Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   61 / 107
(#) gaben62 válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hát persze hogy leülteti a vevőd bemenetét, hiszen túlvezérlés lép fel, nem tud az AGC. leszabályozni.
Főleg olcsóbb gagyi készülékeknél.
Azért nem kell nagy ügyet csinálni belőle, mert a nagy rf. vételi jelből, még mindig könnyebb kisebb jelszintet kreálni,pl./ ellenállás osztóval/ bemeneti osztó, mint a csekély zajos,gyengén vagy időszakosan vehető jelből, elfogadható közepes szintű rf.jelet.
(#) e-sporadic válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Csak közben a hasznos pl. egy gyenge adóm jele is csökken.
(#) e-sporadic válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Értem, biztos vagyok benne, hogy így van, ahogy mondod, mert BC sorozatú tranzisztorból , felépített kétfokozatú oszcillátor 9V-os tápfesz alatt, kábé hatótávban annyit tud, mint a 3 Voltról működő PLL ketyerém. Ez smd alkatrészekből van, gondolom nagyfrekis smd tranyokból (?) épül fel, illetve kevesebb teljesítmény vész kárba a melegedés miatt ez lehet az oka annak, hogy kábé azonos eredményt érek el vele, no meg, hogy ezekben a cuccokban alkalomhoz illő nagyfrekis tranyák vannak.
Csak azt nem értem, hogy ezeket az egyszerű kis poloska kapcsolásokat miért mindig hangfrekis tranyókkal ajánlják.
(#) gg630504 válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Idézet:
„Csak azt nem értem, hogy ezeket az egyszerű kis poloska kapcsolásokat miért mindig hangfrekis tranyókkal ajánlják.”

Kisebb a valószínűsége, hogy másfél gigahertzen gerjed.
Aki ilyent épít, annak nincs gigahertzes spektrumanalizátora.
(#) pucuka válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Azért az az 50 km nem nevezhető "adó közelében" -nek, annak tudatában, hogy a szentesi adó ellátott területe kb. 60, 70 km. Ami pedig számít a vételi helyen levő térerősségnél, az az adó kisugárzott teljesítménye, ami a 10 kW estén figyelembevéve a 12 dB -s antennanyereséget 120 kW! Mivel az antennák meglehetősen magasan vannak, a környezethez képest kb 100 m, az antennák függőleges nyílásszöge miatt, a közeltér viszonylag kicsi, és a valóban közel fekvő Szentesen sem okoznak túl nagy problémát.
(#) MetexM hozzászólása Nov 6, 2010 /

Sziasztok! Tudom, hogy nem témába vágó amit kérdezek. De a megfelelő topicban rég nem írtak...
Készítettetek már DI Box-t? Nekem az adóhoz kellene. Mert amikor az adót a laptopról használom ami a hálózatra van csatlakoztatva, búg. Ha viszont a laptop az akksijáról megy, semmi gond. A választ előre is köszi! Üdv!
(#) Reuter válasza MetexM hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
Na szerintem ezt hívják hálózati keresztmodulációnak.
Ezt a jelenséget néhány RF fojtóval teljesen meg tudod szüntetni. 10-30 mikroH induktivitással, főleg a kis transmittered tápfeszültségében. Vagy még valószínűbb, hogy mágneses árnyékolást kell összeforrasztani hozzá.
Egyből meg fog szűnni a zúgás-búgás
Üdv R.
(#) Reuter válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
Így van, egyetértek.
A BFQ 34T-t a Lomexben kajtattam , olcsó és nagyon jókat tudok róla mondani.Legalább akkora meglepetés volt mint a Siemens BF199 az oszcillátorban. Benne is hagytam . De próbálkoztam japán tranyókkal 2SC1815, 2SC965, stb. mindennel ment jól, viszont ez a Siemens BF-el Nagyon stabil volt, és nagyon bírta a löketet is, torzítás nélkül. Szóval le a kalappal a Siemens előtt!
Üdv R.
(#) pucuka válasza Reuter hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Mekkora löketet bírt?
(#) Dániel X válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hali!

Az lenen a kérdésem hogy mi a különbség az Fm adó és az oszcillátor között?

Köszi!
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ha van rajta antenna akkor adó, ha nincs, oszcillátor.
Minden adó alapja egy oszcillátor, amit lehet bonyolítani, modulálni, erősíteni, szűrni.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Az oszcillátor által keltett jelet lehet fogni?

Az antenna az az elem, ami az oszcilátor által keltett rezgéseket hivatásszerűen kisugározza a térbe. Ha ez nincs rákötve az oszcillátorra, akkor elvileg nincs kisugározva.
A gyakorlatban azonban az oszcilátor építőelemeinek lábai, összekötő vezetékei antennaként működnek, ezért önmagában is sugároz valamelyest. Ez azonban nem kívánt sugárzás, ami több fokozat, moduláció, keverés esetén zavarokat okozhat, ezért az oszcilátorokat árnyékolni szokták.
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Igen, úgy hívják a szerkezetet, hogy rádióvevő.

Értem! Ha adok egy jelet bizonyos frekvencián akkor azt hogyan tudom venni azonkívül hogy építek egy vevőt! Hogyan kell összehangolni őket?

A rádiófrekvenciás áramköröket építeni vakon, műszerek nélkül nem lehet, ez pont olyan, hogy bekötött szemmel bolyongasz az utcán. Vagy sikerül, vagy nem, de többnyire nem. Adónál minimum (multiméteren túl) RF szint jelző (mérő) frekvenciamérő, vevőnél még valami szignálgenerátor. Lehet pl az amatöröknél használatos kombiműszer, GDO is.

Azt hiszem akkor ez még várat magára! Köszi!
(#) Reuter válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Szia!
Én általában úgy tervezem a bemeneti osztót, hogy 0 dB-nél van a ref pont, ami RF teljesítmény maximumot is jelent egyben. Így elkerülöm a torzítást, zajt,túlvezérlést.
Ezt a kis adót -10 dB-ig vezéreltem ki, de nagyon tiszta hangot adott, összevetve a többi sávban lévő adóval,ugyanakkora hangerőszint volt, és zajmentesség.
Üdv R.

Átgondoltam kicsit és arra jutottam persze ha valami nem oké akkor azért bocsi ! Vevőnél szignálgenerátornak jó 555 ös el felépített sinus jel generátor? Frekvenciamérőt lehet építeni?

Nem jó szignál helyett az 555. sem frekvenciában, sem jelalak miatt.
Frekvenciamérőt lehet (nagyon kellene) építeni, itt a fórumon találhatsz jó megoldásokat, akár 1000 MHz -ig.
A jelszint mérőre is találsz megoldásokat, pl. az RF mérések topikban. A szignál helyett, (míg nem építesz egyet magadnak, pl oszcillátorból) addíg keress rá az interneten egy GDO (grip-dip oszcillátor) amatőr műszerre, és építs egyet. Sokoldalúan használható eszköz. Az alkatrészek vizsgálatához építs egy LCM 3 (nem a reklám helye) műszert, ennek is van topikja.

Utánanézek köszi!
(#) pucuka válasza Reuter hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A helyzet az, hogy az FM adó teljesítménye nem függ a moduláció szintjétől, és frekvenciájától. A kimeneten löketet kellene mérned, ahhoz hogy a legjobb torzításmentes, és jel/zaj viszonyú modulálást elérjed, és a megfelelő elökiemelést (preemfázist), és pilot jelszintet beállítsd.

GOD ot találtam. Rf mérők is vannak de vagy drágák bele az alkatrészek vagy SMD van bennük esetleg tudsz valami jó linket? LCM 3 as műszerrel nem találkoztam aztán a google se haverom!
Köszi!

GOD 1GOD 2
(#) MaTe193 hozzászólása Nov 7, 2010 /

Üdvözletem!
Megépítettem ezt az adót,viszont nem nagyon sikerül befogni a rádión.Tudna valaki segíteni,pl: a forgókondi milyen értékre legyen állítva,esetleg milyen tartományban sugároz?
Köszönettel:Máté.
(#) Dániel X válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hali!

Ez működőképes?
A leírása szerint:Az 555-ös IC kiválóan alkalmazható analóg frekvenciamérőként. A monostabil üzemmódban keletkezett jelsorozat átlagértéke, egyenesen arányos a frekvenciával. Az átlagot a Deprez műszer képezi, s így kijelzi a frekvenciát. A műszer végkitérésének frekvencia értéke kb. 1kHz. A 6-os és a 7-es lábon lévő 10n kondi változtatásával, 100 Hz...10kHz-es frekvenciasáv mérésére alkalmas. A bemenőjel amplitúdója legalább 2 V legyen.

Ez igaz, de a megoldás több sebből vérzik.
1. ez a kapcsolás 10 kHz -ig mér, neked meg gondolom 100 MHz környékén kellene. Jó nagy különbség.
2. A hitelesítéséhez valamilye pontos frekvenci mérő kellene.
Inkább a vicsys féle PIC -es megoldásban gondolkodj, vagy valamelyik gyári frekvencia mérő IC ben. Mindkettőhöz még úgyis kell nagysebességű előosztó IC.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ez már egy kicst bonyolultabb megoldás. Egyáltalán rezeg-e az oszcillátor? Ha már ez biztos, akkor jöhet a leválasztó (végfok) beállítása.

Hát pic cel még nem akarok foglalkozni! Egyilyen ic adatlapi kapcsolási megtenné? Tudsz ilyen ict és elosztót?
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Dani! Csináld meg ezt: Bővebben: Link. Tizenéves koromban csináltam meg előszöt. Ez volt az első rádiós mikrofonom oszcillátora-adója. Elsőre indult és jó erős is volt. Egy próbapanel fóliás oldalára építsd fel és nem fogsz csalódni benne.

Válogass, bár a PIC -es megoldás olcsóbb
Következő: »»   61 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem