Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1072 / 4000
(#) MaTe193 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Dehogynem! Csak 12V-os akksi kell.
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Akkor azt mond meg létszi mekkora optocsatolót kell bele vennem.
(#) davidovics hozzászólása Dec 2, 2010 /

Sziasztok,egy rókavevő építésénél járok és az a helyzet,hogy egy 6mm-es ferritrúdra kell 0.8mm-es zománcozott rézhuzalból 400 menetet csinálnom méhsejttekercseléssel,de mi az a méhsejttekercselés és hogyan kell?
(a kapcsolásban fojtótekercsként szolgál)
(#) kadarist válasza davidovics hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Szia!
Itt láthatsz méhsejt-tekercset: Bővebben: Link
(#) davidovics válasza kadarist hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

És hogyan kell csinálni?(alapvetően nem vagyok kezdő,de ezt nem tudom)
(#) lapose válasza kopaszs hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Itt az eredeti rajz: Bővebben: Link
Ez jó lesz bele: Bővebben: Link
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Hello!
Ez egy speciális optocsatoló, ahol a Led-el szemben nem egy fototranzisztor van (mint általában) hanem egy CDS fényellenállás. Látni, láttam már típust gitáros lábpedál rajzokon, de számára sajna nem emlékszem és gondolom nehezen is kapható. (mert sok helyen nem alkalmazzák) De el lehet készíteni, ha egy Led-et, meg egy fotoellenállást szembe beletolsz egy fekete csőbe. A lényeg, hogy a külső fény ne érje. (mert akkor arra működik a CDS nem a Led fényére)
üdv! proli007
(#) Abukodonozo válasza davidovics hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Szia!

Tudom, hogy néha nem szabad hinni a "fénykapunak", de itt szerintem elég rendesen le van írva: Bővebben: Link.
(#) lapose válasza davidovics hozzászólására (») Dec 2, 2010 / 1

Tessék!

Egy kis segítség a készítéshez: Bővebben: Link
(#) lapose válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Idézet:
„nem szabad hinni”

Az kosárfenék tekercs, de igazad van az is ugyanerre a célra készül..
(#) proli007 válasza davidovics hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Hello!
Ehhez a művelethez, valaha külön tekercselőgépet készítettünk.. De a szálvezető és a tekercselő között volt egy áttétel, aminek folyamatosan állítható volt az áttételi része. (két kúpkerék) A tekercselési szélességet meg egy állítható excenter tárcsa mozgatta. (Ha jól emlékszem, mert már 40 éve volt)
üdv! proli007
(#) davidovics válasza lapose hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Köszönöm a válaszokat,de még annyi kérdésem volna,hogy a tekercshez jó-e a lakkozott rézhuzal a zománcozott helyett?
(#) Abukodonozo válasza lapose hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Szia!
Idézet:
„nem szabad hinni”

Sejtettem én valamit! Egyszer már elmagyarázták a különbséget a detektoros topikban...

Üdv!

Ebbe az opto dolgokban egyátalán nem vagyok jártas.Akkor egy zárt sötét doboza kell tennem az egészet hogy végül is működjön ez az egész a ledet meg felé kell fordítani.Hű ez egy kicsit gázas nem lehet valahogy ezek nélkűl ezt megcsinálni?
(#) lapose válasza davidovics hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Jó lesz.

Fogsz egy sörét(fekete) műanyagcsövet, egyik végébe dugod a LED-et, a másikba a fényellenállást.

p0278.gif

(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Hello!
De meglehet csinálni, pld. egy JFet tranzisztor is tud szabályozni, de volt rá IC is. De ahogy mondani szokás, az már egy másik történet.
Ha nem szeretnéd ezt a kapcsolást, akkor keress másik kapcsolást, szerintem a torzítóknál fogsz találni. Ez egy dinamika expander. Nem tudom mire szeretnéd használni..
De ez a LED-CDS azért nem egy ördöngösség. Kis barkácsolással, kb 10perc alatt elkészíthető. Egyszerű dolog, mint a faék.
üdv! proli007
(#) kopaszs válasza lapose hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Köszi ez eddig tiszta csak az érdekelne hogy enélkül hogy lehetne ezt a kapcsolást megcsinálni ha lehetséges ilyen(már mint opto dolgok nélkül)

Mivel mindkét kapcsolásodban a sustain effektet ezzel az alkatrészpárossal állítják elő, ha kihagyod nem fog működni. De nem értem, mi a gond a két alkatrész egy csőbe rakásával? Sokkal egyszerűbb mint a panelt megcsinálni hozzá..
(#) gkari válasza davidovics hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Persze, hogy jó, hiszen ugyanaz.Ez a zománc nem az a zománc, ami gyerekkoromban a Bonyhádi zománcozott bilin volt.
(#) pcroland válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

De akkor egy 12v-os akksit,hogy kell bekötni ,lerajzolod?
(#) dddemeter hozzászólása Dec 2, 2010 /

Üdv mindenkinek! Elnézést ha nem jo helyen tudakolozok. azt szeretném megkérdezni hogy a BAT 85 diodát mivel lehetne helyetesiteni mert nem találok ilyent a körzetemben elöre is köszi bármilyen tippet...

Köszi meg probálom így.
(#) MaTe193 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Ugyan úgy,mint ahogy rajzoltad,sorba a 2db 12V-osat.
(#) pcroland válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Ok,akkor két akksival csinálom.
(#) lokátoros válasza dddemeter hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Itt kapható, csomagot is küldenek 2500Ft felett.RET elektronika
(#) fifadani hozzászólása Dec 2, 2010 /

Sziasztok !

Nagyon kezdő vagyok az elektronikában, de valahol el kell kezdeni...

Van egy töltőm, nem is tudom mit töltöttem vele... A lényeg, hogy az out-ja 5v 400mA DC... Szeretnék valami olyasmi biztosítást, hogyha rövidrezárok, akkor ne a főbiztosíték lépjen működésbe... (A 400mA az nem vág agyon ugye ? Mit tapasztalok ha hozzáérek ?)

Köszi a válaszokat !! S nézzétek el nekem ezt a bugyuta kérdést..
(#) bbalazs_ válasza fifadani hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

A 400mA bizony rohogve agyonvag, ha atmegy rajtad.
SZERENCSERE az a tapod terhelhetosege, 5V-on.
Ha ezen tul terheled, akkor a feszultsege meredeken csokken.

Az OHM-torveny ismerete sokat segit. I=U/R, vagyis az atfolyo aram a feszultseg es az ellenallas hanyadosa.

Igazabol ha van egy allando feszultsegforrasod, ami nem megy lejjebb terhelesre (mondjuk a halozati fesz jo kozelitessel ilyen), ott az atfolyo aramot csak az ellenallas hatarozza meg. Ezert lehet vele mobilt is tolteni, meg ipari darut is hajtani. Az elso esetben nagy az ellenallas, a masodikban kicsi.

Kerdesedre visszaterve: valamelyik agba (plusz vagy negativ) koss be sorosan egy 250mA-es kis lomha olvadobiztositekot (a feszultseg mindegy). Illetoleg a kiserletezes szakaban esetleg celszerubb lehet egy 'ongyogyulo' biztit venni. Az kiold ha kell es regeneralodik utana. Viszont dragabb.

Semmit sem tapasztalsz, ha hozzaersz. A borod ellenallasa kOhmos nagysagrendu. Az enyhe razas/bizserges valahol 18V valto korul kezdodik, attol fuggoen, mennyire nedves a borod. Egyenaramnal nem tudom, hol lehet a hatar.

Köszi szépen... Akkor kezdődhet a kísérletezés..

Ez jó ??

RXEF 025
Biztosíték, regenerálódó (0.25A/60V)
Következő: »»   1072 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem