Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   68 / 136
(#) madazg77 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát.

Sajnos elutaltam neki a pénzt, 2e forintot. Nem értem miért üzemel még az oldal ha már nincs ki foglalkozzon vele. Az egyik aukciós oldalon kísértetiesen hasonlít az ugyan olyan UV superflux led mint amilyen a webshopban van. Az ára és a szállítási költsége is forintra stimmel. Megpróbálom felvenni vele valahogyan a kapcsolatot, hátha... Nem gondoltam volna hogy befaragok.

Üdv.
(#) madazg77 válasza madazg77 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Sziasztok!

Sikerült elérnem az SK Led webshop egyik góréját. Pénzem nem veszett el. Fogják küldeni e ledeket. Mivel ketten viszik a boltot ezért nem mindig tudja a jobb kéz hogy mit csinál a bal kéz, ezért nem jeleztek vissza a rendelésemről.

Üdv.
(#) Frodo94 válasza madazg77 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Én kb egy éve tőlük rendeltem meg a levilágítómhoz a ledeket, rendben ment. De én nem a freeweb-es oldalon, hanem vaterán rendeltem meg a ledeket ugyanennél a csávónál, aki a webáruházat viszi.
(#) every hozzászólása Nov 7, 2010 /

Szerintetek a: CREE XR7090UV-L1-UV8-11 ledből ha hat darabot felrakok egy nyákra akkor azzal mekkora nyákot tudok bevilágítani? 3x2 -őt akarok rakni fel és 12V-ról hajtani. Tudnátok segíteni, hogy össze dobtok egy rajzot, hogy mekkora ellenállások, kodni és 7812-es kell bele. köszi!
(#) kaqkk válasza every hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Nekem már 3db is elég volt az A/4 es nyákhoz !
(#) p_istvan válasza every hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Mekkorát szeretnél?
Egy A5 méretű nyák rajzot tudok feltenni 6 db CREE ledhez...
Nagyobbat nem nagyon tervezek levilágítani a közel és távoli jövőben. Erre a méretre manapság már igen bonyolult áramkör elfér.
Ha mégis rászorulnék, egy-egy panelt a napon is le lehet világítani, ha extra nagy méret kell.
(#) every válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Na akkorát A5-ös nyákot nem akarok. Mert van itthon 2 db ilyen led-em és nem jól világítják be a nyákot most és azért gondoltam, hogy többet raknék fel. De jó akkor legyen 4db ilyen led és ehhez kellene az előbbi rajz terv, hogy a max. jöjjön ki belőle, de mégis mindehol tökéletesen bevilágítaná a nyákot. köszi

Az A5 pont a fele az A4-nek... tényleg nem akarsz akkorát? (durván 20*15 cm)
A nyák 6 LED-hez készült.
Négy leddel csak nagyjából négyzetes területet lehet levilágítani, hogy egyenletes legyen.
Bármekkora felületet le lehet világítani, csak idő kérdése, lényeg a Ledek egymástól való távolságának és a megvilágított felületnek az aránya (4 vagy 6 LED esetén)
(#) every válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Na jó! egyszer kell megcsinánom újra és akkor veszek még 4db-ot a kettő mellé, akkor a 6 led-es legyen. KÖSZI!

Kell hozzá:
- egy trafó 16-18V 1 A primerrel,
- egy graetz híd 2 A (a biztonság kedvéért)
- négy 2-5 W-os ellenállás, a pontos értékét megadom, ha megvan a trafód.
- egy elkó 35V 470-2200 µF között.
- A nyákot 65-70 mm-re kell elhelyezni a levilágítandó felülettől, nekem fordítva van, alulról világítok és fölötte van az üveg amire a levilágítandó nyákot helyezem.

(A trafó hálózatra kötését, az életvédelem szempontjai szerint kell megoldani: biztositék, kapcsoló, szigetelés, stb)

Nem kell stab IC vagy egyéb alkatrész, még az elkó is elhagyható lenne.

A beültetést majd rárajzolom a rajzra és beszkennelem neked valamelyik nap, én nem készítettem hozzá, nem túl bonyolult a dolog.
(#) szab hozzászólása Nov 8, 2010 /

Sziasztok!

Szerintetek az nagyon gáz, ha 16W-os elektronikus gyújtással szeretnék 15W-os UV BL fénycsövet működtetni? Az elektronika egy bútorvilágítóból lenne.

Válaszokat előre is köszönök!

üdv.: szab
(#) tiggersoft válasza szab hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Szia
Én 7W-os elektronikákkal hajtok 4W-os csöveket. Egyikkel sincs gond.
(#) tiggersoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Jó akkor én is pontositok:F4T5BLB cső+Tecsó gazdaságos 7W-os elektronikája...
(#) faust02 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Hali mindenki!

Terveztem egy egyoldalas, nem túl bonyolult, kb. "papírezres" nagyságú nyákot Eagle-ben. ****

Ez itt NEM az Apróhirdetési rovat!
Frankye
(#) (Felhasználó 37481) hozzászólása Nov 14, 2010 /

Egy kicsit számolgattam. A CREE led-ek bevilágítási szögét 60 fokra vettem fel és 10cm-ről szeretnék világítani.

Az ábrán látszik a számolásom. Tehát 10cm-ről kb. 12cm átmérőjű kört tud bevilágítani. Ezt felhasználva jött a következő ábra. Ha egy A4-es méretű NYÁK-ra megfelelő pozícióba helyezem el a CREE ledeket, akkor képesek lefedni egy A4-es méretű NYÁK-ot.

Mivel ez egy nagyobb költségvetésű beruházás lenne ezért kérném, hogy nézzétek meg és erősítsetek meg ha igazam van.
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 37481) hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Szervusz!
Körülbelül, de:
- A sugárzási szög több mint 60 fok, de változik az intenzitás.
- Mindig a függőleges irányú vektorral kel számolni, 60 foknál már csak fele a függöleges irányú fényerő.
- A széleken kisebb csíkot lehet hasznosítani, mint a rajzodon, mert mint látható is nagy lesz a fényerő ingadozás (kb a számított sugár felét)
- A két középen lévő LED felesleges, ott így túl nagy lenne a fényerő.

Régebben én is számolgattam és a gyakorlatban is teszteltem és arra jutottam, hogy ha A5-öst akarok levilágítani akkor 6 CREE LED kell négyzethálóban egymástól 77 mm-re, ekkor a levilágítandó felületnek 66 mm-re kell lennie egymástól, pár hozzászólással ezelőtt tettem fel nyák rajzot kiindulásnak.
Nekem a gyakorlatban bevált, igaz nem tökéletesen A5 a szélesség/hosszúság aránya de az intenzitásingadozás aránya minimális.
A4-nél növelni kell a távolságokat kétszeresre.

Üdv. István
(#) every válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Köszi!
Akkor van egy 20,4V, 70W, 2A-es tápom, fúrógép töltőé. Tovább hogyan?
(#) tojci hozzászólása Nov 14, 2010 /

sziasztok,

szeretnék egy levilágítót építeni, de rengeteg kérdésem lenne:
1. 4db 8W UVcső elég?
2. milyen messze kell tenni a csövektől az üveget amire ráhelyezem a nyákot?
3. tudna nekem valaki adni egy időzítő rajzát amin be lehet állítani az időt és magátol kikapcsolja a csöveket?

A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) p_istvan válasza every hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Egy elkót téve a kimenetére mekkora az üresjárati feszültsége?
(#) every válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

pü-ben írtam, neked, hogy most nem tudom megnézni, mert nem vagyok otthon.
(#) p_istvan válasza every hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

De valamikor csak hazamész?
Az előtét-ellenállások méretezéséhez szükséges az érték, vagy csak saccolni tudok.
(#) Frankye válasza tojci hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

1. Igen.
2. Attól függ. (Minél közelebb van az üveg a csőhöz, annál intnzívebb a fény, de kevésbé egyenletes a megvilágítás és vica versa.)
3. Igen, a fórumban is van ilyen, kicsit keresgélj!
(#) kocsgab002 válasza tojci hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Tessék parancsolni
ITT írtam róla bővebben.
Üdv
(#) Kastler válasza tojci hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Hello időzittőnek én ezt a kapcsolást építettem meg és
ezt a kódot égettem bele. Csak ajánlani tudom

Szervusz!
Mellékeltem a beültetési rajzot a multkor becsatolt nyákrajzhoz, az eredeti közepén volt egy csavaros szorítás és graetz híd, de mivel neked már DC tápod van hozzá így ahhoz rajzoltam be a szükséges alkatrészeket.
Ha lemérted a pontos üresjárati kimeneti feszültségét a DC tápnak, akkor lehet pontosítani az ellenállások értékeit, úgy kalkuláltam hogy 300-330 mA körűl legyen az UV LED-ek árama, hogy ne legyenek túlhajtva, de nem kritikus, ha a DC táp üresjárati feszültsége 20-25 V között van.
A CREE LED-ek kontaktusát hogy gondolod a nyákon kialakított hűtőfelülettel? forrasztással, hővezető ragaszóval, vagy hővezető pasztával? Én hővezető ragasztót használtam, de a legegyszerűbb talán a hővezető paszta alkalmazása.
(#) every válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

feltudnád rakni a .brd vagy .lay file-okat is? köszi

eddig a led alatt csak a nyák fólia csíkja volt és nem kentem alá semmit sem. mert azt hittem, hogy az a hővezető paszta kiég alóla forrasztás közben.

Ha a paszta mind kifolyik már régen rossz!
A levegőnél minden jobb, annak a kicsi lednek 1 W-ot kell disszipálnia (300-350 mA-nél), ha nem jó a hűtése, nem lesz hosszú életű!
A nyákot több darabból raktam össze, mivel a free Eagle nem tud A5 méretet. (Ha a távolságokon módosítani akarsz akkor az egyenletes levilágítás nem garantált)
(#) szaky27 hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy 9 W-os energia takarékos égő áram köre használható-e 8 W-os UV csőhöz?
Én személy szerint kételkedek benne de szeretném kikérni a véleményeteket.

üdv
szaky27
(#) meszi válasza Frodo94 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Prábáljatok LED-et venni közvetlenül Kínából, az EBAY-en keresztül. Amelyik kínaival én eddig üzleteltem mind korrekt volt és minden megérkezett.
(#) kaqkk válasza szaky27 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Semmi akadálya ! Nyugodtan használd .
Következő: »»   68 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem