Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   97 / 211
(#) Hp41C válasza Szammer hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Szia!

A 7805 nem viseli el a visszafelé való hajtást, azaz azt, ha csak a Vout kap feszültséget. A megoldás az lehet, hogy a programozáskor is a programozandó rendszer tápját használod.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Elviseli...
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Szia! Egy dióda vagy jumper ha bele van tervezve nem rossz.. SMD terveknél szinte semmi és a fesz is csak minimálisat esik a kis Schottky diódán.. Egyik elviseli másik lehet nem nem lehet általánosítani..
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Soha nem volt problémám vele. A diódán sok feszültség esik, sokszor zavaró körülmény. Ha még is gond lenne, akkor kellene, de jelen esetben nem valószínű, hogy a regulátor a hibás...
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szia!
Idézet az LM340-LM78xx adatlapjából:
Idézet:
„Raising the Output Voltage above the Input Voltage: Since the output of the device does not sink current, forcing the output high can cause damage to internal low current paths in a manner similar to that just described in the “Shorting the Regulator Input” section.”

Az Application Hints 1. ábráján még egy diódát is javasolnak arra az esetre, ha a bemeneten megszünne a feszültség.

Vannak olyan adatlapok, amin a belső felépítés is látszik, a kapcsolást ide is melléklem. Ha a Vin ponton nincs meg a feszültség - és jelentős terhelés is van rajta (puffer kondenzátor, más áramkörök), akkor a pic programozóból származó áramra a Vin potenciálja továbbra is közel föld potenciál. A Q6 ki tud nyitni, a Q16 bázisát a feszültség osztó feszültsége alá (0.6V-tal) húzza. Q16 emitterén nem tud áram folyni, a bázis - emitter átmenet záróirányban a kimenetre jutó feszültség - az osztó feszültsége - 0.6V feszültségre lesz igénybevéve. Az R20 értéke a típustól és a referencia feszültségtől függ - ezek gyártó specifikusak lehetnek. Ugyanígy a gyártótól függ az is, hogy a kimeneti Q16 tranzisztor mekkora záróirányú bázis emitter feszültséget visel el károsodás nélkül. Lehet, hogy az 5V -os nem károsodik ilyen esetben, de erre ne tervezzünk...
(#) szaffo555 hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
A gyári PicKit2 esetén úgytudom van Udd re rövidzárvédelem.
Idézet:
„If a short or heavy current load is detected on the PICkit™ 2 Microcontroller Programmer
supplied VDD, then the user will receive an error as in Figure 2-6 and VDD will be
automatically disabled.”

A gondom a következő: a PicKit2 kapcsolási rajzán nem látom annak nyomát, hogy miként működne ez a védelem. A U2- Q1 előállítja a megfelelő tápfeszültséget, majd U5 - D4 en keresztül kikerül a J3 csatira, közvetlenül a cél áramkörre. Áram figyelést nem találok sehol. Most akkor hogyan is van ez a rövidzárvédelem?
(#) szaffo555 válasza szaffo555 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Ugyan lenne egy ötletem az Udd figyelésre, igaz ez nem közvetlenül a kimenet rövidzárának ellenőrzése. Nevezetesen a Vdd_TGT_FB, amely az RA1 re megy. Ez analog digital átalakitó port ként is konfigurálható. Lehetséges, hogy itt figyelei az Udd feszültségcsökkenését és ebből következtet túláramra, rövidzárra?
Mellesleg a kiadható max.áram az USB terhelhetőségevel kellene, hogy egyezzen, ami 500 mA, mivel az áramot soros FET ek kapcsolgatják, a PicKit2 kimenete. Igy a PicKit2 milyért nem 500 mA os terhelhetőségű? (A beépített FET-schottky nagy áramúak)
(#) szilva válasza szaffo555 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
A PICkit2-ben futó firmware nézi rá periodikusan a Vdd_TGT_FB lábon keresztül a kimeneti feszültségszintre. Ha a PICkit2 szolgáltatja a kimenetet és ez a feszültségszint a beállított kimenet alatt van egy bizonyos szinttel (ha jól emlékszem, valamilyen szorzóval számolja ki a küszöböt), akkor azt túlterhelési állapotnak veszi és riaszt, valamint lekapcsolja a kimenetet.

A Vdd_TGT_FB láb monitorozásával szerez tudomást a firmware arról is, hogy a külső áramkörnek saját tápellátása van. Ilyenkor nem engedi a Vdd-t rákapcsolni a kimenetre, a jelszintek megfogásához és a PIC táplálásához használja (meghagyja) a külső tápfeszültséget.
(#) szaffo555 válasza szilva hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Köszi a választ, akkor jó irányba gondolkodtam.
Igazán csak azt nem értem, hogy milyért nem működött a dolog, mert éppen itt van előttem egy halott PicKit, amely tulajdonosa szerint véletlenül tápzártlatos céláramkört próbált programozni. Eredménye, hogy az U5 Q2 FET -je elszállt.
Találkoztatok már ilyennel?
(#) szilva válasza szaffo555 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
A PICkit2 Vdd kimenete nem való nagy áramú külső áramkörök megtáplálására. Valószínűleg a nagy áramot elviselő kapcsolóelemek az eredeti PICkit2-ben is olyan okok miatt vannak "túlméretezve", amiket én is szem előtt tartottam a klónba kerülő IRF FET kiválasztásakor: a kimenetre kerülő véletlen nagy terhelés ne okozzon kárt bennük (a firmware majd észreveszi a túlterhelést, de addig is ki kell bírnia az impulzusszerű nagy áramot); a Vdd útjában a lehető legkevesebb feszültségesés lépjen fel normál üzemben.

Tudtommal a PICkit2 firmware 100mA-es áramigényt jelent a host (PC) felé. Ezt a jelentést minden USB-s eszköz a felismerési folyamat alatt teszi meg, és maximum 500mA lenne kérhető, de a gyári firmware nem kér ennyit. Az tapasztalatok szerint nem egységes, hogy az igényeltnél több áram felvétele esetén a host hogy viselkedik (elvileg szólnia kellene, ha az igényeltén több áramot használ egy eszköz, de ilyet elég ritkán látunk). Mindazonáltal pártíz, maximum egy-kétszáz mA-nél többet a PICkit2-ből a külső áramkörnek nem illene felvennie, ha ennél nagyobb az áramigény, akkor saját tápellátást kell építeni az áramkörnek. A saját tápellátás mellett az ICSP ugyanúgy használható.
(#) szilva válasza szaffo555 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Nekem eddig még nem sikerült kárt tennem a gyári PICkit2-mben és a klónban sem ilyesmivel.
(#) szaffo555 válasza szilva hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Teljesen egyetértek, de tápzárlatos volt a céláramköri panel. A kolléga nem mérte meg rövidzárra, mert szemre nem látszott....
A bajom csupán az, hogy miként volt lehetséges, hogy nem működött a gyári védelem. Remélem csupán egyedi probléma, habár nemtudom a gyártó teszteli -e a termékeit erre.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Én csak annyit tennék hozzá, hogy nekem jó pár ilyen áramköröm működik(5V-os). Ettől még igazad van, de...
Ez hasonló a 10k-s felhúzóhoz(Vpp, tud-e elnyelni áramot a 7805), emlékszel, az is a valóságban működik.
(#) watt válasza szaffo555 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Lehet, hogy nem volt elég gyors a védelem. Előfordulhat bizonyos esetekben. Összetett lehet a dolog, talán programhiba...
(#) cNobody válasza watt hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Esetleg olyanra is tudok gondolni hogy a zárlat annyira lehúzta az USB feszültségét, hogy reset-elt a 2550. Vagy ilyesmi nem lehetséges?
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Lehet, de ha resetbe megy, akkor is lekapcsolná a Vdd-t.
(#) BarnaPili hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok!
A watt-féle Pk2 klónt építem.Be lehet tenni ezek közül valamelyiket az IRF7317 helyett?IRF7309,vagy IRF7343?Az Rds on kicsit nagyobb.
István
(#) watt válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Én úgy látom, bármelyik jó lehet helyette.
(#) BarnaPili válasza watt hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Remek.Köszönöm,akkor ezeket is beírom a rendelésbe.
István
(#) p5efv hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok!

A watt féle klónban mire való a Q6, Q7, Q1?
Tönkremehet-e a pickit-ben lévő pic, ha programozás közben véletlenül zárlatos lesz a céláramkörben a PGC, vagy PGD?
(#) watt válasza p5efv hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
A Q1,Q5,Q6 a Vdd függvényében korlátozza a PGD, PGC, AUX vonalakon a logikai magas feszültséget.
Igen sajnos előfordulhat, hogy teljes zárlat esetén a kimenet tönkremehet. De ezt a Tools / Troubleshoot menüpontban le tudod csekkolni!
(#) bencsati hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!

A Pickit 2 starter kit cd rom -ot le lehet tölteni valahol? Készítettem egy "Low Pin Count Demo Board" -ot (szeretném megtanulni normálisan a PIC-ezést), és kellenének a hozzá való mintaprogramok...
:pirul:
...sajnos ennek nem néztem utána időben...
(#) vilmosd válasza bencsati hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Hali
A gyarto honlapjat nezted mar?
(#) bencsati válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Hali!

Néztem, meg néztem guggliban is, de semmit nem találtam...
(#) szilva válasza bencsati hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Pedig ott van a PICkit2 oldalán, alul, a letöltések között "PICkit 2 Starter Kit Lessons" néven (a Starter Kit-ben a PICkit2 mellett egy Low Pin Count Demo Board is van).

(A szintén ott található "PICkit 2 Debug Express Lessons (PIC16F887)" pedig a 44-pin Demo Board példaprogramjainak gyűjteménye.)
(#) bencsati válasza szilva hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Tényleg megvan!!! Pedig néztem (ezek szerint nem eléggé!)
Köszi Szilva!!!
(#) pinternorbert82 válasza szilva hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Meg csináltam a pickit2-t de van vele valami gond mert ki olvassa a pic-et de be égetni nem tudok vele mincig csak azt mutassa ami elözöleg bele lett égetve Meg köszönném ha valaki segittene e téren
(#) pinternorbert82 hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
itt van még egy kép a jószágról

SNC00187.jpg
    
(#) Norberto válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Hello!

Programozás előtt, miután beolvastad a HEX fájlt, próbálj ki egy Erase menüpontot nyomni a Programmer főmenüben. Utána programozz!
(#) Báddzsó válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
pickit2 -> tools -> troubleshoot és
ellenőrizz le mindent amit kiír, egy multiméterrel.
Meg először a tools->code protectedről vedd le a pipát.
Következő: »»   97 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem