Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia!
Nem tudjuk milyen az "index, vagy offset" vezérlésed, a képröl nem derül ki. Hall (mágneses), vagy optika megoldás lehet, ahol először ezeket vizsgálnám meg, minden rendben van-e. A propeller táplálása az hogyan történik, megvan-e a kellő tápfesz a rotoron.
Nekem anno akkor volt ilyen "félképes", mikor a trafót nem megfelelően készítettem el, vagy kevés volt a tekercsre kapcsolt feszültség. Vagyis nem tudott elég teljesítmény átjutni a forgórészre. Minél több LED világított, annál jobban esett a feszültség a forgórészen, és egy idő után a PIC resetelt... Ezért volt hiányos a kép...
Szia! Örülök,hogy sikerült elindítani.. Lehet forrasztási hiba esetleg a led fordítva van bent (ezeken a verziókon nem egy felé áll az összes hanem felváltva össze vissza) Nyákszakadás stb. Álló rotornál a tranzisztorokat ha +5V-ra húzod egy 10 K ellenálláson keresztül a lednek világítani kell! A kontrollert persze vedd ki előtte mert az alaphelyzetben ha bent van GND-re húzza a tranzisztor bázisait. Tápfeszültséget ellenőrizd nem e esik sokat..Ja most nézem te a tranyókat kiváltottad egy soklábúval.. Ez is lehet a hiba oka esetleg.. Tegyél 100nF kerámiákat a tápjához!!
Sziasztok most nézegetem az alkatrészeket és PIC16F886 SMD nem találok sem a lomexben sem a HQVideo elektronicban. Ti hol szereztétek be?
A 876 smd verzióval helyettesíthető? Ugyanaz a program kell hozzá?
Szia!
A két kérdésre a válasz: Nem helyettesíthető 16F876(A)- val, és a ChipCad -nál vásárolható.
Szépen megy az óra, hála nektek, sikerült kijavítani a hibákat.
Próbapanelon csináltam egy távirányítót, csak a Shift gombot tettem bele (RB4-7-et felhúztam azért tápra). A kontrol LED rendesen villog egyet-kettőt-hármat, de az infra kimenetén az égvilágon semmi jel nincs. Lehet, hogy be kéne írnom valamit az EEPROM-ba? No akkor következik a visszaolvasás...
Sziasztok!
Találtam egy új elektronikai webshop-ot. Rengeteg mindent lehet kapni, nézzetek be: https://www.distrelec.hu Hátha hasznos lesz valakiknek. Sziasztok.
Szaisztok!
Mi lehet a probléma akkor ha bekapcsolás után a prop egyszerűen leáll, a bázison megmértem a feszt és maxra tekert poti esetén is a venti feszültsége csak 2-3V? Lehetséges hogy elszállt az LM2941-es vezérlő? Azért kérdezem mert arra nem raktam hűtőbordát és bekapcsolás után baromi forró lett? Innen építettem az órát: http://kapcsolasok.hu/latvanyos/5-propeller-clock#josc994 köszi
Szia! Az könnyen előfordulhat.. Esetleg nézd meg úgy,hogy a PWM tekercset lehúzod róla így kiderül nem e fet zárlatos és "megeszi" az LM2941 tápját.. Ha elszáltt az LM2941 járasd a ventit valami másik tápról a ki akarod próbálni. A direktbe kötést nem javasolom mert 16-17 Volt van a bázison ha AC 12 volt a meghajtása..
Szerintem tuti hogy a 2941-es ment tönkre mert eddig simán meg lehetett fogni kézzel is, most meg olyan forró hogy vízhólyagos lett az ujjam vége
hello!
Már megint én vagyok. A KP2010P3C micsoda ? fototranzisztor? De nem találom sehol van valami más száma?
Szia! KP-2012P3C jó helyette lomexben van..
Szia!
Azért nézd meg terhelés nélkül is az LM2941-et. Ha nincs zárlat sehol a környezetében és forr, akkor valóban elszállhatott. Igazából ott ahol áram folyik a félvezetőn, (azok bizony nem szoktak "deresedni"), kell egy kis hűtőfelület rá mindenképpen.
Nem jó! Nem véletlen 36KHz! A tervben lévő alkatrészektől ki eltér nem biztos,hogy menni fog rendesen az órája! Akkor viszont ne várja el,hogy mi javítsuk távjavítással!
Szia!
Annyira nem rossz a helyzet: A 38kHz vevő a 36kHz -es adást a névleges értékenységének kb. 0.8 szorosával veszi, mivel a relatív frekvencia eltérés csak 5.6%. Így kicsit kisebb lesz a hatótávolság. Azonban, minden ilyen eltérés a melegedéssel tovább nőhet, azaz a vételi hatékonyság tovább csökkenhet. Ha van kéznél, ki lehet próbálni, ha rendelni / venni kell, akkor inkább a 36kHz-s típust ajánlom.
Szia! Nekem volt a kezdetekben rajt másik TSOP de rengeteget bajlódtm a távirányítássl mert hol vette hol nem kész kín volt.. Ezért is írtam,hogy ragaszkodjunk az eredetihez mivel a rotor pörgése amúgy is gyengíti az infra vételt.. Esetleg a bázisba jó lehet..
Igazából eddig ment rendesen az óra csak most kicseréltem a ventilátort egy nagyobb teljesítményűre és azóta csinálja. megmértem úgy hogy nullára le van tekerve a potméter ekkor minimális fesz van az IC-n, majd magától elkezd nőni a feszültség anélkül hogy hozzá nyúlnák a potméterhez, elkezd forogni a propeller majd kb 3-4V tájékén leáll a forgás és tűzforró az IC, és ez mind nullára tekert potméter mellett? hm?
Ellenőrizd nincs e a nyákon szakadás valamelyik lábnál vagy forrpontnál,esetleg ne e tört le valamelyik lába.. Ha motor nélkül is meleg akkor kuka
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem, hogy végre lehet lesz időm befejezni az órát, de ha beforrasztok mindent kivéve a ledek áramkorlátozó ellenállását, akkor ki tudom próbálni a ledek fényerejét úgy hogy be tudjam lőni az ellenállást ráadásul a picek még sehogy sem állnak a programozó sincs még kész legalább is csak egy nyomtatóportos van ami a kapcsolások résznél volt, de az még nem volt kipróbálva. (Azzal fel lehet programozni a 648-asokat? A picek nélkül ki lehet próbálni a ledeket valahogy?) Én még egy régebbi verziót kezdtem el. (Propeller_3_5_10mmv2,20 fájlt használtam abból is az 5mm-es ledhez valót nem tudom talán ptexati tervezte, de nem tudom és a vicsys féle bázist. Távirányító még nincs, de majd csinálok vagy szerzek.)
Majd el felejtettem Janocsi van egy újabb capstan motorom sony CXA8005AS ic-vel adatlapot megint nem nagyon találtam, de úgy tudom neked van ilyen motorod. Majd ha valamikor ráérsz elküldhetnéd a bekötését.
Sziasztok
A hallhoz adjatok tippet 4 lábut nem találok Ez jó lenne: TLE4935L (INF) RoHS HALL IC és uni vsagy bipoláris kell?
Szia! Ide az unipoláris a jobb, annál mindegy milyen pólus közelit hozzá.
Szia!
Fokozatosan haladj! A méréshez jó egy labortáp is, csak a feszültsége ne legyen nagyobb 12 - 14V -nál. - Diódahíd + zéner + szűrőkondenzátor -> mérés, - Stabilizátor + szűrőkondenzátor a kimenetén -> mérés, - Opto / Hall érzékelő és a felhúzóellenállása -> mérés, - Ledek, vezérlő tranzisztorok, bázisellenállásaik -> mérés - ekkor lehet kisérletezni az áramkorlátozó ellenállásokkal. - Ledek áramkorlátozó ellenállásai -> mérés, - Ellenőrzés. A mérési fázisokban az újonan beépített egységek működését kell leellenőrizni, ha hiba van kijavítani. A led-ek tranzisztorai a bázisellenállásaik tápra húzásával kinyithatók, a led-eknek világítaniuk kell, illetve a fényerejük az áramkorlátozó ellenállások értékével állítható. Az utolsó ellenőrzési fázisban mindent még egyszer le kell mérni, a kontroller összes lábán ellenőrizni a feszültségeket (0V-nál kisebb és 5V - nál magasabb nem lehet), a forgás érzékelő jele eljut-e az RB0- ra, a led-ek vezérelhetők a pic megfelelő kimenetével - mindig csak egyet vezérelve a megfelelő led vezérlődik. Ha mindezt végigcsináltad, és a panal jó, a kontoller is jól fogja érezni magát benne.
Szia.
Értem egy gond van hogy mincs még labortáp, de egy számítógép tápegység van esetleg egy biztosítékot tehetek utánna mint áramkorlátot. Azt nem tudod a nyomtatóportos pic programozó a 2. válozat a kacsolásoknál képes felprogramozni a picet? 648-as van meg van 684-es is ami még régen egy elírás miatt lett véve. Lehet majd távirányítónak jó lesz.
Hello!
A 3 lábu hall ic-t hogyan kell bekötni? A nyákon a két középső láb helyét egybe kell forrasztani, vagy ennél bonyolúltabb? Azért kérdem mert rendelném az alkatrészeket de 3 lábut kapok csak! Üdv Attila |
Bejelentkezés
Hirdetés |