Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Kijavítottam a hibákat, eredmény:0.
Viszont melegszik az R1 jelű 1k/5W-os ellenállás kb 2 perc járatástól. Sajnos az új multiméterem sem jött még meg, így mérni sem tudok.
Nem tudom miként, de működik
Életre kelt Frankenstein szörnye Majd ha tudok mérni megnézem hozza-e az értékeket, mindenesetre a 12V-os ventit nagyon szépen lehet vele szabályozni.
Összedobtam a Pioneer féle tápot, gyorsan kipróbáltam 1db 2n tranyóval (csak hogy müködik-éé).
Szabályoz meg minden, de az a helyzet, hogy a max feszültség ami kijön belőle 0,53V! Ezt szépen tudom szabályozni, csak nem értem. Mit cseszhettem el? Elnéztem egy ellenállást, de akkor melyiket?
Lehet hogy az ic rossz? Valaki meg tudja mondani hogy az ic lábain milyen feszültségeket kellene mérnem?
Nézd meg a feszültségeket, az áteresztő lábain a földhöz képest.
A következőket mértem. Remélem jól értettem mit mérjek.
Az IC GND (11-es) láb. GND-1 között 15,5V (Imax) 14,9V (Imin) GND-7 között 0V (Imax) 28V (Imin) GND-8 között 28V (Imax) 0V (Imin) GND-14 között 0V (Umin) 5,6V (Umax)
Az áteresztő tranyók lábait mérd meg, ne az IC-t. Lássuk, hogy ott mi történik.
Szia!
A mért értékek jónak tűnnek. Az áteresztő tranyóknál lesz valami gond. Az R23 pozíció számú 10k ohm-os ellenállást nyugodtan kidobhatod, nem kell oda, az R12-est pedig cseréld 4k7 ohm-ra. így kisebb áramot is be tudsz állítani.
A GND és T1 bázisa közt ha változtatom a fesz potit -5 és +1 voltot mérek.
A T3 GND és collector között 0-1,4 voltot mérek ha változtatom a fesz potit.
A T3 collektorán mindig a nyers tápfeszültséget kellene mérned.
T3 kollektorán megvan a 34V.
Már nem értem, fáradt vagyok.. Kinyirtam 2db 2N tranyót. A T1 bázisa és GND közt 0-8 voltig mértem attól függően az U poti melyik állásban van. Ha az I potit min-re tekerem a led világit és a T1 bázisán -4 Volt lesz. Az a fura hogy a feszültség nem a poti tekergetésével egydőben változik, hanem késve. Letekerem a potit és a fesz. szépen lassan esik.
"Az a fura hogy a feszültség nem a poti tekergetésével egydőben változik, hanem késve. Letekerem a potit és a fesz. szépen lassan esik."
Vélhetően a kimeneten lévő puffer kondi miatt, amit nem terhel le a multimétered. Ha mindezt úgy csinálod, hogy egy fogyasztót kötsz a kimenetre, máris fűrgébb lesz
Mit jelent, hogy kinyírtál 2db 2N tranyót? Ezek szerint megvan a hiba? Vedd le a bázisról a vezetékeket, és úgy is mérd meg, kiváncsi lennék úgy hogyan alakul. Egyébként a bázisfesszel nincs gond, ettől már nyitnia kellene a tranyóknak, ha a kollektoron ott toporog a 34v és a bázos csabályzása is rendbe van, akkor elég egyértelmű a probléma. Vedd ki a 2N-eket és mérd meg, hátha maradt benne ép darab.
Üdv. Doncso
Hozzáértem a T2 lábaihoz ujjal és kapcsolt a 2N aztán zárlatos lett mert rajta felejtettem a kimeneten egy izzót.
Valami nem okés a T1 -T2 nél.. még nem jöttem rá, fáradt voltam. Valaki meg tudja mondani hogy a T2 lábain milyen értékeket kellene mérnem és mihez képest? Z1 értéke mennyire kritikus? Ez az egyetlen aktiv alkatrész amit helyettesitenem kellet, mert nem volt 6,8-as csak 6,2 és 7,5 ös. Most a 7,5-ös van benne. Azt mondta a boltos elvileg jó lesz.
Hello!
Attól hogy hozzáértél, még nem nyírhattad ki. Lehet zárlat van valahol, és ezért volt hogy reagált a hozzáérésre. - A T2 emitterében ott van a nyers 34V tápfeszültség. - A T2 bázisán, (ha a tranyó nyitva van, áramszabályzó poti nincs minimumon) ettől 600..700mV-al kevesebb. De ezt a 34V-hoz képest érdemes mérni. Az R4 ellenálláson. - A T2 a végtranzisztorokkal komplementer darlington kapcsolást alkot. Tehát emitteréhez képest (+34V-hoz képest) a kollektorában a 34V és a táp kimeneti feszültségének különbsége van. Z1 értéke nem kritikus, de ez alkotja a referencia feszültséget, tehát ha az megváltozik, minden változik tőle (kimeneti feszültség és áram tartománya) A 7,5-ös-es viszont bőven jó. A referencia feszültség ekkor az IC1-es lábán, 10,9V lesz. Ebből neked a P2 tetején, 9,375V-ot kell beállítani P4 trimmerrel. üdv! proli007 üdv! proli007
Köszönöm. Az útmutatásod alapján kimérem a dolgokat.
Hello!
Ha az IC foglalatban van, akkor könnyen átalakíthatod a kapcsolásodat, hogy megvizsgálhasd. Ekkor az IC nem befolyásolja a végfokot, ami amúgy egy kétszeres feszültségerősítő. Ha az IC 14-es lába és a tápfeszültség közé bekötsz egy 2,2kohm-os ellenállást, és a 14-es láb és a táp negatív kimeneti pontja közé a meglévő 6,2V-os zéneredet, akkor a kimeneti feszültség kb. 11V lesz. Egyszerűen minden mérhető, sőt a táp terhelhető is lesz. De vigyázni kell, mert nincs ekkor rövidzárvédelem. Tehát véletlenül se zárd rövidre a kimenetet! - T1 bázisában a 6,2V - T1 emitterében ennél 0,6V-al kisebb, 5,6V - T1 kollektorában (T2 bázisában) a 34V-tápfesznél 0,6V-al kisebb - T2 emitterében a 34V - T2 kollektorában (T3..5 bázisában) a 11V kimeneti feszültségnél 0,6V-al magasabb - T3..5 kollektorában a 34V - T3..5 emitterében a 11V-os kimeneti feszültség (Ha nincs terhelő áram, mert akkor kicsit magasabb - A terhelés hatására kicsit csökkenni fog a kimenő feszültség, lévén, hogy a végfok nyílt-hurkú erősítése nem végtelen.. De akár a 3A-ig is terhelhető így. üdv! proli007
Mostanában még kevesebb időm van mint eddig. Gyakorlatilag szinte nulla. :no:
Ezért nincs időm a projektjeimmel se foglalkozni, főleg így hogy tengernyi megvalósításra váró ötletem van a Forrasztóállomás III., a Labortápegység II. és annak kiegészítő modulja, illetve a Precíziós árammérővel kapcsolatban. Ha a zasszony meg a munka nem venné el a szabadidőm 99%-át, akkor se jutna ezekre elég időm. Tényleg rengeteg ötletem van... :yes: Szóval segítséget szeretnék kérni. Sok segítőkész emberke szokott írni nekem levelet hogy nagyon szívesen segítenének bármiben csak hogy hamarabb elkészüljön valamelyik kapcsolásom. Eddig nem éltem ezzel a lehetőséggel de most muszáj lesz, különben soha nem készülök el semmivel... Szóval: A Labortápegység II áramköröm befejezéséhez van a legkevésbé kedvem, igazából csak a PIC-es vezérlőmodulja köti le nagyon a fantáziámat. Viszont ahhoz hogy azt megtervezzem, először magával a Labortápegység II fő áramkörével kellene elkészülnöm, hiszen enélkül a PIC-es vezérlőmodulnak nincs mit vezérelnie. Egy olyan hozzá értő embert keresek, aki segítene és befejezné helyettem vagy a segítségemmel a labortápot. Megterveztem, meg is építettem, de van pár kisebb-nagyobb hibája az első tesztpéldánynak. Ezeknek okaira nekem kb 4-5 nap kellene hogy rájöjjek és még ennyi hogy kijavítsam őket és a második, javított tesztpéldányt megépítsem. Elképzelésem sincs hogy mikor lesz nekem ennyi időm. Őróla lenne szó: Labortápegység II. Odaadok hozzá mindent, beültetést, kapcsolási rajzot, még a készre megépített áramkört is. Olyan embert keresek aki tényleg ért hozzá, hogyha mondjuk rábökök a kapcsolási rajzon bármelyik alkatrészre akkor megmondja hogy az pontosan miért van ott és mi a feladata. Másodlagos szempont hogy az illető budapesti legyen, a könnyebb kapcsolattartás végett. Ja és ami a legfontosabb: az áramkör terveit bizalmasan kellene kezelni amíg el nem készül teljesen.
Bocs nem voltam itthon, de még délután csinálgattam egy kicsit. Az összes tranzisztort kicseréltem, de semmi.
Aztán kivettem az IC-t és amikor rátettem a multimétert a Be+ és 14es lábra hogy mérjek egy feszt, megjött a kimeneten az áram. Tehát valószinű az IC zakkant meg, de ezt holnap tudom csak kimérni.. Ha más nem kiszedem a forrasztóállomásomból amig nem jön meg a posta..
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a labortápnál (2.7.1), de úgy általában ha egy L sínre teszem fel a tranyókat ahogy már sokan és az L alumíniumra szerelem fel a hűtőbordát, akkor kell valamilyen hővezető paszta. A kérdésem az hogy itthon van szilikonzsír az jó erre a célra vagy van hővezető paszta ami szintén szilikon alapú, de olyan fehér színű cucc. Van valami lényeges különbség a kettő között vagy jó a szilikonzsír is? (Még egy kérdés, hogy van a kapcsolásoknál olyan hővédelem ami egy MBR10100-as és egy irfz44-es tranyóból áll + ellenállás az a kérdésem hogy ugye ezek mennek 24V-ról is? Én ha jól láttam az adatlapba nem ütközik akadályba, csak rákérdezek nehogy tévedjek.)
Én is áttetsző szilikonzsírt használok a kezdetektől (még most is az eredeti kilós dobozt koptatom). A fehértől maszatos lesz, ami nem szép.
Hello!
Természetesen megy 24V-ról. De érdemes a diódával egy ellenállást pluszba sorba kötni, (értékét kiszámolni) hogy ha a dióda "rövidzárba" kerülne is, a Gate feszültség ne legyen 24V, mert ha jól emlékszem, annak maximált értéke 20V. üdv! proli007
Az útmutatásod alapján csináltam egy kis tesztet. Kivettem az IC-t a foglalatból és ha a 14-es lábra adtam a 6,2V-ot, szépen kapcsoltak a tranzisztorok, tehát azok müködnek.
Viszont csinál néha olyat hogy nincs benne az IC de "rezegve" megjelenik valamennyi fesz a kimeneten,(izzók izzanak/villogva amit rákötöttem) aztán elmúlik. Ha benn az IC akkor néha lehet szabályozni de akkor is alig jön ki áram, és vibrál a led. Valaki meg tudja mondani hogy az IC lábain milyen értékeket kell mérnem? Arra gyanakszom hogy az IC rossz.
Hello!
Miből gondolod, hogy az IC rossz, mikor azt írod, hogy anélkül is "vakaródzik" a kimenet. Talán a forrasztási/kötési hibákat kellene először megszüntetni.. Ha ez szabályozás közben is rossz, mit tegyen szegény IC? Forrassza újra a panelt? üdv! proli007
Csak azért gondoltam, mert bontott IC-vel próbáltam, és már vagy százszor végigböngésztem a nyákot, le ellenőriztem az alkatrészeket egyenként. (kiforraszt-beforraszt). Gondoltam ha nincs benn az IC, talán azért "vakaródzik" mert gerjed valamitől. A kerámiakondit nem néztem még...
Már széttúrtam a padlást hátha valamiben találok hasonló IC-t, de nem.. Remélem hamarosan megjön a csomag.. addig várok.
Hello!
Itt a topikban látszólag nincs jelentkező? Ha gondolod, egy erőtlen kísérletet tehetünk, aminek a legfőbb kerékkötője részemről a 120km távolság és a szállítási költség.. De ebben a korban már amiben vagyok, fénysebességre ne, legfeljebb hangsebességre számíthatsz részemről.. üdv! proli007
Szia!
Volt jelentkező, de nem az igazi... A 120km annyira nem gond, hogyha át tudjuk hidalni mondjuk Skype-al. A postaköltséget természetesen én állom. Nagyon örülök hogy te elvállalod, nálad aztán biztos jó kezekben lesz a labortáp. Írd meg privátban a címedet és küldöm az áramkört! Illetve a Skype vagy MSN címedet is hogy meséljek kicsit az áramkörről, mi miért van... Üdv.: Attila |
Bejelentkezés
Hirdetés |