Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   10 / 28
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Maradnék az AVR nél, lehet meg is találtam amire nekem szükségem van:

Bővebben: Link
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Ezzel az a gond, hogy a program, a feltöltött "képeket" elshifteli, neked meg képkockákat kell váltogatnod. Továbbá ez csak egy színcsatornát képes így vezérelni, ha meg is építesz több csatornát, akkor azokat szinkronizálni kell... Mondjuk ez megoldható, ha közös órajelről járatod a 3-4 mikrovezérlőt, de maga a program még mindig nem azt csinálja, amit igazándiból kellene...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Nem muszály több színcsatorna, az eredeti videót ha megnézed, nézd meg az eredeti videón. Ez egy plusz látványosságot ad neki, hogy ilyen "szines".

Ahogy én kivettem a szövegből az egyes képek blokkokat képezve jelennek meg amit a DATA &10101010 paraméterekkel ad meg.

Ha ilyen módon adom meg az egyes képeket akkor kép minden lehet más.

kód.txt
    
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Megnéztem még egyszer a videót, de több színcsatorna van benne, nem egy csatornára van rákötve a 4 színű LED... Amit belinkeltél videót, mint lehetséges megoldást, azért nem jó, mert bár te képkockákat töltesz bele, de a program azt balra kiúsztatja. Ilyen elvvel nem fogod tudni megcsinálni az ilyen izgő- mozgó- pörgő alakzatokat!
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Az nem 4szinű led!

Nézd meg jobban.

revo1.png
    
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szerintem te nézd meg jobban! Már az elején is látszik, hogy külön vannak vezérelve a színcsatornák, de 0:33-tól egyértelműen látszik, mikor CSAK A KÉK csatorna megy... De összekötheted mind a négy színt egy csatornára, ahogy neked könnyebb.
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Akkor mégegyszer leírom, nincsenek színcsatornák, az hogy egyszerre mennek a kék ledek az azt jelenti, hogy a csak azok a ledek kappak 1-est, a többi 0-át!

Magyarul van benne olyan kép, hogy az össze kék led megy.
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Akkor én itt befejeztem, nincs kedvem ilyen apróságon összeveszni senkivel...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Ne haragudj, nem akartalak megbántani semmivel sem, csak nem értetted meg amit írtam.
Képzel el, hogy a 8x8 as mátrixodban nem csak egyszinű ledek vannak, hanem mondjuk így helyezel ez több szinűt.

A kóddal adod meg, hogy egyszerre csak a kékek menjenek.

Névtelen.png
    
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Nem haragudtam meg, csak nem akarok vitát...
Ezzel én tisztában vagyok, nekem is van egy RGB mátrixom, melyen épp egy óra ketyeg. És ahogy mondod, a kóddal adom meg, hogy épp melyik pixel melyik színe menjen, legyen az akár csak kék, vagy mellette piros is. De ehhez, neked minden színhez egy-egy 8x8-as mátrixot kell építened, és vezérelned, ami annyit takar, ha te RGBW készletűt készítesz, akkor lesz négy színcsatornád.

szerk.: Oké, neked is igazad van, a csatolt képet nem néztem még... Ebben a felépítésben jogos, amit mondasz! Én olyan mátrixról beszéltem eddig, ahol minden pixel RGBW LED-ekből épül fel.
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Egyszerűsítem a feladatot, csináljunk egy 12x12-es zöld led mátrixot.
De lehet 16x16os is. A lényeg az, hogy minden felesleges dolog nélkül a lehető legegyszerűbben.
Én csak annyit szeretnék, amit írtam, hogy a kódban szereplő pl DATA &B010101010101.......stb kóddal képeket tudjak válltogatni.
Találtam olyan videót amiben atmega16 van meg egy pár alkatrész. Semmi más. Nekem a nagyfényerejű ledek miatt esetleg kell tranzisztor is.
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Elvi kapcsolásban mind a két általad belinkelt kapcsolás megfelelő (bár utóbbi hiányos, de nem ez a lényeg), a rendszer lelke a szoftver. Hiába építed meg akármelyiket, ha nem találsz hozzá megfelelő szoftvert, nem ér semmit. A diszkófény is képes lenne szöveg kivetítésére. Legeslegegyszerűbb egy mikrovezérlővel ezt elkészíteni. Eldönteni, milyen és mennyi alakzat legyen rajta, automatikusan rajzoljon, vagy kell hozzá zene is, és ez alapján megírni a szoftvert.

Szólok egy modinak, hogy ezt helyezze át, mert ennek nincs szorosan köze az AVR mikrovezérlőkhöz...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Tudni kellene, hogy pl ha 16x16 led van, abból kb hány ábrát tud tárolni pl az atmega16.
Ha monjuk 2-300elférne benne az már elég lenne szerintem, de ha több az sem baj. Sőt, ha esteleg sokkaltöbb az még jobb.
A váltást nem muszály ütemre csinálni elég lenne egy képenként beállított késleltetés ha lehet ilyet. Ha nem akkor megadunk egy értéket.

Át lehet helyezni ha van jobb topic.
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Egy 16x16-os kép 32 bájt helyet foglal. A program, ami kirajzolja a képeket, legyen 1kB, ez bőven fedi a funkció megvalósítását. Marad 15kB. Ha ezt leosztjuk a 32 bájttal, akkor kijön, hogy durván 460 képet lehet tárolni...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Ó az tökéletes lenne számomra. Akkor már csak a kapcsolási rajz kell, abból meg tudom csinálni a nyáktervet, illetve a 16x16 már kész is van, csak a vezérlés rész kell, meg az esetleges kapcsoló tranzisztorok és ellenálásokka bővétés.

Ja és az alap program megszerkesztése, amit én fel tudok tölteni ábrákkal
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 / 1
 
Tessék, itt a kapcsolás. Mivel nem egyforma LED-eket használsz, ezért külön előtét szükséges minden LED-hez...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Nagyon jól néz ni, köszönöm szépen! Nekiállok nyákkészítésnek, aztán jöhet a programozás.
Mégegyszer köszönöm a segítséget.
(#) cs_gabor válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Ha jól megnézed a video-t, észrevehető egy kis trükk az egészben amely szerencsére a látványt nem, de a költségeken annál inkább csökkenti, nevezetesen: egy pont MINDIG azonos színnel világít, szerintem ez pl. egy 8x-8 db fehér Luxeon LED + színszűrő elven is működhet.
A vezérlésére a legjobb megoldás (szerintem is) az EPROM, egy darabbal is megoldható, kényelmesebbek (vezérlés szempontjából) 8 db-ot is összeépíthetnek, amelyek mindegyike egy-egy adott sor adatát tárolja. Mindezt egy db MCU párhuzamosan egyszerre vezérli, vagy léptetheti, de egy egyszerű számláló is elegendő lehet. A lényeg, az EPROM-okban kell letárolni a képszekvenciát.
(#) _JANI_ válasza cs_gabor hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
"... 8 db-ot is összeépíthetnek, amelyek mindegyike egy-egy adott sor adatát tárolja."
Kicsit pazarlásnak tűnik a megoldás. Viszont nem kell multiplexálni a tároló(-k) kimenetét. ( Villogásmentes kijelzés. De jelentős fogyasztás lesz ha minden pixel világít. )
Az adattartalom fejlesztésére - szerkesztésére nem épp az EPROM a legalkalmasabb tároló! Egy EPROM emulátor hasznos segédeszköz lehet. Vagy mikroprocesszoros környezetben akár soros EEPROM is lehetne a háttértár, s onnan lehetne a SRAM tartalmát feltölteni. Persze a mikroprocesszor alkalmazásának más előnyei is lennének...
(#) cs_gabor válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Ezért írtam, hogy egy darabbal is megépíthető, de aki nem akar multiplexeléssel bajlódni, az akár a 8db-os folyamatos meghajtást is készíthet, de ez bizony pazarlás.
Jó a mikro-s verzió (is), mert ott valóban akármit meg lehet valósítani, az EPROM viszont egyszerűbb, persze menet közben nem változtatható a szekvencia, illetve ha egy mikro vezérli lehet több "program" mármint effekt az EPROM-ban amelyek közül bizonyos feltételek esetén vált a vezérlés.
Az EPROM egyébként nagyon jó, látványos fejlesztést tesz lehetővé: ha valakit komolyabban foglalkoztat a dolog és tud PC-n is progizni, persze nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, C-ben de akár pl. VB-ben lehet írni egy egyszerű progit, amelyben egy idősávon akár grafikusan, pl. egérrel klikk a LED-re, el lehet készíteni a fényeffektet, esetleg random sorozatot generálni, kopizni akarom mondani automatikusan ismétléseket létrehozni, majd a végén generálni egy sima bin file-t ami mehet az EPROM égetőbe, pontosabban az EPROM-ba
Meg is mozgatta a dolog a fantáziám...
(#) SzT3 hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Sziasztok. olvasgatom a forumot, és szeretnék feltenni egy szummázott kérdést laikus nyelven.
ha én szeretnék mondjuk egy 8*8 vagy 9*9es led mátrixok akkor elvileg azt megtudom ugy hajtani hogy egy 28 pines pic nek mondjuk 18 lábát (kimenet) felhasználom a vezérléshez, és így ebben a formában kimenettel vezérlek 81 ledet!?!?
Jó a feltételezésem?
itt gondolom ebbe a mátrixba minden ledet egyénileg kell ellenállással ellátni, vagy ebben az esetben hogy van ez? vagy a sorok és az oszlopok lé rakom be az ellenállást? az nem lehet mert hisz attól függ hogy adott sorba illetve oszlopban hány led világit az alapján kellene változnia az ellenállás értékének, ebből gondolom hogy egyesével kell felpakolni ellenállásokkal!
a sorok és az oszlopok elé kell valami uln2003 vagy valami? mehet egyenesbe a Pic lábaira?
Előre is köszi a válaszokat
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Üdv! Klasszikus multiplex vezérlés esetén 8x8-as mátrix esetén elég a 16 láb a vezérléshez. Multiplex pic-kel A pic kimenete kb. 20mA-rel terhelhető, az 1/8-as időosztás miatt a fényerő így leesik, ezért célszerű nagy fényerejű ledmátrixot használni. Egy időben egyszerre 1 oszlop ledjei világítanak, ezért a pic oszlopmeghajtó kimenetére (portb) kellenek a tranzisztorok, amelyeken keresztül a nagyobb áramot kapcsoljuk. Az elrendezést lehet módosítani úgy,hogy az oszlopmeghajtót egy számlálóval, vagy dekóder ic-vel kiváltjuk, így annak a vezérlése már csak 2-3 portot foglal el és a nagyobb áram is azon az ic-n keresztül kapcsolható vagy ha ez nem elég annak a kimenetére is tranyók, tranzisztormező (uln2803) kerül . Egy kapcsolás A mátrixban csak soronként kell a ledeknek 1 munkaellenállás, mert 1 sorban egyszerre csak egy led ég.
Ez a klasszikus módszer nézz utána a charlieplexing nevű eljárásnak is ha közvetlenül a pic-kel akarod a ledeket meghajtani. Bonyolultabb program és bekötés, de kevesebb alkatrész kell hozzá. Üdv!
(#) SzT3 válasza sooty hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
dolgozom fel az infot.
én valami olyan elvre gondoltam mint az itt pár hozzászólással arréb látható 16*16-os mátrixnál csak én az atmega helyére egy 28 pines PIC-et gondoltam és mondjuk egy 10*10es mátrix akkor lejön a 28 pinból 20 tehát marad 8 abból meg lehet oldani a kötelező tápellátás stb (nemtudom van e "belső" órája vagy külön rezonátor kell hozzá) és 3 vagy 4 progi váltó gomb.
érthető ahogy polgári nyelven próbálom elmagyarázni?
valami ilyesmit szeretnék egyszerű kivitelbe,
bár az elöbbi áramkörnél az a sorok és az oszlopok elött lévő alkatrész(eket) nem ismerem fel /ez az én hiányosságom/

illetve írtad hogy egy sorba egyszerre csak egy led világít, de ha úgy jön ki a minta hogy nem egy led hanem mondjuk 3, ezért gondoltam az egyenkénti ellenállásozásra.
azok az alkatrészek elvileg olyan valamik mint amik a z uln2003-ban is vannak ugye? jól mondom hogy felhúzó ellenállás? tulajdon képen reléként kapcsoloként üzemelő valami ami ha kap "jelet" a PIC felöl akkor zár amugy meg nyitva van. . .
ha nagyon nagy marhaságokat irtam akkor bocsi.
elvileg én így nem tudom megvalósítani?
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Gy.K: kis téglalap=ellenállás, Kerek bigyó 3 lábbal benne egy nyilas K betű = tranzisztor.
Amit írtál miben különbözik attól, amit kétszer is belinkeltem? Azt már az első móricka rajz kapcsolása is tudja, a tápot és a gombokat tedd rá a 28 lábú pic-en jut is marad is. Van a picben belső rezonátor, de lehet külsőt is használni a feladattól függően. Az UDN-ben darlington kapcsolású tranyók vannak 7 ill. 8 db. a port teljesítményének, terhelhetőségének növelésére szolgál.
És most a ledekről: Olyan gyorsan fognak villogni, de soronként csak egyszerre csak egy, hogy a mátrixban lévő mintát állóképnek fogod látni, nem külön-külön felvillanó ledeknek. (Akármilyen hihetetlen így működik a hagyományos tv, a digitális óra stb. csak a szemünk tehetelensége miatt nem tudjuk a másodpercenként 21-nél többszöri felvillanásokat megkülönböztetni. ja voltál már moziban? Ügye nem láttad külön a filmkockákat ) Gondolom utána a tranzisztorról mint kapcsolóelemről értekezel, felhúzó ellenállás a gombokhoz kell, ha aktív alacsony szinttel akarsz valamit vezérelni. (Bocs ha szájbarágós voltam ) Ki kellene találnod mit akarsz megvalósítani, utánanézni. A programozása se lesz sokkal egyszerűbb a pic-nek, ha az alapvető dolgokkal nem vagy tisztában...
(#) SzT3 válasza sooty hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
igen az ellenállás megvan. . azt ismertem és a tranzisztort is ki silavizáltam a szakirodalomból, sőt már az is megvan hogy az egyik pnp a másik pedig npn tranzisztor csak még azt bogozom hogy melyik kell a gnd felől és melyik a pozitív felől!
(#) SzT3 válasza sooty hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
igen nem vagyok tisztába az alapokkal logikailag kezdem megérteni de az baromi kevés egyenlőre!
Namost mivel ennyire hiányosak az ismereteim, szeretném valahogy megszülni az áramkört hogy működjön, utánna meg átadom a terepet a profiknak és azoknak akik értenek hozzá és megkérném az áramkör megvalósítására és a program megírására! / természetesen honorálva/
a programozással kezdek ismerkedni egy Conrádos PIC panellal
A villogásba simán bele tudok már irni / nem nagy dicsőség mert egy értelmesebb 8 éves képes megérteni/ dse a többit még nem értem.
csak azért nem mondom rögtön azt hogy na gyerekek ezt kéne megcsinálni meg ilyen programot irni mert szeretném ha legalább érteném hogy mit is fogok kapni, meg egy kis munkákm nekem is legyen benne!


Az hogy mire van szükségem azt helyesebben hogy mit kell csinálnia az ezköznek azt tudom, nem kifejezetten kijelző szerepe lessz mert a ledek nem egy 10*8-as blokba lessznek rakva hanem szana szét csak ezzel a technikával tudom azt elérni hogy kevés lábbal lehessen vezérelni relatív sok ledet.
Míg ha ugy csinálnám hogy egy ki menet keresztul egy tranzisztoron és egy led. ugy legjobb esetben is egy 28 pines Picel is csak 24 vagy 25 ledet tunék vezérelni. .
igy kevés alkatrésszel egy PIC-el tud menni 80 led.
a feladata az az hogy kölönböző módon és ideig villogjon vagy legyen sötét a led. . persze mindig más és más!
(#) SzT3 válasza sooty hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Bár igazad van lehet hogy nem kellene vele kinlodnom hanem simán megcsináltatni hiszen kb 20 szor szerepel már itt a forumon hogy hogy is kel csak kisebb nagyobb külömbségekkel.
esetleg vállalsz ilyen panel készítését?
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szia! Bocsi, mivel ez egy Hobbi oldal nem igazán van helye itt az ilyen dolgoknak (tedd az apróhirdetésekbe). Szerintem nemcsak én hanem sokan mások is szívesen segítenek neked, a másik oldalán a dolognak, ha elkezded csinálni és konkrét kérdésed van mind hardver mind szoftver téren. De ügye nem egy karácsonyfafűzért akarsz csinálni, mert azt inkább vedd meg a piacon...
(#) SzT3 válasza sooty hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
kérdezni szeretnék valamit,
nemsokkal arrébb látható egy 16*16 os mátrix rajza,de valamin elgondolkodtam
ha én azt szeretném hogy világítson az első sor első ledje akko azt ugy érem el hogy a 1-es és 40 es pinen jelet küldök tehát az első sor és elsö oszlop tranzisztora zár igy áramot kap a led de ha én azt szeretném hogy emellett világítson még a második sor második ledje is akkor nem csak az a két led fog világitani hanem 4 mivel az első második sor és oszlop is áramot kap, tehát az első sor elso második ledje és a második sor első második ledje is világítani fog vagy pedig ez az amit sooty kolega irt hogy nem egyszerre kapják az áramot hanem felváltva igy csak az fog világítani amit én akarok és nem akad össze??
tehát ha én azt mondom neki hogy világítson 1 másodpercig akkor valójában nem folyamatosan világít egy másodpercig hanem felváltva villog 1 másodpercig csak olyan gyorsan hogy ugy tünik hogy mind a kettő világít folyamatosa?

mert ha ez igy van akkor valóban nem lessz olyan egyszerü a progamozás mint abban az esetben amikor egy pic kimeneten egy led van és azt mondom neki hogy világíts 1 másodpercig.
ezzel kapcsolatban egy kicsit fel tudtok világosítani?
viszont akkor felmerül még egy kérdés mekkora Pic kel ahhoz hogy elférjen benne a program mert akkor ez így sokkal hosszabb, és gondolom ezáltal nagyobb terjedelmű is egy progi.
Köszönöm
(#) proba válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Valóban egyszerre csak a mátrix egyik sorában lévő ledek világítanak,tehát egy 16*16 mátrixnál csak maximum 16.
A picekből pedig amelyiknek 32 portlába van abba biztosan belefér a kijelző meghajtás .Csak egy ciklus kérdése az egész ami folyamatosan frissíti a kijelző tartalmát.ez kb 32 töltö+32 kiíró utasítás (Sor alsó fele/felső fele beolvasása kiírása /oszlop alsó fele/felső fele beolvasása kiírása meg egy shiftelés. Amihez esetleg több ram kell az a kép előkészítése.32 byte meg az oszlopokhoz 2 byte.Az persze kérdés hogy mit jelez ki ,az már lehet memória fogyasztó.
Következő: »»   10 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem