Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Bocs,hogy csak most néztem ide vissza,de rengeteg dolgom volt,és nem jututtam a gép elé.
Nos igen a BKI az Bevont-elektródás Kézi Ívheggesztés. Ezt csak azért kérdeztem meg,mert ezek szerint ti a meredeken eső jelleggörbéjű heggesztőtrafót építettétek meg ami AWI és BKI eljárásra alkalmas,de lehet építeni emelkedő jelleggörbéjűt is? Miben térne el ennek az elektronikája vagy trafója? Az emelkedő jelleggörbéjű trafót az AFI azaz Argonvédőgázos Fogyóelektródás Ívheggesztésre használjuk ,Valamint a COFI azaz CO2 védőgázos Fogyóelektródás ívheggesztésre.és még plazmavágásra is. Az egyenáramú eső jelleggörbéjű trafók amiket ti is építettetek azokat egyenes polaritással leginkább acél heggesztésére használjuk(egyenes polaritás= a pozitív a test a negatív az elektróda) Fordított polaritással pedig a védőoxidréteggel rendelkező anyagokat Pl: Alumínium,és a Rozsdamentes acél.Ennek az a hátránya,hogy a hőterhelés 70%-a az elektródán van,és ez AWI eljárásnál hűtött pisztolyt igényel.A fordított polaritás azért szükséges ilyenkor,hogy segédanyag nélkül az anyagból kilépő elektronok végzik el az oxidréteg felszaggatását.Ezért nem lehet egyenes polaritással ezeket heggeszteni mert akkor nem történne meg az oxid eltávolítása.És hogy a hőterhelést levegyük a pisztolyról váltóáramú ívtartást alkalmazunk mert akkor oszlik meg a hőteher 50-50%-ban. A Fogyóelektródás heggesztésnél mindegy milyen anyagot heggesztünk a trafó fordított polaritásra van legyártva,és ezért érdekelne engem,hogy lehet-e más jelleggörbéjű trafót is építeni?
Szia!
"de lehet építeni emelkedő jelleggörbéjűt is?" Emelkedő jelleggörbéjű gépről hallottam ugyan, de még sosem találkoztam ilyennel. Amire te gondolsz,az a lapos karakterisztikájú gép lehet szerintem. Az emelkedő jelleggörbe a hegesztőáram emelkedésével arányban álló feszültségemelkedést jelent , és ezt úgy kell elképzelni,hogy a hegesztési művelet megkezdése pillanatában a huzal és a munkadarab közt fennálló feszültségkülönbség nem csökken,hanem emelkedik kis mértékben. Ezt a funkciót a hagyományos MIG-MAG gépek nem tudják. "ezek szerint ti a meredeken eső jelleggörbéjű hegesztőtrafót építettétek meg ami AWI és BKI eljárásra alkalmas" Igen, ezek az egyszerű inverterek eső jelleggörbéjűek,ahol a görbe meredeksége a beállított áram függvénye. Lehet építeni lapos jelleggörbéjűt is,de az a jövő. Annak kissé komplikáltabb a szabályozása és nem PWM alapú. A plazmavágásra -tudtommal - eső jelleggörbéjű áramforrást használnak, lapos jelleggörbéset inkább szénrudas faragásra szokták használni az eredeti funkcióján kívül.
Esetleg lenne lapos karakterisztikáju gépről rajzod?
Szia. A negyedik gépedben a szekunder egyenirányító diódák milyen tipúsuak? Kettő-kettő van benne, a gép ugyancsak 130 A-es? Egy 130 A-es hegesztőbe elég egy-egy 150A-es,pl.150EBU04-es,dióda?
A negyedik gépemben 2-2 db. 80EBU04 diódák vannak beépítve,a gép ,mint a másik két nagyobb,130A áramra van beállítva.Igen ,egy 130A gépbe elég 1-1 150EBU04 dióda.
Írtam magánt,nem válaszoltál.
Szia !
Én még csak "csendes" olvasó vagyok és gyűjtögetem az információt....és persze szép lassan az alkatrészeket is. STTH 6003 diódáim vannak, ezek használhatóak-e és ha igen akkor mennyi kellene belőle ? Ja, igen: a 130A-es gép nekem bőven elég, mert általában csak 2,5-ös pálcát használok. Üdv: sector99
Erre a rajzra gondoltam, ugye ez a legutolsó módosított változat ?
Szervusz!
Újabb rajzot nem tettem fel,ez a legutóbbi módosított.Az STTH6003 diódák megfelelnek a kimeneti egyenirányítóhoz,mivel ezek 2x30A/300V típusok így oldalanként 3-3 darabot javasolok,hasonlóan mint a 60APU04 típusokból.
KÖSZÖNÖM !
Akkor olvasgatok, tanulok....és persze gyűjtögetek tovább. üdv.: sector99
Sziasztok, az alábbi képen egy 140 A-es gyári inverteres gép fojtója és főtrafója látható, használható a maci kapcsolással? Épített már valaki így gépet ?
Helo mindenkinek!
Már egy ideje ovasgatom a fórumot és egyre erősödik bennem a gondolat, hogy építek egy Maci féle inverteres heggesztőt. Egyenlőre gyűjtögetem az információkat és az alkatrészeket, viszont pár kérdésem lenne: - az IRG4PC50U IGBT helyett használhatom az IRG4PC40U-t? Az adatlapok szerint a lényeges különbség, hogy az utóbbiban van dióda. - a következő kérdésem, hogy a főtrafót U57-es vasakból szeretném elkészíteni (ebből van elég), ehhez is ugyanazok a menetszámok ajánlottak, mint az E65-ös maghoz? - a főtrafó és a fojtó tekercseléséhez kerestem litze huzalt, a következőt találtam: CSA 6 mm˛ Current Rating 48 A Insulation Colour Black Conductor Diameter 0.3 mm Type Flexible Reel Length 25 m O/D mm 5.1 mm Conductor Strands 84//0.3 Gyakorlatilag ez egy PVC szigetelésű flexibilis litze huzal, ez megfelelne a célnak? (a gyártó szerint 48A-re van tervezve, el fogja bírni a 130A-es heggesztő áramot?) - sok helyen olvastam a fórumban, hogy teflon szalagot használtak szigetelésnek, ezt hol lehet beszrezni? Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!
Hát, én az IR honlapján néztem az IGBT-k adatlapját, ott gyors átnézés alapján inkább árambéli eltéréseket találtam az általad felsorolt két IGBT között. És ráadásul az IRG4PC40U a gyengébb. Ebből szvsz. minimum 3-3 darab kellene. Hacsak nincs már meg otthol, vagy nem fillérekért jutsz hozzá, én más típust javasolnék, ami gyorsabb, és a 2-2 darab olcsóbb is lenne.
-A legjobb tudásom szerint a menetszámok ugyanazok az E65-ös és a több pár U57-es magból készített főtrafónál. Csak az utóbbi esetben több helyed van. És olcsóbb is.. -Teflon szalagot bármelyik szerelvényboltban tudsz venni. Lehetőleg a gázost (sárga színű) vedd, mert a vizeseknek szánt (piros) vékonyabb és itt sok mindenre nem jó. ( a szín nem a szalag színe, hanem a dobozé) cca 100Ft per tekercs, szerintem ne spórolj rajta A litzehez érdemben pontosabb infó nélkül inkább nem szólnák hozzá. De jártam már úgy, hogy a katalógusban a "sima" vezetéket is litzének hívták. A PVC szigetelés nekem itt is erre utal. Ha jól számoltam durván 5,9mm2 a vezeték. Ez primerre megfelelő, de szekunderre megháromszorozva illene tekerni. Viszont a PVC szigetelés. hmmm. Szerintem nem igazán kóser. De természetesem jönnek majd a témában jártasabb kollégák és őt még több (és esetleg pontosabb) infóval fognak neked szolgálni.
Igbt-k és hfa diódák alá jó az a szürke gumis valami ami a géptápokban van vagy jobb a csillám?
Idézet: „Épített már valaki így gépet ?” Tudomásom szerint igen is meg nem is.Az igen arra vonatkozik,hogy használtak már fel az építők valami hasonló gyári trafót a nem a fojtóra vonatkozik.A főtrafóról kellenének adatok,mekkora a mag,milyen menetszámok lehetnek rajt mekkora keresztmetszettel.Az eredeti gép frekvenciáját ismerve és hogy milyen kapcsolásban (kéttranzisztoros nyitó vagy híd stb.) üzemelt,talán kitalálhatóak a menetszámok.A fojtó, a kép alapján ugyanakkora magon van mint a főtrafó,elvileg használható,de menetszámokat,induktivitást jó lenne tudni mert később nagyban beleszól az áram milyenségébe és a varrat minőségébe és itt sem ártana a vezeték keresztmetszetének ismerete.
Csatlakoznék vottokar fórumtárs szavaihoz.Az IRG4PC40U nem tartalmaz beépített diódát,de áramban is eléggé elmarad az IRG4PC50U típustól, 30kHz körül már vagy 10A árammal,legalább 3-3 db. kellene oldalanként szerintem,egyébként jó lenne.Az U57 magokból (4 pár) kialakított főtrafón használhatók az EE65 magra megadott menetszámok (19/6) és lehet erősebb primer és szekunder mint az eredeti (a fórumban mutattam megoldásokat),rá fog férni.Az általad említett litze huzalt nem ismerem,de nagyon óvnálak a PVC szigetelésű huzaloktól ( ! ) ,a trafóban belül akár 90*C is lehet,ekkor a külső menetek kb. csak 60*C melegek,nem hinném,hogy ezt a PVC szigetelés díjazná.Egyik helyre sem javaslom.Lehet használni teflon szalagot szigetelésre,de finoman kell vele bánni.A trafókat készítsd inkább a megfelelő keresztmetszetű zománchuzal kötegekből,használj lakkot,meglátod megéri.
A csillám jobb állítólag,de használhatod azt a szürke valamit is ami teflon,ha szigetelt tokos félvezetőket építesz be akkor ezek nem kellenek,de a hővezető paszta használata ajánlott.
E55-ös magok (a mérete szerint). a primer 11 menet lehet a szekunder meg 4 vagy 5 menet. A fojtón 7 menet van kb. 140 A-es gépből van, 4 igbt-s volt a gép, és ugyan úgy van benne áramváltó is, mint a Maciban.Frekvenciát nem tudom...
Szerény véleményem szerint ez egy teljeshidas masina lehet. (140A-hez édeskevés lenne az E55 a Macinál)
És a frekvenciánál is a Maci által használt 30-40kHz többszörösére gondolnék..
Az EE55 mag a "Maci" féle kapcsolásban nem tudja teljesíteni a 130A kimeneti áramot és a kb. 11 menet primer sem alkalmazható itt,ehhez sokkal magasabb frekvencia kellene.Szerintem az a gép egy teljes hidas megoldás lehetett,típusa esetleg (?).
Hoppá,megelőztek.
Helo,
Köszönöm a válaszokat, valóban tévedtem ,az IRG4PC40U-ban nincs dióda, nemtudom mit nézhettem el Viszont ebből a típusból akad itthon pár darab, azthiszem ez mellett maradok, az általatok javasolt 3-3 db-os kombinációban. Időközben bontottam pár darab nagyfrekis trafót, ezeken egy igen flexibilis litze huzal volt. Egy trafón kb 3méter 1mm2-es huzal, még nem mértem meg de saccra 0.1mm-es huzalból van sodorva. Szerintetek ebből összeállítva a megfelelő átmérőt meg lehet csinálni a főtrafót? Erdgab, láttam a megoldásaidat, valószínűleg valamelyik verziót fogom megcsinálni, a szükséges vezeték hosszait illetően tudsz valami infót adni, kb. milyen hosszokkal számoljak?
Bár nem erdgab vagyok.
Ha van belőle pár darab (szóval minimum 6) akkor használd csak. Csak ne akarj kihozni belőle többet, mint amit a "Maci" terv ígér. A litze huzal nagyon jó. Csak azzal ne felejts el számolni, hogy egy kicsit vastagabb huzalátmérők kellenek majd (a litze elemi szálankénti szigetelése miatt). Nálad mondjuk az U57 miatt nem hiszem, hogy gond lenne, de az E65-be nekem gyors számolás után nem fért volna be a szükséges mennyiség. A huzalhosszokról meg ha jól emlékszem cca. egy éve folyt itt eszmecsere. (főleg Tubi56 és erdgab által, hisz ők a "nagyüzemi" építők. Mondjuk a választott vasmennyiség és elhelyezés is valamelyest befolyásolhatja a kellő hosszokat. Sajnos most hirtelenjében nem találtam meg, hogy pontosan mikor is...
üdv!
Melyik rész a melegedésre hajlamosabb a megadott építési leírás alapján, A főtrafó, vagy az egyenirányítós rész esetleg az IGB-t a bemeneti greatz el? másik kkérdés, valaki megépítette már ugy a gépet hogy a főtrafó szekunderét nem zománchuzalokból hanem hagyományos sodott rézvezetékből készitette ujraszigetelve? Mi a tapasztalata?
Ha az a litze 1mm2 keresztmetszetű akkor 3 szálból megalkotható a primer,hossza kb. 3,5 méter.A szekunder kb. 1.5 méter a fojtóé kb. 2.5-3 méter.Érdemes egy próbatekerést végezni,szigetelésekre nagyon odafigyelni.
Amiket felsoroltál,azok mind melegszenek,nem végeztem egyenkénti méréseket ezen egységekről,de érdemes úgy elhelyezni az egységeket,hogy egy "alagút" hűtést lehessen kialakítani.Ha mégis sorrendet kellene felállítani,bár ez nagyon függ a kialakítástól a bordák méretétől,alakjától,minőségétől,az alkalmazott félvezetőktől stb.,akkor azt mondanám,hogy főtrafó,IGBT rész,kimeneti egyenirányító elsősorban,hálózati gréc (ha az 50A-os) és fojtó másodsorban (kevésbé melegszik).
Idézet: „valaki megépítette már ugy a gépet hogy a főtrafó szekunderét nem zománchuzalokból hanem hagyományos sodott rézvezetékből készitette ujraszigetelve? Mi a tapasztalata?” Igen,én,többször is,eddig minden rendben.
Helo,
Minél többet olvasgatom a fórumot, annál bizonytalanabb vagyok a végső megoldást illetően. A egyenlőre a főtrafó kivitelezése okozza a legnagyobb fejtörést. Úgygondolom, a primer tekercset 30szál 0.35-ös zománchuzal-ból fogom elkészíteni, teflonszalaggal szigetelve. A szekunderen még gondolkodom. Több igen tapasztalt kollegával beszéltem már ez ügyben, szinte mindenki azt állítja, hogy a 35Khz-es frekvencia környékén felesleges a litze használata. Több helyen olvastam a fórumon, hogy a szekundert sima sodrott rézvezetékből csinálták. Nos én arra gondoltam, hogy estleg 10-12db 1mm[2]-es rézhuzal összesodorva és teflonszalaggal szigetelve esetleg megfelene a célnak (a fojtót is ebből tekerném).
A főtrafón igen sok múlik. Én pl. a szekundert és a fojtót 3*5mm-es profilhuzalból tekertem, mert hozzájutottam és könnyű volt vele bánni. Próbálkoztam sodrott huzallal én is, de nem értem el vele magamnak megfelelő eredményt.
Ha egyszer végre lesz időm ezt teljesen befejezni, akkor biztos máshogy építem meg a következőt. (a teljesítmény félvezetők nagy része már megvan hozzá)
A litze tényleg felesleges. Nekem a szekunder több db 1,5-ös huzalból van, a primer pedig 0,8-asokból mert ezek voltak itthon . Ha újra kezdeném (mivel a teljes hídasba nem kell légrés) mindkét trafót gyűrűre tekerném.
Sziasztok.
egypár gyári gép ,géproncs a tulajdonomban van,de egyik sincs sodrott huzalból készítve-igaz csak a szekunder látszik gondolom a primerek sem-van amelyik vörösrézcsík-én is nagyon figyelem az oldalt-télen nekifogok valami gépnek-sok sikert!
Üdv!
Nem teljesen fórumtéma, de itt sokan foglalkoznak trafó tekeréssel. Nem tudja valaki hol lehet fellelni lapos 2*8 mm-es profilhuzalt? Hegesztő trafó szekunderéhez kellene(50Hz-es vasmagos gép). |
Bejelentkezés
Hirdetés |