Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Jól néz ki. A fölös teljesítményt elfűtő bordákról esetleg egy kép?
Íme! :yes: Mint látható, a mechanika nem az erősségem - még véletlenül sem sikerült a két bordát egy szintbe helyeznem...
Szia!
Jobb lett volna a bordákat függőleges állásban szerelni. Nagyobb lenne a léghűtés hatásfoka.
Igazad van, valamint kb. 2x ekkora felület sem ártott volna - de akkor hol a design? (Nem próbáltam még, de a hosszú idejű teljes terhelést (Uki=minimális, Iki=maximális) valószínűleg nem fogja bírni. Ha így lesz, a tetejére kerül két, a doboz szélességével megegyező hosszúságú hűtőborda és teszek a design-ra!
Esetleg a bordákra szerelek 1-1 ventillátort, amit a hőfokuk függvényében vezérlek.
Szerintem csak simán fordítsd át a bordákat, és teszteld úgy a melegedését. Ezek az alacsony bordák nem igazán ventilátoros hűtésre vannak kitalálva.
Egyelőre letesztelem majd így - aztán meglátom... (Azért ódzkodom a 90 fokos forgatástól, mert a két bordát 8 távtartó tartja. Ha elforgatom őket, marad 8 lukam és fúrhatok 8 másikat) A doboz hátsó fala és a bordák közt hagytam kb. 7-8 mm hézagot - reménykedem, hogy talán elég helye lesz a levegőnek...)
A bordák jó ha 20W teljesítményt el tudnak fűteni anélkül, hogy a doboznak baja lenne. :no:
Ha ki szeretnéd használni huzamosabb ideig a maximális áramot alacsony kimenőfesz mellett, akkor ventillátorokat kell ráépítened, (és még úgysem 100%) a korlátlan üzemidő.
Sziasztok!
kerdesem lenne, igaz csak kicsit kapcsolodik a Labortapegyseg temajahoz. beepitettem a PROLI007 tapegyseg trafojaval parhuzamosan egy masik trafot is a muszereknek, s azota valami nem jo hibajelensegek: - a muszerem eleme lemeruloben lehet az okoza, de felteszem hatha mas is tapasztalt ilyet es megerositheti gyanumat. beallitott fesz: 2.19V hozzaerek a negativ kimenethez a fesz 5.50V-ra ugrik ha a pozitivhoz akkor 5.50V-ra beterhelve egy LED-del aram korlat beallitva 2-mA-re a fesz leesik 1.58ra beallitott fesz: 12.06V hozzaerek a negativ kimenethez a fesz 12.80V-ra ugrik ha a pozitivhoz akkor 12.9V-ra ha leterhelem egy 12v 2W izzoval a feszultseg leesik 11.44 V-re. probaltam 5V; 9V 12V, 15V-on is, es mindenhol meg van ez a 0.5V feszultseg eses. elotte 0.1V belul szabalyzott a kutyu de, hogy most mi lelte :O Segitsetek legyszives.........
Nos, az első tesztek! 5 perc 2A/2x60W-os terhelés után a bordahőmérsékletek ~90 fokosak lett - itt lekapcsoltam...
Első körben kipróbálom az aktív hűtést, ha akkor sem javul a helyzet, akkor "tetőcsomagtartó" + ventik (Alapvetően először magát a kapcsolást akartam tesztelni, hogyan teljesít (SZUPERÜL!) - valószínűleg évekig ellennék az 1-1,5A -es terhelésekkel - de nem bíííírom elviselni, hogy egy 200VA-es torroid kihasználatlan maradjon!
Üdv. solti_imre
Engem érdekelne ez a labortáp amit épitettél részletesebben főleg az hogy az áram kijelzőt hogyan oldottad meg ugy hogy egy kapcsoló segitségével átlehetlesen kapcsolni nagyobbmérés határra? És az hogy hogyan csináltál belőle 4A-ert?
Gyanum beigazolodott felig meddig.
Sikerult szereznem egy kolcson DVM-t itt a beallitott ertek az erintesre nem valtozik, viszont a feszultseg eses terheles hatasara szindroma megmaradt ezen fejlemenyek ismereteben valakinek valami epito jelegu eszrevetele? illetve hogy hol mit merjek, a leendo segitseg elore mozditasa erdekeben. Megkoszonom elore is a segitsegetek
A 4A-eshez két dolog kellett: Egy 2x24V/2x4.16A -es toroid és áterezstőnek csatornánként 2 db BDY73 (Jó a 2N3055-ös is, de ebből volt itthon a több! )
Nemcsak az áram, hanem a feszkijelzők is átkapcsolható méréshatárúak - az adatlapjuk szerint megnézheted itt a megfelelő rövidzár segítségével állítható a DP, a rájuk eső feszültség pedig egy mezei fesz.osztó segítségével változtathatóak. Az árammérőnél 2A -es állásban egy 0.1 Ohmos ellenálláson eső feszültséget mérem, 20A -es állásban ennek a 10-es leosztását. Fesz. mérésnél 20V -os állásban az Uki 1/100 -át, 200-asban 1/1000-ét. Az osztóellenállatok értékei (bocs, ha triviális dolgokat írok le): 1/10-ed: 1M/100k+10k+1k 1/100-ad: 1M/10K+100 Ohm+1 hm 1/1000-ed: 1M/1K+1 Ohm+rövidzár
~20 perce megy a 2x3A -es terhelés, két db Paps 12cm-es ventivel - bordahőfok 95C alatt marad! Jó lesz ez!
Mutasd meg a rajzon hogyan kötötted be a műszereket, és mutasd a tápellátásukat is, mert a hiba csak ott lehet.
Hát ez a sok osztóellenállás nekem még magas. A matekkal sose voltam kibékülve.
De azért kösz, lehet hogy ezt fogom megépiteni, nekem a trafóm csak 2x12V/2x4,16A.
Minden hozzászóló leragadt az elégtelen hűtésnél, ami természetesen jogos felvetés.
Én inkább a megjelenéssel foglalkozom. Két olyan műszer került bemutatásra amit ki lehet tenni a kirakatba. Ha választhatok akkor a funkciógenerátor van az első helyen. Gratulálok!
Természetesen rövidzárban mértem - üzemi, normál terhelésnél (Uki > 1-2V) ennél csak jobb lehet!
Hízik a májam és köszönöm a méltatást - de sajnos nem tudok egyetérteni Veled: mint írtam - és láthatod - a tápnak komoly esztétikai hibái vannak, az XR2206-os jelalakjáról még nem jelent (mert nem jelenhetett meg!) pozitív értékelés, a frekimérő kavicsa pedig nincs termosztátba helyezve, úgyhogy komolytalan... Ezek nem többek, mint kezdetleges amatőr műszerek - de a kirakatot úgy kell kerülniük, mint leprásnak a báltermet!
Akkor 15-16V -nál többet ne várj tőle (vagy ha nem kell duál táp, akkor kösd sorba a két szekundert és kapsz egy nagyon jó 0-32V/4A -es tápot! Mindenképpen ajánlom ezt a kapcsolást: stabil, könnyen utánépíthető és érzéketlen az alkatrészek szórására.
Ha érdekel a műszerek bekötése, akkor holnap részletesen lerajzolom (a mai napom péntek reggel 6.45-kor kezdődött! ) és belinkelem.
A józan ész, és az ebből fakadó mértékletesség sokat segíthet. Nyilvánvalóan lehetne fokozni a hűtést, de alapvetően abból kell kiindulni mire fogod várhatóan használni. Nem tartom túl valószínűnek, hogy reális állapot lesz a 10-20 perces rövidzár, maximális áramra beállított áramkorlát mellett. És ha a valóságos helyzetet helyezed előtérbe, akkor lehet, hogy így jó ahogy van.
Szép a küllem, de az én személyes kíváncsiságom miatt mutathatnál fotókat a belső kialakításról is.
Ne szerénykedj, nekem tetszenek az apróbb hibák ellenére is. Sokan örülnének ha ezt a színvonalat tudnák hozni.
szia Mex!
nem mondtam, hogy muszer kotottem a rendszerbe csak a trafojukat epitettem be. a muuszer kicsit kesobb jon, csak szeretek aprankent haladni elore. Viszont rajottem a gubancra, mitol esik a fesz terhelesre. En BALGA 1-1diodat kotottem sorba a kimenettel (induktivitas elleni vedelem gyanant) es ugy terheltem le a tapot, hat kerem itt esett a feszultseg!!! Nagyon koszonom meg1x a idodet, mit valaszod megirasara szantal.
Igen, igazad van! Ezért is gondolom, hogy a ventis hűtést felszerelve az esetek 95%-ában a Papsok be sem kapcsolnak majd, de jó lesz a tudat, hogy ha kell, ott vannak.
A képek - Hát nem vagyok büszke rájuk...
A legjobb dolog, ami történhetett, saját magad jöttél rá a hiba okára!
S miert ne lehetnel buszke!!
Igazan szep munka csak a buta ember tart rendet, az okos ember atlat a kaosz felett
nem hagyott nyugodni!
de erre a legvegen jottem ra, eloszor a bekoto kabel keresztmetszetere gondoltam,, de az meg 1mm2 kabelbol van ami elvileg 7A bir, de 4et 100%, a gep meg 1,95A-ra van belove [ennyit tud a trafo ]
Természetesen csak egyet akarok tehát 0-32V/4A.
Csak néztem hogy neked többforgású poti van. Nekem pedig nem olyan kel hanem rendes poti és durva ill. finom állitással. A feszültség átkapcsolás nálam nem fontos de az amper az tetszik ha nem nagy kérés akkor majd küldd el ha tudod. Előre is köszi
Szia, az nem induktivitás elleni védelem, hanem induktiv terhelés elleni, (villanymotor, stb) de mondok én neked valamit, szedd ki nyugodtan azokat a diódákat, és dobd el messzire, semmi szükség rájuk, én egy egy IRFP460-assal használom a két oldalt, azaz egy táp egy FET-el, és nemhogy az induktiv terhelést, de még a rövidzárat is gyönyörűen fűti el, akár 2,5A mellett is, nekem nagyon bevállt ez a táp így.
Üdv. D. |
Bejelentkezés
Hirdetés |