Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   75 / 221
(#) zimi1991 válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
jah és mit szólsz ehez a tranyókhoz?

SP_A0278.jpg
    
(#) storm válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Szerintem jó az ST mert nekem kevésbé melegszik mint az MJ ami amúgy kivül kicsit vastagabb Habár lehet csak azért mer MJ hamisitott. Szerintem olvasgass utánna nehogy hamisitott tranyót tegyél be mert azzal csak szívni fogsz
(#) CIROKL válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Annyira azért nem kell el aprózni a kondenzátorokat , lehet több darabból belerakni a tápba is meg a kicsatolókat is.
A mennyiség az A-osztálynál nem árt ha több mint a kevés de túlzásokba sem kell esni , szerintem csatornánként a 20E uf az elég a tápba . A kicsatolás meg más kérdés , van aki megelégszik a 4700 uf -al de van akinek a 10000uf -is kevés .
Ezt szerintem majd ha kész paneled lesz akkor próbáld ki saját magad , több kondenzátorral is és a füled eldönti a hangzás béli különbözőségeket .
(#) storm válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Kicsatoló kondinál mi történik ha több van? Úgyértem vannak hangok amik jobban kijönnek?
(#) CIROKL válasza storm hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Igen vannak , a mélyek .
(#) Kovidivi válasza storm hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Csak azt kell nézni, hogy kell-e neked 15Hz alatti mély is, vagy elég a 20Hz Utóbbi esetben elég lesz a kevesebb kondi. Ilyen hatással van a zenére.
(#) zimi1991 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Hallottam ,hogy több tranyóval lehet a hőt csökkenteni mit tudtok erről vmi kapcsolást tudtok?
(#) bakos13gab válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Nem feltétlen a méret számít. Érdemes kipróbálni több különböző kondit párhuzamosan. Pl.: 4700µF + 47µF elko + 1µF MKP vagy ilyenek (nálam ez van). Én nem feltétlen érzem a különbséget, de ez függ fültől és hangsugárzótól.
(#) zimi1991 válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
most már csak egyet nem tudok ,hogy elég e lesz a trafóm hogy tudnám megmérni?Jah és egy ismerős azt mondta(mutatta) rövidre zárom a két végét és akkor mekkora szikrákat dob na én kipróbáltam de még egyszer nem fogom.
(#) storm válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
akkor valószinű elég lesz
(#) bakos13gab válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Ezt a módszert nem ismertem . Hát azt így nem tudom, majd valaki okosabb megmondja. Mekkora a teljesítménye? Ha nem tudod, akkor a méretéből és a szekunder átmérőjéből lehet következtetni (ezt sem csináltam még). Azt a szikráztatást nem tudom, hogy lehet mérhető eredményre váltani. Egyébként ha elég nagy, akkor egyszerűen járatod és ha nagyon melegszik, akkor kevés .
(#) anubis hozzászólása Nov 19, 2010 / 1
 
Helló Mindenki.

Ma megérkezett a trafó a végfokhoz. Két hete vártam már rá. Remélem semmit se számoltak el vagy ilyesmi.
Felteszek pár képet ízelítőnek hátha kiváncsi valaki.

Ja és egy szakmai kérdés. Egyre több helyen látom már hogy a tápegységben a graetz híd diódáival párhuzamosan kötnek 100 nanós kis kondikat, jobb a szűrése? Vagy van értelme igazán?

Előre is köszi a válaszokat.
Ja és a képek.
(#) anubis hozzászólása Nov 19, 2010 / 2
 
na és még egy pár kép
(#) Doncso válasza anubis hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Klassz lett. Első erősítő?
(#) anubis válasza Doncso hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Az első dobozolt erősítőm. Panelokat már gyártottam ezelőtt is.
Ez jólesik tőled mint oszlopos tagtól.
(#) Doncso válasza anubis hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Egész szép lett, hajrá, csak így tovább.
(#) dollerakos válasza anubis hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Szép! Sőt, gyönyörű!!!

A 100 nano helyett el lehet menni 220-ig is és azért jó, mert a diódákon jól láthatóan kivasalja a szinuszt, kevesebb szutyok megy tovább.

Hallotta már valaki ezt a JLH előfokot, amit csatoltam? Kíváncsi lennék rá. Állítólag ez is nagyon jó, de én még nem hallottam...
(#) lamalas válasza anubis hozzászólására (») Nov 19, 2010 / 1
 
Udv,

Jol lesz ez 1 dolgot kiveve: a fektetett hutobordakat. Nem ertem miert csinaljak tobben is ilyenre ...
A fektetett hutoborda holeadasa rosszabb mintha allva lennenek a bordak. Persze nagy hutofeluletnel az allo bordak nagyon magas dobozt eredmenyeznek ami esetleg sokaknak nem tetszik. De akkor is van megoldas: tessek tobb alacsony bordat hasznalni es osszekotni oket alu hiddal. Jobb mint a fektetett borda.
Persze fektetett bordaval is mukodni fog az erosito, csak "miert pisilunk szellel szembe ha nem muszaj?" ...

Egyebkent jo lesz az erositod, csak tarts szep rendet belul, ne legyenek kusza vezetekek, stb.
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Jó lesz ez kérem csak én is egyet értek a lamalassal , mert a fektetett borda sajnos nem nyerő . Ebben ha kételkedne bárki is akkor ki lehet próbálni egy adott kapcsolást PL -ul a JLH-t is ugyan azon beállításokkal fektetett bordákkal és állított bordákkal is és akkor a kételkedés szerte foszlik !
(#) dollerakos válasza anubis hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Azt javasolnám, ha beleszólhatok (az okosabbak úgyis kijavítanak majd...), hogy szerezz egy infrás hőmérőt és figyeld bekapcsolás után számítva, az összeszerelt dobozban 1-2 órán keresztül, hogy mennyi a tranzisztorok kalapjának a hőmérséklete (persze, ilyenkor, hogy meg tudd mérni, le kell szedni a dobozfedelet, de utána tedd is vissza) és ha ez 120 fok fölé emelkedik, akkor változtatni kell a koncepción és mind a 4 tranyót figyeld. Ha gond van, javaslom, vágasd el a bordákat 2 felé és így már felférnének egymás mellé állítva (a 2 oldalon a 2) és az így keletkezett 4 bordára egyesével tedd a tranyókat. Az álló bordák azért sokkal kedvezőbbek, mert a radiátor-hatás így érvényesül igazán, a levegő alulról áramlik felfelé. Talán még szerencsésebb abból a szempontból is, mert a tranzisztorok egymástól messzebb is lennének, tehát egymást sem melegítenék. Ennek ugyan meglenne az a hátránya, hogy a tranyók lekerülnének a panelről, de ha kicsi az FT-jük (nem tudom, milyet használsz, én BDY73-asakat fogok használni, amelyeknek 0,8; egy nagyfrekivel aktívan foglalkozó ismerősöm azt mondta, akár a szobában is körbetekerhetem, ez a tranyó ebben a kapcsolásban ugyan gerjedni nem fog), akkor gerjedékenységtől nem kell tartani. (Persze, az ördög nem alszik, érdemes szkóppal is megnézni....)
(#) CIROKL válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Á francokat nem kell itt okosabbnak lenni , pont ezt irtam az előbb csak nem így fogalmazva . Tehát ha volna kételkedő még mindig akkor elő a fiókból az infrás hőmérőt és lehet méregetni jobbra , balra !
Megnézném én azt a 120 C-fokos tranzisztort ?
A borda darabolásával egyet értek de egy kicsi kiegészitést kell tennem ez irányban , ha darabol akkor ezt úgy célszerű és egészséges hogy egy oldal egy hűtőfelület , a tranzisztoronkénti hűtés az nem nyert .
Idézet:
„BDY73-asakat fogok használni, amelyeknek 0,8; egy nagyfrekivel aktívan foglalkozó ismerősöm azt mondta, akár a szobában is körbetekerhetem, ez a tranyó ebben a kapcsolásban ugyan gerjedni nem fog), akkor gerjedékenységtől nem kell tartani.”

Az lehet hogy maga a tranzisztorod nem fog gerjedni , de az is biztos hogy ha kiakarod drótozni a tranzisztorokat akkor majd ismételten egy gonddal több lesz ami fejtörést okoz majd neked .
Javaslatom a JLH -nál ne drótozz ! eléggé érzékeny az ilyen drótos dolgokra ezért ha nem szeretnél a macikkal megküzdeni ha csak lehet a panelra vagy annak közvetlen közelébe helyezd a vég tranzisztorokat .

(#) dollerakos válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Igaz, a lehetősége megvan a macik megjelenésének, de nem több m-es vezetékekre gondoltam. Elég ügyesen meg lehet oldani pár centis vezetékekkel is. A nagy áramú kör (kollektor és emitter) nincs veszélyben, a bázisok pedig, ahol a kollektor- és emitter-áramok bétáad része folyik, már szintén elegendően nagy, hogy ne nyaljon be semmit. A földelések helyes kialakítása és a táp-alkatrészek megfelelő elhelyezése esetén szerintem ez nem tud brummogni....

Persze, ebben a spéci esetben talán az lenne a legjobb, ha ugyanilyen méretű hűtőbordák lennének, csak a bordák állítva. Így nem kellene semmit barkácsolni, csak azokra átcsavarozni....
(#) anubis válasza lamalas hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Helló Lamalas

Néhány oldallal ezelőtt tettem fel képet az akkor még nyers dobozról. Tudom hogy már akkor is ezt mondtad csak nehéz már változtatni az eredeti elgondoláson. Kipróbálom így. Ha nem tudom így lehűteni akkor változtatok csak rajta.

De értem az aggodalmad.
(#) bandee001 hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Hello Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni az itt fórumozóktól. Megépítettem még régebben a JLH erősítőt 4 csatornára, és ezt szeretném összehozni egy uPC1892 IC-vel készült Dolby dekóderrel. Olyan problémám van vele, hogy összebúg ha a dolbyval használom. Külön külön a csatornák teljesen jók, külön tápegységről üzemel mind csatornánként 2x10000µF kondival, külön Graetz-el. A trafó egy 500VA-es toroid. A trafóról 2 szekunder tekercs van, 1 tekercs 2 tápegységet lát el. Ezzel a dolby előtt nem volt gond, sztereoban használtam, addig semmi baj nem volt vele. Ha van valakinek ötlete hogy miért lehet benne a búgás, és hogy lehetne kiküszöbölni, szívesen várom az ötleteket. ( a dolby adatlapját és kapcsolási rajzokat mellékelem )
Előre is Köszönöm.
Üdv!
(#) bandee001 válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Hello dollerakos!
Azt hiszem technikumban ezt az előfokot építettük meg gyakorlaton. Hallgatni nem hallgattuk, de a mérésekkor elég jónak bizonyult, haza is vittem. De ha otthon leszek előveszem és kipróbálom remélem ennyivel tudtam segíteni
Üdv!
(#) hapro válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Vidd el az enyémet és hallgasd meg.
(#) dollerakos válasza hapro hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Köszi szépen! Ha majd arra járok, előtte telefonálok és egyeztetünk

Üdv, Á.
(#) anubis hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Hello Emberek

Megépítettem ugye a végfokot, bekerült a dobozába. A fedél is felkerült és közben mérem a hőmérsékletet.
Leírom a tapasztalatokat 1órai halk hallgatás után.
Az oldalak beállításai egyformák 1,2 A nyugalmi áram és a tápfesz 35 volt. A féltáp helyesen belőve.

Bal oldal Graetz 72C ,Végfoktranyó (ST) 83C, hűtőborda 55C fok.

Jobb oldal Graetz 74C, végfoktranyó (fairchild) 98C, hűtőborda 62C.

A hidak 25 amperesek szabad ennyire melegedniük?
Az a jobb oldali végfok 98 fokos hőmérséklete nem sok egy kicsit? Vagy elmegy még?
Előre is köszönöm a választ.
A végleges állapotról persze teszek fel majd képet.
(#) bakos13gab válasza anubis hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Hát nem tudom. Elég sokan tűnik. Ezen az adatlapon még normálisnak írja 60W disszipáció mellett (maga a lapka igencsak forró lehet benne, de itt case temperature-re írja). Nézd meg az egyes ábrát. ONsemi 2N3055
Én nem mértem meg az enyémet, de 1,3A mellett szeritnem nem ilyen forró (kézzel még éppen érinthető).
Ez a nagy eltérés is gyanús a két oldal között.
(#) bakos13gab válasza anubis hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
A hidak melegedése szerintem normális. Nem véletlen, hogy olyan a kiképzésük hogy bordára lehessen szerelni őket (szerintem a 25A-t máshogy nem is bírnák). Nálam is elég forróak de hűteni nem kell őket.
Próbáld meg felállítani a dobozt, hogy a bordák függőlegesen álljanak és nézd meg úgy is. Lehet, hogy nem sokat számít, érdemes kipróbálni.
Következő: »»   75 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem