erősítő elemnek. Számos topológiai megoldás használja ki, mind az áramerősítés (vákumtriódák katódáramának erősítése a relative magas katódköri impedancia és az alacsony terhelőimpedancia okozta probléma kiküszöbölése), mind a feszültségerősítés lehetőségét (transzformátoros feszültségerősítésű félvezetőkre épülő topológiák). Tehát nagyon is sok köze van a transzformátornak a kérdéses témához.

A téma címében pedig egyébként sem szerepelt, hogy kizárólag aktív elemek végezhetnek feszültség vagy áramerősítést, a megtárgyalásra kerülő konstrukciókban.

Alábbi példa egy valós konstrukcióra. (a szokásos gyakorlattól eltérő alternatív megoldás).
(#) dombyga válasza hapro hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Igazad van, én csak mondjuk arra gondoltam, hogy a marantz karosszériája fém, az akai-é meg fa. Plusz az rádiós a marantz meg sima, újabbnak véltem. Gondoltam az újabb biztos jobb...
(#) hapro válasza dombyga hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Az újabb általában sz.rabb! Sajnos ez a tendencia.
Az meg tök mindegy mibe rakták. Én is általában fa dobozba építkezek és meg lehet magázni a minőséget!
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Tessék!:

Ez külső energiaforrás nélkül elvégzi a hangfrekvenciás feszültség erősítését. Igaz, négy RCA csatlakozó van rajta, tehát nem csak egy transzformátor önmagában. Mint mondtam a teljesítményerősítéshez energia kell, ezért vannak az előző kapcsolásban aktív elemek.
Ha nagyon szőrszálhasogató akartam volna lenni, akkor belinkeltem volna egy kapcsolási rajzot a transzformátorról. Szekunder kivezetésekre egyből köthető hangsugárzó, a jelforrás biztosítja a szükséges energiát, a transzformátort meg kinevezem erősítőnek.

Mindenesetre erősít ez az elem, az tény.
(#) lapose válasza ethosz2 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ha elolvastad volna a topik címét, láthatnád, hogy itt hangfrekvenciás teljesítményerősítőkről van szó, nem pedig arról, hogy az áttételt, hogy lehet elméleti szinten megmagyarázni. Magyarázhatod ahogy akarod, de szerencsétlen kérdezőt(aki láthatóan kezdő, mert transzformátorral akar teljesítményt erősíteni) nem illik ilyen szinten bevinni a málnásba.
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Kösz a közreműködést!

A témát szerintem is jegeljük, nem sok értelme van tovább hasogatni a szőrszálakat. Ennyi épp elég volt belőle. Magam is csinálok erősítőt, majd ha kész lesz teszek fel fényképet is.
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Ahogy nézem tényleg nagy butaság volt a részemről, hogy ezt írtam, tényleg félreérthető az egész. Bocsánat, ha valakinek ezzel problémát okoztam, egy trafóval tényleg nem lehet kiváltani egy igazi erősítőt. Ez természetesen így van! Elkeveredtem a témában és nem vettem észre, hogy miről is van szó valójában. El kellett volna olvasnom az előző hozzászólásokat is.
(#) Abukodonozo válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

Idézet:

Talán fordítva kellene bekötnie, felcserélve a két szélső csatlakozást.”


Az is lehet...
(#) melorin válasza mineral hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Igazad volt, a pufferek voltak kicsik. Megtoldottam a 2x1000µF-ot 17.000-el és megszűnt a búgás.
Már csak az lenne a kérdésem, hogy elég, ha a szimmetrikus tápban a +/- ágra rakok kondit, vagy inkább a 0 felé kéne mindkét ágat külön-külön szűrni?
Most úgy próbáltam, hogy a +/- 20V-ra tettem, tehát 40V-ot puffereltem, és a búgás így is megszűnt, csak arra lennék kíváncsi, hogy van-e valami hátránya is ennek?
(#) Laguna3 hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok!
MEgcsináltam a hifimet.Olyan probléma van,hogy az egyik végfok IC ment ki de én mind a kettőt kicseréltem + a többi 4 stab IC-t is.Bedugom a konnektorba és azt írja ki,hogy NEW és akijelző össze vissza csinál mindnent.A gombok nem is világítanak .Az IC-knek köze lehet az előlapi vezérléshez?
ÉN már ezt nem értem......
Segítsetek légyszi,hogy mi lehet a baj?
Természetesen a régi Stab-kat vissza forrasztottam és ugyan az a gond.
(#) kuro hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok!

A mélynyomóm erősítőjével van valami probléma.Nem üt rendesen a mélynyomóm,hangosan búg!
Valaki tudna segíteni,hogy tudnám megjavítani az erősitőjét?
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Jó estét a kedves fórumozóknak! Arra adtam a fejem (ismét)hogy zenekari végfokot készítek. A Tápegységem 2*70V -ot szolgáltat ,a trafóm 1100w hipersil.
Szeretnék irfp 240-9240 ből építkezni .(van jó néhány db itthon)
Egy megbízható ,kipróbált kapcsolás kellene 400w 4ohm szinuszos teljesítményre.Ha netán nagyobb az sem baj ,a tápfesz úgyis behatárolja a kivehető teljesítményt. Jó lenne nyákrajz is! Fontos lenne hogy strapabíró,stabil legyen mert gyakorlatilag éjjel ,nappal mennie kellene.
Visszább találtam egy párat ,de nem állt minden együtt a feltételeimnek.Hátha tudna valaki segíteni.
(#) petemazi válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!
szerintem egy VF2 conductor jó lenne neked. Van saját topikja az erősítőnek, és ott megtalálod mrex kollégát, aki a közelmúltban épített iylen végfokot zenekari felhasználásra.
(#) Nagy Tamás válasza petemazi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Köszi ! Átnézek oda.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Van két 120W-os hangszóróm, és szerintetek milyen erősitőt kellene hozzá épiteni? A osztályú erősitőknél olvastam, hogy a 8W-os is nagyot tud szólni, de nemnagyon értem, hogy hogyan képes erre. (Jelenleg TDA1558Q erősitőt épitek, még nincs kész)
Mennyibe kerülne ha épitenék egy 500W teljesitmény körüli erősitőt kb? - Tudom kicsit soknak tűnik, de a kiváncsiság
Következő: »»   627 / 2506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem