Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   100 / 966
(#) hannibal2000 hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Adott egy DMX vezérlésü lámpa, amely 24v-150Watt teljesítményü izzót használ. A kérdés, hogy ha cserélném az izzót 24v-250Watt tipusura, befolyásolná e hosszutávon az eszköz müködédét azon kívül, hogy erősebb fényt bocsájtana ki?
(#) SzervízMacska válasza hannibal2000 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Persze. Ha jól van méretezve, először kiverné a biztosítékot, - amit Te nyilván erősebbre cserélnél, az erőszakos kismalac mintájára. Ezt követően, vagy elolvadna, vagy leégne - szerintem...

Ezért nyitni egy témát...
(#) hannibal2000 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Világos. csak az a helyzet hogy ez már volt igy használva, mikor nem volt kéznél csak 250es izzó és nem volt vele gond. NEm olvadt el meg nem is égett le. ezért is kerdeztem ugy hogy hosszútávon ártalmas-e?
(#) watt válasza hannibal2000 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
A legjobb, mikor valaki kérdez valamit, miközben kész a válasz, amit vár. Hát legyen, akkor neked: Tedd rá, nem lesz semmi baja hosszútávon se!
Most elégedett vagy?
(#) szabi83 hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Adott egy házikó 1F a betáp és egy villanyóra van, FI sincs, az óra után egy darab 16A-s relé.

Óra áthelyezést szeretnék és vele együtt a 3F-t beköttetni (3Fx10A bőven elég lesz), ilyenkor, hogyan fog alakulni a hálózat, az órá(k)ig? Egy vagy kettő órám lesz? Saját villanyszerelőm előre dolgozna, új villanyóra szekrény beépítésre gondolok és a tetőtől a villanyóra szekrényig becsövezni. Ezt, az e-on-al szerződött villanyszerelő mennyire komázná ? Mert a 15m légkábelbe beleférek, 32A-ba beleférek, akkor miért kérne pénzt? Gondolom, óradíjban számol?
(#) zolika60 válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Az óráig jön négy vezeték és kész. Ha nincs kapcsolt (éjszakai) áram akkor csak egy mérő. Az árakat nem tudom.
(#) walter válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
"ilyenkor, hogyan fog alakulni a hálózat, az órá(k)ig?"
Attól függ akarsz-e csúcskizárású fogyasztót,ha igen,akkor lesz egy 3 f mérőd az "állandó"fogyasztóknak
lesz egy hang vagy rádiófrekvenciás vevőd és egy másik mérőd a csúcskizárásos fogyasztóknak.
"Ezt, az e-on-al szerződött villanyszerelő mennyire komázná ?" Általában neki kellene ezt elvégezni,de úgy működik ált,hogy ő bélyegez aláír és felveszi a pénzt természetesen ekkor kevesebbet mintha neki kellett volna dolgozni. (E-ON külön hatóság nem szolgáltató újra vizsgáztatja a szakembereket,természetesen üzlet az első.)
Természetesen az ügyintézés is idő és pénz, végül a nevét is ő adja a munkához, ami egyben felelősség is érte
de,ha átnézi,méri,akkor korrekt és nyugodtan adhatja a nevét, te meg a lóvét.
(#) Kastler válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia a 32A "alanyi jogon jár" de teljesítmény növekedésre igényt csak szabványos keresztmetszetü fővezetékre adnak. A te esetedben a 3 fázisra bővülés azzal jár hogy új müanyag mérő szekrény, védőcső 2 colos tetőtartó stb. Ezeket kell kiépittetned egy regisztrált villanyszerelővel, majd az igénybejelentőt beadni
(#) gyalaj hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Van itthon egy majdnem ilyen kapcsolóm
http://www.hestore.hu/termek_10022047.html
az elján 2 sorban 3 kiálló pöcökkel és mit hova kel lkötni h menjen a kapcsoló?mert én csak egy ledet akarok fel-le kapcsolni vele
(#) misi93 válasza gyalaj hozzászólására (») Nov 6, 2010 / 1
 
Heló!
Gyorsan összedobtam ezt a rajzot nem tudom elmondani máshogy remélem érted. Bocs a .. rajzért.

Ja és a + - közé kötöd az elemet vagy amit akarsz.

kapcsoló.JPG
    
(#) gyalaj válasza misi93 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
misi93
köszii!
(#) misi93 válasza gyalaj hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szivesen!
(#) proli007 válasza gyalaj hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Hello!
De egy ellenállást is köss a Led-el így sorba, mert így meg fog pusztulni!
üdv! proli007
(#) misi93 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Heló! Hát látszik, hogy kezdő vagyok még.
(#) proli007 válasza misi93 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Semmi gond! Van aki hegedűvel jön a világra, de diódával még nem láttam senkit..
(#) rockersrac hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
Olyasmi kérdésem van, hogy villany szerelésnél, egy fázisnál/fázis, nulla, földelés/ van valami előírás hogy melyik oldal kell hogy a fázis legyen, vagy nincs? Mármint hogy a konnektor jobb vagy bal csatlakozója kell hogy legyen a fázis? Mert mi hétvégén haveromnál a pincéjük elektromos hálózatát kicseréltük(ami eddig falba volt gipszelve, az most szépen bergman csőbe van húzva, és a cső a plafonra/falra van rögzítve, helyenként ez a cső van(általunk) befalazva, és 4 részre elosztva a hálózat. Helyenként alu meg réz vezeték összesodorva, némely vezeték csak úgy be volt kötve, de nem volt fogyasztóra kötve, csak lógott a levegőben, meg hasonlók. Ezek meg lettek szüntetve, mindegyik vezeték szépen ki lett cserélve, fel lett szerelve két új konnektor is, meg egy új kapcsoló, mindenhova 3x1,5-ös vezetéken vittük a delejt, kötések sorkapoccsal vannak megcsinálva, a fénycsöves lámpatestek, lévén hogy fémházasak, így oda is be lett kötve a földelés, és hála égnek mikor rákötöttem vissza a betápot a pincére, akkor a szikraeső elmaradt, minden hibátlanul működik! Képeket majd teszek fel valamelyik nap, majd mikor már birtokomban lesznek a képek! Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) rockersrac hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
És még egy kérdés: miért van az, hogy bizonyos fogyasztók ,,fázis érzékenyek" ? Motornál még megértem valamelyest, de pl gázkazánnál nem értem miért van ez! Erre valaki valami információval tudna szolgálni nekem?
(#) bgsf válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Esetleges hálózati zavaroknál van jelentősége. Némelyik gázkazán, ha olyan hálózaton van ahol sok induktív fogyasztó (pl.: motor) van kapcsolgatva, bezavarhatja az elektronikát. Amúgy semmi jelentősége. Ha lenne akkor olyan aljzat és dugvilla lenne amit nem lehet fordítva csatlakoztatni.
Gázkazánnál egy zavarszűrővel ki lehet küszöbölni a problémát.
(#) bgsf válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Idézet:
„Olyasmi kérdésem van, hogy villany szerelésnél, egy fázisnál/fázis, nulla, földelés/ van valami előírás hogy melyik oldal kell hogy a fázis legyen, vagy nincs? Mármint hogy a konnektor jobb vagy bal csatlakozója kell hogy legyen a fázis?”

Különösebb előírás nincs rá, ha lenne akkor jelölve lenne a konnektoron.
Én spec. a bal oldalra teszem a fázist, de akkor mindenhol.
(#) proba válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
.Azért fázisérzékeny, mert a lángőr a test meg a fázis közötti áramon keresztül érzékeli a lángot.(lángbefúvó test ,a lángba lógó elektróda meg egy ellenálláson keresztül a 230 egyik pontja.Ha ezt nem a fázisra kötöd akkor nincs áram,látszólag nincs láng.) (Tudom van ahol hőelem van... ,de amelyik kazán fázisérzékeny volt az ezt hiányolta.)
(#) gg630504 válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Érintő szenzoros fényerő szabályozó. Van fali, elosztóba és asztali lámpába szerelt. A szenzornak fázison kell lennie, hogy ha hozzáérek, áram folyjon a föld felé. Fordítva bekötve / bedugva nem működik.
(#) rockersrac válasza proba hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Köszönöm szépen a választ! Most már ezt is tudom! Sok mindenre tippeltem volna, csak épp erre nem!
(#) Pigi válasza hannibal2000 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Szia

Nincs előírva, hogy ártalmasnak kell lennie, ideg óráig lehet működik vele.De azt szem előtt kel tartani, hogy az a lámpa 150W-os izzóhoz készült, tehát a biztonságosan/megbízhatóan 150W izzóval fog működni.
(#) rockersrac válasza bgsf hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Mi mindenhol jobbra tettük a fázisokat egységesen
(#) proba válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Teszt fogj egy szöget dugd be egy be nem kötött konnektorba.Szerintem a jobb oldalit választottad Ezért én a baloldali fázist részesítem előnyben.
(#) szabi83 válasza Kastler hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Köszi a válaszokat! Kapcsolt áram erre felé nincs .

Idézet:
„32A "alanyi jogon jár" de teljesítmény növekedésre igényt csak szabványos keresztmetszetű fővezetékre adnak”


No, várjunk, nekem a 3 * 10A elég. Ez csak papíron menne így? Mekkora keresztmetszetű vezetőt raknak fel?

Nem értem ezt, a 3*10A, hogyan lesz szabályozva-relé-? Egyik fázisból a lakás kapja az áramellátást, akkor csak 2400W-al lehet terhelni? (Bocs, de ezaz erős áram... csak 4 db 1.5KW alatti 3f motorom van...)
(#) Sanyi74 válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Szia!
Kapcsolt áram az nálad lesz kapcsolt, ha van villamos energia ellátás akkor lehet kapcsolt is.A közcélú hálózat elbírja akkor megkapod a 3x10A-t, a vezeték keresztmetszetét a feszültségesésre számolják ki.A 10 A-t a kismegszakító korlátozza le.
(#) szabi83 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Értem, és akkor a lakással mi lesz?
3f-ra lesz 3*10A relé OK, a lakásra példul egy 25A netán 32A-s? :miaz:

Kezdem érteni
(#) Sanyi74 válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Az e-on ha nincs vezérelt mérés akkor a fogyasztásmérő elé 3 kismegszakítót rak. Amennyiben te a mühelybe 3x10 A-t akarsz, a lakásba 25A-t akkor az 55A, 32 jár 23 után fizetsz 3600ft/A.
(#) bgsf válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Idézet:
„a lángőr a test meg a fázis közötti áramon keresztül érzékeli a lángot”

Elég nagy gázkazánokat is javítok, de az ionizációs lángőr az nem így működik. Van akkora elektronika mint egy PLC-ben csak kisebb helyre zsúfolva. Azoknál nincs őrláng, hanem amikor beindul a fűtés a láng ellenállását nézi.
A hagyományos őrláng figyelők pedig hőelemmel dolgoznak, semmi köze a fázishoz. Csak az elektronika zavarérzékenységével van a baj.
Vannak ettől egyszerűbb gázkazánok, ott a hőelem közvetlenül a mágnesszelepet vezérli, ott aztán már tényleg nem érzékeny arra hogy melyik a fázis, mert a vezérlés nem kap hálózati áramot, csak a keringetőszivattyú.
Következő: »»   100 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem