Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   104 / 966
(#) fulcsii válasza hanter hozzászólására (») Nov 20, 2010 / 1
 
Szia!
Milyen témakörben?
(#) harmi hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Olvasgatom ezt a túlfesz levezetős eszmecserét.Hát annyit biztosan elmondhatók 7 év tapasztalattal hogy eddig kb.100-150db túlfesz levezetőt szereltem be és cseréltem ki!!De én még olyannal nem találkoztam ami ha tönkre megy zárlatos lenne!!Tehát a túlfesz védelmet a lakáselosztóban a bejövő fázisra (fázisokra) kell kötni és földelésre.És ne iktassunk közé semmit ha lehet!!!Illetve vannak komolyabb védelmek is amikbe a nullát is be kell kötni.(Ez a jobb!!)Ja és felhívnám arra is a figyelmet ez a lakás elosztóban elhelyezett "központi védelem"közel sem nyújt teljes védelmet.Az érzékenyebb és nagyobb értékű berendezéseink elé (pl:LCD-PLAZMA tv-k számítógépek házimozik stb.) mindenképpen vegyünk Helyi univerzális védelmet.Ez olyan elosztó amin az antenna,a telefon vagy internet is átfűzhető és a hálózatnak is van helyi túlfesz védelem benne.Egy ilyen elosztó kb 5-8E-ből kijön és ezzel már sokkal nyugodtabban aludhatunk!.
(#) walter válasza harmi hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Arról már volt szó,hogy nem nyújt teljes védelmet és arról is miért nem. Ez így van.
A kismegszakító ha elé van külön helyezve nem okoz gondot, mindenképpen van előtte ,így kettő van igaz túl sok jelentősége nincs.
Azt,hogy zárlatba megy vagy sem nem tudom,a részemről ismert helyeken még egy sem szólalt meg, (120m-es torony villamos ellátásánál sem. Legalábbis eddig.)
(#) walter válasza hanter hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Szia!
Ha megadnál egy e-mail elérhetőséget,küldenék könyvet.
(#) Dudus válasza harmi hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
A túlfeszültségvédelem minden esetben a fázis(ok) és a nulla között van, majd a nulla-vezető egy összegző szikraközzel össze van kötve a védővezetővel. Akármennyi katalógust, az elmúlt évek alatt, átlapoztam TNC-S hálózaton nem találkoztam olyannal, ami a fázis(ok) és a föld közé lenne kötve !

Gondoskodni kell az előírt előtét-biztosítóról is, ami nem lehet az óra előtti kismegszakító! Ide bizony be kell tenni egy olvadóbiztosítót az előírásnak megfelelően, mert a kismegszakító 6KA-es zárlati megszakítóképessége itt kevés lenne!

A korrekt túlfeszültség védelem egy rendszer, mely csak akkor ad értékelhető védelmet, ha minden eleme ki van építve!

Tehát kell a B a C és a D osztályú védelem is ( Ma átnevezték 1,2,3,4-es szintre ), betartva az előírásokat, nem kifelejtve a csatolóinduktivitásokat, amennyiben szükséges.

Ha ezt végigolvasod, minden kérdésedre választ kapsz!
(#) winstonlaci hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Sziasztok!

Következőket szeretném kérdezni;
Van egy APC túlfesz védő hosszabbítóm, (van rajta egy antenna túlfesz védő is, itt egyesíti a földet az antenna árnyékkal) van rajta egy üzemelést mutató led, és van rajta egy 'földelés ok' led. Ezek nagyon szépen világítanak is, amíg a másik szobában fel nem kapcsolja valaki a lámpát!! Utána a földelést mutató led teljesen kialszik! A lámpát lekapcsolva, újra világít.
(régebben volt egy kis gubanc.. megszűnt a szobában az áram.. a családban van elműs ismerős, így minden maszek megoldás nélkül, 'szakembert' hívtunk, majd megcsinálja...)
Ez a dolog nem rég tűnt fel, amikor megvettem a hosszabbítót.

A másik; Családi ház lévén, három fázis jön be a házba. Ha mindegyik fent van, akkor ugye nem világít a "piros LED". Ha lekapcsolok egyet, vagy kettőt, akkor világít. /ezzel idáig nincs is baj.../ A baj az, hogy látszólag minden ok, nincs használva semmi 'vezető-melegítő' nagyobb áramot igénylő cucc. Egyszer csak, ha úgy gondolja, halványan el kezd világítani, majd erősebben, majd megint gyengén, utána meg kialszik.
Na ez mitől lehet?

Kíváncsi lennék a megoldásra!
Előre is köszi!
(#) Dudus válasza winstonlaci hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Nulla szakadás, vagy egy korrodált kötés. Illetve össze vissza kötözgetett nulla és védővezető.
(#) proba válasza Dudus hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Ha mindjárt az óránál akkor ráadásul a szolgáltatónál.
(#) Skillberto hozzászólása Nov 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Tudnátok segíteni nekem abban, hogyan lehet egy lépcsőház nyomógomb kapcsolóját világítós nyomógomb kapcsolóra kicserélni? A kapcsolón van egy kapcsolási rajz is hozzá, mellékelem.

Előre is köszönöm.

kapcsoló.JPG
    
(#) harmi válasza Skillberto hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szerintem nem lehet mert a nyomógombra a nulla és egy nyomószál van kivíve.És a két szál közt nyitott állapotban kb 6-8 V van csak.Ilyenek pl: TLK 76 vagy GLE lépcsőházi automaták.
(#) rockersrac válasza harmi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Led+ellenállás miért ne lenne jó bele? Nem glimmet tesz bele, hanem ledet egy ellenállással, és már meg is van oldva a gond!(szerintem)
(#) mps válasza Skillberto hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Jó hajnalt!
Automatája válogatja, gle, cmr4 tudja, de nem lehet bármennyit rá akasztani, ha jól emlékszem 20mA a határ. Ha megnézed fázisceruzával, és a gombon világít az egyik kapocs akkor ok. (legalább valamire használható a fázisceruza ).
(#) harmi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Ez szerintem is jó megoldás.Bár a kérdés egy gyári kapcsolóról szolt.
(#) Rumcájsz válasza Skillberto hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Egy LED és egy soros ellenállás lesz a nyerő!
(#) proba válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Vagy nem.A led szereti a fordított polaritást is . Igaz erre általában hangjelzést ad.A vezérlő bemenetétől függ minden .Általános tanács ami mindenre jó,szerintem nincs . Amit én szétszedtem időzítőket abban direkt a fázist kapcsolták egy soros diódán/ellenálláson keresztül a bemenetre ,ennek a kialakításnak teljesen mindegy hogy a veszteségi áramot egy led vagy egy glimm okozza.Egyetlen dolog segít rajta ,a bemenet meg a föld közé kötött terhelés ,ami akár egy 15W izzó is lehet. (Azért jó próbálkozást hátha mégis.A ledre azért vigyázzatok,bár nem drága. )
(#) Skillberto hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
Köszönöm az ötleteket, megnézem hogy bírja e.
(#) walter válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
[quote]A led szereti a fordított polaritást is . Igaz erre általában hangjelzést ad
Úgy érted,hang fény és füst jelzést?
(#) walter válasza Skillberto hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szia!
A LED elé szerintem kell egy soros ellenállás,vagy kondenzátor,ezen kívül kell egy dióda és 3, db. dióda párhuzamosan nyitó irányban a LED-el
Az ellenállás kb. 10K ohm 2W, a diódák lehetnének 1N4148 , a LED 5mA-es. A soros dióda 1N4007
(#) mugab válasza walter hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
A párhuzamos dióda miért kell szerinted?
(Csak mert simán söntölné a LED-et szerintem meg amúgy is minek...)
(#) rezrika válasza kumpl hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Sziasztok,
bocsi hogy ide írok, de új vagyok és egy hétig nem enged új témát írni az oldal.
Nekem meg sürgős lenne a válaszotok.
Arra lennék kíváncsi, hogy mit gondoltok arról, hogy egy 50 literes bojlerről lehet e fűtést vezérelni.
Ezt egy ügyfelem állítja hogy mint egy cirkót, szivattyúval, stb. lehet rá építeni. Mit gondoltok ?
(#) Sanyi74 válasza rezrika hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szia!
Lehetne, de nincs értelme. Amennyiben jól értem akkor kazán helyett szeretnéd, a bojler fűtése 1,5 max 2 kW. Szerinted mekkora lakást lehetne erről fűteni. A kazánok minimum tízszer ekkora teljesítményüek.Egyszerübb egy elektromos fűtés.
(#) rezrika válasza Sanyi74 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Állítólag ez egy új találmány, de akkor felejtős...
köszi
(#) proba válasza walter hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szerintem elég a fordított dióda meg a soros ellenállás.Jó lenne tudni hogy a glimmes kapcsolóval mi a hibajelenség.Ez alapján lehetne eldönteni a megoldást is.Ha az a baj hogy a glimm nem világít akkor esetleg segít a led,ha viszont az hogy a relé folyamatosan indítva van akkor csak ront a helyzeten,mert sokkal nagyobb a fogyasztása mint a glimmnek.
(#) Rumcájsz válasza rezrika hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szia!
Nálam egy 50 kiteres bojler van feltéve ami 2 szobát fűt!
Napi kb 5-6KW/h villany fogy el és jó meleg van!
Sanyi74 csak okoskodik, felejtsd el amit írt.
A bojlert kicsit át kell alakítani és nem szokványos módon kell bekötni.
Második éve megy igy, a gázkazánt be se gyújtottam azóta.
(#) teren56 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szia!
Hány négyzetméteresek a szobáid,és hány fok az a jó meleg?Az a napi 5-6Kwh elég kevésnek tűnik.
(#) proba válasza teren56 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
A szomszédok fűtenek ,neki nem is igazán kell.
(#) kendre256 válasza mugab hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
A párhuzamos dióda azért kell, hogy a fordított polaritású 320V-os feszültség ne égesse szét a LED-et, ami csak 5-10V-ot bír el fordított polaritással. A dióda nem söntöl, mert amikor a LED vezet, akkor a dióda fordított polaritást kap, és nem vezet. Az egyik félperiódusban a LED vezet, a másikban meg a dióda. Amikor a dióda vezet, 0,7-1V van rajta, ennyit meg a LED is kibír záróirányban.
(#) Rumcájsz válasza teren56 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
85m2 az alapterület amit fűtök. Pont a "találmány" lényege a kevés energiafogyasztás. Hőmérséklet 22 fok körüli. És magánházban élek, a szomszédok kb 15-20 méterre vannak.
Annakidején én sem hittem hogy ez "így" működik de nem csak nálam hanem több száz vagy ezer helyen bevált.
Az igazsághoz hozzátartozik az hogy amikor tartósan minusz 10 körül -alatt- volt a hőmérséklet akkor több volt a fogyasztása de akkor sem haladta meg a napi 10KW/h-t. Ami tényleg nem rossz! És minden legális, semmi svarc nincs benne csak kis leleményesség...
(#) potyo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Kelvinwatt óránként az minek a mértékegysége?
(#) kendre256 válasza potyo hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
A hőmérsékletteljesítménysebességnek
Következő: »»   104 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem