Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   323 / 731
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Hát sajnos nem sokat, így ránézésre a megadott adatok nem hiszem, hogy stimmelnek, a 95dB@1W inkább 89, maximum 90 körül lehet, viszonylag magas, 60Hz körüli rezonancia ponttal (de érdemes lenne megmérni, most nem annyira jók a neten talált képek, hogy biztos legyek a megsaccolt adatokban).

A doboz attól függ, hogy hangosabbat szeretnél, vagy pontosabb mélyátvitelt.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

A szobában használnám filmnézésre, meg zenehalgatásra a 2.1es erősitőmel, meg néha, évente 3-4 alkalommal használnám, monitor-nak amikor hangositani megyek kisebb rendezvényekre. Tehát nem kell nagy mélyet nyomjon, mert a 2.1-hez van mélynyomóm. Inkább hangosabbra szeretném, de azért jo lenne, ha lemenne legalább 60hz-ig. Hogy lehet ezt megoldani?
(#) RAMB0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Már szedtem szét a ládát, de ebben nincs semilyen merevítő, csak egy egyszerű doboz az egész annyi, hogy nem téglalap, hanem az előlap dől hátrafelé. Szerintem ki sincs rendesen szigetelve.
Én ezt készen vettem, nem mondom, hogy nincs jó hangja de nincs benne erő. Most hétvégén hallottam egy sokkal kissebb reflex ládát, amiben egy 20as mélynyomó volt csak és kb szólt akkorát mint ez.
Ezért kezdtem el érdeklődni, hogy nem-e a láda a problem. Egyébként már régebben vettem egy sub csövet, de nem mertem belevágni, mert féltem hogy csak elrontom vele. Nagy hangerőn érzem, hogy az erősítő fogy el, de azt nem akarom lecserélni. Ebből a szettből szeretném a legjobbat kihozni, ami még nem megy se a hangzás se a cucc kárára. Szerinted mivel próbálkozzak legelőször?
(#) RAMB0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Ja egyébként a hangszóró adatait a winISD beta nevű progiból szedtem, az erősítőét meg neten találtam. Csináltam szimulációt a winISD-ben. Megnéznéd légyszi, hogy melyik milyen:
a zöld csík a mostani
a sárga csík 50l zárt
a rózsaszín meg 90l reflex

Mellékletbe a kép
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

A hangszóró rezonáns rendszerének átalakításán gondolkodtam:

Rezonáns gondolom minden, ami mozog. A mágnes és a kosár fix, akkor marad a lengőtekercs, pille, membrán, porvédő sapka, perem.
Na most kérdés, hogy ez a kiemelés hol keletkezik. Vagy a lengőtekercs és pille adja át a membránnak, vagy a membrán és műanyag porvédő sapka a ludas.

Ennek a membránja laminated paper, vagyis valami műanyaggal vékonyan bevont papír. A porvédő sapka pedig műanyag, a közepén egy horpadás.

Szerinted pontosan melyik rész lehet problémás ?
(Én inkább a membránra és a porvédőre gyanakszom)
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Az 1k körüli rezonanciát a perem okozza. Illetve az is.
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Nem csak a membránszél, gyakorlatilag inkább az összes lágyrész együtt.

Megnéztem most újra a hangszórót, és mivel nagyjából egyik alkatrésze sem stimmel, ezért nem látom sok értelmét az alakításnak.
Egy nagyobb porvédővel eklipszesebbé tehető, de ezzel meg más hibák lesznek középtartományban jóval zavaróbbak.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Megnéztem, kb. 800-1100Hz-ig van a zavaró kiemelés, olyan 900-950Hz környékén van a tetőpontja. Vajon papír peremmel jobb lenne

A membrán kivételével teljesen úgy néz ki mint az eclipse, szerintem nem sokat változtattak rajt. Bár a pille másabb színű. Inkább ez a rendellenes kinézetű porvédő sapka nem tetszik. Számít valamit a porvédő sapka ? Úgy értem hallható kiemelést okozhat ?

Minden számít. Darabonként/alkatrészenként nem lehet nézni a hangszórót, csak egészében.
Porvédővel kapcsolatban épp az előbb írtam le, hogy mit gondolok.

Nem igazán vettem észre különbséget a porvédő sapka nélkül sem. Biztos van, de az alap problémán nem változtat igazából. Most nem fogom lefejteni a peremet, mert szerintem az egész membrán problémás.
Ha körbe lefogom a peremet, akkor csak a mély tűnik el, szerintem egy sima papírperemre történő csere nem segítene rajt. Lehet, hogy utánajárok a membráncserének, ha nem túl drága, egy próbát még megér. De az is lehet, hogy csak egy szebb porvédőt szerzek hozzá, mindig is zavart a régi kinézete Legalább szép legyen, ha már hallgatni nem tudom

Perem az a kosár külső éle. Te a membránszélre gondolsz, de a papír nem tudom, hogy jut eszedbe, papírból ma már szerencsére csak elvétve készülnek membránszélek.

Ez az átalakítós művelet hallás, de még mérések alapján sem kivitelezhető jól, legtöbbször egy végeselem módszerrel megnézzük a jelenlegi állapotot, és közben kideríthető az is, hogy milyen változtatással lehetne javítani rajta. Anélkül, hogy tudnád melyik változtatással mit okozol, sajnos nem lehet javítani rajta.
(#) telectro hozzászólása Nov 4, 2010 /

Hali

Elképzelhető, hogy jó lenne ha négy db 100W-os hangrószórt teszek egy ládába mint egy nagy 2-300w-ost ?
(#) shalafi.66 válasza telectro hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Bármi elképzelhető, de ezt nem a wattok döntik el.

Rosszul tudtam, igen a membránszélre gondoltam.
Jó volna tudni, pontosan mi okozza a hibát, melyik rész, de azt nem tudom kideríteni. Próba szerencse alapon lehet, hogy kicseréltetem a membránt és a membránszélt. Csak nehogy rosszabb legyen. Gondolom sima papírmembránra cserélik. Aztán, ha már a cséve, pille stb. is rossz, hát akkor lehet, hogy lesz egy méretes állandó mágnesem Viszont az talán kiderül, hogy a membrán volt-e a baj. :lookaround:
Vagy esetleg "házilag" is ki tudom deríteni a hiba okát?
(#) petya0808 hozzászólása Nov 4, 2010 /

Szevasztok segítenétek légyszives 2 utas hangfalhoz mélyközép hangszóró kell igaz?

Én tudom, sőt, már le is írtam. Nem egy alkatész okozza.

Ez a "valamilyen membránra kicserélem, és majd jó lesz" ki kell ábrándítsalak, de nem megy. Azért sok szerencsét.
(#) shalafi.66 válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Meg egy magas jó esetben.
(#) petya0808 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

köszi azt tudom csak a mélyben nem voltam biztos
(#) LGS94 hozzászólása Nov 4, 2010 /

Üdv! Az, hogy ha igazából autóba való hangszórót rakok egy mélynyomóba amit lakásba házimozira és zenére szeretném használni az működik megfelelően? És az, hogfy egy hangszóró ami elég modern és 4ohm-os az mit takar mert az újabbak 8 ohm-ok!
(#) shalafi.66 válasza LGS94 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

A névleges impedancia semmit nem jelent, minden a hangszóró tulajdonságaitól függ, mélytartományban leginkább a T-S paraméterektől, és a doboztól.
(#) telectro válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Ok, ha nem wattok döntik el akkor mik ? (vagy kik ?

Mert van 4 db 60/100-as hangszóróm és kettőt sorba kettőt pérhuzamosan tennék, de nem akarok annyi dobozt mint amennyi hangszóró.
Ezért gondoltam, hogy beletenni egy nagyobb dobozba. Egy ilyen tölcséres cuccra gondoltam.
Vagy abba egyáltalán nem lehet több hangszórót tenni ?

Hogy szol ha autos mélyládába rakok egy 8 ohmos mélynyomót?
(#) petya0808 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

kösz
(#) petya0808 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

szobába szeretném használni a mélyládát érted?

a lényg az h autos mélyládában megfelelően szol-e a 8 ohmos mélynyomó?
(#) potenciameter válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Ezt igy nem lehet megmondani. Legalább azt mond meg, hogy milyen dobozrol van szó? Méretei? És hogy milyen az a ''8ohmos mélynyomó''?
(#) petya0808 válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

még a láda nincs meg de a mélynyomó 12 coll 140W
(#) Directors válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Ennél sokkal több adat kell. TS paraméterek is kellenek vagy mérni kell.
(#) potenciameter válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Jó, de milyen tipusu? TSparamétereit gondolom h nem ismered. Ha nincs meg a láda akkor honnan tudjam, hogy hogy fog szólni a ládában?
Következő: »»   323 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem