Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   133 / 564
(#) erdgab válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Szép a trafó kivitele,csak nyugodtan,megfontoltan.Az EE20 magra,biztosan nem fér el 1-1 sorban a 35 menet,ebből következik,két sorba kell elkészíteni,szigetelésre odafigyelni.
(#) zozi83 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Köszönöm a dícsérő szavakat, a végeket megjelöltem. Többször végigolvastam a trafó készítéséről szóló hozzászólásokat. A fórumot meg lassan harmadszor. Igyekeztem mindent úgy csinálni ahogy javasoltátok. A sodrat végeinek letisztítására a bicskás megoldást választottam, lassan, de kész lett.
Holnap a meghajtó trafót tervezem megtekerni.

Erdgab köszi a Lomex tippet ki is írtam a cikkszámát.
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

EE20 -ra fogom készíteni. Ha két sorban tekerem akkor az első sor tele legyen tekerve és visszafele haladva nagyobb emelkedéssel tekerve térjek vissza a kivezetéshez?!

Szerinte,igen,bár én még ekkora magra nem tekertem.Tubi jobban tudná,de valamiért nem reagál.Hahó Sanyi bácsi,válaszra várnak :beka3:

A LOMEX -es hőkapcsolót a félvezető tokjára ajánlatos ráfogatni közvetlenül,a 4. gépemen mutatom,sajna csak az egyenirányító fokról van képem,pirossal keretezve a szóban forgó dolog.
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Köszönöm a választ. Gondolom így a legjobb a hőátadás. A 95 fokos akkor jó lesz trafo, igbt, diodák- ra is?
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 20, 2010 /

Megcsináltam a meghajtótrafót, picit vékonyabb huzalból, mint a 0,35-ös, így kifért 1 sorba éppen az EE20-as magra. A kimenetére rátettem a két 200 Ohm-os ellenállást és járattam egy kicsit. A fet és a trafó hideg, a két ellenállás langyos volt. Légrést nem tettem a trafóba. Kell bele, vagy jó lesz így? Egyébként az IC kimenetén és a trafón is néztem szkóppal a jelet, érdekes, hogy már az IC-n sem szép a négyszögjel. Viszont a trafón is ugyanilyen pici túllövéses jel van, mint az IC kimenetén.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

EE20 magba nem kell légrés.Ne sajnáld,járasd vagy 20 percet és közben figyeld,inkább most jöjjön elő a hiba,ha van.Mekkora feszültség van a zénnereken DVM -mel mérve?A jel tetején látod a pici túllövést?Lehetséges,hogy a 12V táp miatt van,Tubi mért hasonlót,állítólag 15V-nál eltűnik,nem hibája,ettől még jól működhet.Elvileg a 95C* bimetál is jó,még nálam nem kapcsolt sosem.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Akkor jó, mert nincs benne. Délelőtt ment kb fél órát, a 200 Ohm-os ellenállások langyosak voltak, minden más hideg. A teljesítménypanel majd hétvégén lesz elkészítve, akkor lesz megnézve, hogy mit csinál azzal. Az ellenállásokat csak terhelésképpen tettem rá a trafó szekunder kivezetéseire.
A túllövés igen ott van, a felfutó él tetején. Egy picit akkor majd emelek a feszültségen, de ez csak péntek este, vagy szombaton lesz, mert addig nem leszek otthon. Hétvégén szétrobbantom a segédtápnak szánt kapcsolóüzemű tápocskát, beterhelem, megnézem hogy bírja, nem-e esik le a feszültség terhelten. Remélem jó lesz.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Nem kell megemelni a tápot, 12V elég,de az biztosan meglegyen,még 15% hálózati feszültségesés esetén is!
Magasabb segédtápnál már komolyabban melegszenek a 200 ohm ellenállások,mi anno kipróbáltuk.A teljesítmény fokozatot is csak fokozatonként éleszd.
(#) erdgab válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Elvileg a 95C* bimetál is jó,még nálam nem kapcsolt sosem.Bocsi,az előbb mellé küldtem,írtam a választ.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

A stabil tápfesszel elvileg nem lesz gond, mert kapcsolóüzemű lesz, ami akár 100V-al is megy. 100-240V van ráírva.
A tápfeszt meg max próba gyanánt emelem meg, hogy megnézzem tényleg eltűnik-e a túllövés.
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Köszi gondoltam, hogy nekem írtad. Rendeltem is belőle 3-at a Lomextől. A meghajtó trafót még nem kezdtem el kíváncsi vagyok Tubi mit ír a tekercselésről, ha ráér.
Üdv
Zoli
(#) Tubi56 válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

0.25mm-es CuZ huzal még jó, ha ráfér egy sorba csináld olyannal! Minden sort szigetelj főleg a II-III tekercseket, de előtte lakkozd le, ha már jól működik minden! A tekercsek kezdő pontjait meg jelöld! Az E-E 20-as magba nem kell légrés!
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Igen szkóppal nézve 14-15 V nál eltűnik! az IGBT G-E lábán nézve ( csak a segéd táp van bekapcsolva)
Viszont nem kell ekkora táp fesz ( nem fontos ) Ha mégis megemeled a 200R még melegebb lesz, ezért 3W-os kell és a 13V zénert is 15V-ra kell cserélni! Egyébként az IGBT-k ezen a feszen jobb hatásfokkal működnek!
(#) VillTMK hozzászólása Szept 24, 2010 /

Segítséget kérnék !
Kaptam ingyen egy MOS168 EVO nevű inverteres hegesztő gépet ami 150A-os.
Rossz bene a kettő darab IGBT HGTG30N60A4 és az SMD alkatrészekből össze rakót meghajtó panel.
A három lábú smd-ék egyikére A7 volt írva ez ha jól okoskodtam BAV99 típusú dióda egy tokban kettő, a másikra 5B volt írva ez pedig tranzisztor, mégpedig BC807-25 típusú.
Csináltam róla rajzot, az lenne a kérésem, aki ért hozzá az nézze meg és írja meg hogy jó-e így.
Megvehetem az alkatrészeket a javításhoz, vagy tévedtem és más kell hozzá, ja az alkatrészek zárlatosak vagy ellenkezőleg, szakadtak. Csak pár 470 ohmos ellenállás jó.
És az is jó lenne, ha elmagyarázná hogyan is működik ez az áramkör. Azt gondolom a tranzisztor az IGBT lezárását gyorsítja, de pontosan miért is fog kinyitni a BC807-es.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv:.
BeLac
(#) erdgab válasza VillTMK hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Itt egy rajz,talán segít.
(#) VillTMK válasza erdgab hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Köszönöm!
(#) zozi83 hozzászólása Szept 25, 2010 /

:integet2:

Kész lett a gate trafó, 0,35 -tel csináltam nem fért ki egy sorban, remélem jó lesz így is. A vas alig fért rá, nem sok hely maradt a tekercs külseje és a mag között.
Minden sort külön szigeteltem.
Képek:
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok!
Elkezdtem megépíteni a teljesítmény panelt. Az igbt-ig minden bent van, összekötöttem a vezérléssel, és a zénereken század pontosan ugyanannyi a feszültség, 5,24V. Most készül a hűtőborda, furkálom kifelé.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Ez eddig nagyon jó! Mekkora frekin járatod? A poti alsó felső tartományában megmarad a freki? A lekapcsolása működik, ha össze zárod a hő kapcs.bemenetet....freki megszűnik?
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Kb 32kHz-en megy. Bárhová tekerem a potit, sem a freki, sem a zéneren nem változik a fesz. Ha összezárom a hőkapcsoló két szálát, akkor a freki megszűnik. Eddig minden jónak néz ki. 3 órát szívtam eddig a hűtőborda fúrásával és menet vágással, és még lesz egy, amin a diódák lesznek.
Valami jobb megoldás kellene a felfogatásra, mert eddig eltörtem egy menetvágót és egy fúrót. Persze 3-as menethez 2,5-ös fúró kellene, ami pont nincs, így szórakozhatok a 2-essel.
(#) cimopata válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Fúrd át a két tranyó közt a bordát, majd egy merev lemezzel huzasd őket neki a bordának.

Én, ha van rá mód sima lyukat fúrok és alátét meg anyával fogatom meg.
(#) Ricsi89 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Én is gondoltam az átmenő csavarokra, de olyan sűrűn bordázott a hűtő, hogy nem lehet megcsinálni így.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Kettes fúró után ne kínlódj a hármas menettel,inkább várj és vegyél fúrót.Használj menetfúráshoz petróleumot vagy varrógép olajat,nekem ezek jöttek be,ha már alu bordában dolgozol.Vagy válaszd cimopata javaslatát,esetleg,ha lenne,használj olyan rugós szorítót,amivel 2 alkatrészt fel tudsz fogatni,néha fellelhetők ilyenek is,ezeket kimondottan ilyen felfogatáshoz gyártják,lehet van is a bontott dolgaid közt.
(#) Ghoost válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Egy kis segitseg a megfelelo furo kivalasztasahoz [17.oldal], de erdemes az egesz atolvasasa

Ergab-nak tokeletesen igaza van. az M3-hoz min a 2.5mm-es furat dukal

aluminium.pdf

(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Nehezen, de meglett kettes fúróval is egy kis bővítés után. Majd az egyenirányításnál megpróbálom az átmenőcsavaros megoldást, bár nem tudom hogyan lesz kivitelezve, vagy kivitelezhető-e egyáltalán.
Legalább már a teljesítménypanel teljesen össze van építve egy pici kivétellel. Szép lassan csak elkészül.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Csak nyugodtan,megfontoltan átgondolva dolgozz,senki nem hajt,hidd el,meglesz az eredménye.Minden beépített alkatrész bekötését ellenőrizd a rajzhoz viszonyítva,ha valamiért meg kell állnod, s "unatkoznál",nézz át minden megépített egységet újra (ellenőrzés) és ha kell segítség szólj,biztos találunk megoldást.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

A szorzó 0.8, ha 3mm-s menetet akarsz, akkor 0.8x3=2.4, de aluhoz az erdgab álltal is említett 2.5mm-s fúró dukál! Én még gépi menetfúrót használok spirálisat, ami könnyen kihozza a forgácsot! A sima menetfúrók 3 fokozatúak így háromszor kell behajtani a gépin viszont mind a három fokozat megvan ezért elég egyszer behajtani! Akkus csavarozó géppel szoktam csinálni kis nyomatékon ami megszoruláskor sem töri el a menet fúrót! Egy bordán a 4db furat, menet megvan pár perc alatt! Kenéshez a petróleumos kenő anyagok valók, de jó bármilyen fúró olaj is!
(#) VillTMK hozzászólása Szept 26, 2010 /

Sziasztok !
Szükségem lenne ezen gépek kapcsolási rajzára, ha esetleg neked megvan és feltennéd, azt nagyon megköszönném.
"WECO Discovery 140" és " Fronius 1400"

Üdv:.
BeLac
Következő: »»   133 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem