Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Találtam eggyet am bulikhoz meg alkalmankénti kültéri hangosításra ezt találtamBővebben: Link Shalafi remélem találtam egy számodra is megfelelőt. Kérek véleményt róla te ugy látom értessz hozzá. köszi
Ez még nem éri meg a zárát, inkább a ß-sak. Főleg kétútban.
Ha jól megtervezi a váltót, akkor talán ha más tekintetben nem is, hangra jobb dolgot lehetne összehozni.
Egyik-másik hangszóróval, akárhogy tervezi a váltót, esélytelen a dolog. Így hirtelen nem is nagyon tudok felsorolni olyan SAL vagy MNC hangszórót, amit érdemes volna megvenni, vagy tölteni az időt a hónapokig tartó váltótervezéssel.
Én tudok. Az MNC 33356-os driver nagyon jól szól!
14 Khz-en van benne egy 3-4 dB-es emelés, de azon kűvül teljesen egyenletes a frekimenete. És amit én sem gondoltam volna, hogy valóban nagyon alacsony a torzítása még nagyteljesítményen is. Én ilyet használok itthon és nagyon jó. Sal SPA4050-el használom, na az már nem nagyon jó.. De az ilyen gyári olcsó cuccoknál lényegesen jobb hangja van ennek az összeállításnak az 100%. Amyúgy a SAL-t a mellékletben lévő hangszóróval terveztem kicserélni, de pénz hiányában egyenlőre nem lett belőle semmi.
Szia
Az MNC 33355 -höz képest milyen az általad említett 33356-os driver? (a nagyobbik tölcsérrel nézve) köszi
De ez bétás de amugy meg már nem akarok többet költeni rá szerintem ez is megfelelő lessz nekem am meg köszi
Az 90dB körüli érzéketlenségű középen rezonáns SPA-val? Szerintem eléggé kizárt.
A magas még akár jó is lehet néha, ha elvétve sikerül központosan beragasztani a membránt. De egy 100 éves BEAG HT101 is jobban használható.
Én Alpha 12-őt látok a linken. Ez kétútban nem működik jól, és eléggé zárt dobozos a T-S-e. Még nem sokkal jobb az RH soundos szintnél.
1Khz-ig van engedve az SPA és azt nemt udom mi köze lehet az érzékenységnek a hanghoz..
Ha csak megnézed a megadott frekvenciatartományát, már akkor is kiderül, hogy valószínüleg lényegesen jobb a hangja az 56-osnak, de nem hallottam még 55-öst ezért nem tudom, hogy annak milyen a frekimenete.
Ok.
Egyszer kipróbálom. Elvileg mindkettő belemegy ugyanabba a tölcsérbe?
Igen belemegy. Én azt mondom érdemes kipróbálnod, az egyetlen hátránya az 56-osnak a terhelhetősége lehet számodra, ha hangosítasz vele.
Meglehetősen sok. Pl. a mélytartomány T-S-e és a szükséges kompenzálások mértéke, esetleg a max hangnyomás, kompresszió, nagy terhelésen bekövetkező átviteltorzulások miatt.
De valóban, ha 98dB@1W lenne az SPA-k érzékenysége, akkor sem lenne sokkal jobb, mint jelen állapotában. Az 1000Hz egy ilyen drivernek elég öngyilkos küldetés.
De ha ez nyegle , meg vékony sorjás lemezből készült?
a megadott frekvenciatartománynak viszont tényleg nincs semmi köze ahhoz, hogyan szól egy adott hangszóró. Főleg, ha úgy járnak el, mint az MNC-nél, hogy olyan tartományt is hozzávesznek, ahol még/már nem használható.
Miután beépíted a dobozba már nagyjából elveszti a jelentőségét, és sajnos a legnagyobb bajok nem a kosár miatt vannak.
Persze ,hogy tudnék.
Mély HA31-422 - 7100 Ft. Ezzel Kb 1500 Hz-ig meg is van oldva. Ezfelett kell eldönteni , hogy veszel egy jó tölcsért ami képes 1500-ra lemenni , shalafi már említett is egy lehetségest.Vagy 3 útban építed meg . Egy zárt kosaras középhangszóróval ,és egy selyem dóm magassal. Szerintem ez adja majd a minőségibb hangot.
Miért ne lenne köze hozzá?
Azt tudjuk, hogy az MNC szereti elferdíteni a valóságot, de ha még ők is azt írják, hogy elfogy a hangszóró 16Khz-en akkor eléggé egyértelmű, hogy nem várható tőle, hogy szépen, vagy egyáltalán megszólaltassa a magasabb frekvenciákat és akkor már döglött a projekt. Hát igen azt nem vitatom, hogy sz@r az SPA középtartománya ezért van leengedve a magas amennyire csak lehet. Azért nem öngyilkos küldetés ebben az esetben mert az SPA érzéketlensége miatt ha jól emlékszem 20Ohm ellenállás van a magassal sorban, a hangerő kiegyenlítésére, és így még a diszkókat is kibírja (legalábbis eddig kibírta mindenféle szag vagy károsodás nélkül). Idézet: „esetleg a max hangnyomás, kompresszió, nagy terhelésen bekövetkező átviteltorzulások miatt.” Otthon nem döngetem annyira, hogy ez gondot okozzon a diszkóban a sok boogyósnak meg teljesen mind1
És milyen tölcsérest tudnátok ajánlani mert szerintem maradok a két utnál mer a láda tervem is már ugy van kiméregetve elöre is köszi.
Nem is feltétlen a felső oktávra (10 000-20 000) gondoltam (bár ott is hamarabb esik, mint kellene), inkább az alsó határra, ahol beleveszi a rezonacia pont környékét is bőven, pedig legalább egy oktávval magasabban lehet jól használni a hangszórót, még 12dB/okt. levágási meredekségű szűrővel is.
Igen, de ezt írtam is neki, hoyg nem hallottam még ilyet szólni szóval azt nem tudom, hogy milyen a hangja, de szerintem esélytelen.
És milyen tölcsérest tudnátok ajánlani mert szerintem maradok a két utnál mer a láda tervem is már ugy van kiméregetve elöre is köszi.
Én ajánlom az MNC 33356-os Driverét egy hozzávaló tölcsérrel. A legnagyobb előnye, hogy olcsó és nagy az érzkenysége szerintem azzal nem lessz gondod.
Ok, de ez általában, az összes MNC néven árult magasra vonatkozik.
Arra nyílván nem amit már kipróbáltam....
Én is úgy vettem meg őket, hogy vagy jó vagy nem, de bevált. Ezért nem értem, hogy miért cirkuszolsz. Ha valamit nem próbáltam akkor azt nem is fogom neki ajánlani, de amivel már van pozitív tapasztalatom azt nyugodt lélekkel mert tényleg jó!
köszi hogy ajánlottad ezt remélem jó lesz de az ára is mutatja, hogy nem valami csicska driver.
Erre a 33356-ra is ugyanúgy érvényes. Attól mert valamit kipróbáltál, még semmivel nem lesz jobb. Az, hogy neked jó, valamilyen célra, egy 10dB-vel visszafogott érzékenység mellett, közel nem jelenti, hogy jó volna az adott magashangszóró. Korábban is írtam, ettől egy 20 éves BEAG tölcséres jobban használható.
És persze ennél is ugyanúgy hibás a frekvenciatartomány megadása, az az 1k-s alsó határ minimum kettő. Jellemző, mikor a forgalmazó annyira nem ért a hangszórókhoz, hogy még az általa árult magas képességeit-határait sem képes elfogadhatóan meghatározni. Lehet, hogy nem érted, de én csak leírom, hogy nagyjából mi a valós helyzet.
Az ár sajnos semmiféle hasznos infót nem hordoz a hangszóró képességeivel kapcsolatban.
Shalafi akkor te milyet ajánlanál?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |