Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor azt mond meg létszi mekkora optocsatolót kell bele vennem.
Sziasztok,egy rókavevő építésénél járok és az a helyzet,hogy egy 6mm-es ferritrúdra kell 0.8mm-es zománcozott rézhuzalból 400 menetet csinálnom méhsejttekercseléssel,de mi az a méhsejttekercselés és hogyan kell?
(a kapcsolásban fojtótekercsként szolgál)
Szia!
Itt láthatsz méhsejt-tekercset: Bővebben: Link
És hogyan kell csinálni?(alapvetően nem vagyok kezdő,de ezt nem tudom)
Hello!
Ez egy speciális optocsatoló, ahol a Led-el szemben nem egy fototranzisztor van (mint általában) hanem egy CDS fényellenállás. Látni, láttam már típust gitáros lábpedál rajzokon, de számára sajna nem emlékszem és gondolom nehezen is kapható. (mert sok helyen nem alkalmazzák) De el lehet készíteni, ha egy Led-et, meg egy fotoellenállást szembe beletolsz egy fekete csőbe. A lényeg, hogy a külső fény ne érje. (mert akkor arra működik a CDS nem a Led fényére) üdv! proli007
Szia!
Tudom, hogy néha nem szabad hinni a "fénykapunak", de itt szerintem elég rendesen le van írva: Bővebben: Link. ![]()
Idézet: „nem szabad hinni” Az kosárfenék tekercs, de igazad van az is ugyanerre a célra készül..
Hello!
Ehhez a művelethez, valaha külön tekercselőgépet készítettünk.. De a szálvezető és a tekercselő között volt egy áttétel, aminek folyamatosan állítható volt az áttételi része. (két kúpkerék) A tekercselési szélességet meg egy állítható excenter tárcsa mozgatta. (Ha jól emlékszem, mert már 40 éve volt) üdv! proli007
Köszönöm a válaszokat,de még annyi kérdésem volna,hogy a tekercshez jó-e a lakkozott rézhuzal a zománcozott helyett?
Szia!
Idézet: „nem szabad hinni” Sejtettem én valamit! Egyszer már elmagyarázták a különbséget a detektoros topikban... ![]() Üdv! ![]()
Ebbe az opto dolgokban egyátalán nem vagyok jártas.Akkor egy zárt sötét doboza kell tennem az egészet hogy végül is működjön ez az egész a ledet meg felé kell fordítani.Hű ez egy kicsit gázas nem lehet valahogy ezek nélkűl ezt megcsinálni?
Jó lesz.
Fogsz egy sörét(fekete) műanyagcsövet, egyik végébe dugod a LED-et, a másikba a fényellenállást.
Hello!
De meglehet csinálni, pld. egy JFet tranzisztor is tud szabályozni, de volt rá IC is. De ahogy mondani szokás, az már egy másik történet. Ha nem szeretnéd ezt a kapcsolást, akkor keress másik kapcsolást, szerintem a torzítóknál fogsz találni. Ez egy dinamika expander. Nem tudom mire szeretnéd használni.. De ez a LED-CDS azért nem egy ördöngösség. Kis barkácsolással, kb 10perc alatt elkészíthető. Egyszerű dolog, mint a faék. üdv! proli007
Köszi ez eddig tiszta csak az érdekelne hogy enélkül hogy lehetne ezt a kapcsolást megcsinálni ha lehetséges ilyen(már mint opto dolgok nélkül)
Mivel mindkét kapcsolásodban a sustain effektet ezzel az alkatrészpárossal állítják elő, ha kihagyod nem fog működni. De nem értem, mi a gond a két alkatrész egy csőbe rakásával? Sokkal egyszerűbb mint a panelt megcsinálni hozzá..
Persze, hogy jó, hiszen ugyanaz.Ez a zománc nem az a zománc, ami gyerekkoromban a Bonyhádi zománcozott bilin volt.
De akkor egy 12v-os akksit,hogy kell bekötni ,lerajzolod?
Üdv mindenkinek! Elnézést ha nem jo helyen tudakolozok. azt szeretném megkérdezni hogy a BAT 85 diodát mivel lehetne helyetesiteni mert nem találok ilyent a körzetemben elöre is köszi bármilyen tippet...
Ugyan úgy,mint ahogy rajzoltad,sorba a 2db 12V-osat.
Itt kapható, csomagot is küldenek 2500Ft felett.RET elektronika
Sziasztok !
Nagyon kezdő vagyok az elektronikában, de valahol el kell kezdeni... ![]() Van egy töltőm, nem is tudom mit töltöttem vele... A lényeg, hogy az out-ja 5v 400mA DC... Szeretnék valami olyasmi biztosítást, hogyha rövidrezárok, akkor ne a főbiztosíték lépjen működésbe... (A 400mA az nem vág agyon ugye ? ![]() Köszi a válaszokat !! ![]()
A 400mA bizony rohogve agyonvag, ha atmegy rajtad.
SZERENCSERE az a tapod terhelhetosege, 5V-on. Ha ezen tul terheled, akkor a feszultsege meredeken csokken. Az OHM-torveny ismerete sokat segit. I=U/R, vagyis az atfolyo aram a feszultseg es az ellenallas hanyadosa. Igazabol ha van egy allando feszultsegforrasod, ami nem megy lejjebb terhelesre (mondjuk a halozati fesz jo kozelitessel ilyen), ott az atfolyo aramot csak az ellenallas hatarozza meg. Ezert lehet vele mobilt is tolteni, meg ipari darut is hajtani. Az elso esetben nagy az ellenallas, a masodikban kicsi. Kerdesedre visszaterve: valamelyik agba (plusz vagy negativ) koss be sorosan egy 250mA-es kis lomha olvadobiztositekot (a feszultseg mindegy). Illetoleg a kiserletezes szakaban esetleg celszerubb lehet egy 'ongyogyulo' biztit venni. Az kiold ha kell es regeneralodik utana. Viszont dragabb. Semmit sem tapasztalsz, ha hozzaersz. A borod ellenallasa kOhmos nagysagrendu. Az enyhe razas/bizserges valahol 18V valto korul kezdodik, attol fuggoen, mennyire nedves a borod. Egyenaramnal nem tudom, hol lehet a hatar. |
Bejelentkezés
Hirdetés |