Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkövető napelemtábla
Lapozás: OK   4 / 11
(#) Tranyó Tamás válasza Milan90 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Ha lehetséges lenne, még egy kis segítséget kérnék.
Milyen diódát használjak, illetve elég-e 2 vagy 4 darab szükséges?

A solar panel YH6161, vagy valami hasonló.
(a régiben ez volt, de az új még nincs szétbontva)
YH6161_4B145
(#) Tranyó Tamás válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
Ide nyárig már nem néz be senki?
(#) vyky hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Sziasztok Mesterek. Én a lámánál is lámább műszerész vagyok,
de egy rossz videóból kiszedett fény érzékelő és egy relé segítségével pillanatok alatt össze dobtam a fiamnak a kiszuperált traktorjából egy hibridet. Csak az a baj ,hogy a fényérzékelő dióda sajna a napnál erősebb fényre reagál, így egy nagyítóval rásegítek és utána addig megy míg árnyékba nem kerül. Na most ezen felbuzdulva szerzek kettő érzékenyedd diódát és még egy relét minden féle extra kapcsolás nélkül és csinálok egy napkollektor mozgatót. már csak az volna a kérdésem hogy melyik dióda érzékenyebb a fényre?
Mi ennek a pontos neve illetve a száma?
Ilyen lett a hibrid kérlek ne az esztétikát nézzétek
(#) vyky hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Ez meg lenne a hibrid traktor ami az előbbiből lemaradt :S

PICT0213.JPG
    
(#) Szebence hozzászólása Júl 17, 2010 /
 
Sziasztok! Ma voltam Sástón a Sörkollektor találkozón és egy full profi napkövetőt láttam, ami koordinátákkal 0,5fok-os pontossággal működik minimális 30-100mA-es fogyasztással! Egyelőre még csak prototípus, a végleges verzió ha minden igaz megvásárolható lesz. Ezen az oldalon keressétek Budakeszi nevű felhasználót, tőle tudtok több információt kérni!
Üdv!
(#) juranits válasza Szebence hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
T. napkövető társak.
Ha valaki tud egy megbizhatóan működő napkövető elektronikát megvásárlásra kérem jelezze, mert egy parabola naptükör forgatására kellene. A mechanikai rész teljesen megoldott, csak sajnos én az elektronikához szinte teljesen béna vagyok. Előre is köszönöm a segitséget. E-mail:
(#) szuszo válasza juranits hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Mekkora az a tükör? Képet készithetnélrola. Én épitettem egy kapcsolást amit itt a fórumon találtam csak egy párórán keresztül teszteltem addig tökéletesen müködött. Egyszerü kis kapcsolás. Folytatni szeretném énis
(#) Kiskerner válasza szabi_o hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
A statikus rendszert és a belső naptáras megoldást egy mozgó járműre???
(#) juranits válasza szuszo hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szia Szuszó!
Gyakorlatilag egy feleslegessé vált 110 cm-es parabola antennát raktam ki tükrökkel és számomra ez az érdekes.
És hogy mi az érdekes ebben?-az hogy a tükrök mind homorúak és a fókuszpontjuk kb 60 centire van. A felragasztásnál /sziloplaszt/ a tükrök fókuszpontjai majdnem egy tenyérnyi helyre esnek. Igy a most fennlévő tükrök ami 30db óriási hőt koncentrálnak. Amikor a fókusz pontra teszek egy darab fát hát nem viccelek pillanatok alatt ég. Ezért ebben a pontban elhelyeztem egy kb 20x30x 3cm-es viztartályt és ezt fogom cirkuláltattni egy kis szivatyuval. Pillanatnyilag itt tartok, de még nem teszteltem a hatásosságát. Hát majd ehhez kell a napkövető elektronika. Most csak kézzel állitom a függ. és a viszintes kordinátákat , hogy a tükrök mindig a kis tartályra fókuszálljanak, persze nem ez lenne a tökéletes. A kisérletemet nem egy rövid időre tervezem , Üdv, : Sanyi
(#) juranits válasza szuszo hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szia Szuszó!
Elnézést, hogy egy pár dolgot elfelejtettem leirni és nem t
itkolózás miatt, hiszen én tudok más sikerének is örülni .
A tükrök 12-cm-esek most ugyan csak 30db-van, de tovább növelem a számukat 40-45-re illetve amennyi csak elfér a már kinézet aluminium parabolára arra gondolván,hogy minden tükörrel növelem a hőfokot. A tervem az végső fokon, hogy ezt a berendezést közbe iktatom a napkollektoros rendszerembe, de hát ennek azért vannak anyagi vonzatai. A viztartály kb úgy van elhelyezve mint a antenna vevő feje.Mindenképp ki kell használni a nap koncenrált hőfokát.
Üdv:Sanyi Skype:juranits.sandor
(#) Tranyó Tamás válasza juranits hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Hol és mennyiért lehet ilyen tükröket beszerezni?
(#) juranits válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szia Tamás!
Egy ismerősöm szerzi sajnos db-ja 350ft . Ha
szükséged lenne rá esetleg összejönénk, megmondanád, hány db kellene megprobálom beszerezni. Természetessen előre nem kell fizetni csak az átvételkor.
Most pontosan nem tudnám megmondani,hogy milyen kisebb és nagyobb átmérőben is van igy azok árát sem tudom megmondani. Ha érdekelne, legközelebb a jövőhéten megtudom érdeklőni,hiszen nekem is kell,most ugyan csak a 12cm-es átmérőben.

Üdv:Sanyi
(#) Stewe válasza juranits hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
30-40 sérülékeny tükör helyett javasolnám a következőt:
Ha már ott van a tányér akkor el kell távolítani a festékréteget, és galvanikusan lekrómoztatni. Tökéletes fókuszt kapsz, és a teljes felületet kihasználod, nem kell tükördarabkákat pozícionálni. Lehet, hogy költségesebb, (bár 12000-ből lehet hogy ez is kijön) de már kinézetre is sokkal szebb!
(#) juranits válasza Stewe hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szia Stewe!
Valószinű, hogy az ötleted jó is lehetne, de a kisérleteim után márcsak kiállok-e mellet. Azt azonban igencsak kétlem, hogy 110cm-es parabolát az emlitett összegért megcsinálnák. A végső megoldást a már emlitett alu parabolára lessz felragasztva és most lepödj meg nem kellet pozicionálni mert a parabola sugara mint egy pontositotta a kis tükrök fokuszpontját úgy hogy egy tenyényi területre essen a gyujtópont. A kiséleteim során én is meglepődtem ezen. Hidd el brutális hőgyüjtő pont keletkezett és a pontba helyezett fa léc azonnal /1-2 másodperc alat tmár füstölt is. A hőmérsékletet megsem tudtam mérni a hatalmas hő miatt. Tulajdonképpen 5db tükörrel probáltam először és nyugottan kijelenthetem hogy már láttam a folytatást csak azok fránya anyagiak lassitják a munkát. Na de az Astória aluljároban majd összejön a rávaló. A sok kisérlet mellet ennyi humort már beleviszek.
Üdv:Sanyi
(#) szuszo válasza juranits hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szia Juranits!
Kösz az infót. Jó barkácsolást! Én is szeretném kiaknázni a nap erejét Jólmondod a fölfémezés sokkal drágább. Egy 160mm tükröt készitettem (távcső) az ár abban az időben kb 2001 volt ha jól emlékszem 5-6000ft egy 1100mm szép összeg lenne. A kapcsolás amit én épitettem nagyon egyszerü nem kell félnitőle. Ha a legót összetudod rakni akkor ezt is 15 alkatrészből áll. Igaz érdemes kiegésziteni egy két aprósággal.

Üdv szuszo
(#) juranits válasza szuszo hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Szia Szuszo!
Hát nem voltam rest és két galván mesterhez mentem el. Az első eleve elutasitott a tányér nagysága miatt, de mikor elmondtam a tervemet szószerint kiröhögött és jó hogy mentőt nem hivott.A másik bár csak kimosolygott, azért elmondta hogy ha találok kivitelezőt is számitsak egy borsos számlára.A baj az véleménye szerint , hogy egyik mester sem menne bele egy besegitési variációba.
Emmiatt/nikkelezés,polirozás,kromozás stb/ a magas költség . Na ennyit a költségről . Azért nincs probléma mi megszállotak úgy is tovább kisérletezünk nemigaz és még akkor ha más csak mosolyog.Az illető mester azért elmondta, hogy egyre több az ilyen úgymond :bogaras: kivánság és megrendelés.Hurrá nem vagyunk egyedül, annyi hely meg úgy sincs a sárgaházban.
Komolyra forditva a szót jó egészséget jó munkát kivánok minden megszállot hobbistának. Üdv:Sanyi
(#) westhorses hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Ezt a kapcsolást megépítette már valaki..?? Csak arra lenék kíváncsi hogy működik e.???
(#) sita válasza westhorses hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Légy üdvözölve!
Ezt a kapcsolást két éve építettem meg és kitűnően működik!
Előnye az egyszerűség és fillérekbe kerül.
A potikkal nagyon jól beállítható a vezérlő
Nyugodtan megépítheted.
Jó munkát
(#) Nemeth Zoltan válasza sita hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Sziasztok

Pont most gondolkodom egy műhelyszoba "benapoztató" rendszeren amihez egy napkövető kellene. Az előzőekben feltett scan-elés kevésbé olvasható, megtennétek, hogy jobb minőségben a teljeset átnyomjátok ? Vagy az elérhetőségét megírjátok.

Sita:
Az építés tapasztalatai is érdekelnének : léptető motor, állvány, megoldások. hasznos lenne látni mit építettél.

Köszönöm előre is: NZoli
(#) sita válasza Nemeth Zoltan hozzászólására (») Nov 15, 2010 / 3
 
Mellékelten közreadom az általam megépített parabolavályus napkollektor képeit.
Paraméterei: 2,5m*2m=5m2 össz felület
MEGHAJTÁS: K-NY irányba DC12V motor telj: 130W
Hajtóműáttétel:~1:1400 ezt kettő db csigahajtómű biztosítja /a csigahajtómű az önzárás miatt szükséges/!
Az önzárás akadályozza meg hogy a szélnek ellenálljon, a szél ne tudja elforgatni.
Sokan STEPPER motorban gondolkodnak, de nem ez a járható út, legalább is ilyen méretek figyelmbevételével.
MEGHAJTÁS :vertikális /föl-le/ irányba közönséges antennamozgató "STRONG" aktuátor (menetes orsós, ez is önzáró) ára 5-6000Ft.
VEZÉRLÉS:a mellékelt Ferenczy Ödön rajza alapján.
Annyit változtattam, hogy a pover-tranzisztorok helyett 12V -os reléket építettem be. Ez tünt számomra a leválasztás legegyszerűbb módjának. Igy nyugodtan mertem változtatni a motortáp értékét, hogy a motor fordulatszámát az optimumra betudjam állítani.
Tudom ez nem egy elegáns megoldás, de azidő szerint ez kevésbé érdekelt. A cél motivált ! ha minden úgy működik ahogy azt elképzeltem, akkor majd következhet a finomítás. Egyébként az elektronika nem a szakterületem, de a fórum segitségével mindent megcsinálok, és még tanulok is. Az elktronikával kapcsolatos sok sok segitséget itt köszönök meg minden elektronikában jártas türelmes fórumozónak!Mindezek után a rendszer neuralgikus pontja az absorbercső kétéves játszadozások után jutottam oda hogy számomra már elfogadható eredményt produkál a rendszer, ami azt jelenti hogy ~50-70%-ot teljesít (80% fölé menni kizártnak tartom) . Most nem mennék bele hogy mihez képest, mert a piacon, a portékáikat eladók rendre fals adatokat közölnek.
Tapasztalatom szerint 50%-fölött jónak, 60%-fölött kitűnöen teljesíőnek mondható bármilyen napkollektoros rendszer!!
A vezérlésem /bár ehhez semmi köze az elektronikának/ 0,3-0,5 fokonként lépteti, követi a napot (az 1-1,5 fokonkéti léptetés is bőven elég ( ez már csak tuningolás, harc az 1-2% százalékokért.
A gépészeti egységeket az ócskavas-telepeken kukáztam össze. Egyébként 130-200 eFt értéket képvisel!! + a szerelés-építés, alapozás, tartószerkezet, és akkor még a parabolavályú szerkezeti kialakítása ( tökröző felület stb).
Itt kell hogy elmondjam minden vállalkozókedvű hobbista társamnak hogy 5m2 alatti felülettől komoly eredményeket ne várjon! Mert ha elfogadjuk hogy átlagosan, felhőtlen időben 1000Wh/m2 energia érkezik hozzánk a nap jóvoltából, és ennek hasznosítása jóesetben is 50%-os akkor már nem dolgoztál hiába, azaz 500Wóra/m2 haszon négyzetméterenként.
Remélem a fenti tájékoztató sokaknak mond valamit.
(#) Nemeth Zoltan válasza sita hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szevasz

Köszönöm az infót. Nagyon állat amit építettél. Basszus !!
-Gondolom a keringető szivattyú egy puffer tartályba keringeti a melegvizet.
- Ezt a tartályban vagy a napvályún lévő termosztát kapcsolja be ?

Komoly gépészeti munka van benne, le a kalappal.
- X-Y mozgásra képes, tehát teljesen követi napot ? Ehhez 2 db ilyen Ferenczi féle elektronikát kellett használni. A vályú teteján a kis kamera szerű kis dobozban vannak az opto szenzorok ?
-Nem hűl el a víz a hosszú úton ? Ahogy a képben látom min. 5 m a távolság.

Üdv: NZ
(#) sita válasza Nemeth Zoltan hozzászólására (») Nov 17, 2010 / 1
 
Elnézést kérek azoktól akiket elrettent a korábbi leírásom, a különböző napkollektorokkal való kisérletezésektől, azok megépítésétől.
Nem ez volt a célom!
Valahogy össze kellett foglalnom a lényeget úgy hogy azért lássuk az erdőt is ne csak a fákat! Itt a topikban valóban olvastam jó hozzászólásokat, de mégtöbb csacskaságot is, ami végül is nem baj, mert igy derül ki miből lesz a cserebogár.
Válaszom a föltett kérdésekre:
1./ két körös a rendszer: egyik kör ( abszorbercső-lemezes höcserélő-keringetőszivattyúval, mini tágulási tarttállyal, stb. A szakszrű kialakitás megtalálható a "KARDOS LABOR" honlapján, ismertetőjében) ez a kör van fagyállóval föltöltve. Ez nálam ~ 3-4 liter. Ez a kör (mármint a csővezetékek-keringetőszivattyú-lemezes hőcserélő 20mm vastag szitelővel vannak védve. A gépészeti egységek természetesen a tartóoszlop lábánál egy dobozban kaptak helyet.
Na itt lehet elmélkedni azon hogy kell-e ebben a körben termosztát vagy sem! Szerintem nem, mert ha a második körbenlévő puffertartályom termosztátja nem kéri a melegebb vizet akkor a parabolakör működése le van tiltva, elsem indul, azaz alapon (kelet) áll.
Ha viszont a puffertatály kéri a melegvizet, akkor az első kör minden egysége elindul ( napkövetővezérlés-keringetőszivattyú). Ha a II. kör telítődött akkor a termosztát letiltja az I. kör működését és visszaállítja a parabólát az alapra és kikapcs (nem termel hőt).
2./ Igen 2db vezérlő áramkör kell.
3./ A vályú tetején van elhelyezve a 4 db fotoellenállás, vagy bármely, ellenálláson alapuló fényérzékelő. Az érzékelők befőttes üveggel vannak védve az esőtől, légmentesen lezárva, silikagéllel páramentesítve. Az érzékelők fölött (távolság:10-50cm )árnyékvető van elhelyezve. Na ez a lényeg! itt tudod pontsan beállítani hogy hány fokonként kövesse a parabola a napot. A vezérlő elktronika csak kapcsol, de csak akkor ha fényérzékelő jelt ad (fény-árnyék).
4./ ha jól szigetelted a rendszert akkor a hőveszteség elhanyagolható, mondhatni jelentéktelen.
(#) nandi07 hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Üdv a Topictársaknak! Egy kérdés (lehet hogy 2):Hogyan kellene egy parabolatükrös napelem 360 fokos vízszintes és 180 fokos függőleges elfordulását megoldani? Előre köszönet mindenfajta értelmes megoldásért!
(#) sita válasza nandi07 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
A parabolatükrös napelem (de bármely napelemre igaz!) 360 illetve 180 fokos mozgatása értelmetlen, fölösleges, nem érthető hogy pontosan mit akarsz!
A Kelet-Nyugat (horizontális, függőleges tengely körüli) mozgatáshoz elvileg 180 fokos mozgatás elégséges.
Télen kb 150-160 fokos intervallumon belül, míg
Nyáron kb 180-210 fokos intervallumon belül kell mozgatni a napelemet (a Kelet alatt a 0-fokot értem).
A Föl-Le (vizszintes tengely körül) mozgatáshoz elvileg 90 fokos mozgatás elégséges.
Télen kb 60-90 fokos intervallumon belül, míg
Nyáron kb 30-70 fokos intervallumon belül kell mozgatni a napelemet, (0-fok alatt a vízszintes síkot értem).
Ezek az értékek napról-napra azaz hónapról-hónapra változnak. Pontosabban a föld napkörüli röppályája és a föld forgástengelye (naphoz viszonyitott helyzete) ami befolyásolja a fönti értékeket.
Érdemes tanulmányozni ezt a linket Bővebben: Link , remélve hogy érthetőbbé válik az általam megfogalmazott mozgatási intervallum
További jó elmélkedést kívánok.
sita
(#) proba válasza sita hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Hát igen ,kivéve ha a felrögzítés helye mozog...
(#) sita válasza proba hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
"Hát igen" Drága hajózó Barátom! Ezzel kellett volna kezdeni.(jómagam is hajózom, vitorlázom).
Megspórolhattad volna a 13-soros bejegyzésemet, mert netán-tán ezzel is előbbre lennénk, bár lehet hogy valaki hasznát veszi, mert ez neked mint hajózónak, alapismeret.
Ennyit a zsörtölődésről!
A krajc-szakaszokat hagyd figyelmenkívűl ( mert csak árt a mechanikának, és meghülyíti a vezézlést is! ilyenkor kapcsold ki a vezérlést! Ha az ADRIÁN vagy nagyobb vizeken hajózol, és hosszú takkokat veszel (minimum 30perc), akkor egyszrűsödnek a problémák
1/1. VEZÉRLŐ-elektronika: ebben a topikban is találsz használható (és egyszerű) megoldásokat. Mindig a legegyszerübb megoldás a JÓ! főleg hajón!
1/2. Mindenképpen 2db vezérlő kell!
1/3. Én a 360-fokos forgást kizárnám, és maradnák egy 270-fok alatti értéknél, bár szerintem a 180-200 fok tűnik a legszerencsésebbnek. A horizontális mozgatást 180-fok alatti értékre venném.
2/1.GÉPÉSZET, mozgató-mechanika: minkét tengelyre csigahajtásos (önzáró) hajtás kell, avagy léptetőmotoros meghajtás (ez a motor bonyolultabb vezérlő építését teszi szükségessé) , nem vagyok meggyőződve arról, hogy szélsőséges viszonyok között tartaná-e megbízhatóan a napelem pozicióját,
illetve a nagy tartóáram további problémákat okozhat (nagyon melegszik a motor és adott estben le is éghet). erre a problémára nálam hozzáértőbb emberek véleményét kérd ki! Lásd CNC vezérléses topikok.
Mindenféleképpen ajánlatos a gépészet méretezése (a tekintélyes szélerők, és a hozzátartozó felület figyelembevételével) mert ennek függvényében kell meghatározni ( megválasztani) a csigahajtóművet.
Ha kicsi hatóművet választasz, már egy 5-6-os szélben
megadja magát és mehet a kukába! ha meg jóval nagyobbat veszel, az meg nehéz, és fölöslegesen nagy helyet foglal (mert ebböl is 2db kell).
Kész megoldást a topikokban nem fogsz találni!
Mielött bármit is tennél, elötte megéri a részletkérdések tisztázása, mert először el kell dönteni hogy "merre verjük a hidat? hosszába, vagy keresztbe?"
Ajánlom a témaindító "juhász" barátunk megkeresését, hogy mire jutott ebben a témában?
Szívesen segítek topikon kivülis, mert a téma ezen stádiumában a topikban nehezen rendezhető! Ahhoz hogy elöbbre jussunk, a téma jelen állapotában regényt kell (mint most is) írni.
e-mail cimem itt a topikban megtalálod!
Üdv.
sita
(#) proba válasza sita hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Nem én hajózom... Csak próbálok értelmes magyarázatot keresni látszólag értelmetlen kérdésekre.
(#) sita válasza proba hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Drága BARÁTOM!
Ha unatkozol akkor ez nem a TE fórumod!]
Itt alkotni akaró, a problémáikra segitségetváró, kreatív emberek fórumoznak, akik kérésüket, kérdésüket meg is tudják fogalmazni.
TANULJÁL-TANULJÁL-TANULJÁL sok-sok kérdésre választ fogsz kapni anélkül hogy mások drága idejét elrabolnád.
sita
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 18, 2010 /
 
Szia!
Neked ez kell eszt könyű meg építeni még nekem is sikerült napraforgo
(#) sita válasza (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!
Észrevételeidet tudomásul vettem!
Jómagam műszaki emberke vagyok. Ergo a logikátlan dolgok bosszantóak.
Ha nem használhatom a szövegkiemelőt, továbbá a szineket, akkor ezt alehetőséget nem kell biztosítani, tálcán fölkinálni.
Ha megnézed hozzászólásaimat, akkor tetten érhető, hogy ezzel a gyors keresést, továbbá a lényeg kiemelését szolgálták, mármint a hozzáértők számára. Nem hiszem hogy festői hajlamaim kiélésére használtam volna a szineket.
Végezetül: nem szoktam nekiesni a fórumozó társaimnak, türelmes embernek tartom magam. ***
Ennyi volt, részemről semmi harag.
sita
Következő: »»   4 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem