Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Sziasztok,
Lassan nekem is elkészül a gépem.Most szeretném megcsinálni a főtrafót de kellene még 1db U59-es ferrit mag.Ha valakinek van felesleges azt megvenném,vagy cserélhetnénk más alkatrészre.
Ti hogy csináltok a kimenetre 30-40uH 200A-es fojtót?
Nekem még csak 1-2 uH-s 200A sikerült eddig... Pl három sorkimenőmag összefogva H alakban, annál az Al-je 400nH és 400A körül telítődik be, ha jól emlékszem. Ha meg légréses E65-öt használnék azt meg már túlzásnak tartom, hogy trafó súlyú fojtó legyen a kimeneten. Sajátot tervezek, eddig 1 kapcsolás (szabályzás nélküli) ami sikeres, 2 (szabályzásos) pedig felrobbant. Az egyiknek 5uS alatt kellett volna összehúzni a kitöltést, a másiknak 500nS alatt, hát összehúzni összehúzta, de az ív karakterisztika kifogott rajta, mert mikor fogta az ívet, mindkettő éles fény és hangjelenségeket produkált Én eddig úgy gondoltam, ha normális a szabályzás, akkor nem kell 2-3x túllőni az IGBT-k amperbírását, ha meg már annyira túllövöm, akkor meg már inkább szabályzás nélkülit csinálok.
1db sorkimenő vas is elég H formába rakva. Az enyém 28uH lett teletekerve.
Azt hogy érted, hogy szabályzás nélküli?
Tisztelt fórumtársak. Van egy rajz, amit valamikor itt a fórumon találtam. Csak később bökte ki a szemem az érdekes részlet a rajzon: a szikraköz és az osztott fojtó.
Tud valaki referálni a rajzzal kapcsolatban? Nekem semmi infóm nincs, csak a rajz. Minden érdekel a rajzzal kapcsolatban...
1 pár...
Istinak 1 db kell, gondolom, 1 db van és párosan szép az élet.
Szerintem a szikraközös rész, az a nagyfeszgyújtás akar lenni.
Valamikor én raktam fel,elvileg egy 100A AWI hegesztő akar lenni,ennél többet én sem tudok róla.
Hát eddig én is eljutottam...biztos látott már valaki ilyet készen. Azt látom, hogy nagy betűkkel kibiggyesztve: ARGON. Egyébként ez a rajz milyen hegesztési célra lett kihegyezve? Vagy csak egyszerűen egy kényelmi funkció a nagyfesz gyújti? Aluhoz jó ötlet, de oda meg kevés a 100A.
El tudom képzelni, hogy ha bevont elektródás készülékhez megépítem, akkor nagy tetszést vált ki a félig hozzáértőkből. Még reklámfogásnak sem utolsó... Én csóró hozzá-nem-értő hegesztést végző szaki, úgy gondolom, hogy bevont elektródához fölösleges többlet beruházás, vagy nem? Egyáltalán mekkora feszt. és "szikrát" produkál?
Tehát AWI. Nem kevés a 100A oda? Habár ízlések és pofonok. Tehát a bennem felmerült kérdés, hogy van-e értelme beruházni a nagyfesz gyújtásra, ha modjuk egy bevont elektródás készülékkel néha-néha alu-t is hegesztenék?
150-200A áramra már kell a 2 pár U57 H alakban egymás mellé összerakva 10-12 menettel,áramtól függő keresztmetszetű vezetékkel (20-36mm2),az egy pár U57 mag 15 menettel csak 130A áramig elfogadható,150A áramra már érdemesebb a két pár mag,a "Maci" féle kapcsolásban 30-40kHz frekvenciát alapul véve.
És 200A-nél nem telítődik be
![]() 18-20 menet... Attól tartok valamit nagyon benéztem... Lehet a keresztmetszetet mértem le szarul... (csak egyik oldalt számoltam bele) Nekem 3pár sorkimenő U-ból volt összefogva... @erdgab De az mennyi uH?
Nem volt benne szabályzás, csak egy TL494 szolgáltatta a négyszögjelet, teljes híd, és egy jól méretezett fojtó.
4db IRFP360-al üzemelt. Mikor magasabb feszültségű plazmával kísérletezem, akkor viszont kinyírtam (más trafót kötöttem rá), de faterral meghegesztettünk addigra pár dolgot. Ő azt mondta 80A-esnek saccolja. Próbálgattam a trafóáttétel állítást is, 35V-os üresjárásifesz kevés volt(nehezen fogott ívet), 70V meg már talán sok is. Levertem vele párszor a 16A-s kismegszakítót. Hátránya az volt, hogy ugye kb dupla annyi teljesítményt kell forgatni a fetekkel, mint ami bele megy az ívbe, de nekem nagyon üzembiztos gépnek tűnt, könnyen szerelhető stb...
Természetesen a "magas"frekis váltóáramú oldalon volt a fojtó.
Így nézett ki a primer oldal: Szigetelésvédelem, ilyesmiért ne szóljatok, direkt hagytam ki. Később bedobozoltam volna úgyis.
Szia,
élőben én sem láttam ilyet,de gondolkoztam rajta, a szikraköz 1mm körüli lehet, viszont alut egyenárammal nem lehet heggeszteni AVI eljárással... ![]() ![]()
A nagyfesz gyújtás elektródás(MMA)hegesztéshez egyáltalán nem kell,viszont minden védőgázas AWI(TIG)hegesztéshez ajánlott. Függetlenül attól,hogy alu;rozsdamentes acél;réz vagy vas van vele hegesztve.
Ha nincs nagyfesz gyújtás,akkor a koppintós módszerrel történő begyújtás igen csak eszi a wolfram hegyét,ezért gyakran kell újraköszörülni a hegyet a kívánt ívforma elérése érdekében. Egyébként a 100A nem kevés, 5-6mm falvastagságú anyagot 70-80A árammal simán lehet awizni. Mivel ez a rajz csak egyenáramú gépet ábrázol,így az alu hegesztését csak bevonatos pálcával lehet vele elvégezni, természetesen argon védőgázban, awizva.
A rajz azért jól jött, mert egyszer majd a tél folyamán tovább akarom fejleszteni a Maci gépet és akkor ebből a nagyfesz részt bele lehet rakni szerintem. Így akkor már lenne is egy jó kis AWI gépem is. Most tapasztaltam épp vékony lemez hegesztése közben, hogy hiába az egyenáram, a szabályozhatóság, akkor sem egyszerű rendesen összehegeszteni a lemezeket.
![]() Szerintem bevont elektródáshoz sem jön rosszul ez, mert nem tud olyan könnyen leragadni a pálca az nagyfesz gyújtásnak köszönhetően. Holnap kinyomtatom a rajzot és nagyban jobban átlátható, mint gépen ide-oda mozgatni a rajzot, mert ki sem fér a képernyőre teljes méretben.
"alut egyenárammal nem lehet heggeszteni"
De lehet. Csak nem csupasz huzallal,hanem bevonatossal. Azaz a bevonatos alu elektródát védőgázban AWI eljárással olvasztod le.
Pár nappal ezelőtt ígértem egy kapcsolási rajzot.
Szval a kérdésem az lenne hogy hogy indul be az inverter? Úgy gondolom hogy az U1 - 7es lábára kap tápfeszt, aztán ha van vezérlés akkor már érthető.
jobban belegondolva ott nem lehet tápfesz csak miután beindult.
Idézet: „@erdgab De az mennyi uH?” Mittudomén,de tudod mit,kimegyek gatyában ![]() Na kérem,itt valék,tehát: 1 pár U57 H forma, 15 menet = 28uH 2 pár U57 H forma 10 menet = 19uH 2 pár U57 H forma 12 menet = 25uH 3 pár U57 H forma 10 menet = 23uH 3 pár U57 H forma 11 menet = 26uH Vastag,kb. 16mm2 vezetékkel tekertem meg a magokat,hogy jobban utánozhassam a valóságot. Talán látod,hogy nem is annyira a uH érték a fő lényeg,hanem,hogy a 2-3 pár vas,mint nagyobb keresztmetszet és a rajta átvihető teljesítmény is mérvadó.
Nagyon szépen köszi!
Akkor én rontottam el a számítást ![]() Csak azért kérdem, mert akkor ezért szállt el a mostani hegesztő... csak 1-2 uH volt a kimeneti fojtó, mert úgy számoltam, hogy többnél telítene... 30-40uH-nál sztem már lassabban fut fel az áram (20x), és van ideje a vezérlésnek lekapcsolni. Mindenesetre hányingerem van a szabályzós tápoktól egy időre ![]()
A 7815-ös stabilizátor az R18-R35 ellenállásokon keresztül kap feszültséget a320V-os DC körből.Így a 15V-os tápfeszültség meglesz. A kapcsolófokozat beindulása után a D11 diódán keresztül az RL1 relé meghúz, rövidrezárja azR4 előtöltő ellenállást. Ezzel együtt a D9 diódán keresztül a működő teljesítményfokozat csökkenti az R18-R35 ellenállások terhelését. Röviden ennyi.
14-15 menetre emlékszem de ez nem biztos. 200A-t nem küldtem át rajta csak 150-et, ott még jó volt.
köszi, az már jó nagyságrend, így érintésnél lassan emelkedik az áram, van idő szabályozni!
Üdv ,egy gyári trafót javítunk a tápot cél gépel gyártattam le 3 ezerért ha érdekel felteszem a tekercs kézi rajzát.Amúgy az egész alkatrész kb 15- 20ezerbe kerül katalógusba nézve.
![]()
Köszi a segítséget!!! Eddig én is eljutottam, de a 15V a műveleti erősítőket hajtja. A vezérlő jelet pedig az UC3845 állítja elő ami 5V-ról megy. Ez az 5V-ot csak akkor kapja meg ha már beindult az inverter, tehát a T2 feszültséget ad. Semmilyen jel nem jön ki az UC3845-ből ami hajtaná a FET-et. Vezérlőjel megléte nélkül nem mennek az IGBT-t. IGBT nélkül pedig nincs 5V. Szval ez az a dolog amit nem nagyon értek...
![]()
Ezt a rajzot ismerem. A Technika144 és 164 vagy Prestige144-164 gépek rajza,ha előbb szólsz,szívesen küldtem volna teljes doksit is akár.
Nem-nem,az UC3845 7. lábán +15V tápot kap a Q9 (BC807)tranzisztoron keresztül, 5V feszről el sem indul,Ha a tilalmak nem szólnak közbe és nem tiltják az IC működését,akkor az elindul,kimenetén megjelenik a vezérlő jel a végfok számára és indul az inverter,minden más csak kiszolgáló és védelmi egység.Az IC előállít egy 5V ref. feszt is ez DIP8 toknál a 8. lábon érhető el (Vref).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |