Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Akkor itt tekinthetjük úgy, hogy a rács egyezik az anóddal?
Azaz a rácsot és az anódot ebben az esetben mindig össze kell kötni? Éppen azzal az anóddal amelyik szegmenst ki akarom jeleztetni? Azaz a rácsnak szinte folyamatos feszültséget kell kapjon? Leszámítva azt a néhány pillanatot amikor éppen vált a számjegy kijelzés.
Nem az a kép egyáltalán nem kijelző csövet ábrázol.
Pontosan! A legelső linkelt képeden is ezt mutatja a kapcsrajz.
Akkor nem mondom, hogy tökéletesen értem, de a kérdésemmel már tisztában vagyok.
köszi
Igen, rácsáramos üzemmódban, de lehet kissebb is, lényeg, hogy ne legyen az anódáram a max -nál nagyobb. De -3 V al le is zárhatod a csövet, ez úgy jön ki a rajz szerint, hogy a katód (fűtés egyik eldala) meg van emelve a födhöz képest, és ha a rácsot meghajtó tranzisztort lezárod, sötét lessz a cső, bármi kerül az anódjára. (a határadatokon bellül) Így lehet több digitet (csövez) multiplexelni.
Na most viszel be a málnásba...
Mi az a rácsáramos üzemmód? A csatolt kapcsoláshoz kell tudnom mi az a rácsáramos üzemmód? Ebbe szeretném betenni az említett CD8035e csövet. A második mondatot jelenleg egy az egyben nem értem...miért jó az, ha lezárom "-3V-al" a csövet? És miért jó az, ha a sötét lesz a cső ha a "rácsot meghajtó tranzisztort lezárom"? És akkor ezek szerint ez a csatolt kapcsolási rajz sem jó így ahogy van, mert be kell tenni minden szegmenshez egy egy tranzisztort? Valahogy úgy, hogy a bázisát hajtom a PIC-ről egy egy ellenálláson keresztül, és az emitter-kollektor körből kapcsolom a csőre a feszültséget? Hasonlóan mint egy sima egy csöves Nixie óránál.
Csatoltál egy adatlapot a csövedről. A most csatolt rajzodat át kell alakítanod a csőnek megfelelően. Az nem volt világos, hogy ez csak 1 digites, vagy négy, lehet, hogy 1 digites, és a Led -ek mutatják, hogy éppen melyik digit a kijelzett érték. A meghajtást a szkennelt könyv oldalán található módon lell megtenned. Az anódokra a tápot szegmensekként külön tranzisztorral kell kapcsolni, azt nem tudom, hogy mikor kell aktívnak lenni, a pic lába mikor alacsony, meglehetlehet fázist kell fordítani egy inverterrel, vagy a programmot átírni, (csak azért mert a pic lábára nem kötheted a 24 V -ot), hogy a pozitív legyen aktív. Ebben az estben rácsot egy a pozitív táp, és a föld közé kötött potméterrel szabályzhatod (fényerő). A fűtést elintézheted egy a táp és a fűtés egyik vége között soros ellenállással, pláne ha 5 V is van, A fűtés másik vége föld.
Ha a csőnél egy katódhoz képest pozítív elektróda van, azon áram folyik. ez a rácsáramos üzemmód, és ez is gyorsítja az elektronokat, nagyobb a becsapódás energiája, jobban világít. De a megengedett rácsáramot nem lépheted túl, ami a könyvben van. Nem ismertem a kapcsolásodat, nem tdtam, hogy egyetlen cső van, így nincs szükség multplexelésre. 4, vagy több cső esetén már szükséges. Az ehhez szükséges jeleket a Led ek meghajtásáról veheted le, csövenként 1 tranzisztorral mehajtva a rácsot, ahogy a könyvben van, és a szegmens anódokaz összekötheted mind a négy csőnél.
Novemberi (Október végi) csendélet Mule v2.-vel :
Szia!
Nézz át ide: egy pillanatra, itt már megy a Mule2 hétszegmenses ledkijelzőkkel, de még csak a próbaverzió szintjén.
Jól átvariáltad, de igazából nem lep meg... Ez olyan mint a pinball clock elektronikája megtoldva a teljesítmény elemekkel. Nemsokára a nixis is itt lesz, csak még egy két finomítást kell rajta eszközölni, végső tesztelés folyamatban...mint tudod.
Sziasztok!
Nagyban elkezdtem a 6 csöves mindent-bele óra nyáktervét csinálni. Egész jól halad a dolog amikor van rá időm, próbálom a lehető legjobban összehozni. Pár kérdés van, ami nekem nem egészen világos, de szükséges a tervezéshez: - Milyen célt szolgál az LM2941-es IC ill. ennek a JP1 jumpere? - Az RTC résznél mire jó a JP2 jumper? volt szó DS32KHZ RTC-ről is, ha ennek a kiválasztása, akkor hogyan oldanátok meg a kapcsolást, mivel az utóbbi 16 lábú, a rajzban levő PCF8583 meg 8 lábú? - Szintén az RTC-ben C24 trimmernek kb. mi az értéke? - S1, S2, S3, S4 gombok közül melyik mit szolgál? - ha jól látom, JP3 csak árammérési céllal van beiktatva, ebben erősítsetek meg! Előre is köszönöm a válaszokat, remélem mielőbb sikerül megrajzolnom!
No ne haragudjatok, kicsit sikerült megkavarnom a dolgokat, mert nekem nem a legfrissebb rajz volt kinyomtatva. Akkor a legfrissebb rajzra vonatkoztatva a kérdéseimet:
- Milyen célt szolgál az LM2941-es IC ill. ennek a JP2 jumpere? - Az RTC-nél csak a C27 trimmerre vagyok kíváncsi. - Az S1-S4 gombok közül melyik mi? - Valamint itt már JP1 néven szereplő jumper az ugye csak árammérési céllal van? Bocs az előbbi kavarásért, és mégegyszer köszi a válaszaitokat!
Üdv! Az RTC-nél a trimmer értéke ha jól gondolom 3-35pF fóliakondenzátor. (ha nem majd úgy is kijavítanak a kollégák, a Mule v2-ben ilyen van)
Szia!
- LM2941 -nél levő jumper bemérési céllal van beletervezve. A tápfeszültség értékét előbb kell a +5V-ra beállítani, aztán zárni, nehogy a 74141 -esek túlfeszültséget kapjanak. - RTC trimmerével lehet az általa számolt idő órajelének frekvenciáját állítani. - Mivel a program még nincs kész, a gombok kiosztása még nem volt meghatározva. - JP1 az anódfeszültségnél bemérési és árammérési célokat szolgál.
Az LM2941-essel kapcsolgathatjuk a tápot a meghajtó IC-knek, pl. pir szenzorral együtt használva, ha nincs mozgás lekapcsolja a meghajtókat és vele együtt a csöveket.
Köszönöm mindenki válaszát, halad a rajz.
Sziasztok ,tegnap kaptam 2 darab Z568M csövecskét de sajnos annyira karistos volt a piros máz hogy kénytelen voltam lemosni róla , nekem így is nagyon tetszetős!
Mind kettő ettől függetlenül szépen néz ki meg még rádásul működik is szépen , attól függetlenül hogy használtnak tűnnek . Bővebben: Link
Nekem is tetszenek a piros bevonat nélkül! Létezik gyárilag is így, de olyanhoz még nem sikerült hozzájutnom. Ha lenne karcos csövem, arról én is szívfájdalom nélkül lemosnám a bevonatot. Csak egy tipp: kipróbálnám, hogy az átlátszó csövekkel hogy nézne ki feketére festett házzal. Szerintem nagyon vad lenne. Persze így se kutya!
A nixiestriptease nagyon erotikus... Es egy kép a maruszja nixicsövekről... Próbáljuk ki feketére festett csövekkel is...
Szia!
Én láttam olyan ”maruszja” figurákat, ahol egymásba lehetett rakni a kisebbet a nagyobba, és így tovább. Ha ezekkel a gyönyörű nixie csövekkel ezt meg tudnád csinálni, hát nem is tudom, nagyon érdekes látvány lenne, ahogy a kis számok nőnének egyre nagyobbra, még nagyobbra… ez volna az igazi nixie-effekt.
Laci, kétcsöves Z5680M órában nem gondolkozol ha már úgyis kettő "pirostalanított" csöved van?
Biztos találnál valakit aki megírja hozzá a progit A matt fekete doboz szerintem is jó ötlet, sőt még valami füstüveg mögött is jól mutatnának a kövér karakterek ...szerintem :yes:
He netán valaki irna rá nekem programot akkor én tudod megépítem, egész jó ötlet !
Hello megszállottak!
Ma részem volt egy csodában! Élőben láthattam ezeket a gyönyörűségeket. Soha nem voltak használatban, tartalékként raktározták a komplett kijelzőt. Gondoltam megosztom veletek az élményt, legalább 2D -ben.
Nem kicsit irigyellek a látottakért! Meg sem merem kérdezni hol láttad... Egy álom ami a képeken van. Hátha egyszer teljesül majd!
Hát ja erre csak azt lehet mondani ez sokunk számára csak álom az ilyen ritkaság és egy vagyont érő cső, de ha olyan álom mint nekem a Z568M akkor az gyorsan teljesül , még egy fél éve nem is gondoltam hogy valaha lesz olyan csövem most meg már hirtelen az 1 árvához jött még 2 darab igaz ezek csupaszok de ettől függetlenül szépek .
Egyik jóbarátom/kollegám kapta ajándékba egy raktárostól kb 2 éve. Egy daru mérlegének a kijelzőjéhez volt tartalék alkatrész.Olvasgattam a topikot (mert hogy szeretnék egy nixie órát építeni) és így került szóba.
A hely ahol ilyen szépeket lehet látni: Ózd
Szép!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |