Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   74 / 221
(#) bakos13gab válasza walter hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Hát én imádom a mechanikus munkákat, ami alól kivétel a nyákmaratás és fúrás. A dobozolás kihívás, de egy olyan pontja a dolognak, ahol még ha utánépítesz is, egyediséget adhatsz a művednek (éppen ezért nehéz, ha nincs túl sok célszerszám és gyakorlat). Éppen ezért még EGY darab erősítőm sincs teljesen kész (most éppen a műhelyt újítom fel, de már lesz állványos fúróm is). Nem érdemes elkapkodni a dolgot, mert sok munka mehet a levesbe.
Amúgy pont én mondom, ezt egy délután alatt hoztam össze (másnapra vendégek jöttek és villantanom kellett. Sajnos azóta is így néz ki (elkezdtem csövezni). A tápja külön egység (lesz), de így is jól szól. Még azon görcsölök, hogyan burkoljam. A hátlapra bakelitet terveztem a többi oldalára plexit (?) vagy fát. Félek, hogy a plexi nem szereti majd a hőt, de azért olvadni tuti nem fog.
(#) dollerakos válasza walter hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Igaz.... Ötlet van a dobozra, de szerintem nem én fogom megcsinálni, meghajlítgatni, hanem valakit majd megkérek rá, aki vállalja. Annyi bizonyos, hogy 14 cm magasság és 35 cm mélység alatt nem úszom meg, valamint a standrad-nek számító, 43 cm szélességet tartani szeretném. Lehet, hogy morbid az ötlet, de a hűtőbordákat belepakolnám, persze, csakis kizárólag úgy, hogy a doboz valami olyan kialakítású legyen, hogy az alja rács-lemez, az előlaptól hátrafelé kb. 10 cm mélységig összefüggő (tehát nem rácsos), hogy a tápok és a kezelőszervek belső részei ne látszódjanak, majd onnan mélység-irányban oldalt is és felül ismét rácsos, hogy a hűtőbordák, amelyek két oldalt, a mélység irányába hosszant lennének, rendesen szellőzzenek. Alul valamilyen szub-sasszi is kell majd, mert a rács önmagában nem tart, még ki kell találni pontosan.... - Ha minden meglesz hozzá, lesz egy kis kirakósjáték és onnan lehet továbblépni......
(#) dollerakos válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Aranyos! Hül rendesen? Mekkora hűtőbordák?
Még annyit az enyémhez, hogy a paneleket állítva teszem majd be, derékszöges alu konzolokkal + 1 cm-es távtartókkal, hogy a hűtőbordáimra szerelt BDY73-asokhoz a hozzávezetés minél rövidebb legyen, ha minden jól megy, pár cm vezeték kell majd hozzá. A toroidokat is ehhez hasonló derékszögekre állítva kell majd feltennem, hogy rendesen elférjen minden. Ami még fejtörést okoz, hogy hol és mennyiért kapok jó minőségű, 20 vagy 25 kohmos, log. hangerőszabályozókat (szigorúan, a két csatornának külön), valamint szintén nem gagyi, legalább 5 állású bemenetválasztót. Az is tuti, hogy hosszabbítani kell, mivel a csatlakozások értelemszerűen hátul lennének és a kezelés pedig elöl történne, ezért nem szeretném az árnyékolt vezetékeket a készülékben ide-oda kígyóztatni..... A hátlapra vonatkozóan nekem is gondolkodnom kell, mi legyen, mert közel lesznek a hűtőbordák.....
(#) bakos13gab hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
A bordák 20*10*4cm-esek. A borda "magja" 1cm-es. Melegszik ám rendesen, főleg hosszabb idő után, de azért még a megfogható kategória. a paneleket valószínűleg átpakolom még a végleges verzióban és az is lehet, hogy a tápot is belerakom. A váza tulajdonképpen a bodákra épült (nem túl szerencsés kialakítás). A keret alumínium profil (a tranyók egy 40x60x4mm-es L idomon ülnek). A furnér csak ideiglenes megoldás bele. Most hogy így végig gondolom alulapokkal kéne fedni, amire lyukakat is fúrok.
Ha profi potit akarsz, akkor régi orosz jaxley-t készíts hozzá. Nálam már tervben van (tárcsám is van). Azért lett ilyen a kialakítás, mivel drága a trafó és a puffer, ezért azokat egy külön "tápegységbe" terveztem és banánosan menne a táp (a Gainclone is ezt használná). Idő hiányában terv maradt még.
(#) bakos13gab válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
A hátlapra szerintem a bakelit a tuti. Nem gyullad ki és szigetel, de ma már nem biztos, hogy esztétikusnak ítélik. Ami eszembe jutott, az egy polírozott, lakkozott nyáklemez felhasználása.
(#) dollerakos válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
"Ha profi potit akarsz, akkor régi orosz jaxley-t készíts hozzá. Nálam már tervben van (tárcsám is van)." - Hűha, köszi, hallottam, hogy az a legjobb módszer, csak ahhoz idegek is kellenek és egy rakás ellenállás is. Most túrtam a neten, hátha találok valamit, találtam is, nagyon sokféle van, de nem tudom, mi a jó és mi nem. Még nem adtam fel..... (Egyet tudok, hogy az Alps jó, de az ára nekem ezoterikus.)
(#) dollerakos válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Ha jól gondolom, valamilyen vastagabb, mert a csatlakozókból való kihúzgálás, bedugványozást a vékonyabb nehezen tűri. Milyen a legvastagabb NYÁK-lemez?
(#) walter válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Egyedi elgondolás a belül elhelyezett hűtő borda. Az,hogy a doboz készítést olyanra bízod,akinek megfelelő a szerszámozottsága jó ötlet. A szerszámozottság bajos
nálam is, elég sok minden kellene egy asztalos, lakatos,elektroműszerésznek egy személyben ez már jelentős anyagi befektetést igényelne sokan nem tehetik meg. Vannak a fórumon ügyes kezek-(cirokl)-, de felszereltség nélkül ők is hasonlóan gondolkodnának.
(#) walter válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Jó,hogy nem vagyunk egyformák,akkor nem lenne mechanika. Szerszám nélkül (minden értelemben )
nem lehet csinálni semmit.
(#) walter válasza storm hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Csak költői kérdés volt?[quote]A 2N3055-ös vezrió szerintetek kb. mekkora nyugalmit bír el max? Amitől még nem fő meg
(#) walter válasza storm hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Ezt a kérdést már eléggé körbe jártuk lamalas és katt közreműködésével. A bemeneti függvény ügyén.
Bár a hőtorzítás még mindig kérdés maradt, Sípos Gyula 1998 RTÉK -ben ezt kitárgyalta és szerinte az A osztályú beállítás ettől mentes. Ezt az értelmezést többen nem osztják a fórumon vagy nem ismerik
A szakmai körökben is tabu sok esetben.A téma ehhez az erősítőhöz is hozzá tartozik, még mielőtt
(#) zimi1991 hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
Helo!
Énis építeni szeretnék JLh-t és tanácsotokat kérném minden ami fontos lehet (Milyen kondit mennyit használjak)ezt a kapcsolást szeretném építeni: Bővebben: Link mit szóltok hozzá kíváncsi lenék a véleményetekre.Előre is köszi.
(#) CIROKL válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Ez a belinkelt kapcsolás az nem JLH annál inkább a DoZ
(#) zimi1991 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Valahogy sejtettem de egy okos azt mondta az.
Szerinted milyen?Érdemes megépítem v. hagyam?
(#) CIROKL válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Az én véleményemet vedd elfogultnak mert nekem van ilyen kályhám és én személy szerint szeretem a hangzásvilágát .
Bővebben: Link
(#) storm válasza walter hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Én akkor még nem voltam enyire a témában 75 oldalt meg nem szivesen olvasok át és végülis igen kötői kérdés volt
(#) dollerakos válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Ez művészi! Gratulálok!
(#) walter válasza storm hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Bocs,ha a válasz nem volt az.
(#) walter válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Szia!
Erre az erősítőre is van külön egy fórum rovat, ott minden kérdésedre kész a válasz csak olvasnod kell.
(#) storm hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
Szerintetek hogy lenne a jobb??
A tranyók 4mm-es alu L profilon vannak. a doboz 5mm-es aluból van. Van az a megoldás, hogy a doboz hátuljára felfogatom a bordát majd abból az 5mm-es aluból kivágok egy databot és az L profil egyből megy a bordára VAGY nem vágok ki a dobozból és akkor az L profilt csavarozom az 5mm-es alu doboz hátujára belülről majd arra jön rá a borda kívülről. Melyik választás a szerencsésebb?(kicsit nyakatekert lett de hátha értitek )
(#) hugi00 válasza storm hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
En ertem, de a hovezetes milyen lesz 3 "legresnel" (hopaszta) ?
- vagy sikba koszorulteted ?
(#) dollerakos válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Szervusz!

Ahogy az előbb elnézegettem a képeket, tényleg nagyon profi munka, mint azt az előbb futólag jeleztem is. Én még sosem dobozoltam, szerszámaim nincsenek hozzá (hajlítás, megmunkálás stb...), csak kérdezem, hogy ha majd ott tartok, lehet-e ebben az ügyben Hozzád fordulni. Egészen röviden (ha sikerül ), leírnám, hogy mit találtam ki. Nálam a doboz méreteit alapvetően meghatározza a 2 db, 22 x 14 x 14 cm-es hőtömb formájú, talpas hűtőborda, amelyeket, bármily furcsa is, de beletennék a dobozba, a két oldalhoz közel, a 22 cm-es méretük a mélységiránnyal párhuzamosan, a hátlaphoz közel. Szerintem nem okozna gondot a hűtés, ha a burkolat alul-felül és oldalt is rácsos kivitelű lenne (erről majd lejjebb részletesebben...). Közéjük jönnének a lehető legközelebb a panelek, állítva úgy, hogy a végtranzisztorok a legrövidebb vezetékekkel csatlakozzanak. A végtranyókat (BDY73) felműtöm majd a bordákra. a doboz szélessége a standard 43 cm lenne. Az előlap közvetlen közelében, a két oldalához közel lenne a 2 db toroid trafó, + a szűrés alkatrészei, a trafók szintén állítva és megfelelően beforgatva, hogy a lyuk-irányú szórásuk ne okozzon zavart. Elöl középen kezelőszervek, hangerő és bemeneti választó, de szigorúan tengelyes hosszabbítással a hátlaphoz és a tengelyeknek a hossza akár 35-40 cm is lehet. Most jön a lényeg: a doboz csakis valamilyen rácsos anyagból lehet - alul-felül és oldalt is, az előlaptól számítva kb. 10-12 cm-es mélységmérettől kezdve, hogy a hűtőbordák hűteni tudjanak (tehát az előlap közelében jó lenne ha tömör lenne, hogy a tápok ne látsszanak). Ha jól sejtem, alul azért valamilyen szub-sasszi kellene, megfelelő kivágásokkal, mivel a rácsos aljnak nincs tartása, hacsak nem készül valami nagyon vastag anyagból. Gondolom, elég magas talpak is kellenének, hogy alul a légáramlás megfelelő legyen. A kérdés leginkább az, hogy ha egyáltalán az elgondolás jó, hogy hogyan lehetne ezt esztétikailag kielégítően megoldani, hogy ez a rácsos téma ne legyen annyira ijesztő, mert a rács nem annyira bizalomgerjesztő.... - Esetleg milyen színűre festeni stb.... Anyagilag is valahogy kedvezően szeretném alakítani...... Az előlapra még nincs konkrét ötletem, de feliratokat szeretnék majd, itt már valaki jelzett is nekem, hogy csinálna és a hátlapnak viszont mindenképp szigetelőnek kellene lenni a be- és kimenetek miatt. Ha van ötleted és kritikád, írj.

Köszi és üdv.
(#) bakos13gab válasza storm hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Én az "ablakos" megoldásra voksolnék.
(#) bakos13gab válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Nem mellesleg én is azért nem készítettem még el, mert nem tudom hogyan kéne (értékek számolása). Azért vannak helyek, ahol rendesen le van írva, de nem volt még hozzá igazából kedvem.
(#) bakos13gab válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Létezik vastagabb is (mm vastagságú), de akár lehet párosítani egy 3mm-es furnérral. Az stabilitást ad, a nyák meg szép felületet és mégse réz árába megy (bár látványra nem is nyújtja azt). Nyákot amúgy csak egy két helyen láttam ilyen célra és nem is tartom a legjobb megoldásnak, csak inkább bedobtam, mint érdekes ötletet. Ez a furnér is nyaklik, ha ki kell belőle bigyózni a dugót. Mindenképpen merevíteni kellene. A plexi azért lenne a legjobb, mert hát látszik a belseje. Ha esztétikusra megcsinálja az ember, nagyon jól néz ám ki. Ha lenne benne hálózat, akkor a bekapcsolt állapotot ilyen esetben biztosan két glimmlámpával jelezném (glimmlámpa mániás vagyik kicsit), amelyek valahol belül derengenének.
(#) storm válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Igazából az nekem is szimpatikusabb lenne csak.. a baj ott kezdődik, hogy nálam se található túl sok célszerszám ezért nemnagyon szeretnék ablakot vágni a doboz hátujrára Szóval hogyha tegyük fel hogy mind a három felület teljesen simára csiszolom és hővezető pasztát is teszek mind a 3 réteg közé úgy is elfogadható nem?
(#) zimi1991 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Gyönyörű munka nem hiszen ,hogy én ilyen széprre valaha megtudom csinálni
(#) CIROKL válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
[OFF]Dehogy is nem , miért ne építhetnél ilyet vagy hasonlót csak némi kis türelem kell hozzá meg egy pici jártasság a fémek terén ja és a fát sem hagyom ki .
Egyébként a külcsin csak forma meg némi esztétika kérdése , ezekért már kaptam bőven jót és rosszat egyaránt,az én csupasz erősítő elméletem nem mindenkinek jön be a legtöbb ember számára ezek csak kenyér pirítóra emlékeztető tárgyak![OFF]

Vissza kanyarodva az erősítőre már döntöttél hogy JLH vagy esetleg a rokonságba tartozó DoZ lesz megépítve ?
(#) CIROKL válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Egész nyugodtan kérdezz , de a dobozolással kapcsolatosan a dobozolási topikban ha lehet !
(#) zimi1991 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Leht ,hogy mind a kettőt megépítem, dobozt meg lehet ,hogy készen veszek mert szerszámom nincs hozzá és hallotam hogy ha sok kis elkóból áll aa táp meg a kicsatoló ak lehet nyerni egy kis hang javulást mit gondolsz és mennyit tegyek bele?
Következő: »»   74 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem