Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   154 / 564
(#) kiralyz válasza dobo hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Ez nálunk Szlovákiában is így van
(#) szell69 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok,

Lassan nekem is elkészül a gépem.Most szeretném megcsinálni a főtrafót de kellene még 1db U59-es ferrit mag.Ha valakinek van felesleges azt megvenném,vagy cserélhetnénk más alkatrészre.
(#) Isti hozzászólása Nov 22, 2010 /

Ti hogy csináltok a kimenetre 30-40uH 200A-es fojtót?

Nekem még csak 1-2 uH-s 200A sikerült eddig...

Pl három sorkimenőmag összefogva H alakban, annál az Al-je 400nH és 400A körül telítődik be, ha jól emlékszem.

Ha meg légréses E65-öt használnék azt meg már túlzásnak tartom, hogy trafó súlyú fojtó legyen a kimeneten.

Sajátot tervezek, eddig 1 kapcsolás (szabályzás nélküli) ami sikeres, 2 (szabályzásos) pedig felrobbant. Az egyiknek 5uS alatt kellett volna összehúzni a kitöltést, a másiknak 500nS alatt, hát összehúzni összehúzta, de az ív karakterisztika kifogott rajta, mert mikor fogta az ívet, mindkettő éles fény és hangjelenségeket produkált
Én eddig úgy gondoltam, ha normális a szabályzás, akkor nem kell 2-3x túllőni az IGBT-k amperbírását, ha meg már annyira túllövöm, akkor meg már inkább szabályzás nélkülit csinálok.
(#) Ge Lee válasza Isti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

1db sorkimenő vas is elég H formába rakva. Az enyém 28uH lett teletekerve.
(#) Zerocross válasza Isti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Azt hogy érted, hogy szabályzás nélküli?
(#) Zerocross hozzászólása Nov 22, 2010 /

Tisztelt fórumtársak. Van egy rajz, amit valamikor itt a fórumon találtam. Csak később bökte ki a szemem az érdekes részlet a rajzon: a szikraköz és az osztott fojtó.
Tud valaki referálni a rajzzal kapcsolatban? Nekem semmi infóm nincs, csak a rajz. Minden érdekel a rajzzal kapcsolatban...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

1 pár...

Istinak 1 db kell, gondolom, 1 db van és párosan szép az élet.
(#) Ricsi89 válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szerintem a szikraközös rész, az a nagyfeszgyújtás akar lenni.
(#) erdgab válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Valamikor én raktam fel,elvileg egy 100A AWI hegesztő akar lenni,ennél többet én sem tudok róla.
(#) Zerocross válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hát eddig én is eljutottam...biztos látott már valaki ilyet készen. Azt látom, hogy nagy betűkkel kibiggyesztve: ARGON. Egyébként ez a rajz milyen hegesztési célra lett kihegyezve? Vagy csak egyszerűen egy kényelmi funkció a nagyfesz gyújti? Aluhoz jó ötlet, de oda meg kevés a 100A.
El tudom képzelni, hogy ha bevont elektródás készülékhez megépítem, akkor nagy tetszést vált ki a félig hozzáértőkből. Még reklámfogásnak sem utolsó...
Én csóró hozzá-nem-értő hegesztést végző szaki, úgy gondolom, hogy bevont elektródához fölösleges többlet beruházás, vagy nem? Egyáltalán mekkora feszt. és "szikrát" produkál?
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Tehát AWI. Nem kevés a 100A oda? Habár ízlések és pofonok. Tehát a bennem felmerült kérdés, hogy van-e értelme beruházni a nagyfesz gyújtásra, ha modjuk egy bevont elektródás készülékkel néha-néha alu-t is hegesztenék?
(#) erdgab válasza Isti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

150-200A áramra már kell a 2 pár U57 H alakban egymás mellé összerakva 10-12 menettel,áramtól függő keresztmetszetű vezetékkel (20-36mm2),az egy pár U57 mag 15 menettel csak 130A áramig elfogadható,150A áramra már érdemesebb a két pár mag,a "Maci" féle kapcsolásban 30-40kHz frekvenciát alapul véve.
(#) Isti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

És 200A-nél nem telítődik be ?
18-20 menet...

Attól tartok valamit nagyon benéztem... Lehet a keresztmetszetet mértem le szarul... (csak egyik oldalt számoltam bele)

Nekem 3pár sorkimenő U-ból volt összefogva...

@erdgab

De az mennyi uH?
(#) Isti válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Nem volt benne szabályzás, csak egy TL494 szolgáltatta a négyszögjelet, teljes híd, és egy jól méretezett fojtó.
4db IRFP360-al üzemelt.

Mikor magasabb feszültségű plazmával kísérletezem, akkor viszont kinyírtam (más trafót kötöttem rá), de faterral meghegesztettünk addigra pár dolgot. Ő azt mondta 80A-esnek saccolja.

Próbálgattam a trafóáttétel állítást is, 35V-os üresjárásifesz kevés volt(nehezen fogott ívet), 70V meg már talán sok is. Levertem vele párszor a 16A-s kismegszakítót.

Hátránya az volt, hogy ugye kb dupla annyi teljesítményt kell forgatni a fetekkel, mint ami bele megy az ívbe, de nekem nagyon üzembiztos gépnek tűnt, könnyen szerelhető stb...
(#) Isti hozzászólása Nov 22, 2010 /

Természetesen a "magas"frekis váltóáramú oldalon volt a fojtó.

Így nézett ki a primer oldal:

Szigetelésvédelem, ilyesmiért ne szóljatok, direkt hagytam ki. Később bedobozoltam volna úgyis.
(#) staci123 válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia,
élőben én sem láttam ilyet,de gondolkoztam rajta, a szikraköz 1mm körüli lehet, viszont alut egyenárammal nem lehet heggeszteni AVI eljárással... Persze krómnak és színes fémeknek nagyon jó...
(#) mpisti válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A nagyfesz gyújtás elektródás(MMA)hegesztéshez egyáltalán nem kell,viszont minden védőgázas AWI(TIG)hegesztéshez ajánlott. Függetlenül attól,hogy alu;rozsdamentes acél;réz vagy vas van vele hegesztve.
Ha nincs nagyfesz gyújtás,akkor a koppintós módszerrel történő begyújtás igen csak eszi a wolfram hegyét,ezért gyakran kell újraköszörülni a hegyet a kívánt ívforma elérése érdekében.
Egyébként a 100A nem kevés, 5-6mm falvastagságú anyagot 70-80A árammal simán lehet awizni.
Mivel ez a rajz csak egyenáramú gépet ábrázol,így az alu hegesztését csak bevonatos pálcával lehet vele elvégezni, természetesen argon védőgázban, awizva.
(#) Ricsi89 válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A rajz azért jól jött, mert egyszer majd a tél folyamán tovább akarom fejleszteni a Maci gépet és akkor ebből a nagyfesz részt bele lehet rakni szerintem. Így akkor már lenne is egy jó kis AWI gépem is. Most tapasztaltam épp vékony lemez hegesztése közben, hogy hiába az egyenáram, a szabályozhatóság, akkor sem egyszerű rendesen összehegeszteni a lemezeket. No meg a salakképződés és a hosszú pálca is egy hátrány.
Szerintem bevont elektródáshoz sem jön rosszul ez, mert nem tud olyan könnyen leragadni a pálca az nagyfesz gyújtásnak köszönhetően. Holnap kinyomtatom a rajzot és nagyban jobban átlátható, mint gépen ide-oda mozgatni a rajzot, mert ki sem fér a képernyőre teljes méretben.
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

"alut egyenárammal nem lehet heggeszteni"
De lehet. Csak nem csupasz huzallal,hanem bevonatossal. Azaz a bevonatos alu elektródát védőgázban AWI eljárással olvasztod le.
(#) Phile80 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Pár nappal ezelőtt ígértem egy kapcsolási rajzot.
Szval a kérdésem az lenne hogy hogy indul be az inverter? Úgy gondolom hogy az U1 - 7es lábára kap tápfeszt, aztán ha van vezérlés akkor már érthető.
(#) Phile80 válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

jobban belegondolva ott nem lehet tápfesz csak miután beindult.
(#) erdgab válasza Isti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Idézet:
„@erdgab De az mennyi uH?”

Mittudomén,de tudod mit,kimegyek gatyában és megmérem néked,lásd kivel van dolgod.

Na kérem,itt valék,tehát:
1 pár U57 H forma, 15 menet = 28uH
2 pár U57 H forma 10 menet = 19uH
2 pár U57 H forma 12 menet = 25uH
3 pár U57 H forma 10 menet = 23uH
3 pár U57 H forma 11 menet = 26uH

Vastag,kb. 16mm2 vezetékkel tekertem meg a magokat,hogy jobban utánozhassam a valóságot.

Talán látod,hogy nem is annyira a uH érték a fő lényeg,hanem,hogy a 2-3 pár vas,mint nagyobb keresztmetszet és a rajta átvihető teljesítmény is mérvadó.
(#) Isti válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Nagyon szépen köszi!

Akkor én rontottam el a számítást

Csak azért kérdem, mert akkor ezért szállt el a mostani hegesztő... csak 1-2 uH volt a kimeneti fojtó, mert úgy számoltam, hogy többnél telítene... 30-40uH-nál sztem már lassabban fut fel az áram (20x), és van ideje a vezérlésnek lekapcsolni. Mindenesetre hányingerem van a szabályzós tápoktól egy időre
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A 7815-ös stabilizátor az R18-R35 ellenállásokon keresztül kap feszültséget a320V-os DC körből.Így a 15V-os tápfeszültség meglesz. A kapcsolófokozat beindulása után a D11 diódán keresztül az RL1 relé meghúz, rövidrezárja azR4 előtöltő ellenállást. Ezzel együtt a D9 diódán keresztül a működő teljesítményfokozat csökkenti az R18-R35 ellenállások terhelését. Röviden ennyi.
(#) Ge Lee válasza Isti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

14-15 menetre emlékszem de ez nem biztos. 200A-t nem küldtem át rajta csak 150-et, ott még jó volt.
(#) Isti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

köszi, az már jó nagyságrend, így érintésnél lassan emelkedik az áram, van idő szabályozni!
(#) Torriceli válasza Isti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Üdv ,egy gyári trafót javítunk a tápot cél gépel gyártattam le 3 ezerért ha érdekel felteszem a tekercs kézi rajzát.Amúgy az egész alkatrész kb 15- 20ezerbe kerül katalógusba nézve.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köszi a segítséget!!! Eddig én is eljutottam, de a 15V a műveleti erősítőket hajtja. A vezérlő jelet pedig az UC3845 állítja elő ami 5V-ról megy. Ez az 5V-ot csak akkor kapja meg ha már beindult az inverter, tehát a T2 feszültséget ad. Semmilyen jel nem jön ki az UC3845-ből ami hajtaná a FET-et. Vezérlőjel megléte nélkül nem mennek az IGBT-t. IGBT nélkül pedig nincs 5V. Szval ez az a dolog amit nem nagyon értek...
(#) erdgab válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ezt a rajzot ismerem. A Technika144 és 164 vagy Prestige144-164 gépek rajza,ha előbb szólsz,szívesen küldtem volna teljes doksit is akár.
(#) erdgab válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Nem-nem,az UC3845 7. lábán +15V tápot kap a Q9 (BC807)tranzisztoron keresztül, 5V feszről el sem indul,Ha a tilalmak nem szólnak közbe és nem tiltják az IC működését,akkor az elindul,kimenetén megjelenik a vezérlő jel a végfok számára és indul az inverter,minden más csak kiszolgáló és védelmi egység.Az IC előállít egy 5V ref. feszt is ez DIP8 toknál a 8. lábon érhető el (Vref).
Következő: »»   154 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem