Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   195 / 489
(#) nurseboy hozzászólása Dec 5, 2010 /

Hello!

A bázis a légmagos trafó felé csak 3V körüli értéket ad. Mi lehet a hiba?
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!

Ha a FET gate-jén mérted:
A 3V a kimeneten megjelenő négyszögjel egyenáramú középértéke. A pic 5V -ot és 0V -ot ad ki, de a műszered átlagolja. A kitöltési tényező ebben az esetben 3/5= 0.6. Ez az aktív mód beállítása. Az eredeti program (a cikknél feltöltött forrás) 0x28 hossz és 0x3D periódus értéket használ, így a kitöltési tényező 40/62 = 0.645.

Most kicsit pihennem kell. Nem akar összejönni!

Tegyen már fel nekem valaki, egy viszonylag egyszerű bázist, müködő hexel.
(#) lajos1969 válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!
Nekem ezzel megy 4 óra.
(#) janocsi válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!
Nem kellene Neked feltenni a most összeállított bázisod, (milyen PIC, milyen az áramköri megoldás, a nyák), azután keresni a hiba okát együtt, mert lehet nincs is ott olyan nagy baj. A keresőben (fájlmellékletekben) írd be bazishexek , rengeteg van, mind PIC16F628(A)-ra van írva.
(#) nurseboy válasza janocsi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

próbálgattam, de csak kevesebb volt jött át a max mindig olyan 3 V volt.

Nem értem, mert az 5mm ledes eredeti 16 ledes óra tökéletesen ment vele, most meg semmi.
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia! Az a bázis jó szerintem! Vagy a tekercsel van baj vagy a táp része rossz! Nincs bent valami fordítva??
(#) nurseboy válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Na ez az, nekem is ez van de most nem megy, valamiért és nem tudom miért?

Ezt a kártyát sem hozzáértő tervezte:
A trafó Amper nagyságú áramimpulzusai bejárják a fél kártyát, a vezetékek vékonyak (mennyi rezet marrattak le ...), a pic tápszűrű kondenzátora messze van a táp lábaktól, nincs 100nF kerámia kondenzátor a pic táplábainál és a 7805 timenetén, az LM2941 szűrőkondenzátora messze, a ventilátor kimenetnél kapott helyet - ráadásul a föld árama a pic földvezetékén folyik át, a pic oszcillátora is feleslegesen nagy területen van elszórva, ...

Egy jobban átgondolt nyomtatási tervvel csodákat lehetne elérni.

Kiútként tegyél fel 1 - 1 smd 100 nF kerámia kondenzátort a pic táp lábai közé, a 7805 kimenete és a föld közé valamint az LM2941 kimenete és a föld közé.
(#) lajos1969 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!
Szerinted irfz24n fet megfelelne a bázisba?
(#) Hp41C válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!

1. Típus      Ugs        Rdson  
  2. IRFZ24   2 - 4 V   100 mohm
  3. IRL530   1 - 2 V   120 mohm
  4. IRLZ44   1 - 2 V    22 mohm

A hatásfok mindenképen romlana az IRFZ24 típussal.
(#) tomeszku hozzászólása Dec 5, 2010 /

Sziasztok!

Ha jól tudom akkor a bázis áramkörön lévő infra led segít a propellernek a forgatás megállapításához. Többen írtátok hogy ellenőrizni kell az infra ledet hogy működik-e? Az lenne a kérdésem hogy ezt az infra ledet hogyan vezérli a bázis. Vagy úgy hogy folyamatosan világít és csak a neki a működéséhez szükséges feszt bocsájta ki, vagy mondjuk úgy hogy időközönként kapcsolgatja?
(#) lajos1969 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Köszi a választ csak azért kérdeztem mert ilyenből van egy pár darab itthon.
(#) pinternorbert82 hozzászólása Dec 5, 2010 /

Lenne egy nagyon alap kérdésem . Mire valo a bázisáramkörben a JUMPER? Még nem találkoztam ilyen megoldással mire jó?

Hello!

Megvan a feszültség!!!

Bamba gyerekneknek idő kellett hozzá!

De még nem birtam világitásra a ledeket. Mindent beültetve, hogyan tudom világításra birni őket, próbára lekötöt rotornál?
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!

Ha a rotor működik (Run állapot), akkor folyamatosan be van kapcsolva az infra led (rajta 1.1V körüli feszültség esik). Szabad szemmel nem látható a fénye, de fényképezőgép, telefon kamerája "látja". Standby állapotba váltáskor kikapcsolja a led-et.
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!

Gondolom a motorral sorba kötött jumperre gondoltál. A rotoron végzett mérések ideje alatt nem jó, ha forog...

Szia!

A ledeket a rotor programja csak akkor kapcsolja be, ha a motor fordulatszáma elég nagy és stabil...
(#) tomeszku válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

köszi szépen ezt akartam tudni
(#) tomeszku hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hello!
Még mindig nem világos pár dolog a propeller program működésénél.
Azt értem hogy az óramutatókkal a 763. sortól a Hands foglalkozik, de az a része még nem világos, hogy mire használjuk már a legelején a .30 és az utána levő .120 számokat?
A másik ami nagy fejtörést okozott az az alábbi sor
l_div6_done movlw .120 ; Scratch2 = (10 * Hour) + (Minute / 6)
Mit tudunk ezzel a számítással meghatározni, továbbá mire használjuk a programban a Scratch parancsokat?
köszi
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Szia!

- Ha jól megnézed a digitális és az analóg kijelzést, fel kell tűnjön, hogy a digitális idő kiírása kezdődik (verziótól függően) a 6. illetve a 0 pozícióban. A megjenő képen a digitális idő 10 illetve 9 óránál kezdődik. Az analóg óra 0 pozíciója felül középen van. Egy kör 120 pozíció, egy negyed kör 30. A kérdezett rész egy negyed körös forgatásnak felel meg (moduló 120).

- Itt valami összekeveredett: parancsok nincsenek a programban. Az idézett programsor három részből áll:
l_div6_done - egy cikke, amire hivatkozni lehet ugrásnál, számításokban,
movlw .120 - egy assembly utasítás,
; Scratch2 = (10 * Hour) + (Minute / 6) - pedig magyarázat / comment... A comment nem végez számítást, csak a programot olvasó embernek mondja el, mi is történik a program azon részében.

- A Scratch hivatkozások nem parancsok, hanem változókra történő hivatkozás. A pic 16F, 18F családba tartozó kontrollerek csak egy regiszterrel (WREG) rendelkeznek, a számítások általában nem oldhatók meg csak a WREG-gel. Mivel a ram mérete is erősen korlátozott, néhány általános célú memória rekeszt foglalnak le az átmeneti értékek tárolására. Ezek a regiszterek a Scratch kezdetű megnevezést kapták ebben a programban. Mivel csak átmeneti értékeket tárolunk bennük, sok - sok rutinban felhasználjuk. (Más felépítésű kontrollereknél sok belső regiszter áll rendelkezésre pl.: 24F, 30F, 33F 16 belső regiszter.)
(#) nurseboy hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hello!

Csak azért irok, hogy okuljon mindenki. Persze, hogy nem indult ez az órám, mert:

Ahall IC-t bekötöttem a rajz szerint + out -, de azért nem árt átnézni az alkatrészek adatlapját! A HALL-om kivezetése + - out volt. igy egy kis lábcsavargatással beforrasztottam helyesen.

De közben beszart megint a bázisom, ugyhogy építek egy ujat Hp41C javaslatai alapján az alap bázishoz hasonlót.
(#) rohi válasza patexati hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

szia patexati!

szeretném ,ha pontosítanád melyik propellert építetted meg ehhez a bázishoz,(#814382)mert nem szeretnék abba csapdába kerülni amiben most szenvedek.
Megépítettem az "eredeti prop.-ot"(vicsys cikke alapján)
távszabi, stb,,működik is de a távi nem visz minden funkciót, másik távsz. uc22 uni más funkciókat visz,szóval rengeteg olvasgatás vissza a fórumon,ill. HEX .-ek cseréi.
Tom25 től kezdve janocsi hexeig szinte mindegyiket próbáltam.
Tudom ,hogy a key asm.-et kellene változtatni de nem értek a programozáshoz (pickit2 vel "égetem " a picet)
Ezért szeretnék a már biztos propit megépíteni.
A bázist már megépítettem,igaz még nem élesztettem.
Az eredetit is azért építettem,hogy legyen fogalmam a működéséről,de így rengeteg idő megy el a próbákra.
Az álltalad használt hex.-eket is csatolnád nagyon köszönném.
Üdv.
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 6, 2010 /

Sziasztok!
Elnézést szeretnék kérni mindenkitől de a lay fájl amit feltettem a pov globe ledjeinek bekötéséről az nem helyes. ez a helyes bekötés!!
(#) Hp41C válasza rohi hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia!

A cikknél hivatkozott távirányító csak 16 parancskódot képes küldeni és csak egy berendezésnek. A 16F886 SMD rotor legfrissebb programja 48 féle parancskódot képes feldolgozni. Ha figyelmesen olvasod a fórumot, már régen feltöltöttem a távirányító lapozós, több berendezéshez alkalmazható, 2 gombbal kiegészített változatát RC5X néven. Sajnos a kapható univerziális távirányítók sem képesek ennyi kód küldésére...

Nurseboy, Rohi!

Ha egy kicsit átalakítjátok a mostani bázisotokat (felszabadítjátok a Tx és az Rx lábakat - kapcsolási rajz és program feltöltve base_628_88_2.0f néven), akkor a PC-s kapcsolat segítségével a távirányító által küldött készülék cím és parancskód megjeleníthető (függetlenül attól, hogy az órának szól, vagy attól, hogy tudja-e értelmezni). Az összekötéshez kell még egy TTL-RS232 szintkonverter (összesen 2 tranzisztor)- benne van az említett állományban. Nekem sem volt műszerem az infravörös kommunikáció méréséhez, így valamit ki kellett találnom, hogy meggyőződjek arról, hogy jól működnek a megépített egységek. A soros vonali kapcsolat lényegesen megkönnyíti a beállítást is, szinte belelátunk segítségével a kontroller belsejébe.

Rossz stratégia mindent összerakni, aztán mérni, mert nem tudja elkülöníteni az ember, hogy melyik egységben van a hiba.

A hex állományok felhasználásáról már többszor írtam, hogy csak egyféle állapotot tartalmaz, annak a távirányítójának adatait, gombkiosztását, címét, kijelző offset értékét, stb., akitől átvettük. Egyáltalán nem biztos, hogy megegyeznek a saját óránk paramétereivel, az általunk elképzelt gombkiosztással... Ráadásul semilyen dokumentáció a beállításokról - megint csak sötétben tapogatódzás lesz belőle...

Nem olyen ördöngősség az a fordítás (Félek, kapok a fejemre megint, hogy könnyű fordítani, ha van forrás...), és a beállításokat saját igényeiknek megfelelően tudjuk változtatni, ráadásul a beállítások a forrásban is rögzülnek...

Ha egy hozzászólás fejlécén duplát kattintunk, megjelenik egy link rá. Ha ezt tesszük linkként a hozzászólásunkba, egyszerűen lehívhatóvá tesszük az idézni kívánt hozzászólást...
(#) patexati válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia! Nem probléma még tervezem úgyis.. Nem lesz nehéz átvariálni..
(#) pinternorbert82 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

És ehhez a konstrukciohoz melyik a jo propeller?
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia!

Bármelyik bázissal üzemeltethető bármelyik rotorral, de az alábbiakat be kell tartani:
- Mindkét programban azonosnak kell lennie a távirányító címének - vagy a címfigyelésnek le kell tiltva lennie,
- A standby parancskódon kívül nem lehet azonos kódú parancs, amit a mindketten feldolgoznak.

Ha rendelkezel mindkét program forráskódjával, a legegyszerűbb, ha azonos tartalmú keys.asm -mel fordítod le...
(#) tomeszku hozzászólása Dec 7, 2010 /

Hello!
A bázis mire használja a tmr0 megszakítást?
van egy tippem de nem biztos hogy jól értelmeztem: ez ébreszti fel alvó módból a procit, és számolja a másdperceket?
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia!

A timer0 nem működik sleep módban a pic 16F sorozatnál, a bázis kontrollere sosem alszik.
A rotor táplálásának három üzemmódja van:
- Run: Nagy kitöltés, nagy teljesítmény a trafóra, az infra led bekapcsolva.
- Standby: Nagy kitöltés, nagy teljesítmény a trafóra, az infra led kikapcsolva - cálja, hogy a rotor észrevegy, hogy nincs infra pulzus és leállítsa a kijelzést.
- Sleep: Kicsi kitöltés, kis teljesítmény a trafóra, az infra led kikapcsolva. Csak a pic -nek kell mennie, hogy ne felejtse el az időt. Itt még lehet (az általam módosított bázison), hogy az RTC-vel rendelkező rotor egyáltalán ne kapjon táplálást.

- A TMR0 megszakítás a Standby - Sleep átmenet időzétését végzi.

- Az ébresztős bázisoknál a TMR0 megszakítás végezte az idő számítását. Mivel a TMR0 írása az előosztót törli, a számlálást két utasítás idejére leállítja, nagyon nehéz a pontos idő számításának megoldása. A kontrollerben már működik a Timer2 PWM módban, így kézenfekvő volt, hogy az idő számítása is erről a megszakításról járjon (hardware számláló) - pontosan. Az újabb ébresztős bázisok már a timer2 felhasználásával számolják az időt...
Következő: »»   195 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem