Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1111 / 2208
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Nov 9, 2010
6sz19p 50mA el, nekem 40mA el ment 2W ot 5-6k Ra val leadott.
Fix rácselőfesz? Azaz tegyek a katód alá egy tápot 75V, finombeállítható stabil táppal? És ahogy öregszik a cső folyton méregessek, állítgassak?
A katódellenállás miért nem jó ? 2kOhm?
Primitív és önbeálló, saját öregedés szabályzás
A 75Vx40-50mA az veszteség csatornánként, naés?

Ebbe a dobozba, evvel a táppal nem megy el több cső, már ez is nehezen mert 1A el fűtenek a 6sz19p-k.

Ebbe a dobozba, és egyben elsődleges projekt most egy 6p1p ecc83 al hajtva, MAJD HA AZ LETISZTULT, CSINÁLTATOK-VESZEK 2 KIMENŐT ÉS KÖZBEN MÁR KÉSZÜL A DOBOZ A 6SZ19P.NEK...ááááá capslock...

Valamiből be kell ruházni a 6sz19p kimenőibe, ezért valamit el is kell adni, pedig jó volna ha még a 6p14p is meglenne (elbontottam a 6sz19p kísérlet miatt, most elbontom a 6sz19p-t is a 6p1p miatt).

Mindegy a 6p3s szól a háttérben.

6p1p nek szerinted elég egy ecc83 félcső fesz erősítő, a szokásos 1k5 katódba 100k anód munka R és 250-280V táp?
6p1p alá valszeg 280Ohmal kezdek...a rácsot hová kössem?...a tápom sok kicsit feszkóban....talán 285V a 6p1p nek 250V ok vannak Ua Ug2 re...vagy itt is csak a disszipációra figyeljek?
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Nov 9, 2010
Hamár úgyis ott a 75 V-ot előállító ellenálás, nem lehetne kipróbálni a Loftin-White meghajtást? Mondjuk én ekkor is kétfokozatú meghajtást tennék E88CC-ből, de a csatolókondi nem a végcső előtt lenne, hanem a meghajtócső előtt, ennek is van előnye. Kisebb értékű is elég, mert a meghajtócsőnek nem kell akkora rácslevezető.
(#) varttina válasza joepapa hozzászólására (») Nov 9, 2010
Kezd összeállni a saját 6H19П PP-m kapcsolási rajza is.
A bemenő fokozat 6H28Б-B lesz, stabil szűrt DC 6,3V fűtő és szintén stabil 180V tápfeszültséggel. Az első csőfél feszültséget erősít, míg a második katodinként fázist fordít. Ezek a csövek nem fognak az erősítő tetején díszelegni, hanem közvetlen a bemenetnél lesznek, az alaplemez alatt.
Ezt egy-egy E88CC -as feszültségerősítő fokozat követi, 400V-os tápfeszültséggel (200V anódfesszel). Ezt követi a 2-2 végtrióda 200V körüli anódfeszültséggel, majd a 3k+3k:8ohm-os kimenőtrafó. A szasszin helyet kap még egy EM80-as is, amellyel együtt összesen 9 db eletroncsövet fog tartalmazni a kapcsolás.
Az egyenirányítás, az anódfesz késleltetés, a feszültségstabilizálás, valamint az EM80 vezérlése helyszűke miatt félvezetős lesz.
(#) hgy válasza varttina hozzászólására (») Nov 9, 2010
Akkor mégiscsak a Williamson meghajtás lesz
A kis csőnek viszonylag kicsi az élettartama, fűtésben sem nyersz sokat, érdemes?
(#) varttina válasza hgy hozzászólására (») Nov 9, 2010
Igen, Williamson kapcsolás lesz. Nem a fűtőárammal, hanem a hellyel akarok spórolni, de ha elfér, lehet, hogy E88CC lesz ott is. 60V anódfeszültséget, csőfelenként 4 mA nyugalmi áramot tervezek neki.
(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Nov 9, 2010
A 6N28B 50 V-os cső, 180 V még SRPP-ben is sok neki (100 V kell), vagy van olyan adatlapod, amin szerepelnek nagyobb határadatok ? Akkor tedd közzé légyszíves, nekem is van még néhány ilyen csövem.
(#) sturbi hozzászólása Nov 9, 2010
Elkészült a 6C33C takarékos verziója. Rengeteg kisérletezgetés kapcsán arra jutottam, hogy nemigen érdemes mindkét csőfelet befűteni (a maradék csőfél tartalékként meleg helyen tárolódik a búrában). 15 W feletti teljesítményt csak a cső túldisszipáltatásával lehet elérni 250 V táppal (22,5 Wattot is elértem 90 W disszipációval 600 ohmon). Fél csővel elvileg valamivel több, mint 11 W mindenképpen elérhető (45 W disszipációval számolva, ez a teljes csövet használva 15 W, 60 W disszipációnál), a gyakorlatban bemelegedett erősítőnél, rendes hálózatnál 14 és 15 w között kezdi vágni a színuszt (30 V cs-cs) 265 V anódfesszel, 100 mA nyugalmi árammal. A közölt kapcsolásnak gyönyörű hangja van, a kimenőtrafó 1,7 K-s. 600 ohmos kimenővel 20 W is gond nélkül megoldható teljes csővel (csöveket válogatni kell 250 V-on csőfelenként is), de nem 60 W disszipációval (amúgy félcsövek szerint is válogatott csövekkel valószínűleg bírná a 70-80 W disszipációt, hűtve talán még a 90-et is (két 45 W-os trióda van az üvegben), de egyrészt nagyon sokat eszik, másrészt folyamatosan nyomon kellene követni a két csőfél egyformaságát is, ami a közös katód és anód miatt szinte lehetetlen (hosszadalmas beindítási procedúrával többé kevésbé megoldható).
Az én kapcsolásom így néz ki, az első cső szabadonválasztott, vagy elhagyható (én szubminiatűrrel csináltam).

IMG_0002.jpg

(#) vikipapa hozzászólása Nov 9, 2010
Helló mindenkinek. Számolgattam egy kicsit a táptrafót ehhez a kapcsoláshoz és a csatolmányban lévő számokra jutottam SM 102a vashoz. 2 végfokot szeretnék üzemeltetni erről a trafóról plusz egy varázsszemet. Csatoltam a táp kapcsolási rajzát is. A varázsszem egy EM80 lenne, ebben a kapcsolásban. Megnézné valaki hogy jól számoltam? Előre is köszönöm.
(#) varttina válasza sturbi hozzászólására (») Nov 10, 2010
A 180V-os verziónál is csak 60V esne a csövön, de lehet, hogy csökkentem a fokozat tápfeszültségét 150 V-ra.
Ez az ábra 50V-os anódfeszültséget ajánl, de akár 150V-ot is megenged. Bővebben: Link
(#) dragon073 hozzászólása Nov 10, 2010
Sziasztok !
1 dilemmával állok szemben , csöves erősítőhöz ( 6p3sz) nyitott vagy zárt hangdoboz illik ? Ha valakinek van tapasztalata kérem ossza meg velem . Most készülök hangfalakat csinálni ...
Gábor
(#) varttina válasza dragon073 hozzászólására (») Nov 10, 2010
Ez elsősorban nem az erősítőtől, hanem a hangszóró(k)tól függ.
(#) dragon073 válasza varttina hozzászólására (») Nov 10, 2010
Szia !
Magasakat , salnál nézegettem , mély meg van 2 db 16 cm es vifa .
Tudom nem ebbe a a topicba tartozik a téma , de nagyon köszönöm a segítségeket .
(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Nov 10, 2010
Köszönöm, ezzel sokat segítettél (nem tudom, hogyan nem sikerült nekem ezt megtalálni).
(#) Bassmester hozzászólása Nov 10, 2010
420V -ból 150V-ot kéne csinálnom, UG2-nek a 6KD6 erőlködőmhöz. Szerintetek jó lenne oda egy fetes-zéneres áteresztő? Csinált már valaki hasonlót ilyen célra?
Íme az elképzelés: (IRF 840 lenne benne)

FET stab.jpg

(#) jampi válasza dragon073 hozzászólására (») Nov 10, 2010
Szerintem a gitár erősítő topicban, többet tudnának erről mondani számodra.
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2010
Az APX -100 ban pl VR 150 stab csővel oldják meg ezt a dolgot, a nagyon hasonló PL 519 csöveknél, ezért gondoltam én is stabilizálásra, csak éppen fettel. Kipróbálom, aztán vagy bejön vagy nem
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Nov 10, 2010
Idézet:
„A katódellenállás miért nem jó ? 2kOhm?
Primitív és önbeálló, saját öregedés szabályzás
A 75Vx40-50mA az veszteség csatornánként, naés?

Jó a katódellenállás is, de ekkora áramnál kisebb helyen megoldható a fix rácselőfesz. 75V*0,05A=3,75W a disszipáció az ellenálláson, 8-10 W-os ellenállások kellenek oldalanként, hidegítve, szellősen elhelyezve.
Idézet:
„Hamár úgyis ott a 75 V-ot előállító ellenálás, nem lehetne kipróbálni a Loftin-White meghajtást?”

(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2010
Akkor csináljak egy ilyen áteresztőt pl BU 508A-tranyóval?
VR 150-em sajna nincsen.
(#) Action2K válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 10, 2010
Idézet:
„VR 150-em sajna nincsen.”
Vegyél, tele a net vele. 300Ft/db.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Nov 10, 2010
4db 470 Ohm 2W fémréteget tettem sorban, azaz 1880 Ohm.
És az 8W
Kis hely és 80Ft a 4db...sztereóban 160Ft...Hidegítőnek 220mikro 200V (pc tápokban van egy-két ilyen
(#) sturbi válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 10, 2010
VR 150, SZG1P is jó, de jó a tranyós, fetes, vagy kisebb csővel valamilyen stabi elképzelés is. Akárhogyan csinálod, érdemes állíthatóra készíteni (ebből a szempontból a félvezetős megoldások jobbak), a végcső munkapontbeállításánál jól jön.
Bár, ha jobban meggondolom...ECC81-82-85, 6N6P lenne a legjobb...vagy valamilyen lomis PCL típussal (81-84) csinálni satbilizátort, ezek sem foglalnak több helyet, mint a félvezetős megoldás.
(#) Bassmester válasza sturbi hozzászólására (») Nov 10, 2010
ECC 85-öm van egy halom, de a hálózati trafóm fűtéstekercse már így is csúcson jár, mert kb 5A-t zabál a két végcső.
Eddig csak abból indultam ki, hogy mi van itthon... 150V/5W zénerek, IRF 840, IRFP 450 fetek és BU 508.
Egy ilyen megoldás is jó lenne.
(#) hangszoros válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 10, 2010
Fog müködni, de ha auditiv szempontból nézzük nem az igazi.
Nekem személy szerint az a véleményem, hogy nem szerencsés, ha csak egy feszt stabilizálunk. Vagy mindet, vagy egyet se, az arányok megtartása okán.
Csak nem APX-be kell ?
Abban én úgy kerültem meg a problémát, hogy segéd trafó, a segédrács , és kiscsöveknek a tápfesz elátás. Nagyon bejött.
Tudom macera, de a valamit valamiért itt is igaz
"A" osztájú kütyüben lehet jó, mert ott nem rángatodzik az anódfesz, a kivezérlésnek megfelelöen.
(#) lpcollector válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 10, 2010
Elnézést, hogy beleszólok, nekem a BU508A több helyes is kitűnően bevállt. Használtam RIAA korrektor tápjában is, de a G807SE-is ilyen tápról üzemel...
(#) Bassmester válasza sturbi hozzászólására (») Nov 10, 2010
Köszi hogy lerajzoltad
Ki fogom próbálni, még van egy-két csőnek hely a sasszin.
A stab cső max anódáramát a 6KD6 max rácsdisszipációjára méretezzem? Van 6P14P/6P15P-m is, az hasonlít az EL 84-re és bírná is a szükséges rácsáramot. Ugye?
Ha a pl felső ellenállás helyére potit rakok, akkor szabályozni is tudom?
(#) joepapa válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 10, 2010
Igen de ha az A oztály miatt nem rángatózik az anódfesz akkor pont annyira nem rángatózik a sima osztott fesz sem azaz minek stabilizálni a segrácsfeszt ha az anódfesz csak simán akkora amekkora maradt...

A 6P3S segédrács elé most én is teni fogok védő R-t csak nem tudom mekkorát talán 470Ohm 2W sorban?
(#) varttina hozzászólása Nov 10, 2010
Kb. ilyennek tervezem első PP erősítőmet. A rajz természetesen még nem végleges. Az sem biztos, hogy E88CC lesz a "középső" cső. Valószínű egy kapcsolható visszacsatolást is rakok még bele.
A 6P14P tökéletes neked. Valószínűleg nem a felső ellenállást kéne szabályozni, hanem inkább az alsót (de ez csak a kapcsolásban derül ki, mert előre nem tudjuk mennyire módosít a segédrácsáram). Legegyszerűbb, ha fogsz egy 330 K-s potit, egyik fele az anódra, másik a testre, közepe a rácsra, beállítani, megmérni, kicserélni fix ellenállásokra (az egyszerűsége miatt eleve fix ellenállásokkal is lehet kisérletezni, igaz, akkor később nem lehet csavarhúzósan változtatni rajta). A jelölt értékekkel 2 db 6L6G-hez 420 V körüli tápnál valószínűleg elég közel lesz a jó értékhez a segédrács 6P14P-vel (nem tudom a 6KG6-nál mennyire fog módosulni, de durva eltérés nem lesz szerintem).
(#) joepapa válasza varttina hozzászólására (») Nov 10, 2010
ezt a dobozt láttam valahol..."hátha valaki lát fantáziát benn..." szöveggel valami hibridhez ...

Szerintem a varázsszemet hajítsd ki egy triódás nem bucsu kategória, nagyon jó hangú a 6sz19p.
elöl pont jól nézne ki 3db e88cc ecc88 vagy elsőnek ecc83 aztán 2db e88cc aztán hátul 2-2 6sz19p, de köztük a kis csövek...de ez csak a véleményem, tőlem csinálhatsz karácsonyfát, az enyém sem szebb...
Következő: »»   1111 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem