Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 8051 programozása bascommal

Témaindító: Sipy, idő: Jún 16, 2009
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Sipy hozzászólása Jún 16, 2009 /

Sziasztok! Most kezdek ismerkedni a mikrokontrollerekkel. Mivel a Maximtól ingyen be tudom szerezni ezért azokat szeretném használni. Már annyit sikerült itt az egyik témából kiderítenem, hogy ezek 8051-esek, megvan a letöltö programja, és van egy bascom nevű programom is hozzá. A bascom programozása először egyszerűnek tűnt, amikor AVR-hez valót nézegettem át. Csakhogy kiderült, a 8051-eshez való bascomot egész másképp kell programozni. Még a led villogtató programnál is hibát jelzett. Ehhez kellene nekem valami jó kis leírás, mert sajnos hiába kerestem keresővel is.
(#) kisszee válasza Sipy hozzászólására (») Jún 16, 2009 / 4

Hello,

ajánlom ezt a könyvet: Architecture and Programming of 8051 Microcontrollers

Ha jól emlékszem assembly nyelven vannak írva a példák benne, természetesen online olvasható.
(#) Sipy válasza kisszee hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Végülis nem volna rossz ha magyar nyelven lenne. Akkor szerintem meg tudnám tanulni az assembly nyelvet is. Én sajnos csak a basicet ismerem még a c64-es korszakomból. De ha van más könnyen elsajátítható programnyelv magyar oldalon akkor azt is bevállalom.
(#) vegyészmérnök válasza Sipy hozzászólására (») Jún 16, 2009 / 4

Szia! A program Helpjében találsz leírást az utasításokról, változókról stb, példa programrészletekkel. Mellékeltem egy LED-es futófény programot AT89C2051-re, talán ez segít elindulni.

futofeny.BAS

(#) kisszee hozzászólása Jún 16, 2009 /

Magyarul nem tudom, mennyi dokumentáció létezik hozzá, még ilyet találtam, ezt se olvasgattam át igazából:

Bővebben: Link

Itt is elég sok anyag van.
(#) Sipy válasza kisszee hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Na sziasztok! Átnéztem amiket küldtetek, és azt hiszem sikerült elindulnom. Már csak idő kérdése, hogy mennyire fogok haladni vele. De most bajban vagyok, mert én mindkettőtöknek adnék pontot, de nem tudom hogy lehet e. Ha rányomok az egyikőtökre, akkor rá tudok a másikra is?
(#) icserny válasza Sipy hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Idézet:
„Ha rányomok az egyikőtökre, akkor rá tudok a másikra is?”

Közvetlenül nem, de a moderátorok meg tudják oldani...
(#) Sipy válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

Köszi szépen! Már szóltam egy moderátornak.
(#) levi18 válasza Sipy hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

Sziasztok!
Olvastam én is, hogy létezik a Bascom-nak 8051-re kifejlesztett termékük is, de ez támogatja a Dallas/Maxim által gyártott DS89C450-es mikrokontrollereket is?
Én a Keil uVision C fordítót próbáltam ki, de még csak egy program erejéig, mert nincs programletöltőm hozzá.
(#) Sipy válasza levi18 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia! Nem kell, hogy támogassa. Ugyanis beletölteni a maxim cég MTK-jával kell. Az url-t ahol megtalálod, sirály12 feltette a "maxim mikrokontrollerek programozása" nevű topicban.
(#) naro hozzászólása Aug 3, 2009 /

Üdv. mindenkinek!

Volna 1 kérdésem, tudna-e segíteni valaki a Bascom-8051 esetében? Egy 1x16 LCD-t kellene 8 bites pin módban használom, és ebben nem lehet csak direkt címzéssel ezt megvalósítani. Igen de ez nem akar a help-ben található módon összejönni.
Ez van hozzá a súgóban: $LCD = [&H]address
Tudomásom szerint az AT89C2051 esetében is a H90 címen érhető el a Port1. Erre vannak az LCD lábai rákörve sorban. Csak egy sima szöveg esetében hogy nézne ki ez a sor, ill mi a megoldás erre a 8 bites működésre. Ki akarok iratni valamit simán semmi más feladat nem volna. Próba célból egyenlőre.
(#) Sipy hozzászólása Nov 25, 2010 /

Sziasztok! Nemrég kezdtem a mikrokontroller programozást. A Maxim cég vezérlőivel kísérletezek több-kevesebb sikerrel, Bascom-8051 környezetben. Több gondom is van vele: az első az hogy az időzítés nem igazán jó. Próbáltam megadni regfile-t, és változott az időzítése, de nem lett jó. Szerintem azért, mert nem ehhez a kontrollerhez való regfile-t adtam meg (én DS89C430 és DS89C450-eseket használok, de csak 89C420.dat van). Tudja-e valaki hogy honnan lehet letölteni, vagy máshogyan hogy lehet megoldani a problémát? A másik amivel elakadtam az a portok bemenetként való használata. Egy bitet sikerült kinyomoznom hogy hogyan tudok figyeltetni, de nekem az kellene hogy 8 bites bináris kódot tudjon figyelni. Sajnos nem igazán találtam leírást hozzá, az AVR-hez való leírás pedig nem működik minden esetben Kíváncsian várom a többi hozzászólást és problémákat.
(#) Sipy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Bocsi, nem. De megint elakadtam, és egy beszélgetős témát szerettem volna ahová mindenki írhatja a problémáit. Még egyszer bocsi!
(#) staci123 válasza Sipy hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia,
fejből nem tudok sokat segíteni,többnyire már működő BASCOM programokból szoktam összeboronálni amire szükségem van... Sajnos hétföig elégé foglalt vagyok...Azért ezt megpróbálhatnád:
Dim a as word (az elején)
a=p1 (amikor beolvasnád a p1 port állapotát )
utánna az a megőrzi értékét a következő beolvasásig...
(#) sirály12 válasza Sipy hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Próbáld ki a keil C-t, abban bennevannak ezek a vezérlők is. Sokkal jobb mint a bascom, tapasztalat.
Bár már nem basic, de nem sokkal nehezebb, és az használható is.
(#) vgyula válasza Sipy hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia!
Van egy könyvem ami a Bascommal foglalkozik, és a neten is fellelhető. Ebben a 8051 -el is foglalkoznak.
Ha kell megírom a címét.
Üdv.: Gyula
(#) staci123 válasza vgyula hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Ha magyarul van,kell,kérlek tegyél linket...
(#) vgyula válasza staci123 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia!
Sajnos angol nyelvű a könyv.
Üdv.: Gyula
(#) vgyula válasza staci123 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

A nyelvtől eltekintve elég jól használható, példákon keresztül , szemléletesen mutatja be. Megkeresem, és küldöm az elérhetőségét.
(#) vgyula válasza vgyula hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

A könyv címe:
Claus Kuhnel
Bascom
Programming of Microcontrollers with Ease
(#) staci123 válasza vgyula hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Kösz szépen,habár az angol nyelv tudásom...
(#) Sipy hozzászólása Nov 27, 2010 /

Köszi szépen mindenkinek mindent. Át fogok nézni mindent amit küldtetek, a link is érdekel a könyvröl.
(#) Sipy válasza staci123 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Na, csak eljutottam hogy kipróbáljam amit írtál. Sajnos én rosszul magyaráztam el a gondomat így nem is működhetett. Szóval nekem az a problémám, hogy nem tudom bemenetté konfigurálni a portokat. Mind kimenet. A bitwait parancs működik, de azzal csak egy bitet tudok figyelni, és addig sajnos nem is csinál semmi mást a proci.
(#) Sipy válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Érdekel a dolog. Van hozzá leírás is? Honnan lehet letölteni?
(#) staci123 válasza Sipy hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Én általában a 89C2051-et használom,ennél nem kell bemenetnek konfigurálni a portot,elég beolvasni. Ha periódikussan beolvassuk az állapotot,összehasonlítjuk az előző állapottal,ha van különbség - indítjuk a kívánt akciót... A beolvasások közt lehet más feladatokat bízni a procira...
(#) Sipy válasza staci123 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Akkor azt hiszem ezt élőben kell kipróbálnom. Én a szimulátorral próbáltam, de úgy nagy ívben tett rám a program. Majd megírom hogy mi lett vele.
(#) szeitzocsi hozzászólása Dec 7, 2011 /

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni két beadandót kellene készítenem az egyik gyakorlatra. 8051-es fejlesztőkörnyezetet használunk. Ha valaki tudna segíteni írjon pm-et vagy vegyen fel msn-en. Köszönettel: szeitzocsi
(#) Vanek ur hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, tudom nem a témához kapcsolódik, de van egy silabs 8051f320-as kártyám, és szeretném assemblyben programozni. PIC-ben és az asm-ben jártas vagyok, de 8051-et még nem programoztam asm-ben. Valamiért nem fogom fel a program szintaktikáját. Ha valaki tudja segíthetne benne.
(#) staci123 hozzászólása Szept 16, 2013 /

Szevasztok,
segítség kellene az alábbi programmal kapcsolatban - a counter1 nem hajlandó számolni
a p3.5 bemenetre jövő impulzusokat...
A counter0 korektül számolja a p3.4 bemenetre jutó impulzusokat...
  1. Dim L As Word , X As Word
  2. Wait 1
  3. Config Lcd = 16 * 2
  4. Config Lcdbus = 4
  5. Cursor Off
  6. Config Timer0 = Counter , Mode = 1 , Gate = Internal
  7. Config Timer1 = Counter , Mode = 1 , Gate = Internal
  8. Do
  9. Counter0 = 0
  10. Start Counter0
  11. Counter1 = 0
  12. Start Counter1
  13. Waitms 255
  14. Waitms 255
  15. Waitms 200
  16. L = Counter0
  17. X = Counter1
  18. Cls
  19. Lcd "SEB:" ; L ; " Km"
  20. Lowerline
  21. Lcd "KAR:" ; X ; " Ford"
  22. Loop

Hol hibáztam?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) staci123 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Köszönöm, sajnos ettől még nem számol a counter1...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem