Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1057 / 4003
(#) Patesz24 hozzászólása Nov 19, 2010 /

Hello szerintetek ez a kapcsolás egy 9V-os elemről maximum mennyi ledet tud meghajtani?Köszi
(#) bbalazs_ válasza Patesz24 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Milyen szinubol?
(#) srac321 hozzászólása Nov 19, 2010 /

Remelem megfelelo forumba irom. Egy tesztaszeletelo gepet szeretnek epiteni (cukrazdaba). Ami elektronikabol kellen hozza egy CNC szeru vezerles(azt hiszem). ket vago kes 2 iranyba valo vezerlese x,y;
Neztem a leptetomotorokat, szervomotorokat, de nem jottem ra hogy melyik megoldas lenne a legjobb legkonynebb. PLC hasznalata helymeghatarozoval?
Nincs szuksegem nagy preciziora +-0,5mm.
Otletetek?
(#) Patesz24 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Kék színüből.(nagy fényerejü)
(#) srac321 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Bocsanat, de ez egy "Kezdo kerdes". Mert gozom sincs hogy kezdjek hozza, mert nem is CNC hogy oda irjam, mas kategoriat meg nem talaltam.
(#) kadarist válasza srac321 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Nem Elkezdő kérdés a címe a topiknak, hanem Kezdő kérdések. Kezdő, az elektronikával most ismerkedő érdeklődőknek szánt, alapkérdésekkel foglalkozó hely.
(#) Lacko12 hozzászólása Nov 19, 2010 /

Sziasztok!
Nemrég volt pár kérdésem egy hűtőbordára való hővédelemről és maradt még pár kérdésem hozzá!
Először is a táp részénél lenne pár kérdés!
Én egy szimpla graetzes kapcsolásra gondoltam csak nem tudom hogy mekkora méretű legyen a graetz híd és a puffer részleg bár gondolom ehhez nem kell sok!
A másik meg hogy a rajzon is látszik hogy megvan különböztetve a lednek a 2 pólusa és hogy melyik melyik?
A levágott oldal a pozitív fele?
Válaszotokat köszönöm előre is!
(#) kendre256 válasza joecontra hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Nem valószínű, hogy a toldás a ludas. Kábeltévénél akkor lehet szemcsés a kép, ha túl sokfelé van osztva (sok készülék felé ágazik el), vagy eleve gyenge jel jön be a kábelről. A leírásod alapján egy TV van rajta, ezért szerintem gyenge lehet a bejövő jel.
A szerelők a bekötésnél mérték műszerrel a jelet? Ha nem, akkor utólag reklamálni kell, hogy nem jó a képed, mérjék meg, hogy megvan-e a megfelelő jelszint.
(#) kendre256 válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

(#) bbalazs_ válasza Patesz24 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Kettot. Egyszer a kek nyitofesze kb 3V, masreszt lejon meg a sima soros dioda nyitofesze.
Persze lehet 3 is, de akkor valoszinuleg nem tudod majd teljes fenyeron uzemeltetni. A 2 ele/utan/kozben viszont ellenallas is kell majd.
(#) Lacko12 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia!
Köszi szépen a linket!
Már csak a táppal kapcsolatos kérdés maradt hátra!
Köszi szépen még1x!
(#) proli007 válasza fantom45 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Hello!
Nem a TDA-kat hajtod erről a kapcsolásról?
Kettős tápfeszültség van?
Ennek bemenetén nincs kondi, tehát egyenáramot is erősít. Ha egyenfeszültség is kerül a bemenetére a jelforrásáról, akkor az elviszi az erősítő fokozatok munkapontját. Ez torzításhoz vezethet. Ellenőrizheted úgy, hogy erősítés állítás közben méred a kimenetet de a műszered DC állásában. Nem változhat. Ha a táp kettős, akkor a helyes érték, 0V.
A TL072 nem gond, az a kiszajú változat..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Hello!
Az egyenirányító, úgy mint a pufferkondi a terhelő áram függvénye. A diódahíd maximális árama legyen több, mint amit az áramkör plusz terhelés felvesz. A kondira általában ökölszabály, hogy amperenként 2000..4700µF jusson.
üdv! proli007
(#) hobbyy hozzászólása Nov 19, 2010 /

Hello. Még új vagyok itt, 1 héten belül nem tudok új topikot nyitni, ezért ide írok.

Tapasztaltabb, kiforrasztásban járatos emberek segítségét kérem itt.

Szeretnék megjavítani néhány sima 1 rétegű panelt, amikben sima 2,54-es lábtávolságú 14-40 lábú DIP chipek vannak, nem SMD, 1-2-ből meg alkatrészeket kivenni a többihez. Beforrasztóeszközöm már van, rendesen tudom is használni.
A kiforrasztást is próbáltam már egy egyszerű ónszippantóval és pákával, semmi mást sem használtam hozzá, jó is lett, kijött, te túl sokáig tartott. Valami gyorsabb módszer kellene.

Pár óráig keresgéltem, itt találtam pár hasznos infót a 2006-03-10 12:52-os üzinél:
Link

Az 1-es módot még nem próbáltam, a 2-esre nem telik, Wellerek és hasonlók kizárva. A 3-asnál átlagos olcsó kék ónszippantót használtam eddig párszor egy kb. 10000-es forrasztóállomással. A 4-es drága, hőlégfúvóm van, de nem mertem ezzel kiforrasztani, tutira elégetnék több panelt is, mire rájönnék a használatára, és valami maszkokat is kellene hozzá használni. Az 5-ös is túl drága.
Max. 5-6000-et tudnék a kiforrasztóeszközre költeni, nem is éri meg többet fordítani rá, ezeket találtam:

1450-ért egyszerű: Link2
Itt már drágább: Link3
Ez 3990:
Link4
Ez 6490:
Link5

Ezek közül melyikkel lehetne max. percek alatt kiszedni akár egy 40 lábas chipet is a nélkül, hogy kárt tennék a panelben, vagy a kiszedett chipben, és valamennyire megbízhatók is annyira, hogy akár 100-200 chipet is kiszedhessek velül gond nélkül?
Esetleg valakinek van jobb ötlete, eszköztippe?
Szükséges-e ehhez használnom pl. kiforrasztóharisnyát, forrasztóolajat, bármi mást?

Előre is köszi mindenkinek.
(#) edison14 válasza hobbyy hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szerintem az ónszívó szalag a legjobb bár nem fogsz tudni 200 chipet kiszedni de ha jól használod és spórolsz vele akkor 50-60 chipet egy tekerccsel (1,6m-es kiszerelésben kapható nálunk és én általában 2,5mm-es vastagságút veszek mivel sokkal több ónt tud felszívni mint a vékonyabbak és ugyan annyiba kerül). Én még azt szoktam csinálni hogy ahol több az ón ott először ónszippantóval leszippantom a felesleges ónt és ami rajtamaradt azt pedig ónszívó szalaggal távolítom el így spórolok az ónszívó szalaggal és a rézfelületeket is megkímélem a felesleges égetéstől. Én például iylesmit használok.
Remélem tudtam segíteni.

Üdv. edison14
(#) mgabesz válasza B.I hozzászólására (») Nov 20, 2010 / 1

A suli honlapján, ahova be van linkele a szimulátor ott a készítő neve.
A google pedig megkeresi a honlapját.
Ha nem sikerülne akkor itt van zip-ben. A circuit.jar-zt kell futtatni kicsomagolás után.

Ezt a prg-t ajánlom minden kezdőnek, mert az alapok nagyon jól megérthetők, a program nagyon szemléletesen ábrázolja az áram és feszültség, irányok és értékek változásait.

Üdv.: mgabesz

circuit.zip

(#) mineral válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Köszönöm ez jóval egyszerűbb megoldás. Mint ami az én agyhelyemen született.
(#) B.I válasza mgabesz hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Köszönöm. Nekem arról az oldalról csak egyszer nyitotta meg.
(#) Sword hozzászólása Nov 20, 2010 /

Tud valaki segíteni abban, hogy hogyan kellene két potmétert sorba kötni?
(#) Abukodonozo válasza Sword hozzászólására (») Nov 20, 2010 / 1

Szia!

Parancsolj!
(#) Sword válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm, magamtól már a 3. féle variációt rajzolom
(#) smrtln hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sziasztok!

Egy LED-t szeretnék 230v-ra rákötni, csináltam egy kapcsolási rajzot és az lenne a kérdésem, hogy megnézné-e valaki hogy jó van-e így összeállítva a rajz?
Lenne még egy kérdésem hogy a biztosíték mekkora értékű legyen vagy hogy tudom azt kiszámolni?

Segítséget előre is köszönöm!

smrtln
(#) Abukodonozo válasza Sword hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Nincsmit, örvendek, ha segíthetek.
(#) mineral válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Én sorosan így kötném őket.

potik.JPG

(#) mgabesz válasza B.I hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Nincs mit. Örülök, hogy segíthettem.

Bárcsak a mi sulis éveink alatt is lettek volna ilyen programok.
Akkor még a HT1080 volt az ász.

Üdv.:
mgabesz
(#) nikolatesla válasza smrtln hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Igen ez működik!
led 230v-on!
Biztosítéknak kb 300mA-500mA-et tegyél.
(#) Abukodonozo válasza mineral hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia!

Őszintén szólva én nem igazán látom értelmét két poti sorbakötésének, de persze megoldható. Szerintem mindkét megoldás használható és mindkét esetben az első poti durva, a második poti meg finomabb szabályzást nyújt.
(#) rammeradrian hozzászólása Nov 20, 2010 /

Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy van 2 UV-ledem 3mm-es és hány volt kell nekik hogy világítsanak?
(#) Sword válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Pontosan erre van szükségem.
Az egyik 5K, a másik 500R.
(#) nikolatesla válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Olyan 2-2,5-3v elég neki de tegyél figyelő ellenállást elé!
Az kb 1ohm fél W-os elég. Én 9v-ról használok 20db-ot 2,2ohm-os előtéttel és jól megy.
Következő: »»   1057 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem