Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1048 / 3996
(#) gg630504 válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Az akkudba 16 h * 250 mA = 4000 mAh töltést kell belepaszírozni ( az általad megadott adatokkal ).
A töltőd 130 mA-t csorgat.
Tehát 4000 mAh / 130 mA = 30,7 h-n keresztül kell töltened.
---
Nekem 'GP Power Bank 4' van, normális, hogy jó kézmeleg mind az akku mind a töltő.
A töltő leírása nekem 2500 mAh-s akkura 19 h időt ír.
(#) bbalazs_ válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Az akkuk eredetileg valamennyire fel vannak toltve.
Az akkuknal az elejen celszeru 'formazni', azaz par teljes merites (1.2V-ig) es teljes feltoltesi ciklust erdemes csinalni.
Szoval szerintem meritsd le csontig, aztan utana rakd ra a toltore. Ha hozza adtak, akkor szinte biztosan automata (ha van rajta valami piros/zold led, ami a vegen vilagit, akkor bingo).
(#) rolandi350 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Csak zöld LED van rajta és csak akkor világít amikor tölt.
Ha befejezi szerintem akkor is zöld lesz.
Most csak azon lepődök meg hogy 1,4V 5 óra töltés után, holott 1,2V volt amikor rátettem.
Namármost akkor hagyhatom rajta az előírt 16H-ra hiába már max 1,4V-on van?
(#) lapose válasza blackdog hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia!
Az LCD-ket váltóáramról kell táplálni, és az a FEt állítja elő a szükséges feszültséget a tizedespont részére(angolul: decimal point). Ha nem akarod használni a tizedes pontot nem muszáj beültetni.
(#) rolandi350 válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

A töltőm nem 130mA-t csorgat hanem 220-at annyi is van ráírva a töltőre, meg le is mértem. Bár neten tényleg valahol 130-at írnak.
(#) nikolatesla hozzászólása Nov 10, 2010 /

Hali!
Amiről tegnap beszéltünk,hogy a gépem ki kapcsol mikor hozzá érek valóban a földeléssel volt gond.
Még pedig nem kis gond,mivel végig néztem szakadás mérővel a földet az elosztóig és akkor vettem észre,hogy el volt szenesedve nem egy két vezeték amit gondolok én okoztam a sok áram felvétellel.
Na és ahol el volt szenesedve ott a földelés le volt szakadva a bejövő fő kábelről mikor vissza tettem nem volt semmi baj a géppel de a szenesedett vezetékeket valahogy ki kel bontani és kicserélni.
A segítséget köszönöm. nem gondoltam,hogy nem érintkezik.
(#) Pepepen válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szerintem fokozatosan próbáld,amíg meg nem szűnik a probléma.
Először kondi a zavarforrásnál ,minél nagyobb, akár több mikró( de olyan ami nagyon kis induktivitású (kerámia)! ),
antiparalell dióda méginkább szupresszordióda.
Azután LC tag , komplett szűrőt csak a legvégső esetben érdemes...
A vezérlő rész és a relé szűrését is érdemes megnézni.
(#) Pepepen válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

A NiCa és a NiMH akksikat is 0,9-1,1V-ig merítik a kisütő fukciójú készülékek.
Egyébként nagyon gyártó függő dolog az akksi ,egyesek a 0,8V alatti értéket adják meg mélykisülésnek, de van olyan cellám, amit rendszeresen 0,4-0,5-ig merítettek, mégis működik(még).
(#) blackdog válasza lapose hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Bocsi, de továbbra sem értem.
Hogyan lesz ebből váltó? Nem csak a 3db tizedes pont van idekötve.
(#) gg630504 válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hmmm...
Az enyémre írva 180 mA,
mérve rövidzárási áramerősség 440 mA,
üresjárati feszültség 5.99 V.
Terhelve nem mértem - bár úgy kellene.
---
A papír leírás szerint korlátlan ideig a töltőn tartható az akku, ugyanakkor egy másik leírás szerint nincs benne csepptöltő.
De legalább nem került sokba. Eddig.
(#) lapose válasza misi93 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szia!

Nem a legjobb kép de használható.
(#) lapose válasza blackdog hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Hanem még mi? Az LCD kijelzőknek van egy közös pólusuk, ezt jelölik BP(back plane)-vel. Ehhez képest kell ellenkező fázisú jel a működtetéshez. Mivel ebben a kapcsolásban a FET fázist fordít, a drain kivezetésén ott a szükséges jel. Ott a rajzon a három átkötés helye, attól függően, hogy melyik tizedespontot akarod használni, azt kell átkötni.

LCD.djvu

(#) smiler79 válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Mindenképpen rakj antiparalell diódát, varisztort és LC szűrőt, ezek együtt már megoldja a problémát, mekkora áramot kapcsolgatsz, és mekkora a vezetősáv mérete a nyákon, mert ez is okozhat az ellenállása miatt PL fezsültségesést, de ez már a találgatás része! Azt nézd meg, hogy watchdog reset történik, vagy csak téves info kerül a bemenetre!
(#) MolnarG válasza Pepepen hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

@smiler79 , Pepepen

A vezérlő szűrésével szerintem semmi probléma, minden integrált áramkör táplábához a lehető legközelebb van egy 4u7 tantálkondi és egy 100 nF-os fóliakondi párhuzamosan, tápvezetékek csillagpontból, kétoldali teliföld. Relét egy tranzisztor húzza be, relé tekercsen van védődióda. A relé érintkezőiről 1.8 mm széles átónozott vezetősávok visznek a tőle kb. 1 cm-re lévő csatlakozóhoz. A relé OMRON, 8 A-t tud kapcsolni, a szivattyú induláskor 3 A-rel rántja meg a tápot, működés közben 0,8 A-re beáll. Az antiparallel dióda biztos, hogy jó ötlet egy DC-motorhoz (a szivattyút DC motor hajtja)? Amikor hiba van akkor resteli a kontrollert és az LCD-n néha fura karakterek tűnnek fel.
(#) smiler79 válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Nálam még a tápon (mikrovezérlő tápjai) szokott még lenni egy mini tekercs is 47nH ha jól emlékszem, de ez nem biztos! Az antiparalell diódét felejtsd el! Oszcilloszkóppal nézd meg a tápokat a mikrokontrolleren, amit írtál az a watchdog resetre utal! Ha kapcsolóüzemű tápot használsz, nézd meg, hogy tudja-e az impulzusterhelést utánpótolni (oszcilloszkóp!). A védődióda shottky? A relé nem túl egészséges, a kapcsolgatásra (ívhúzás), inkább FET-et használj közvetlen kapcsolni a szivattyút!
A javaslatom, hogy mindenképp rakj a tápra egy oszcilloszkópot, és figyeld a tranzienseket! Ha ez megvolt esetleg a részletek ismeretében könyebben tudunk segíteni!
(#) Pepepen válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

1. A watchdog reset valóban utalhat a táp pillanatnyi "elfogyására" is.
2. A relé érintkezőin szoktak még RC tagot is használni(bár inkább AC esetén).
3. A szivattyú vezetéke, ha rossz helyen megy ( pl. a panel közelében), vagy hosszú , indukálhat zavarjelet.
Processzoros beléptetőrendszerhez van az ajtómágneshez zavarszűrő, ami mindig megoldotta az ilyen problémát ( zsugorcsőben kivezetésekkel szupresszordióda,vele párhuzamosan soros 220nF-47Ohm)
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 11, 2010 /

Helló!
Egy rövid kérdésem lenne csak:
Egy trafón van két külön szekunder tekercs, különböző menetszámokkal. Szeretném mindkettő tekercset feszültségkétszerező módszerrel egyenirányítani: Bővebben: Link. Összeköthető-e a két GND? Tudom, hogy nagy lesz a brumm feszültség, és nem a legjobb megoldás, de ezek most nem fontosak, a megfelelő feszültség inkább. Köszönöm a választ!
(#) lapose válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szia!
A rajzodon nincs gnd!
Azt a kapcsolást kellett volna felraknod, amit meg szeretnél valósítani.
Ha a két tekercsed egymástól független, akkor megcsinálhatod a két feszültségduplázót, és utána az egyik pontjukat közösítheted(nem egyértelmű, hogy hogy szeretnéd összekötni).
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 11, 2010 /

Sziasztok!

Ezt a kapcsolást tervezem megépíteni. Olyan kérdésem lenne, hogy az IRFZ44-es FET-et és az MBR10100-as diódát mivel lehetne helyettesíteni, ha nem kapnék pont ilyen alkatrészeket?

Köszi
(#) lapose válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Mindenhol kaphatóak, de legyen.
(#) Kovidivi válasza lapose hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Lerajzoltam! Így képzeltem el.

tapegyseg.jpg

(#) lapose válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Működni fog.
(#) kendre256 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Működni fog.
A földhöz képest mondjuk pl. +18V-ot és -18V-ot, meg mondjuk +6,5V-ot és -6,5V-ot fog adni (tekercsektől függően persze, de +- U1 és +- U2 feszültségek lesznek).
Ezt csak azért írom, mert feszültségkétszerezésről írtál, de a bekötésed szerint nem a kétszerezésnek van jelentősége.
(#) Bigpeterson hozzászólása Nov 11, 2010 /

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok.

Építenék TDA 2040-ből egy végfokot. Az lenne a kérdésem, hogy a mellékelt képen helyes-e az elképzelésem a "vezetékezésről"?

Illetve hogy két végfoknak +-20V vagy 2x +-20V, aaz +-40v-ra van szüksége. Ha egyik sem, akkor körülbelül mennyire lehetne szüksége?

Köszönök minden segítséget

Üdv:

Bigpeterson

heyles.JPG

(#) misi93 válasza lapose hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Nagyon köszönöm! A ledet hol lehet beszerezni? Vagy tehetek bele 3 különböző színű ledet?
Köszönöm.
(#) lapose válasza Bigpeterson hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szia!

Jó a bekötésed. A 2*20V a maximuma ennek az IC-nek, inkább 2*16-18V kellene.
(#) lapose válasza misi93 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

RGB-LEd-et keress. Pl.: Bővebben: Link
Itt egy jobb minőségű rajz.

Candle.gif

(#) misi93 válasza lapose hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Köszi! Tudtam, hogy valami "R" betűvel kezdődik de nem ugrott be és még a rajzon is ott van. .
(#) sany hozzászólása Nov 11, 2010 /

Egy SRAM memóriából , hogyan lehet készíteni egy LIFO jellegű memóriát?

Tud ehhez valaki segítséget ajánlani?
(#) Bigpeterson válasza lapose hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Köszi!

Szeretnék beletenni egy hangszínszbályzót, a kapcs rajzát mellékeltem. Tandem potmétert tennék bele, ide Lineáris kell?

Ez 5-12v között működik. Így akkor mekkora trafó kellene.

Bocsi ha fárasztó vagyok, de inkább kérdezek minthogy elbaltázzam

szabalyzo.JPG

Következő: »»   1048 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem