Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 328
(#) boldivi válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Igen.
A kettő között csak annyi különbség, hogy az enyém úgy tölt, ahogy a grafikonokon is meg van adva, az általad felvázolt pedig úgy, hogy 4V-ot átlépve rákapcsol 4.23V-ot.Ha jól értettem.
Ez egyébként az adott kapcsolásod sajátossága? Közzé tehetnéd azt a fénymásolt doksit.

Ha lehet mikroprocesszoros töltést javasolnék, mert azzal folyamatosan lehet figyelni a töltést. Ezeknél figyelembe kell venni azt, ha nagyobb frekvenciával kell járatni a trafót azt a PWM regiszter felbontásának csökkentésével lehet elérni. Így sajnos nem elég finom a szabályozás, de két kitöltési tényező közötti billegésnek is van átlaga. Bocsánat, nem tudtam jobban megfogalmazni, de ki ilyen töltőt vagy tápegységet fejleszt rájön mire gondoltam.

A tuxgraphics.org -on láttam egy tápegységet, ott is felhívja a szerző erre a jelenségre a figyelmet, ott a PWM meghajtást kombinálja ellenálláslétrával is, bár azon a cikken csak átfutottam...

Még annyit, hogy a legtöbb modellezésben használt akkutöltőben (Shark-10, Shark-20, IMAX, stb...) Atmega16 van, tehát megoldható vele és társaival.

Akkor terveztem, építettem meg az akkutöltőt, amikor a harmadik SMD Microchip 1 cellás lipo töltőre is fordítva dugtam rá az akkut. Azzal 100mAh-s akkukat töltöttem. Így az áramerősség beállítását az univerzális töltőmnél úgy igazítottam, hogy a 10mA-t is biztonsággal mérje (1mA a mérési felbontása).
(#) bankimajki válasza boldivi hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Megkerestem elolvastam és lefényképeztem a doksit. (Tényleg én tudtam rosszul. Bár amit leírtam korábban, úgy is tök jól működött nekem a töltés.) Itt van a doksi.
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

És még egy.

5.JPG

(#) boldivi válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Köszönet a közzétételért, szerintem mások is hasznát veszik. Annyi,hogy helyenként fogalmazhatott volna pontosabban, de szerintem így is jó.
Külön tetszik a végén, hogy kitér az élettartam növelésére.
(#) cimopata válasza boldivi hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Ha megnézzük az utolsó részben azt hogy "alacsonyabb töltő feszültséggel növelhető akár 2x-re az élettartam, de viszont csökken a kapacitás".

Így viszont többször kell töltenük mert feleakkora kapacitással hamarabb le is merülünk.
Úgy hogy szerintem ugyanott vagyunk, mintha teljesen feltöltenénk.
(#) boldivi válasza cimopata hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Ha arra a részre gondolsz, ahol azt írja, hogy 3.92V-on célszerű tárolni,én azt úgy értelmezem, hogy ez a tárolásra vonatkozik. Tehát ha állandóan feltöltöd 4.2V-ra és úgy hagyod hetekig és meleg környezetben van, "romlik".
A boltokból is 3.85V feszültséggel érkeznek a LiPoly akksik.

Illetve az 1. oldalon írja, hogy Ha a max fesz.-t 4.1V-ra állítjuk, akkor 10%-kal nő az élettartam. Egyébként nekem az 1-2 éve vásárolt Flightmax akksik a mai napig alkalmasak helizésre, igaz a 3D-t már nem bírják annyira. Ezeket régebben tároltam hűtőben félig feltöltve a következő repítésig. Mindig repítés előtt töltöttem fel. Már nincs kedvem hűtőbe tenni, de azért repítések között használom erre-arra az akksikat.
(#) JOCO10 válasza boldivi hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Szia Boldivi
Nagyon tetszik a töltöd. Én is pont ilyet szeretnék késziteni.
A Hexet esetleg a forrást megosztanád velünk?
(#) boldivi válasza JOCO10 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Szia!

Megosztom, de elég összecsapott. Inkább csak alapötletnek tekintendő! Megépítését semmilyen korosztálynak nem ajánlom.
Mivel nem foglalkoztam vele sokat, így nem igazán rendezett a kód.
(#) Butters hozzászólása Nov 4, 2010 /

Helló!
Én is abban szeretném kérni a segítségeteket amiben a téma indítója kért. Én is szeretnék egy Li-po aksit használni egy airsoft fegyverben az eredetileg 8.4V-os aksi helyett. Nos a kérdés az lenne hogy segítenétek-e összeállítani házilag egy Mos-fet-et, mert úgy tudom hogy ezeket használják erre a célra, csak az a gond hogy nagyon ritkák készen kapva amit airsoft-hoz használnak és drágák.
A választ és a segítséget előre is köszi
(#) Kera_Will hozzászólása Nov 21, 2010 /

Tisztelt Zoly15 !

Nagyon jó a töltőd projektje ... ... CSAK !!!

OFF !!!

Ha már valamit felteszel közkincsé szeretnéd tenni akkor a kivitelezésnél légyszíves az érintésvédelmi , létesítési és biztonsági szabályokat is betartva szerelni.

Leginkább az zavar hogy keresztbe kasul vannak a kis feszültségű vezetékek a nagy feszültségűekkel "fonva" a spagettidben.

Jó csináltál vezeték kötözést korbácsolás szerűt de ez kevés.

A betáp és a hálózat kapcsolótól keresztbe a kis feszültség fölött megy a vezeték.
Aztán a kis feszültség és a nagy feszültségű biztosíték sorról ne is beszéljünk ami a transzformátor primer oldalán helyezkedik el.

Mi lett volna ha 180 fokos fizikai elválasztást megvalósítva építette volna már fel eleve a dobozodat?!?!

Például balról-jobbra vagy hátulról előre haladva jönne a nagyfeszültség és menne át kis feszültségű részbe.

Nem lenne ennyire hajmeresztő a kiviteled biztonság technikai szemmel nézve !

JA meg arról nem beszélve tűzveszélyes hordozóba raksz olyan berendezést amit felügyelet nélkül hagysz.
Akkuk töltését megvárod mindig ?!?!? És ha valamiért lángol akkor leöntöd vízzel ?

ON!!!
(#) karaj01 hozzászólása Nov 22, 2010 /

hy nem dolgoztál véletlen a sumsung ban?
(#) cimopata hozzászólása Nov 23, 2010 /

A cikkel kapcsolatban lenne annyi észrevételem, hogy önmagában egy ilyen töltő nem feltétlenül elegendő.
A használat során sorbakötött akkuk esetén balancert is érdemes használni ami állandóan rá van kötve az akkukra.
Esetlegesen még figyeli is az akkuk feszültségét és letilt a minimális feszültségnél ami még megengedett.
(#) zoly15 válasza cimopata hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ez igaz a mit mondasz! De ez csak maga a töltőről szól. A csavar behajtóban nincs ilyen töltési szint jelző, de a led es lámpámban van
(#) csts hozzászólása Nov 24, 2010 /

Sziasztok nem találok sehol ilyen méretű akkut, tud valaki segíteni ez ügyben ?

IMG.JPG

(#) alex981 válasza djadji hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

hogy ha meg akarod örizni az akukat használj komolyabb töltőt
(#) alex981 válasza csts hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

(#) alex981 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

b iztos van
(#) alienco hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok! Én is akkus csavarozóba akarok beépíteni li-ion cellákat (11,1V, 4700mAh). 3 cellából áll (igazából 2*3). A cikkben leírt kapcsolás szimpatikusnak tűnik, de nem értem, hogy tudok 3-at összekötni. Azt látom, hogy a cellák kimenetei hogyan vannak összekötve az akkukkal, de ilyenkor milyen tápot kell neki adni? (Egyébként az egyik rajzon láttam, hogy 12V-al is elmegy, ez igaz lehet?)
Ezen kívül szerintetek mekkora töltőáramot kellene beállítani, és azt hogyan tudom megtenni?
Előre is köszönöm a segítséget, és bocs az amatőr kérdésekért!
(#) bankimajki válasza alienco hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Több cellánál ha balancer nélkül töltöd, az előbb utóbb a cellák olyan szintű különbségéhez fog vezetni. Hogy semmit sem fog érni. Én kb. fél évet használtam 2 egyforma cellát balanceres töltő nélkül. És már most érezhető a különbség a kapacitásokban. (Tudod, olyan erős a lánc, amilyen a leggyengébb tagja.)
(#) mtomihun válasza alienco hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Helló

A cikkben is szerepel, hogy mindegyik töltőnek külön szekunder tekercs kell! (A cikk második oldalán felül)
(#) kisbatyu75 hozzászólása Nov 28, 2010 /

El tudja mondani valaki, hogy mit is csinál pontosan egy balancer? Mivel a li-ion akksiknál tudtommal nincs memória effektus, ezért nem tudom miért nem jó a cellánkénti töltés. Ha minden cellát teletöltünk, akkor elvileg (ha egyforma kapacitásúak a cellák) egyszerre fognak lemerülni.
(#) kisbatyu75 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Tehát akkor a töltéshez nem is kell, csak a használathoz, hogy egyformán merüljenek? Van itt valahol ilyen kapcsolás?
(#) boldivi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Előfordulhat viszont olyan, hogy egy cella lényegesen kisebb kapacitáson van, mint a többi. Ha nagyon szét vannak mászva a cellák, előfordulhat, hogy bizonyos cellák feszültsége töltésnél átlépi a megengedett határt.

Tehát érezheted a gyengülést ha rosszabb esetben egy cella 3V alá ment, de a többi még 3,9V környékén van. De itt egy extrém esetet vázoltam fel.

Nem kötelező a balanszolt töltés, de nagyon ajánlott időnként megmérni a cellák feszültségét kisütés után közvetlen vagy töltés előtt.
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Elég bonyolult processzoros kütyük szoktak ezek lenni. És csak hogy megcáfoljam az elméleted. Ha pl. egy akkus csavarozóba teszel 5 cellát. És ezek a különböző kapacitásértékek miatt különböző mértékben használódnak el. Vagyis pl. 1 év használat után elérhető az a különbség, hogy az egyik cella már rég 2,6V-ra merül, míg a többi még 3V körül megy. Ezáltal a gyengülő cella igencsak hamar el fog pusztulni. És a fúrógép még vígan megy, mert a maradék cellákban van elég kraft. (És a tönkremenő cellának is elég kicsi a belső ellenállása ahhoz hogy ne vegyük észre a különbséget.) Ezt tapasztalatból írom, mert én egy 21V-os akkus csavarozót alakítottam át. És mindig labortápról külön-külön töltöttem a cellákat. (Halkan megjegyzem, a balancer általában össze van kötve egy nagyon kicsi belső ellenállású FET-tel. És ez a FET pedig a kimenettel sorba van kötve. Ezáltal ha bármelyik cella a kritikus érték alá csökken, egy pill.-ra is akkor addig lekapcsolva tartja a kimenetet, amíg fel nem töltöd.) A Maxim-nak vannak több cellás balancer IC-i. Nagyon jó kis kütyük.
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Én azért írtam neked, mert az a: "nem hagyod szenvedve dolgozni" igaz, bár erős megkötésekkel. (Tehát én azt nem ajánlom.) Ezek az én tapasztalataim.
(#) borvendeg hozzászólása Nov 28, 2010 /

Hello!
A kapcsolások között lévő li-ion akutöltővel kapcsolatban lenne az akérdésem, hogy ez átalakítható li-po aksihoz is? Ha igen akkor hogyan? Egy 4100 és egy 3300mAh-s aksit kellene tölteni.
Segítséget előre is köszi.
(#) bberti261 válasza pittyu hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

DC-DC konverterekkel is megoldható a külön táp?
(#) KTobi válasza bberti261 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Ha galvanikusan leválaszt a konverter akkor megfelel.
(#) alienco hozzászólása Nov 30, 2010 /

Miért kell külön táp; miért nem mehetnek az egyes cellák töltői egy közös áramforrásról? Légyszi magyarázzátok már el, mert nem tudom elképzelni...
(#) zmol válasza alienco hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Az egyszerűség kedvéért csináltam egy "mórickaábrát" két cellára.
A *-gal jelzett spárgával gyakorlatilag rövidre zárod a trafót.

P.S.: Bocs a szkennelésért, gyorsabb volt, mint egérrel rajzolni...

LiIon.jpg

Következő: »»   23 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem