Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
6sz19p 50mA el, nekem 40mA el ment 2W ot 5-6k Ra val leadott.
Fix rácselőfesz? Azaz tegyek a katód alá egy tápot 75V, finombeállítható stabil táppal? És ahogy öregszik a cső folyton méregessek, állítgassak? A katódellenállás miért nem jó ? 2kOhm? Primitív és önbeálló, saját öregedés szabályzás A 75Vx40-50mA az veszteség csatornánként, naés? Ebbe a dobozba, evvel a táppal nem megy el több cső, már ez is nehezen mert 1A el fűtenek a 6sz19p-k. Ebbe a dobozba, és egyben elsődleges projekt most egy 6p1p ecc83 al hajtva, MAJD HA AZ LETISZTULT, CSINÁLTATOK-VESZEK 2 KIMENŐT ÉS KÖZBEN MÁR KÉSZÜL A DOBOZ A 6SZ19P.NEK...ááááá capslock... Valamiből be kell ruházni a 6sz19p kimenőibe, ezért valamit el is kell adni, pedig jó volna ha még a 6p14p is meglenne (elbontottam a 6sz19p kísérlet miatt, most elbontom a 6sz19p-t is a 6p1p miatt). Mindegy a 6p3s szól a háttérben. 6p1p nek szerinted elég egy ecc83 félcső fesz erősítő, a szokásos 1k5 katódba 100k anód munka R és 250-280V táp? 6p1p alá valszeg 280Ohmal kezdek...a rácsot hová kössem?...a tápom sok kicsit feszkóban....talán 285V a 6p1p nek 250V ok vannak Ua Ug2 re...vagy itt is csak a disszipációra figyeljek?
Hamár úgyis ott a 75 V-ot előállító ellenálás, nem lehetne kipróbálni a Loftin-White meghajtást? Mondjuk én ekkor is kétfokozatú meghajtást tennék E88CC-ből, de a csatolókondi nem a végcső előtt lenne, hanem a meghajtócső előtt, ennek is van előnye. Kisebb értékű is elég, mert a meghajtócsőnek nem kell akkora rácslevezető.
Kezd összeállni a saját 6H19П PP-m kapcsolási rajza is.
A bemenő fokozat 6H28Б-B lesz, stabil szűrt DC 6,3V fűtő és szintén stabil 180V tápfeszültséggel. Az első csőfél feszültséget erősít, míg a második katodinként fázist fordít. Ezek a csövek nem fognak az erősítő tetején díszelegni, hanem közvetlen a bemenetnél lesznek, az alaplemez alatt. Ezt egy-egy E88CC -as feszültségerősítő fokozat követi, 400V-os tápfeszültséggel (200V anódfesszel). Ezt követi a 2-2 végtrióda 200V körüli anódfeszültséggel, majd a 3k+3k:8ohm-os kimenőtrafó. A szasszin helyet kap még egy EM80-as is, amellyel együtt összesen 9 db eletroncsövet fog tartalmazni a kapcsolás. Az egyenirányítás, az anódfesz késleltetés, a feszültségstabilizálás, valamint az EM80 vezérlése helyszűke miatt félvezetős lesz.
Akkor mégiscsak a Williamson meghajtás lesz
A kis csőnek viszonylag kicsi az élettartama, fűtésben sem nyersz sokat, érdemes?
Igen, Williamson kapcsolás lesz. Nem a fűtőárammal, hanem a hellyel akarok spórolni, de ha elfér, lehet, hogy E88CC lesz ott is. 60V anódfeszültséget, csőfelenként 4 mA nyugalmi áramot tervezek neki.
A 6N28B 50 V-os cső, 180 V még SRPP-ben is sok neki (100 V kell), vagy van olyan adatlapod, amin szerepelnek nagyobb határadatok ? Akkor tedd közzé légyszíves, nekem is van még néhány ilyen csövem.
Elkészült a 6C33C takarékos verziója. Rengeteg kisérletezgetés kapcsán arra jutottam, hogy nemigen érdemes mindkét csőfelet befűteni (a maradék csőfél tartalékként meleg helyen tárolódik a búrában). 15 W feletti teljesítményt csak a cső túldisszipáltatásával lehet elérni 250 V táppal (22,5 Wattot is elértem 90 W disszipációval 600 ohmon). Fél csővel elvileg valamivel több, mint 11 W mindenképpen elérhető (45 W disszipációval számolva, ez a teljes csövet használva 15 W, 60 W disszipációnál), a gyakorlatban bemelegedett erősítőnél, rendes hálózatnál 14 és 15 w között kezdi vágni a színuszt (30 V cs-cs) 265 V anódfesszel, 100 mA nyugalmi árammal. A közölt kapcsolásnak gyönyörű hangja van, a kimenőtrafó 1,7 K-s. 600 ohmos kimenővel 20 W is gond nélkül megoldható teljes csővel (csöveket válogatni kell 250 V-on csőfelenként is), de nem 60 W disszipációval (amúgy félcsövek szerint is válogatott csövekkel valószínűleg bírná a 70-80 W disszipációt, hűtve talán még a 90-et is (két 45 W-os trióda van az üvegben), de egyrészt nagyon sokat eszik, másrészt folyamatosan nyomon kellene követni a két csőfél egyformaságát is, ami a közös katód és anód miatt szinte lehetetlen (hosszadalmas beindítási procedúrával többé kevésbé megoldható).
Az én kapcsolásom így néz ki, az első cső szabadonválasztott, vagy elhagyható (én szubminiatűrrel csináltam).
Helló mindenkinek. Számolgattam egy kicsit a táptrafót ehhez a kapcsoláshoz és a csatolmányban lévő számokra jutottam SM 102a vashoz. 2 végfokot szeretnék üzemeltetni erről a trafóról plusz egy varázsszemet. Csatoltam a táp kapcsolási rajzát is. A varázsszem egy EM80 lenne, ebben a kapcsolásban. Megnézné valaki hogy jól számoltam? Előre is köszönöm.
A 180V-os verziónál is csak 60V esne a csövön, de lehet, hogy csökkentem a fokozat tápfeszültségét 150 V-ra.
Ez az ábra 50V-os anódfeszültséget ajánl, de akár 150V-ot is megenged. Bővebben: Link
Sziasztok !
1 dilemmával állok szemben , csöves erősítőhöz ( 6p3sz) nyitott vagy zárt hangdoboz illik ? Ha valakinek van tapasztalata kérem ossza meg velem . Most készülök hangfalakat csinálni ... Gábor
Ez elsősorban nem az erősítőtől, hanem a hangszóró(k)tól függ.
Szia !
Magasakat , salnál nézegettem , mély meg van 2 db 16 cm es vifa . Tudom nem ebbe a a topicba tartozik a téma , de nagyon köszönöm a segítségeket .
Köszönöm, ezzel sokat segítettél (nem tudom, hogyan nem sikerült nekem ezt megtalálni).
420V -ból 150V-ot kéne csinálnom, UG2-nek a 6KD6 erőlködőmhöz. Szerintetek jó lenne oda egy fetes-zéneres áteresztő? Csinált már valaki hasonlót ilyen célra?
Íme az elképzelés: (IRF 840 lenne benne)
Szerintem a gitár erősítő topicban, többet tudnának erről mondani számodra.
Az APX -100 ban pl VR 150 stab csővel oldják meg ezt a dolgot, a nagyon hasonló PL 519 csöveknél, ezért gondoltam én is stabilizálásra, csak éppen fettel. Kipróbálom, aztán vagy bejön vagy nem
Idézet: „A katódellenállás miért nem jó ? 2kOhm? Primitív és önbeálló, saját öregedés szabályzás A 75Vx40-50mA az veszteség csatornánként, naés? ” Jó a katódellenállás is, de ekkora áramnál kisebb helyen megoldható a fix rácselőfesz. 75V*0,05A=3,75W a disszipáció az ellenálláson, 8-10 W-os ellenállások kellenek oldalanként, hidegítve, szellősen elhelyezve. Idézet: „Hamár úgyis ott a 75 V-ot előállító ellenálás, nem lehetne kipróbálni a Loftin-White meghajtást?”
Akkor csináljak egy ilyen áteresztőt pl BU 508A-tranyóval?
VR 150-em sajna nincsen.
Idézet: Vegyél, tele a net vele. 300Ft/db. „VR 150-em sajna nincsen.”
4db 470 Ohm 2W fémréteget tettem sorban, azaz 1880 Ohm.
És az 8W Kis hely és 80Ft a 4db...sztereóban 160Ft...Hidegítőnek 220mikro 200V (pc tápokban van egy-két ilyen
VR 150, SZG1P is jó, de jó a tranyós, fetes, vagy kisebb csővel valamilyen stabi elképzelés is. Akárhogyan csinálod, érdemes állíthatóra készíteni (ebből a szempontból a félvezetős megoldások jobbak), a végcső munkapontbeállításánál jól jön.
Bár, ha jobban meggondolom...ECC81-82-85, 6N6P lenne a legjobb...vagy valamilyen lomis PCL típussal (81-84) csinálni satbilizátort, ezek sem foglalnak több helyet, mint a félvezetős megoldás.
ECC 85-öm van egy halom, de a hálózati trafóm fűtéstekercse már így is csúcson jár, mert kb 5A-t zabál a két végcső.
Eddig csak abból indultam ki, hogy mi van itthon... 150V/5W zénerek, IRF 840, IRFP 450 fetek és BU 508.
Egy ilyen megoldás is jó lenne.
Fog müködni, de ha auditiv szempontból nézzük nem az igazi.
Nekem személy szerint az a véleményem, hogy nem szerencsés, ha csak egy feszt stabilizálunk. Vagy mindet, vagy egyet se, az arányok megtartása okán. Csak nem APX-be kell ? Abban én úgy kerültem meg a problémát, hogy segéd trafó, a segédrács , és kiscsöveknek a tápfesz elátás. Nagyon bejött. Tudom macera, de a valamit valamiért itt is igaz "A" osztájú kütyüben lehet jó, mert ott nem rángatodzik az anódfesz, a kivezérlésnek megfelelöen.
Elnézést, hogy beleszólok, nekem a BU508A több helyes is kitűnően bevállt. Használtam RIAA korrektor tápjában is, de a G807SE-is ilyen tápról üzemel...
Köszi hogy lerajzoltad
Ki fogom próbálni, még van egy-két csőnek hely a sasszin. A stab cső max anódáramát a 6KD6 max rácsdisszipációjára méretezzem? Van 6P14P/6P15P-m is, az hasonlít az EL 84-re és bírná is a szükséges rácsáramot. Ugye? Ha a pl felső ellenállás helyére potit rakok, akkor szabályozni is tudom?
Igen de ha az A oztály miatt nem rángatózik az anódfesz akkor pont annyira nem rángatózik a sima osztott fesz sem azaz minek stabilizálni a segrácsfeszt ha az anódfesz csak simán akkora amekkora maradt...
A 6P3S segédrács elé most én is teni fogok védő R-t csak nem tudom mekkorát talán 470Ohm 2W sorban?
Kb. ilyennek tervezem első PP erősítőmet. A rajz természetesen még nem végleges. Az sem biztos, hogy E88CC lesz a "középső" cső. Valószínű egy kapcsolható visszacsatolást is rakok még bele.
A 6P14P tökéletes neked. Valószínűleg nem a felső ellenállást kéne szabályozni, hanem inkább az alsót (de ez csak a kapcsolásban derül ki, mert előre nem tudjuk mennyire módosít a segédrácsáram). Legegyszerűbb, ha fogsz egy 330 K-s potit, egyik fele az anódra, másik a testre, közepe a rácsra, beállítani, megmérni, kicserélni fix ellenállásokra (az egyszerűsége miatt eleve fix ellenállásokkal is lehet kisérletezni, igaz, akkor később nem lehet csavarhúzósan változtatni rajta). A jelölt értékekkel 2 db 6L6G-hez 420 V körüli tápnál valószínűleg elég közel lesz a jó értékhez a segédrács 6P14P-vel (nem tudom a 6KG6-nál mennyire fog módosulni, de durva eltérés nem lesz szerintem).
ezt a dobozt láttam valahol..."hátha valaki lát fantáziát benn..." szöveggel valami hibridhez ...
Szerintem a varázsszemet hajítsd ki egy triódás nem bucsu kategória, nagyon jó hangú a 6sz19p. elöl pont jól nézne ki 3db e88cc ecc88 vagy elsőnek ecc83 aztán 2db e88cc aztán hátul 2-2 6sz19p, de köztük a kis csövek...de ez csak a véleményem, tőlem csinálhatsz karácsonyfát, az enyém sem szebb... |
Bejelentkezés
Hirdetés |