Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Nem lesz terhelve, csak egy kis elszívó ventit fog hajtani. Semmiképp nem oldható meg?
Próbáld meg felpörgetni egy indítóval. De lehet, hogy sok lesz neki. Kísérletezni kell különféle kondikkal.
Szia !
Én egy fűnyírót csináltam hasonló motorral. Nem kondenzátort használtam. Egy 250W-os HGLI fojtótrafót használtam helyette ! (elmegy 125W-os fojtótrafóval is, csak egy picit gyengébb). A trafó állandó üzemben van rákötve a két tekercsre mintha állandó üzemű kondenzátor lenne. Tökéletesen működik terheléssel is és örökös ! Az elv ugyan az a kondi siettet a fojtó trafó késleltet (kapacitív - induktív). Üdv.: moele
Szia!
Már egy párszor leírtam ezen a fórumon,de Neked is leírom.Amelyik tekercset segédfázisnak akarod használni, köss vele sorba egy Amper mérőt.Tudod hogy a motor üzemi árama max. 2,6A lehet.Az A-mérő és a tekercs közé annyi kondit kell rakni,míg az áram 2,6 A nem lesz.Ezután vedd ki az A-mérőt. Ez üzemi kondi lesz.Ezt állandóan rajta hagyhatod a motoron.Ha ezzel stabilan elindul nem kell indító kondit raknod.Az hogy Kw-onként mennyi kondi kell,sok mindentől függ.Az ökölszabály 75mF/Kw.A korrekt az a módszer amit leírtam.Ha +indítókondit akarsz rakni,akkor az üzemi kondenzátorral párhuzamosan kell további kondikat rakni nyomógómbon vagy áramrelén keresztül.Vigyázz!!Az áram ráz. Óvatosan a kondenzátorokkal.
Köszönöm a rajzot. Így bekötve szépen működik
Már csak az indítószekrényét kell megcsináljam szépen. van motorindítóm 63Aes mágneskapcsolóm meg egy siemens motorvédő kapcsolóm amiről nem sokat tudok ez utóbbihoz tudnátok segítséget adni ? linkelem a képeit: http://www.kepfeltoltes.hu http://www.kepfeltoltes.hu
Szééép
Erről a módszerről még nem is halottam. DE tetszik
Ez teljesen üzembiztos. Az egyik szomszéd használja így a fűnyíróját.
Szia !
Próbáld ki és meglátod milyen tökéletes. Igaz a fojtótrafó felfogatása, és esetleges burkolása kis fáradságba kerül, de megéri ! A régi HGL izzók trafói jók, fojtóként üzemeltek annó. Van 125-250 és 400W-os is. Már sok a MÉH telepen végzi. Motoronként még be is lehet állítani a fojtótrafó légrését, ha szükséges. Örülök, hogy segíthettem ! Üdv.: moele
Köszönöm a leírást!
Végül is a módszered révén kiderült, hogy 50µF-os tartó kondi kellett. Indítónak volt itthon 100µF-os. Tökéletesen muzsikál a motor.
Szia.
Idézet: „Motoronként még be is lehet állítani a fojtótrafó légrését, ha szükséges.” Ezt úgy érted, hogy ehhez szét kell kapni a trafó vasmagját? Amugy nem azért mondtam, csak még nem halottam erről a módszerről, csak a "kondisról". A leírt elvet teljesen el tudom képzelni. Végülis, szerintem is mindegy, hogy a segédfázis késik, vagy siet, az a lényeg, hogy valamelyik csak legyen a főfázishoz képest. Jut eszembe halottam is,(vagy láttam is itt HE-n), hogy némely motorokat csináltak úgy régen 230-ra, hogy már beépített volt ez a segédfázisú "üzem", kondi nélkül!. Akkor biztos azt is úgy valósították meg, hogy jó nagy ohm (esetleg k ohm számú, nem tudom) számú legyen a segédfázis tekercs ellenállása, ezzel késleltetve a segédfázist a főfázishoz képest. Csak ez beépítve volt, szemben a HGLI folytótrafóhoz képest. Akkoriban még gondolkodtam is, hogy hogy lehetséges az, kondi nélkül. De mostmár tudom. Hiába, fiatal vagyok még Üdv.Tomi
Szia!
Idézet: „némely motorokat csináltak úgy régen 230-ra, hogy már beépített volt ez a segédfázisú "üzem", kondi nélkül!.” Azok kétfázisú rendszerhez voltak tekercselve, de mivel ezek a megszűntek, a másik fázisból lett kialakítva a segédfázis. A tekercsek úgy helyezkedtek el, hogy gerjesztésük középpontja a motor tengelye körül szimmetrikusak voltak és egyenlő távolságban. Ezt nem minden horonyszámmal lehet megvalósítani úgy, hogy a fordulat is megfelelő legyen (póluspárok kialakítása). Erre volt példa a "testvérek" mosógép motorja, amiben még forgásirányt is lehetett váltani és nem volt szükség kondenzátorra.
Szia !
Figyelj, csak fel kell lazítani a trafó vasmagját szorító csavarokat. Ez E-I alakú vasmag. Az E és I része között van a légrés prespán lappal kialakítva. Ott tudod szabályozni , ha szükséges a légrés állítása. Ehhez nem kell szétszedni a trafót. HGL fojtó ( régi higanygőzlámpák előtétjei ). Évek óta nagyon sok motor működik így amit ilyen átalakítással oldottam meg, biztonságosan hiba nélkül. Üdv.: moele
Szia !
Ahogy írod, úgy üzemeltek, csak "cerimel" (zománcozott, vagy selyemszigetelésű ellenálláshuzal ) volt megtekerve a segédfázis. Még a mai napig is gyártanak ilyen motorokat. Egy áramrelén keresztül kapcsolódik rá a segédfázisra. Nagyon jó és ésszerű megoldás. Már gyártanak olyan szilárdtest relét is ami ezt a célt szolgálja. Üdv.: moele
Sziasztok
olyan kérdésem lenne hogy,15 kw-os motornak indításhoz hány amper kellene! Csillag deltába lehet kötni! Nálam 3×20 amper van !Szerintetek elég lenne induláshoz lomha biztosítóval? Várom a válaszokat !Egyébként egy brikettáló gépen lenne!
Szia!
Deltában kevés lesz a 20A. 3x32 kellene.
Valami mód van rá ahogy elég legyen?
Ha csillagban hajtod, akkor van mód, de úgy meg ereje nem lesz.
Szia!
Gratulálok,és örülök a sikerednek.
A motor adattáblájára a 31.4 amper van írva ha beindítás beleférne a 3×20 amperbe akkor csillagból már át tudnék váltani ! Szerinted úgy sem lenne jó ?
Indítás csillagkapcsolásban, aztán az üzemi fordulatszám elérésekor átkapcsolás deltába. (szépséghiba a két mágneskapcsoló)
Na és deltában mi lesz? Szerinted a 31,4A-hoz mit fognak szólni 20A-es kismegszakítók?
A brikettálón van üresjárat, vagy terhelés alatt indul a motor?
Pardon nem osztani, hanem szorozni "gyökhárommal"...
Nincs rá mód, hogy elég legyen, ahogy kadarist ecseteli.
Nincs Rajta üres járat
Akkor csak kellenek a 3×32-es kismegszakítók?
Jó lenne. Vagy még több.
Meg a szolgáltatóval is illik tisztázni, hogy tudja-e a hálózat... Lehet, hogy csak 16A-re van behúzva vezeték.
Az már rendben van ! Meg nálam most is 3×20 van ! Azt mondták 3×32 mehetne a dolog !
Akitől venném a gépet ő 3×32 amperről használta és azt mondja simán volt kötve és bírta az indítást de mellette még mentek neki motorok ! PL,daráló motor 4,5 kw,os szárító meg ilyesmi !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |