Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   186 / 489
(#) janocsi válasza t0bi hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia!
Nem tudjuk milyen az "index, vagy offset" vezérlésed, a képröl nem derül ki. Hall (mágneses), vagy optika megoldás lehet, ahol először ezeket vizsgálnám meg, minden rendben van-e. A propeller táplálása az hogyan történik, megvan-e a kellő tápfesz a rotoron.
(#) zolee1209 válasza t0bi hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Nekem anno akkor volt ilyen "félképes", mikor a trafót nem megfelelően készítettem el, vagy kevés volt a tekercsre kapcsolt feszültség. Vagyis nem tudott elég teljesítmény átjutni a forgórészre. Minél több LED világított, annál jobban esett a feszültség a forgórészen, és egy idő után a PIC resetelt... Ezért volt hiányos a kép...
(#) patexati válasza t0bi hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia! Örülök,hogy sikerült elindítani.. Lehet forrasztási hiba esetleg a led fordítva van bent (ezeken a verziókon nem egy felé áll az összes hanem felváltva össze vissza) Nyákszakadás stb. Álló rotornál a tranzisztorokat ha +5V-ra húzod egy 10 K ellenálláson keresztül a lednek világítani kell! A kontrollert persze vedd ki előtte mert az alaphelyzetben ha bent van GND-re húzza a tranzisztor bázisait. Tápfeszültséget ellenőrizd nem e esik sokat..Ja most nézem te a tranyókat kiváltottad egy soklábúval.. Ez is lehet a hiba oka esetleg.. Tegyél 100nF kerámiákat a tápjához!!
(#) nurseboy hozzászólása Nov 17, 2010 /

Sziasztok most nézegetem az alkatrészeket és PIC16F886 SMD nem találok sem a lomexben sem a HQVideo elektronicban. Ti hol szereztétek be?
(#) nurseboy hozzászólása Nov 17, 2010 /

A 876 smd verzióval helyettesíthető? Ugyanaz a program kell hozzá?
(#) nurseboy válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

bocs a chipcadnél megtaláltam!
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia!

A két kérdésre a válasz: Nem helyettesíthető 16F876(A)- val, és a ChipCad -nál vásárolható.
(#) t0bi válasza patexati hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szépen megy az óra, hála nektek, sikerült kijavítani a hibákat.
Próbapanelon csináltam egy távirányítót, csak a Shift gombot tettem bele (RB4-7-et felhúztam azért tápra).
A kontrol LED rendesen villog egyet-kettőt-hármat, de az infra kimenetén az égvilágon semmi jel nincs. Lehet, hogy be kéne írnom valamit az EEPROM-ba?
No akkor következik a visszaolvasás...
(#) nurseboy hozzászólása Nov 19, 2010 /

Sziasztok!

Találtam egy új elektronikai webshop-ot. Rengeteg mindent lehet kapni, nézzetek be:

https://www.distrelec.hu

Hátha hasznos lesz valakiknek.

Sziasztok.
(#) tomeszku hozzászólása Nov 19, 2010 /

Szaisztok!

Mi lehet a probléma akkor ha bekapcsolás után a prop egyszerűen leáll, a bázison megmértem a feszt és maxra tekert poti esetén is a venti feszültsége csak 2-3V? Lehetséges hogy elszállt az LM2941-es vezérlő? Azért kérdezem mert arra nem raktam hűtőbordát és bekapcsolás után baromi forró lett?

Innen építettem az órát: http://kapcsolasok.hu/latvanyos/5-propeller-clock#josc994

köszi
(#) patexati válasza tomeszku hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia! Az könnyen előfordulhat.. Esetleg nézd meg úgy,hogy a PWM tekercset lehúzod róla így kiderül nem e fet zárlatos és "megeszi" az LM2941 tápját.. Ha elszáltt az LM2941 járasd a ventit valami másik tápról a ki akarod próbálni. A direktbe kötést nem javasolom mert 16-17 Volt van a bázison ha AC 12 volt a meghajtása..
(#) tomeszku válasza patexati hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szerintem tuti hogy a 2941-es ment tönkre mert eddig simán meg lehetett fogni kézzel is, most meg olyan forró hogy vízhólyagos lett az ujjam vége

hello!

Már megint én vagyok.

A KP2010P3C micsoda ? fototranzisztor? De nem találom sehol van valami más száma?
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia! KP-2012P3C jó helyette lomexben van..
(#) nurseboy válasza patexati hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

kösz
(#) janocsi válasza tomeszku hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia!
Azért nézd meg terhelés nélkül is az LM2941-et. Ha nincs zárlat sehol a környezetében és forr, akkor valóban elszállhatott. Igazából ott ahol áram folyik a félvezetőn, (azok bizony nem szoktak "deresedni"), kell egy kis hűtőfelület rá mindenképpen.

Hello megint!

TSOP 4836 fontos vagy mehet 38 kHz- es is?
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Nem jó! Nem véletlen 36KHz! A tervben lévő alkatrészektől ki eltér nem biztos,hogy menni fog rendesen az órája! Akkor viszont ne várja el,hogy mi javítsuk távjavítással!
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia!

Annyira nem rossz a helyzet: A 38kHz vevő a 36kHz -es adást a névleges értékenységének kb. 0.8 szorosával veszi, mivel a relatív frekvencia eltérés csak 5.6%. Így kicsit kisebb lesz a hatótávolság. Azonban, minden ilyen eltérés a melegedéssel tovább nőhet, azaz a vételi hatékonyság tovább csökkenhet.

Ha van kéznél, ki lehet próbálni, ha rendelni / venni kell, akkor inkább a 36kHz-s típust ajánlom.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia! Nekem volt a kezdetekben rajt másik TSOP de rengeteget bajlódtm a távirányítássl mert hol vette hol nem kész kín volt.. Ezért is írtam,hogy ragaszkodjunk az eredetihez mivel a rotor pörgése amúgy is gyengíti az infra vételt.. Esetleg a bázisba jó lehet..
(#) tomeszku válasza janocsi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Igazából eddig ment rendesen az óra csak most kicseréltem a ventilátort egy nagyobb teljesítményűre és azóta csinálja. megmértem úgy hogy nullára le van tekerve a potméter ekkor minimális fesz van az IC-n, majd magától elkezd nőni a feszültség anélkül hogy hozzá nyúlnák a potméterhez, elkezd forogni a propeller majd kb 3-4V tájékén leáll a forgás és tűzforró az IC, és ez mind nullára tekert potméter mellett? hm?
(#) patexati válasza tomeszku hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Ellenőrizd nincs e a nyákon szakadás valamelyik lábnál vagy forrpontnál,esetleg ne e tört le valamelyik lába.. Ha motor nélkül is meleg akkor kuka
(#) c27 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sziasztok.
Lenne egy kérdésem, hogy végre lehet lesz időm befejezni az órát, de ha beforrasztok mindent kivéve a ledek áramkorlátozó ellenállását, akkor ki tudom próbálni a ledek fényerejét úgy hogy be tudjam lőni az ellenállást ráadásul a picek még sehogy sem állnak a programozó sincs még kész legalább is csak egy nyomtatóportos van ami a kapcsolások résznél volt, de az még nem volt kipróbálva. (Azzal fel lehet programozni a 648-asokat? A picek nélkül ki lehet próbálni a ledeket valahogy?) Én még egy régebbi verziót kezdtem el. (Propeller_3_5_10mmv2,20 fájlt használtam abból is az 5mm-es ledhez valót nem tudom talán ptexati tervezte, de nem tudom és a vicsys féle bázist. Távirányító még nincs, de majd csinálok vagy szerzek.)
(#) c27 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Majd el felejtettem Janocsi van egy újabb capstan motorom sony CXA8005AS ic-vel adatlapot megint nem nagyon találtam, de úgy tudom neked van ilyen motorod. Majd ha valamikor ráérsz elküldhetnéd a bekötését.
(#) nurseboy hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sziasztok

A hallhoz adjatok tippet 4 lábut nem találok Ez jó lenne: TLE4935L (INF) RoHS HALL IC és uni vsagy bipoláris kell?
(#) janocsi válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia! Ide az unipoláris a jobb, annál mindegy milyen pólus közelit hozzá.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia!

Fokozatosan haladj! A méréshez jó egy labortáp is, csak a feszültsége ne legyen nagyobb 12 - 14V -nál.

- Diódahíd + zéner + szűrőkondenzátor -> mérés,
- Stabilizátor + szűrőkondenzátor a kimenetén -> mérés,
- Opto / Hall érzékelő és a felhúzóellenállása -> mérés,
- Ledek, vezérlő tranzisztorok, bázisellenállásaik -> mérés - ekkor lehet kisérletezni az áramkorlátozó ellenállásokkal.
- Ledek áramkorlátozó ellenállásai -> mérés,
- Ellenőrzés.

A mérési fázisokban az újonan beépített egységek működését kell leellenőrizni, ha hiba van kijavítani. A led-ek tranzisztorai a bázisellenállásaik tápra húzásával kinyithatók, a led-eknek világítaniuk kell, illetve a fényerejük az áramkorlátozó ellenállások értékével állítható.

Az utolsó ellenőrzési fázisban mindent még egyszer le kell mérni, a kontroller összes lábán ellenőrizni a feszültségeket (0V-nál kisebb és 5V - nál magasabb nem lehet), a forgás érzékelő jele eljut-e az RB0- ra, a led-ek vezérelhetők a pic megfelelő kimenetével - mindig csak egyet vezérelve a megfelelő led vezérlődik.

Ha mindezt végigcsináltad, és a panal jó, a kontoller is jól fogja érezni magát benne.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia.
Értem egy gond van hogy mincs még labortáp, de egy számítógép tápegység van esetleg egy biztosítékot tehetek utánna mint áramkorlátot.
Azt nem tudod a nyomtatóportos pic programozó a 2. válozat a kacsolásoknál képes felprogramozni a picet? 648-as van meg van 684-es is ami még régen egy elírás miatt lett véve. Lehet majd távirányítónak jó lesz.
(#) nurseboy hozzászólása Nov 21, 2010 /

Hello!

A 3 lábu hall ic-t hogyan kell bekötni? A nyákon a két középső láb helyét egybe kell forrasztani, vagy ennél bonyolúltabb?

Azért kérdem mert rendelném az alkatrészeket de 3 lábut kapok csak!

Üdv Attila
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

1-+5V,2-GND,3-Out
Következő: »»   186 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem